2012-2013

Ενημερωτικό Νο 1

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Δ.Σ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. Γ΄ΑΘΗΝΑΣ -ΚΗΡΥΞΗ 2ωρης ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ –ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ 1Ο : ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΔ.Σ

 

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΕκπαιδευτικώνΠ.Ε Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» που εκλέχτηκε στις εκλογές της 23ης Οκτώβρη 2012,συγκροτήθηκε σε σώμα, την Τρίτη 30-10-2012 ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παπλωματάς Κώστας (ΕΣΑΚ – ΔΕΕ)

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:Παππά Ιωάννα (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ)

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Νικολουδάκος Βαγγέλης(ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ)

ΕΙΔ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κουμπή Σοφία(ΕΣΑΚ- ΔΕΕ)

ΤΑΜΙΑΣ: Γκότσης Ιωάννης (ΔΑΚΕ)

ΜΕΛΗ: Κώτσης Κώστας

Χαρμάνης Σπύρος

Καπράνας Ζήσης

Αποστολίδης Θεόφιλος

Στάμος Αδάμ

Χαλίδας Άγγελος

 

Το Δ.Σ. έκανε αποδεκτή την παραίτηση του σ. Ξέρα Δημήτρη, του οποίου τη θέση κατέλαβε ο σ. Γκότσης Ιωάννης.

 

ΘΕΜΑ 2Ο :ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. Γ΄ΑΘΗΝΑΣ -ΚΗΡΥΞΗ 2ωρης ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΤΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ –ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν πέρασαν ούτε δύο χρόνια, από τότε που το Περιστέρι σαρώθηκε από το μεγάλο κύμα των συγχωνεύσεων, υποβαθμίσεων και καταργήσεων, όπου 13 Δημοτικά σχολεία υποβιβάστηκαν, συγχωνεύτηκαν 6 Δημοτικά, 10 Γυμνάσια, 4 Λύκεια, το νυχτερινό Γυμνάσιο καταργήθηκε και ούτε ένας μήνας από τότε που επιχειρήθηκε η αναστολή λειτουργίας του 28ου Δημοτικού σχολείου.
Οι νέες συγχωνεύσεις που επιχειρούνται σήμερα στο Περιστέρι (5ο με 47ο Δημοτικό, 11ο με 36ο Δημοτικό, υποβάθμιση του 29ου Δημοτικού) δεν έχουν καμία αιτιολογία παιδαγωγικού χαρακτήρα αλλά γίνονται και για οικονομικούς λόγους, κατά εντολή των εκάστοτε κυβερνήσεων και της τρόικας.


Απορρίπτουμε από θέση αρχής τη λογική που θέλει τη παιδεία στο ζύγι, σε μια λογιστική σχέση κόστους – κέρδους.

Καλούμε:

ü όλους τους φορείς της εκπαίδευσης και της πόλης μας να πάρουν θέση κατηγορηματικά αντίθετη κατά των νέων συγχωνεύσεων.

ü τους Συλλόγους Γονέων και τους Συλλόγους εκπαιδευτικών, όχι μόνο των σχολείων που συγχωνεύονται, σαν πρώτη εκδήλωση καταδίκης των νέων συγχωνεύσεων, να παραβρεθούν την στη συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2012 και ώρα 16:00 μ.μ. στο 36ο Δημοτικό Σχολείο (Τρώων και Σολωμού), για να εκφράσουμε όλοι μαζί την αντίθεσή μας στις νέες συγχωνεύσεις που επιχειρούνται στην πόλη μας.

Απαντάμε σε όσους λένε πως περισσεύουν σχολεία, ότι ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΘΕΛΟΥΜΕκαι άλλα Δημόσια, ΔωρεάνΣύγχρονα κι Ασφαλή.


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τα εκπαιδευτικά κενά, τις ανεπαρκής υλικοτεχνικές υποδομές και τις ανύπαρκτες κτιριακές συντηρήσεις, είναι τόσο μεγάλα που δε χρειάζεται να προστεθούν και αυτά που θα προκύψουν από τις νέες συγχωνεύσεις.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟ» ΣΧΟΛΕΙΟ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Να μην κλείσει κανένα σχολείο !
Να μη γίνουν τα σχολεία μας απρόσωπα μεγαθήρια, εχθρικά για εμάς και τα παιδιά μας και βολικά για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους.
Ούτε ένα σχολείο, ούτε ένας μαθητής χωρίς θέρμανση, χωρίς ρεύμα, χωρίς καθαριότητα.

 

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου»

Ένωση Συλλόγων Γονέων Περιστερίου

Σύλλογοι Γονέων 5ου, 11ου, 36ου, 47ου Δημοτικών Σχολείων Περιστερίου

 

ΤΟ Δ.Σ. ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΣ 2ωρη ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 12-2

ΤΟ Δ.Σ.

Ενημερωτικό Νο 2

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διανομή φρούτων στους μαθητές.
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ –ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το Δ.Σ. στη σημερινή του συνεδρίαση παίρνοντας υπόψη τις καταστατικές διατάξεις, αποφάσισε τα εξής:

Αρμοδιότητες του Δ.Σ. είναι η πιστή εκτέλεση των όρων του καταστατικού και των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, ο καθορισμός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας.

Το Δ.Σ. θα συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα (την πρώτη Τρίτη του κάθε μήνα στις 18.οο) και έκτακτα όταν υπάρχει σοβαρός λόγος. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές και μπορεί να τις παρακολουθεί όποιος –α συνάδελφος το επιθυμεί.

Το Δ.Σ. θα εκδίδει ενημερωτικό φυλλάδιο ύστερα από κάθε συνεδρίαση, το οποίο θα κοινοποιεί στα μέλη του και θα το αναρτά στην ιστοσελίδα του συλλόγου.

ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ : 7, 12, 27, 45

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 1, 6, 9, 50, 16, 41

ΠΑΠΠΑ ΙΩΑΝΝΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 3, 18, 31

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 4, 42, 47, 49

ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 17, 24, 32, 41

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 32, 40

ΓΚΟΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 8, 20, 28

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 5, 15, 48

ΚΟΥΜΠΗ ΣΟΦΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 4, 10, 11, 38, 40

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 2, 3, 7 18, 20, 34, 39,44, 45

ΚΩΤΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 1, 2, 35

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 26, 29, 31, 30, 33

ΧΑΡΜΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 5, 19, 36, 47

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 17, 19

ΣΤΑΜΟΣ ΑΔΑΜ:

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 6, 9, 14, 16

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 8, 43, 12,25, 28, 46

ΧΑΛΙΔΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 13, 25, 33, 39

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 22, 24, 38, 51

ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ:

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 15, 22, 29

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 11, 14, 36, 37, 35

ΚΑΠΡΑΝΑΣ ΖΗΣΗΣ:

ΔΗΜΟΤΙΚΑ: 21, 26, 30, 49, ΕΙΔΙΚΟ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: 10, 21, 13, 27, 23, 52

 

ΘΕΜΑ: ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

 

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Στο Μεσοπρόθεσμο 2013 – 2016 περιλαμβάνονται θεσμικές αλλαγές και ρυθμίσεις που κάνουν εφικτή την εφαρμογή του Προϋπολογισμού.

Σε ότι αφορά στην Δημόσια Εκπαίδευση, υπάρχουν τρεις πυλώνες:

Α. Συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τη Δημόσια Εκπαίδευση όλων των βαθμίδων μέσα από:

-μείωση της δαπάνης για υλικοτεχνική υποδομή / λειτουργικές δαπάνες

-μείωση της μισθολογικής δαπάνης (περικοπές μισθών, απολύσεις, κατάργηση οργανικών θέσεων, συρρίκνωση / κατάργηση προσλήψεων και διορισμών)

Β. Πλήρης απελευθέρωση και ενίσχυση της ιδιωτικής αγοράς εκπαιδευτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσα από την απρόσκοπτη λειτουργία των κολεγίων.

Γ. Συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων εκπαιδευτικών λειτουργών, ώστε να είναι «ευέλικτο εργατικό δυναμικό», ιδιαίτερα αναφορικά με τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ή με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου.

Η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, η καταστροφή των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και η εξαθλίωση των εκπαιδευτικών λειτουργών σ’ ένα αυταρχικό διοικητικό πλαίσιο είναι εδώ, κι όλ’ αυτά προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης των κερδών των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών κάθε είδους, με πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων τους και με πιθανή διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

 

 

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2013, σε σχέση με την παιδεία προβλέπονται ως γενικές κατευθύνσεις στην σελ. 48, (Κεφάλαιο 2 Οικονομική και Δημοσιονομική Πολιτική, Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), τα ακόλουθα:

• Η περικοπή του κόστους των βιβλίων των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς των μαθητών για το σχολικό έτος με υποχρέωση επιστροφής ή αλλιώς πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν.

• Η δομική αναθεώρηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με στόχο την περικοπή του μισθολογικού κόστους των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τη βέλτιστη ΄΄αξιοποίηση΄΄ των μόνιμων εκπαιδευτικών και την ΄΄ορθολογικότερη΄΄ κατανομή τους στις οργανικές θέσεις.

• Ο ΄΄εξορθολογισμός΄΄ του μισθολογικού κόστους του μη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού της Ανώτατης Εκπαίδευσης από την μείωση του αριθμού των τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

• Οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον σε σχέση με την μισθολογική δαπάνη για την παιδεία, στην σελ. 86 της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού (Κεφάλαιο Προϋπολογισμός Γενικής Κυβέρνησης, Τακτικός Προϋπολογισμός) προβλέπονται τα εξής :

επιπλέον μείωση της μισθολογικής δαπάνης με την εφαρμογή:

-επιπλέον μείωσης του προσωπικού που υπηρετεί με συμβάσεις,

-επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου και σε άλλες κατηγορίες προσωπικού του Δημοσίου,

-μείωσης των πρόσθετων και λοιπών μισθολογικών παροχών,

-συγκράτησης του αριθμού των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές αυστηρά στο ύψος της αναπλήρωσης του προσωπικού που αποχωρεί από την υπηρεσία,

-μείωσης του αριθμού του έκτακτου διδακτικού προσωπικού με εντατικότερη αξιοποίηση του υφιστάμενου και αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

 

 

 

 

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ

Στο Μεσοπρόθεσμο (ΜΠΔΣ) οι παραπάνω στόχοι του Προϋπολογισμού διευκολύνονται θεσμικά ως εξής:

 

1. Για να εξυπηρετηθεί ο στόχος της αποχώρησης 15000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2016, το Μεσοπρόθεσμο θεσπίζει εκτεταμένη αναστολή προσλήψεων και διορισμών, υποχρεωτικές μετατάξεις, καταργήσεις οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα (εφεδρεία) και απολύσεις σε όλο το δημόσιο τομέα.

Ιδιαίτερα για το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναστέλλονται εντελώς οι προσλήψεις διοικητικού προσωπικού για το 2013 και 2014.

Η πρόβλεψη για άμεση εφεδρεία / απολύσεις όλων των διοικητικών υπαλλήλων ΥΕ και ΔΕ που δεν έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ ή πλεονάζουν, σημαίνει αποψίλωση των διοικητικών υπηρεσιών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε τύπου (αναλυτικά για την κατηγορία αυτή βλ. παραρτήματα 1 και 2).

 

2. Μειώνεται ο λόγος προσλήψεων / αποχωρήσεων διδακτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων σε 1 προς 10 [Παράρτημα 2]. Στον Προϋπολογισμό αυτά συμπληρώνονται και από την συρρίκνωση μέχρις εξαφανίσεως τις προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

 

3. Περιορίζονται οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Οι διαγωνισμοί ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών – κατάρτιση επετηρίδας θα γίνονται κάθε 3 και όχι κάθε 2 χρόνια [ΜΠΔΣ, Θ2, 1α]. Θα καταρτίζονται πίνακες διοριστέων από τους επιτυχόντες, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν αριθμό διοριστέων ίσο με τον αριθμό των θέσεων που προκηρύχθηκαν. Οι πίνακες διοριστέων θα ισχύουν για 3 χρόνια. Απαγορεύεται ο διορισμός άλλου υποψηφίου από τον πίνακα επιτυχίας, πέραν του αριθμού των θέσεων που προκηρύχθηκαν και των θέσεων που κενούνται, όταν υποψήφιοι που διορίστηκαν παραιτήθηκαν εντός έτους από του διορισμού τους. Εν προκειμένω: Οι επιτυχόντες με σειρά επιτυχίας χαμηλότερη του αριθμού των προκηρυσσομένων κάθε φορά θέσεων δεν θεωρούνται διοριστέοι (και άρα είναι σαν να μην πέτυχαν).

Οι αδιόριστοι του τελευταίου ΑΣΕΠ, που έγινε το 2008, και οι οποίοι είχαν πάρει «παράταση» για διορισμό μέχρι και τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς (2012-13) με υπουργική απόφαση της Διαμαντοπούλου, εάν δεν διοριστούν και φέτος και δεν εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, χάνουν το δικαίωμα διορισμού και θα πρέπει να ξαναδώσουν ΑΣΕΠ.

 

4. Ανοίγει ο δρόμος για υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών, σε όλη την επικράτεια και ανεξαρτήτως βαθμίδας και οργανικής θέσης. Το Υπουργείο Παιδείας θα ορίζει κάθε φορά με ποια κριτήρια θα διενεργηθούν μεταθέσεις και ποια θα είναι η βαρύτητα των αντικειμενικών κριτηρίων (έτη προϋπηρεσίας, οικογενειακή κατάσταση, συνυπηρέτηση κλπ). Τα κριτήρια αυτά θα περιγράφονται σε Π. Δ. Φαίνεται πως η υπεραριθμία στο σχολείο θα λειτουργήσει ως παράγων για (υποχρεωτική;) μετάθεση σε σχολεία όλης της επικράτειας, ανεξαρτήτως βαθμίδας και οργανικής θέσης. Φαίνεται πως η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο να ζητήσει υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών –ως τώρα οι μεταθέσεις γίνονται εκουσίως, με αίτηση του ενδιαφερομένου– σύμφωνα με τα κριτήρια που θα περιγράφει το Π. Δ. «για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας» –ως τώρα οι μεταθέσεις και λοιπές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών γίνονταν για τις ανάγκες της υπηρεσίας και μόνον, δηλαδή με εκπαιδευτικά αμιγώς κριτήρια– και για «την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος» και, μάλιστα, ακόμη και σε θέσεις εκτός του κλάδου τους (από β’ θμια σε α’ θμια, φερ’ ειπείν για τους ξενόγλωσσους, εικαστικούς, μουσικούς κ.α. ειδικότητες ή και αντιστρόφως, ενδεχομένως και σε ΙΕΚ ή και σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ).

Προφανώς, η λογική είναι η δυνατότητα μετακίνησης του «πλεονάζοντος» προσωπικού προκειμένου να μην γίνουν νέες προσλήψεις, είτε μονίμων είτε συμβασιούχων (ο προϋπολογισμός προβλέπει αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας ώστε οι προσλήψεις συμβασιούχων να μειωθούν κατά 75%).

 

5. Προαναγγέλλονται οι συγχωνεύσεις ΑΕΙ / ΤΕΙ προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των λειτουργικών τους δαπανών κατά 110 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 150 ιδρύματα, όπως εξειδικεύεται στον Προϋπολογισμό).

 

6. Περικόπτονται βάναυσα οι πόροι από τους οποίους χρηματοδοτείται η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα της χώρας, ως εξής:

- Καταργείται η μεταφορά πόρων προς το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ (όπως το ποσοστό 0,5% επί της αξίας των εισαγομένων εμπορευμάτων, παρ. 2, ν.δ. 3883/1958, ύψους περίπου 270.000 ευρώ ετησίως αυτή τη στιγμή βλ. Παράρτημα 2], το 1% από τα οικοδομικά έργα κ.α. [βλ. Παράρτημα 3 - Φωτίου]

- Υποχρεώνει την Επιτροπή Ερευνών κάθε ιδρύματος να δίνει το 40% του αδιάθετου αποθεματικού της για τις λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος [βλ. Παράρτημα 2]. Με τον τρόπο αυτό αποστερείται πόρων η πανεπιστημιακή έρευνα και απαλλάσσεται το Κράτος από την υποχρέωσή του να καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες των ιδρυμάτων.

 

Οι συνέπειες είναι τραγικές: Με δεδομένο το κούρεμα των αποθεματικών των ΑΕΙ από το PSI και τις απώλειες ήδη 97 εκατ. Ευρώ με την παραπάνω διάταξη,ό,τι πήγαινε μέχρι σήμερα για υποτροφίες και για ενίσχυση της έρευνας θα πηγαίνει για νερό, τηλέφωνο, ηλεκτρικό και θέρμανση, ακόμη και για μισθοδοσία προσωπικού. Είναι προφανές ότι με τις προβλεπόμενες περικοπές, κατά 20% επιπλέον του 50% που έχει ήδη τελεσθεί στους προϋπολογισμούς των ΑΕΙ, τα ΑΕΙ της χώρας χρεοκοπούν, τα κλείνουν.

 

7. Εξαθλιώνονται μισθολογικά οι διδάσκοντες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με αμοιβές που ξεκινούν από τα 940 ευρώ περίπου στις κατώτερες βαθμίδες διδασκόντων στα ΤΕΙ και ερευνητών και φτάνουν μέχρι τα 1750 στην ανώτερη βαθμίδα των Πανεπιστημίων [Παράρτημα 2]

 

8. Καταργείται κάθε έννοια Δημοκρατίας με την παράγραφο που νομιμοποιεί και επιβάλλει την επιστολική-ηλεκτρονική ψήφο [ΜΠΔΣ, παρ. Θ/Θ1]

 

9. Καταργείται κάθε περιορισμός στη λειτουργίατων κολεγίων, των οποίων οι απόφοιτοι θα έχουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους της ανώτατης εκπαίδευσης. Είναι η πρώτη φορά που μέσω τηςδικαιόχρησης (franchising) αναγνωρίζονται πτυχία των κολεγίων. Καταστρατήγηση του α. 16 του Συντάγματος.

 

10. Κι ενώ η δημόσια εκπαίδευση διαλύεται, ευνοούνται σκανδαλωδώς τα Κέντρα Δια βίου Μάθησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (δηλαδή όλα τα ιδιωτικά φροντιστήρια παντός είδους) καθώς και τα ιδιωτικά σχολεία. Εν προκειμένω:

-Τα κριτήρια αδειοδότησης των παρόχων κατάρτισης χαλαρώνουν κι άλλο υπονομεύοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

-Όλοι οι έλεγχοι του προσωπικού που θα διδάσκει στα κολέγια αίρονται και όποιος θέλει ανοίγει ένα εκπαιδευτήριο με απλή έναρξη επαγγέλματος!

-Αντίστοιχα, όποιος άνω των 18, χωρίς ποινικό μητρώο και εφόσον δεν έχει απολυθεί από δημόσιο ή και ιδιωτικό εκπαιδευτήριο για λόγους ανεπάρκεια, ανοίγει ιδιωτικό σχολείο.

-Τα ΚΕΚ υποβαθμίζονται και εξομοιώνονται με τα χαλαρά ποιοτικά κριτήρια (κτιριολογικά, στελεχιακά, επιστημονικά κλπ.) των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών.

-Τίθεται σε τεράστιο κίνδυνο η αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς για την περίοδο 2011 – 2013 και στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», τα ΚΕΚ έχουν αναλάβει ως ανάδοχοι σε συμβασιοποιημένα ή ενταγμένα έργα που τελούν υπό συμβασιοποίηση, την κατάρτιση πάνω από 150.000 ανέργων και εργαζομένων.

 

11. Πετάει στο δρόμο τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που απολύονται ύστερα από πολυετή (6ετή και άνω) εργασία, αφού καταργεί τη δυνατότητα πρόσληψής τους στη δημόσια εκπαίδευση, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Ένα ακόμη χτύπημα στους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας, μετά τις σκανδαλώδεις ατομικές συμβάσεις των 300 ευρώ για τους εργαζόμενους σε φροντιστήρια...

 

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2013-2016 που ήδη ψηφίστηκε προβλέπονται: εκτεταμένη αναστολή προσλήψεων και διορισμών, υποχρεωτικές μετατάξεις, καταργήσεις οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα (εφεδρεία) και απολύσεις. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται:

 

Α. Αποχώρηση 15000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2016, οι οποίες θα δρομολογηθούν με τις εξής μεθοδεύσεις:

-Άμεση –από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου– κατάργηση των θέσεων υπαλλήλων των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας και εφόσον ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών: αα) είναι μεγαλύτερος των δέκα (10) ανά φορέα και ββ) ανέρχεται σε ποσοστό μικρότερο του 30% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων που υπηρετούν στον οικείο φορέα. Στο συνολικό αριθμό των υπαλλήλων του φορέα που λαμβάνεται ως μέγεθος αναφοράς υπολογίζονται οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Από την εφαρμογή της διάταξης αυτής εξαιρούνται οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τα νοσοκομεία και η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Οι υπάλληλοι αυτοί, μόνιμοι και ΙΔΑΧ, τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται. Η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί σε 15 μέρες περίπου από τη δημοσίευση του παρόντος και η καθυστέρηση ή η μη εφαρμογή αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τις αρμόδιες Διευθύνσεις. Διαθεσιμότητα σημαίνει: 1 χρόνος με τα 3 / 4 των αποδοχών τους και μετά απόλυση, εκτός και εάν επανακαταρτιστούν και μεταταχθούν σε άλλες θέσεις εκουσίως (εφόσον βέβαια υπάρχουν τέτοιες).

-Επίσης, μη προσδιοριζόμενος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων που τίθενται αυτοδικαίως σε αργία για λόγους πειθαρχικούς – και τέτοιοι μπορεί να είναι ακόμη και υπάλληλοι των οποίων η πειθαρχική δίωξη δεν έχει ακόμη εκδικαστεί – κινδυνεύουν επίσης με διαθεσιμότητα.

 

Β. Παράλληλα προβλέπεται αναστολή προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου (ΙΔΑΧ) χρόνου των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των Ν.Π.Ι.Δ. έως την 31. 12.2016. Για τους ΙΔΑΧ προβλέπεται μείωση πενήντα τοις εκατό (50%) σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του έτους 2010 και κατά δέκα τοις εκατό (10%) επιπλέον το 2012, ενώ για τα έτη 2013 και 2014 το ποσοστό προσδιορίζεται σε 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και για τα έτη 2015 και 2016 σε 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Γ. Με δεδομένα τα παραπάνω, ο λόγος προσλήψεων – αποχωρήσεων σε όλο το δημόσιο τομέα προσδιορίζεται σε 1 προς 5.

 

Δ. Υποχρεωτικές μετατάξεις σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα «για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών,ιδίως στις περιπτώσεις που οι ανάγκες αυτές προκύπτουν λόγω μεταβολής των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και των συναφών δραστηριοτήτων τους, όταν διαπιστώνεται μετά τη διενέργεια αξιολόγησηςπλεονάζον προσωπικό,ή για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού». Προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μπορεί να μεταφέρεται για τον ίδιο λόγο σε ν.π.ι.δ. του δημόσιου τομέα. Οι μετατάξεις αυτές μπορεί να γίνονται «εκουσίως» και σε κατώτερη θέση απ’ αυτήν που κατείχε προηγουμένως ο υπάλληλος, με αντίστοιχη αλλαγή και στο μισθολογικό του καθεστώς. Οι οργανικές θέσεις που αδειάζουν από τη μετάταξη μπορούν να καταργηθούν. Η άρνηση της μετάταξης επιφέρει πειθαρχική δίωξη για τους μόνιμους και απόλυση για τους ΙΔΑΧ ή τους ευρισκόμενους σε διαθεσιμότητα.

 

Το πολυνομοσχέδιο 2012, το Μεσοπρόθεσμο 2013-2016, που μόλις πρόσφατα ψηφίστηκαν από τη Βουλή φέρνουν βαθιές αλλαγές στο Κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση, στην Εκπαίδευση και στα σχολεία. Διαμορφώνεται μια Κρατική και Δημόσια Διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο αυταρχική, πιο στενά δεμένη με τους μηχανισμούς της Ε.Ε., πιο επιθετική απέναντι στο εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Τα μέτρα αυτά δεν αφήνουν κανένα απ’ έξω. Τσακίζουν όλο το λαό. Δεν είναι ούτε προσωρινά, ούτε τα τελευταία, όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός. Δεν παίρνονται ούτε για τη σωτηρία του λαού, ούτε για τη σωτηρία της χώρας. Παίρνονται για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, της κερδοφορίας και τη θωράκιση του συστήματος. Τα μέτρα αυτά ψηφίστηκαν παρά την καθολική αντίθεση του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η αστική δημοκρατία: δικτατορία των μονοπωλίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο «ναός της Δημοκρατίας», ο θεσμός του αστικού κοινοβουλίου: η σύγχρονη «Βαστίλη» των λαών.

Κυβέρνηση-πλουτοκρατία και τα χρυσοπληρωμένα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι τα μέτρα αυτά παίρνονται για την αντιμετώπιση του χρέους.

Όσο θα βαφτίζουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση ως κρίση χρέους, όσο θα αναγνωρίζεται το χρέος, θα έχουμε Δανειακές Συμβάσεις, τοκοχρεολύσια και Μνημόνια, θα χρωστάμε και θα απολογούμαστε στους πιστωτές. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος. Είναι όλο της πλουτοκρατίας. Όσο η χώρα θα είναι μέσα στη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε. και κάτω από την μπότα των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των μονοπωλίων, άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε. Κανένας φόβος-Καμιά υποταγή. Υπάρχει λύση!

Η λύση βρίσκεται σ’ έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που περιλαμβάνει:

·Μονομερή διαγραφή του χρέους.

·Έξοδο από την λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.

·Κίνημα κι αγώνα ώστε να ‘ρθουν τα πάνω-κάτω. Φιλολαϊκή ανάπτυξη και προοπτική, ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ο λαός στο τιμόνι της εξουσίας και αφέντης στον πλούτο που παράγει, για μια ζωή με δικαιώματα, χωρίς ανέργους,χωρίς το δηλητήριο του ρατσισμού και του φασισμού, με ελεύθερο χρόνο, πολιτισμό, δωρεάν υγεία, παιδεία.

 

Πάνω σε αυτή τη γραμμή επιδιώκουμε:

·Να συσπειρωθούν όλοι. Εργάτες καιυπάλληλοι, πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Επιτροπές Αγώνα, Λαϊκές Επιτροπές, συνδικαλιστές, κ.α.

·Να δυναμώσει ο ενιαίος αγώνας, η λαϊκή συμμαχία. Η επίθεση είναι ενιαία, χτυπάει όλα τα λαϊκά στρώματα, απαιτείται ενιαίο μέτωπο πάλης, εργατοϋπαλλήλων, φτωχών αγροτών, μικροεπαγγελματοβιοτεχνών, γυναικών, κάθε νέου και νέας. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙνα μπλοκάρουμε τα μέτρα. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην αντεπίθεση να γκρεμίσουμε Μνημόνια και αφεντικά.

Πάνω σε αυτή τη γραμμή επιδιώκουμε την ενότητα όλων των εργαζομένων, όλου του λαού για μια ζωή με δικαιώματα,για ν’ απαλλαγούμε από τους δυνάστες και τους εκμεταλλευτές μας, τους κηφήνες και τα παράσιτα που οδήγησαν το λαό σε χρεοκοπία. Δεν αποδεχόμαστε την ενότητα για την αναγνώριση του χρέους, την ευρω-υποταγή, την «πάση θυσία παραμονής στην Ε.Ε. και το ευρώ». Μια τέτοια λαϊκή ενότητα είναι κίνδυνος-θάνατος για τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν δεχόμαστε να υπηρετήσουμε μια ενότητα που εκφράζει το ένα ή το άλλο τμήμα της αστικής τάξης και επί της ουσίας να υπηρετείται η στρατηγική της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Δεν ανεχόμαστε να μας βάζουν με το «έτσι θέλω», πότε ο ένας πότε ο άλλος να επιλέγουμε λόμπι ιμπεριαλιστικών κέντρων-«προστατών», ΕΕ ή ΗΠΑ, ΕΕ ή άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Πάνω σε αυτή τη γραμμή επιδιώκουμε την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, την αναβάθμιση της λειτουργίας και της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Ενότητα κι αγώνας για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα στην πράξη!

·Να μην περάσει καμιά απόλυση στο Δημόσιο. Να μπλοκαριστεί η κατάργηση των οργανικών θέσεων, να μην δοθεί κανένας κατάλογος που θα περιλαμβάνει καταργούμενες οργανικές θέσεις και απολυμένους.

·Να μην περάσει η αξιολόγηση, οι συμπτύξεις των τμημάτων, το νέο κύμα συγχωνεύσεων των σχολείων, των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Να μπλοκαριστεί η μεταφορά του κόστους των βιβλίων στους γονείς και οι υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα.

·Καταβολή των χρωστούμενων και έκτακτη χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων (θέρμανση, αναλώσιμα, καθαριότητα, κ.α.). Υγεία και περίθαλψη για όλους τους μαθητές καιάμεσα μέτρα στήριξης για τα παιδιά των ανέργων.

 

ΘΕΜΑ: Διανομή φρούτων στους μαθητές.

Για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να μετατρέψει τους μαθητές μας σε καταναλωτές διαφημιστικών προϊόντων και τα σχολεία έρμαια των επιχειρήσεων και των χορηγών

(Με αφορμή τη διαφήμιση-παρουσίαση και διανομή προϊόντος γνωστής εταιρείας μπανάνας, μαζί με έντυπο ενημερωτικό υλικό της εταιρείας, στους μαθητές μας, με πρόσχημα τη διεξαγωγή προαιρετικού προγράμματος υγιεινής διατροφής στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης αλλά και πολλών ακόμα αντίστοιχων προγραμμάτων από Μ.Κ.Ο.-«φιλανθρωπικές» οργανώσεις κ.λπ.)


Την εποχή της κοινωνικής καταστροφής, όπου ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπος με το σύγχρονο Νταχάου, όπου η παιδεία, όπως και κάθε άλλο κοινωνικό αγαθό, διαλύονται κάτω από το βάρος του οικονομικού στραγγαλισμού τους, το Υπουργείο Παιδείας δίνει άδειες σε συγκεκριμένες εταιρείες να διεξάγουν την πιο μαζική και πάμφθηνη διαφήμισή τους με καταναλωτές εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές μας.

 

Οι εκπαιδευτικοί, σεβόμενοι τον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μας ρόλο αρνούμαστε κατηγορηματικά να γίνουμε έμποροι διαφήμισης για να κερδοσκοπούν σε βάρος των παιδιών μας κάθε λογής εταιρείες, αδρά επιδοτούμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) έως και τράπεζες (!!!) που με το αζημίωτο προωθούν τα προϊόντα τους. Την ίδια στάση θα κρατήσουμε και με κάθε «φιλανθρωπική» προσφορά επιχειρήσεων που από τη μια μειώνουν μισθούς, κρατούν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους τους, απολύουν, και από την άλλη επιδιώκουν να μπουν στο δημόσιο σχολείο για να προσφέρουν τάχα τη φιλανθρωπία τους στα παιδιά των εργαζόμενων γονιών που εξόντωσαν. Δε θα γίνουμε η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για κανένα! Την περίοδο όπου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εκατομμύρια εργαζόμενοι στενάζουν κάτω από το βάρος της μείωσης των μισθών τους και των απολύσεων, θεωρούμε χλευασμό τη «φιλανθρωπία» των εταιρειών.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε αντιεκπαιδευτική τομή το γεγονός ότι αυτές οι μεθοδεύσεις προωθούνται επίσημα και έχουν την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου δηλαδή που όφειλε πρώτο αυτό, λόγω του ρόλου του να προστατεύσει την εκπαίδευση από την εισβολή της διαφήμισης και της χορηγίας.

Το Υπουργείο διάλυσης της Παιδείας μέσα από την αδειοδότηση επιδιώκει:

• να συνηθίσει η σχολική μονάδα, ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, ο γονιός, στην αντίληψη ότι η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση είναι κάτι απολύτως φυσικό

• να ενοχοποιήσει ως «καθυστερημένη και παλαιομοδίτικη» κάθε αντίσταση στην αδηφάγα κερδοφορία των επιχειρήσεων


• να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων με «προσφορές» ιδιωτών που με το αζημίωτο θα μετατρέψουν τη σχολική μονάδα σε διαφημιστικό σόου προώθησης των προϊόντων τους και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε παραμάγαζο των επιδιώξεών τους. Ταυτόχρονα, το κράτος θα αποσύρεται όλο και περισσότερο από τις υποχρεώσεις του για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί θα καλούνται να εξασφαλίσουν χρήματα για τη συντήρηση των σχολείων μέσα από αντίστοιχες δραστηριότητες. Άλλωστε, με βάση την αντίληψη του Υπουργείου, η εξεύρεση πόρων είναι θεμέλιο της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και στοιχείο κατηγοριοποίησης των σχολείων και των εκπαιδευτικών.

 

Αυτό είναι το σχολείο της αγοράς που προωθεί το υπουργείο και η κυβέρνηση. Είναι αυτό που μειώνει συνεχώς τις δαπάνες, κλείνει ορμητικά την πόρτα του στις ανάγκες για δημόσια, δωρεάν, υψηλού επιπέδου μόρφωση των μαθητών και της εργαζόμενης πλειοψηφίας και το μετατρέπει σε ξέφραγο αμπέλι των κάθε λογής χορηγών που «προσφέρουν» καθρεφτάκια για να πάρουν και την ψυχή μας ακόμα. Άλλωστε, είναι έως προκλητικό αυτή την εποχή να χρησιμοποιούνται εκατομμύρια για προγράμματα ΕΣΠΑ όταν όλη η εκπαίδευση στενάζει, όταν ακόμα και σήμερα δεν έχουν φτάσει όλα τα βιβλία στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί δε θα γίνουμε γρανάζι αυτής της καλοστημένης μηχανής. Το δημόσιο σχολείο και οι εργαζόμενοι σε αυτό έχουν κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να περιφρουρούν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι σας καλούμε:

• Να μην επιτρέψουμε σε καμία επιχείρηση-χορηγό να μπει στο δημόσιο σχολείο. Καμία εμπλοκή των επιχειρήσεων στη διατροφή των παιδιών μας και στο περιεχόμενο του σχολείου. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δε χρειάζονται ελεημοσύνη, χρειάζονται γονείς με μόνιμη δουλειά, χρειάζονται ζωή, δουλειά και μόρφωση με πλήρη δικαιώματα.

• Να μη συμβάλλουμε με τον τρόπο αυτό στην κατηγοριοποίηση σχολείων-εκπ/κών και μαθητών, που θα επιχειρηθεί να σφραγιστεί με την αξιολόγηση-σφαγείο.

• Να αρνηθούμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα διανομής μπανανών και σε κάθε αντίστοιχο πρόγραμμα. Οι εκπαιδευτικοί χρόνια τώρα με παιδαγωγικά κριτήρια και μεθόδους ασχοληθήκαμε με θέματα διατροφής, προστασίας της φύσης, προώθησης της λογοτεχνίας και της ποίησης, χωρίς να επιστρέψουμε στις εταιρείες-χορηγούς να εισβάλλουν στο μυαλό των μαθητών μας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

• Να δώσουμε στους συλλόγους και στις ενώσεις γονέων την απόφαση του συλλόγου μας ώστε να γίνουν συμμέτοχοι και κοινωνοί του προβληματισμού και των αποφάσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η υπόθεση αυτή τους αφορά!

Παλεύουμε για:

• Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους

Nα εξασφαλιστούν κατάλληλοι σύγχρονοι χώροι εστίασης, σε όλα τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία, για δωρεάν σίτιση όλων των παιδιών, με την εξασφάλιση εξειδικευμένου προσωπικού πλήρους απασχόλησης.

ΘΕΜΑ: ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου με αφορμή την Παγκόσμια μέρα των ΑΜΕΑ (3 Δεκεμβρίου) αποφάσισε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων με στόχο την ανάδειξη και προβολή των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος της ειδικής αγωγής.

Στα πλαίσια αυτά θα προγραμματίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάληψης πρωτοβουλιών σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Περιστερίου και θα συναντηθεί με τη Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής.

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

Το Δ.Σ. καλεί σε σύσκεψη τους -τις Διευθυντές – ντριες και τις Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στις 18.οο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο με τα εξής θέματα:

·Χρηματοδότηση σχολικών μονάδων

·Συντήρηση – κτηριακά προβλήματα

·Καθαριότητα

·Φύλαξη

·Εκπαιδευτικά κενά.

Στη σύσκεψη έχει προσκληθεί και θα παραβρεθεί ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αρβανίτης.

 

ΘΕΜΑ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ –ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Δ.Σ. με απόφασή του συγκροτεί μουσική ομάδα, αναδεικνύοντας έτσι και με αυτή την πρωτοβουλία την ανάγκη κατάθεσης μιας ποιοτικής πολιτιστικής πρότασης. Στα πλαίσια αυτά καλεί όλους τους – τις συναδέλφους, που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια, σε συνάντηση την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου στις 18.00 στα γραφεία του Συλλόγου.

ΘΕΜΑ: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το Δ.Σ. θα συνεδριάσει την Τρίτη 27 Νοεμβρίου στις 18.00 με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την αξιολόγηση.

 

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

Ο Σύλλογός μας έχοντας υπόψη του υπόμνημα συναδέλφου – νηπιαγωγού από το 1Ο νηπιαγωγείο Νυδρίου Λευκάδας, το οποίο κοινοποιεί προς την εκπαιδευτική κοινότητα, θεωρεί ότι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί με αφορμή τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίουείναι κρίσιμης και καθοριστικής σημασίας για τη δημοκρατική φυσιογνωμία του σχολείου. Δεν είναι γεγονότα τοπικής, αλλά γενικότερης σημασίαςπου απαιτούν απ' όλους μας να πάρουμε θέση.

Με βάση την επιστολή γονέα, που απευθύνεται σε βουλευτή της " Χρυσής Αυγής" Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλεται η συνάδελφος – νηπιαγωγός για το διαπολιτισμικόχαρακτήρα που έδωσε στη γιορτή της 28ηςΟκτωβρίου , πράγμα που αντιστοιχούσε στα δεδομένα της τάξης της.

Προκύπτουν νομίζουμε ορισμένα θέματα στα οποία χρειάζεται να πάρουμε ξεκάθαρη θέση:

Α. Πρέπει να υπερασπίσουμε το δικαίωμα όλων των παιδιών , ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ,στηνεκπαίδευση , δικαίωμα που για να είναι πραγματικό πρέπει να περιλαμβάνει και την προβολή στοιχείων του δικού τους πολιτισμού και της δικιάς τους γλώσσας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Β. Υπάρχουν άραγε απαγορευμένες παιδαγωγικές πρακτικές στο ελληνικό σχολείο, των οποίων η εφαρμογή είναι αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου;Η διενέργεια ΕΔΕ για τα γεγονότα , ύστερα από επιστολή σ' έναν βουλευτή φασιστικής οργάνωσης, δεν μπορεί παρά να έχει χαρακτήρα ιδεολογικής δίωξηςκαι προσπάθειας τρομοκράτησης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Δεν αντιλαμβανόμαστε ποιο είναι το πιθανολογούμενο πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο γίνεται η Ε.Δ.Εγια τη συνάδελφο.

Γ. Είναι ανάγκη ν' αντιταχθούμε στην προσπάθεια φασιστικών οργανώσεων να ελέγξουν την εκπαιδευτική διαδικασίακαιμε τον μισαλλόδοξο λόγο τους , τον υστερικό εθνικισμό τους , το ρατσισμό και την ξενοφοβία τους να δηλητηριάσουν κάθε πνεύμα δημοκρατίας , αλληλεγγύης και παιδαγωγικής ελευθερίας που πρέπει να κατευθύνει τη λειτουργία του σχολείου. Η «Χρυσή Αυγή»έχει επανειλημμένα πάρει θέση κατά της εκπαίδευσης των αλλοδαπών παιδιών και έχει απειλήσει τον κόσμο της εκπαίδευσης για τις δημοκρατικές και αντιρατσιστικές πρακτικές του. (βλ. τοποθέτηση βουλευτή Γρέγου στη Βουλή για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ανακοίνωση της οργάνωσης για συγκρούσεις μαθητών έξω από Λύκειο του Ηρακλείου ).

Χρέος μας είναι να προστατεύσουμε τους μαθητές μας (Έλληνες και Αλλοδαπούς)από το ρατσισμό , την ξενοφοβία και το σωβινισμό.Να αποτρέψουμε την είσοδο φασιστικών οργανώσεων στην εκπαίδευση.

Καταδίκη των δολοφονικών επιθέσεων

Το Δ.Σ. καταγγέλλει τις δολοφονικές επιθέσεις της κυβέρνησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που υπηρετούν τα σχέδια που έχουν καταστρώσει τα επιτελεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και σχετίζονται με την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών για επέμβαση σε βάρος της Συρίας και του Ιράν.Απαιτούμε:

1. Από τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να σταματήσουν τις στρατιωτικές συνεργασίες τους με το Ισραήλ.

2. Την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ, επιστροφή των προσφύγων, άμεσος τερματισμός της ισραηλινής κατοχής, τερματισμός του εποικισμού και αποχώρηση όλων των εποίκων από τα κατεχόμενα εδάφη, κατεδάφιση του διαχωριστικού τείχους και να σταματήσει ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Είμαστε στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού της Παλαιστίνης που αγωνίζεται για βιώσιμο και κυρίαρχο κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΔΙΩΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ο συνάδελφοςπαρέλαβε στις 22/10/2012 κλήση εγκαλούμενου σε εξέταση,καθώς με εντολή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής (το υπ.αριθμ. Ε.Π. 176/ 27-7-2012 έγγραφο του Α.Π.Υ.Σ.Δ.Ε. Αττικής) διενεργείται πειθαρχική ανάκρισηγια τη συνδικαλιστική του δράση, επειδή στήριξε το δικαίωμα συναδέλφισσας για κανονική άδεια σε αντίθεση με τη διευθύντρια του σχολείου της (η πειθαρχική δίωξη διεξάγεται σε περιφερειακό επίπεδο, γιατί ο συνάδελφος είναι συνδικαλιστής αιρετός του ΠΥΣΔΕ Πειραιά).

Η μεθόδευση της όλης υπόθεσης συνιστά εξόφθαλμη προσπάθεια να παρεμποδιστεί η συνδικαλιστική δράση και να τρομοκρατηθούν οι εκπαιδευτικοί που απαιτούν με τη βοήθεια του σωματείου τους τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Το Δ.Σ. του Συλλόγου καταγγέλλει τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης για τη συνέχιση της πειθαρχικής δίωξης κατά του Προέδρου του Δ.Σ. Σάββα Σάββα, για μια υπόθεση που υπήρχε η εντύπωση ότι είχε κλείσει εδώ και καιρό.

Αν και καμιά κατηγορία δεν έστεκε, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης επέλεξε, αντί να θέσει την υπόθεση στο αρχείο, να την κωλυσιεργήσει έτσι, ώστε η πειθαρχική δίωξη να παραπεμφθεί στα νέα πειθαρχικά συμβούλια, στα οποία πλειοψηφούν οι δικαστικοί.Η εκ νέου ανακίνηση της παλιάς δίωξης στοχεύει στον εκφοβισμό ευρύτερα των εκπαιδευτικών που διεκδικούν τα εργασιακά δικαιώματά τους και συνιστά κατάφωρη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου:

καλεί τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και το ΑΠΥΣΔΕ να παύσουν τώρα την απαράδεχτη πειθαρχικήδίωξη κατά του συνάδελφου Σ.Σάββα,

δηλώνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παρεμποδίσει και να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, σε μια περίοδο μάλιστα, όπου οι αγώνες για την ανατροπή της αντιλαϊκής –αντεργατικής πολιτικής είναι σε εξέλιξη.

Ενημερωτικό Νο 4

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Γ΄Δ/ΝΣΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. Γ΄ΑΘΗΝΑΣ
2ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ
4ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
5ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
6ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ
7ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 36ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 29ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ Ε.Α.
ANAΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τη συνάντηση με το Δήμαρχο Περιστερίου και τον Αντιδήμαρχο Περιστερίου για ζητήματα παιδείας.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ Δ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣΤΗΣΓ΄Δ/ΝΣΗΣ

ΜΕ 3ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (τις 3 πρώτες διδακτικές ώρες)

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/12/2012 στις 8 π.μ.

 

 

Σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι οδηγούνται στην απόλυτη εξαθλίωση, που κάθε κοινωνικό και εργατικό δικαίωμα καταργείται, που τα διευθυντήρια του ΔΝΤ, της ΕΕ ορίζουν πια απόλυτα της τύχες του λαού μας και κάθε έννοια δημοκρατίας καταλύεται. Σε μια περίοδο που ο αυταρχισμός και η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι καθημερινά φαινόμενα και στην εκπαίδευση και που δρομολογούνται απολύσεις και υποχρεωτικές μεταθέσεις. Σε μια περίοδο που η διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης με την υποχρηματοδότηση και τις περικοπές σε προσλήψεις είναι ο κανόνας. Το υπουργείο Παιδείας και η Διευθύντρια της Γ΄ Διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αθήνας επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τα κενά στα σχολεία της περιοχής με συγχωνεύσεις τμημάτων στη μέση της χρονιάς και με υποχρεωτικές, αυθαίρετες και αυταρχικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστική περίπτωση τα 5ο και 16ο Δημοτικά σχολεία, τα 3ο και 5ο Περιστερίου και το 5Ο Αγίας Βαρβάρας.

Επειδή οι συγχωνεύσεις τμημάτων θα είναι καθημερινό φαινόμενο το επόμενο διάστημα και αποτελούν τον προπομπό των συγχωνεύσεων σχολείων και των υποχρεωτικών μεταθέσεων και απολύσεων πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν θα ανεχτούμε τις συγχωνεύσεις τμημάτων και την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών και των μαθητών από το Υπουργείο και τη Διευθύντρια της Γ΄ Αθήνας ως λογιστικά νούμερα.

 

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σε κινητοποίηση - αποκλεισμό της Γ΄ Διεύθυνσης (Μάκρης 3 Αιγάλεω) την Παρασκευή 7/12/2012 στις 8 το πρωί, για τη διευκόλυνση της κινητοποίησης αποφασίσαμε 3ωρη στάση εργασίας τις τρεις πρώτες διδακτικές ώρες.

 

Απαιτούμε:

Να μην γίνει καμιά συγχώνευση τμημάτων και να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών άμεσα

Να μη γίνει καμιά μετακίνηση εκπαιδευτικών

 

ΤΟ Δ.Σ.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

7/12/2012

 

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 7/12/2012 τρίωρος ( με στάση εργασίας από τις 8π.μ. έως 11π.μ ) αποκλεισμός της Διεύθυνσης Π. Ε. Γ΄ Αθήνας από τους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω, Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου», Χαϊδαρίου και Κορυδαλλού – Αγίας Βαρβάρας για τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο τμημάτων, τα κενά στα σχολεία και τις υποχρεωτικές και αυθαίρετες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών.

Η κινητοποίηση με τη συμμετοχή γονιών και μαθητών είχε μεγάλη επιτυχία. Διατρανώσαμε όλοι μαζί πως ο αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ που διαλύει τα σχολεία θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί με μεγαλύτερη ένταση.

Αποφασίστηκε από τους παραπάνω συλλόγους νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 10/12 στις 12.30 με συγκέντρωση στη Γ΄ Διεύθυνση Π.Ε. (Μάκρης 3 στο Αιγάλεω).

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να είναι εκεί. (Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς που σχολάνε 1.15 διευκρινίζουμε ότι πρέπει να έρθουν έστω και αργότερα.)

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα παραμείνουμε στο χώρο της Διεύθυνσης μέχρι να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών και να πάρουμε σαφείς δεσμεύσεις για την κάλυψη των κενών στα σχολεία.

 

Τα ΔΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΤΗΣ Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

 

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. Γ΄ΑΘΗΝΑΣ

 

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών της Γ. Αθήνας (Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας), οι σύλλογοι γονέων των σχολείων που γίνονται οι συμπτύξεις και οι Ενώσεις Γονέων των παραπάνω περιοχών βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διεύθυνση Π.Ε. Γ. Αθήνας (Μάκρης 3, Αιγάλεω) όπου μετά από μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, για τις αυθαίρετες συμπτύξεις τμημάτων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών που έγιναν με απόφαση της κ. Ψαρρά. Δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να ανακληθούν οι αποφάσεις που αντιμετωπίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ως λογιστικά νούμερα, και απαιτούμε να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς τώρα στη διεύθυνση Π.Ε. Γ. Αθήνας για να μην περάσουν οι αποφάσεις που στοχεύουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

 

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ- ΑΙΓΑΛΕΩ- ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ- ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ

 

 

2ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ

Γ΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Αιγάλεω 10-12-12

 

Μετά την απόφαση των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων των 5ου & 16ου Δ.Σ. Αιγάλεω, τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά επ’αόριστον μέχρι να παρθούν πίσω όλες οι παράνομες συμπτύξεις – συγχωνεύσεις τμημάτων, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αγ.Βαρβάρας - Κορυδαλλού & «Δημ. Γληνός» καθώς και οι Ενώσεις Γονέων των περιοχών, συνεχίζουν την κατάληψη της Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας.

 

Δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε εδώ μέχρι να ανακληθούν οι αποφάσεις που αντιμετωπίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ως λογιστικά νούμερα, και απαιτούμε να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών.

 

- Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς στη Δ/νση Π.Ε. Γ. Αθήνας (Μάκρης 3, Αιγάλεω) για να μην περάσουν οι αποφάσεις που στοχεύουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, καταργούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων.

 

- Καλούμε Γονείς, Μαθητές, Εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα για αποκλειστικά, δημόσια και δωρεάν παιδεία.

 

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.

 

- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

- Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ.

 

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε:

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ- ΑΙΓΑΛΕΩ- ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ- ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΙΛΙΟΥ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

3η ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ΑΘΗΝΑΣ

Αγαπητοί γονείς, αυτή η χρονιά θα είναι χειρότερη από κάθε άλλη.

Τα προβλήματα στα σχολεία είναι εκρηκτικά καθώς τα ταμεία είναι άδεια και οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να καλύψουν βασικά λειτουργικά έξοδα. Εκατοντάδες σχολεία καταργούνται καθώς αναστέλλεται η λειτουργία τους ή συγχωνεύονται και μεγάλο μέρος τους θα λειτουργήσει με χιλιάδες κενά δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων. Ενώ συνταξιοδοτούνται χιλιάδες δάσκαλοι, προσελήφθηκαν μόνο 5 δάσκαλοι και 35 νηπιαγωγοί. Οι προσλήψεις αναπληρωτών και για τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης θα είναι 12.500 (2.500 λιγότερες από πέρσι).Την τελευταία διετία χάθηκαν περίπου 3.400 οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια, χωρίς να υπολογίσουμε τις χαμένες οργανικές εξαιτίας των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων.Οι 3.600 συνταξιοδοτήσεις αντικαταστάθηκαν από 173 διορισμούς!!!Ο δραματικός περιορισμός των διορισμών, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η είσοδος επιχειρήσεων στο σχολείο που θα καθορίζουν και το περιεχόμενο μαθημάτων, κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολη για τα παιδιά της εργατικής τάξης, για τη λαϊκή οικογένεια που βάζει ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Το υπ. παιδείας διαλύει ό,τι έμεινε από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και το ονομάζει «νέο σχολείο»:

Είναι το σχολείο των συγχωνεύσεων-καταργήσεων και υποβιβασμών.

Είναι το σχολείο που μας καλεί να προετοιμάσουμε το παιδί σας να γίνει ο αυριανός άνεργος, γρανάζι ενός συστήματος με βασικό μισθό κάτω και από 400 ευρώ, χωρίς ασφάλιση, περίθαλψη, εκπαίδευση. Να το προετοιμάζουμε να γίνειφτηνός εργαζόμενος χωρίς κανένα δικαίωμα, που θα δουλεύει, όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης του.

 

Η αυτοαξιολόγηση αυτού του «νέου σχολείου» θα φορτώσει την ευθύνη και το κόστος για τη συνολική λειτουργία του στις πλάτες σας. Στο «νέο σχολείο» θα αξιολογούμαστε όλοι:

Εσείς αν θα βάζετε το χέρι στην τσέπη.

Εμείς αν περνάμε τη γραμμή του Υπουργείου στην εκπαίδευση των παιδιών και στην υποταγή της εκπαίδευσης στη λογική της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας των ντόπιων και ξένων ομίλων.

Οι μαθητές μας σε όσους «παίρνουν τα γράμματα» και σ’ εκείνους που «δεν τα παίρνουν».

Τα σχολεία θα χωρίζονται σε καλά και κακά.Καλά θα είναι αυτά που οι γονείς-πελάτες θα πληρώνουν. Ο Διευθυντής-μάνατζερ, θα νοικιάζει σχολικούς χώρους, θα βρίσκει επιχειρηματίες-χορηγούς, που θα καθορίζουν το τι θα μαθαίνουν τα παιδιά. Τα κακά σχολεία θα είναι αυτά που οι γονείς δεν θα έχουν λεφτά να πληρώσουν, οι επιχειρήσεις δεν θα τα προτιμούν και σιγά σιγά θα κλείνουν.Οι μαθητές θα μαθαίνουν τα βασικά, δηλ. λίγα μαθηματικά, λίγη γλώσσα και μια ξένη γλώσσα. Τις υπόλοιπες ώρες θα ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες (προγράμματα και καινοτόμες δράσεις). Ακόμα και αν τελειώσουν τις σπουδές τους, τίποτε δεν θα τους εξασφαλίζει το εργασιακό τους μέλλον. Θα αλλάζουν επαγγέλματα, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, κυνηγώντας πιστοποιήσεις από ιδιωτικούς φορείς (δια βίου μάθηση).

Η βαρβαρότητα των μέτρων είναι δεδομένη επειδή θέλει να εδραιώσει το σχολείο της αγοράς, της ταξικής διαφοροποίησης, των «χορηγών» και της ολοένα και μεγαλύτερης σχολικής διαρροής. Στοχεύουν στην παραγωγή ευέλικτων , καταρτίσιμων εργαζόμενων χωρίς ολοκληρωμένες γνώσεις και εφόδια, εύκολη λεία για το μεγάλο κεφάλαιο.

Αγαπητοί γονείς,

 

Η μόρφωση των μαθητών είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος για όλα τα παιδιά του λαού.

 

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, μόνο με οργανωμένο αγώνα, με ενότητα, με συσπείρωση και αλληλεγγύη, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

 

Αγωνιζόμαστε για ένα ΕΝΙΑΙΟ 12ΧΡΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

 

Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

 

Κανένα σχολείο να μην κλείσει.

 

Κανένας γονιός να μην πληρώσει για τις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων.

 

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων. και για μεταφορά μαθητών.

 

Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση.

 

Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.

 

Να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, με βάση τους 15 μαθητές ανά τμήμα για τα νηπιαγωγεία, Α και Β τάξη και 20 στις υπόλοιπες.

 

Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψει τις ανάγκες σίτισης τωνυποσιτισμένων παιδιών.

 

Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων.

 

Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

 

Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!!

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ !!

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.

 

Αγαπητοί γονείς, στα πλαίσια αυτά,

το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου « ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» στηρίζει το δίκαιο αγώνα σας, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για να επιλυθούν τα προβλήματά σας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

 

 

 

4η μέρα κατάληψης

4ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ

Γ΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Αιγάλεω 12-12-12

 

Η κατάληψη της Γ΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθήνας συνεχίζεται για 4η μέρα με μεγάλη συμμετοχή και τα σχολεία 5ο & 16ο του Αιγάλεω συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά επ’ αόριστον. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαϊδαρίου,Αγ.Βαρβάρας - Κορυδαλλού & «Δημ. Γληνός» καθώς και οι Ενώσεις Γονέων των περιοχών δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν (κόντρα στη λάσπη και τη συκοφάντηση εκπαιδευτικών και γονιών από τη διοίκηση της εκπαίδευσης) μέχρι να παρθούν πίσω όλες οι παράνομες συμπτύξεις – συγχωνεύσεις τμημάτων και οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών και μαθητών.

 

- Καλούμε Εκπαιδευτικούς, Γονείς, Μαθητές, Εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα για αποκλειστικά, δημόσια και δωρεάν παιδεία και να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στη συγκέντρωση την Πέμπτη 13/12 στη 1.00 στην ΠεριφερειακήΔ/νση Π.Ε. (Τσόχα 13 Αμπελόκηποι)

 

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.

 

- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

- Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ.

 

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε:

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ- ΑΙΓΑΛΕΩ- ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ- ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΙΛΙΟΥ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΔΗΜΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ Δ/ΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Αττικής, κ. Κουμέντος, με συνέντευξή του στο «Βήμα» (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=488215) για άλλη μια φορά κοροϊδεύει, παραπληροφορεί και λέει ψέματα.Στοχοποιεί και ενοχοποιεί εκπαιδευτικούς, Δ/ντες σχολείων και συνδικαλιστές για την άθλια και εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία. Συγκεκριμένα:

1. Με μια πρωτοφανή διαστρέβλωση της αλήθειας, για να δικαιολογήσει τις αυθαίρετες συμπτύξεις τμημάτων και τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών μέσα στη μέση της χρονιάς «κατηγορεί» τους εκπαιδευτικούς και τους Δ/ντες των Σχολείων μας για δήθεν λάθος στοιχεία, δήθεν παράνομους χωρισμούς τμημάτων, δήθεν «πιέσεις» των συνδικαλιστών στους διευθυντές για να αποκρύπτουν τα στοιχεία των σχολείων κλπ.

2. Όλα τα στοιχεία των σχολείων μας είναι σε γνώση της Υπηρεσίας εδώ και χρόνια. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα (αριθμός παιδιών ανά τάξη, στατιστικά στοιχεία, απογραφικά δελτία, δυναμολόγιο κλπ). Αυτά τα στοιχεία τα γνώριζε το ΠΥΣΠΕ όπως και η Περιφέρεια. Επομένως οι ισχυρισμοί ότι τα στοιχεία αποκρύπτονταν ή αλλοιώνονταν ή ότι δεν ενημερώνονταν σωστά το survey είναι ψέματα τα οποία έχουν στόχο να συκοφαντήσουν γονείς, εκπαιδευτικούς και να μεταθέσουν τις ευθύνες για τις παράνομες συμπτύξεις στους Δ/ντες και στους εκπαιδευτικούς των σχολείων.

3. Οι χωρισμοί, η λειτουργία των τμημάτων και οι τοποθετήσεις συναδέλφων στα σχολεία έγιναν με τεκμηριωμένες εισηγήσεις συλλόγων διδασκόντων, με την έγκριση και τις θετικές εισηγήσεις σχολικών συμβούλων ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ του ΠΥΣΠΕ της Γ΄ Αθήνας.

4. Αυτοί που παρανομούν δεν είναι οι εκπαιδευτικοί και οι συνδικαλιστές αλλά η Διευθύντρια της Γ΄ Αθήνας κ.Ψαρρά και ο περιφερειακός διευθυντής κ. Κουμέντος που επιτρέπουν να λειτουργούν τμήματα στην περιοχή μας με πάνω από 25 μαθητές (53 τέτοια τμήματα υπάρχουν στη Γ΄Αθήνας)!!! Αλήθεια από ποιο νόμο απαγορεύεται ένα τμήμα να έχει 15 μαθητές σε μια περιοχή μάλιστα που έχει ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες (μετανάστες, φτωχές οικογένειες με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες κλπ);

5. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Γ΄ Αθήνας μαζί με τις Ενώσεις Γονέων απαιτούμε άμεσα την ανάκληση των αυθαίρετων συμπτύξεων και μετακινήσεων εκπαιδευτικών. Καταγγέλλουμε την κυβερνητική πολιτική των περικοπών και της διάλυσης του δημόσιου σχολείου καθώς και τη στάση της Διευθύντριας Εκπαίδευσης της Γ΄ Αθήνας και του Περιφερειάρχη Αττικής που την υλοποιούν. Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αριθμοί σε ένα λογιστικό ισοζύγιο που υπηρετεί τις επιταγές της Τρόικας του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. Απαιτούμε να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών που υπάρχουν στα σχολεία μας. Καλούμε Γονείς, Μαθητές, Εργαζόμενους να συμπαρασταθούν στον αγώνα για αποκλειστικά, δημόσια και δωρεάν παιδεία.

 

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.

 

-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

 

 

-

 

5η μέρα κατάληψης

5ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ

Γ΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Αιγάλεω 13-12-12

 

Μετά και το σημερινό εμπαιγμό του κ. Κουμέντου προς γονείς και εκπαιδευτικούς (θα ενημερώσουμε αναλυτικά με δελτίο αργότερα) οι σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε. της Γ΄ Αθήνας και οι ενώσεις γονέων συνεχίζουν την κατάληψη της Γ΄ Διεύθυνσης. Την ίδια ώρα οι γονείς των 5ο και 16ο σχολείων του Αιγάλεω αποφάσισαν με μαζικότατη συνέλευση να συνεχίσουν το κλείσιμο των σχολείων και να συμμετέχουν μαζικά στην κατάληψη της Δ/νσης.

 

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.

 

- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

- Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ.

 

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε:

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ- ΑΙΓΑΛΕΩ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ- ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΙΛΙΟΥ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΔΗΜΩΝ

 

 

 

6η μέρα κατάληψης

6ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ

Γ΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Αιγάλεω 14-12-12

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΨΑΡΡΑ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΟΥΜΕΝΤΟ

 

Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης με επιστολή της στα σχολεία προσπαθεί να αιτιολογήσει τις αποφάσεις της, σχετικά με τις αυθαίρετες συμπτύξεις τμημάτων (3ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω και στο16ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω) και τις παράνομες μετακινήσεις εκπαιδευτικών, αποφάσεις οι οποίες σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στο εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα. Οι αντιδράσεις αυτές οδήγησαν σε κατάληψη της διεύθυνσης Γ. Αθήνας, μετά από μαζικότατες ΓΣ των συλλόγων των σχολείων του Αιγάλεω, που δέχτηκαν τα πλήγματα των εφαρμογών της συγκεκριμένης πολιτικής.

Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειές της και την απομόνωση στοιχείων, η διευθύντρια εκπαίδευσης φαίνεται να έχει επιλεκτική μνήμη σχετικά με τις δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας αγανακτισμένων γονέων από την αρχή της σχολικής χρονιάς στο γραφείο της εξαιτίας εφαρμογής συγκεκριμένων εκπαιδευτικών επιλογών που φωτογραφίζονται με τον καλύτερο τρόπο σε οδηγίες του υπουργείου, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Θα θυμίσουμε ότι από τέλη Αυγούστου, η κ. Ψαρρά:

Πρότεινε αρχικά την κατάργηση του 28ο Δημ. Σχολείου Περιστερίου και του 46ο νηπ/γείου Περιστερίου, τον υποβιβασμό του 29ου Δημ. Σχολείου Περιστερίου και του 22ου νηπιαγωγείου Ιλίου.

Πρότεινε για συγχώνευση το 5ο Δημ. Σχολείο Περιστερίου, το 11ο Δημ. Σχολείο Περιστερίου, το 36ου Δημ. Σχολείο Περιστερίου, το 47ο Δημ.Σχολείο Περιστερίου.

Σύμπτυξε τμήματα στο 5ο Δημ. Σχολείο Περιστερίου και μετακίνησε συνάδελφο σε σχολείο με το αιτιολογικό ότι η μετακίνηση θα βοηθούσε τη διαχείριση κρίσης που δημιουργήθηκε από πλευράς της διοίκησης. Παρόλα αυτά η συνάδελφος «βρέθηκε» σε άλλο σχολείο.

Καταργήθηκαν με απόφασή της τα τμήματα τσιγγανοπαίδων (2ο και 5ο Δημ. Σχολεία Αγίας Βαρβάρας)

Σύμπτυξε και κατήργησε τμήματα σε νηπιαγωγεία, με μετακινήσεις νηπίων και διακοπές φοίτησης προνηπίων (5ονηπιαγωγείο Ιλίου, 3ο και 11ο νηπιαγωγεία Καματερού, 2ο νηπιαγωγείο Περιστερίου).

Σύμπτυξε τμήματα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω και στο16ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω.

 

ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΗΣ!!!

Υπάρχει ωστόσο μεγάλο θράσος να επικαλείται όψιμο ενδιαφέρον για την κάλυψη κενών, ως κύρια αιτία για τις συμπτύξεις τμημάτων τη στιγμή που οικοδομεί προϋποθέσεις για μελλοντικές συγχωνεύσεις σχολείων.

Αποτελεί θράσος να δηλώνει ότι μέχρι χθες δε γνώριζε τα πραγματικά στοιχεία των αριθμών των τμημάτων των σχολείων, όταν οι διευθυντές των σχολείων το μόνο που δεν τους ζητείται να αποτυπώνουν καθημερινά είναι το πόσα πετάγματα κάνουν οι μύγες πάνω από κάθε μαθητή.

Και από όσο φαίνεται το θράσος των «στελεχών» αποδόμησης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης είναι μεταδοτικό και αυξανόμενο στη διοικητική πυραμίδα. Έτσι η δήλωση του κ. Κουμέντου σε δημοσιογράφο του «Βήματος» έρχεται σε συνέχεια της κ. Ψαρρά, και στοχοποιεί συνδικαλιστές που «πίεσαν» Διευθυντές σχολείων να δηλώσουν αναληθή στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών των τμημάτων των σχολείων.

Οι εντολοδόχοι της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, οι κατά κόσμο και φήμη «εκπαιδευτικοί», προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις πολιτικές τους εφαρμογές για να αποφύγουν ένα διαρκώς ογκούμενο κύμα αγανάκτησης γονέων και εκπαιδευτικών που διεκδικούν: Μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση ΤΩΡΑ.

 

Η πολιτική κάλυψη του περιφερειακού διευθυντή στις πράξεις της υφισταμένης του αποτελεί την σαφή απόδειξη για τηστόχευση να διαλυθεί ό,τι απέμεινε από δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Τα λογοπαίγνια σχετικά με την υποτιθέμενη νομιμότητα πράξεων που καταργούν μορφωτικά δικαιώματα μαθητών, και πρωτίστως των μαθητών με ειδικές ανάγκες, γίνονται σε πολιτικό περιβάλλον που θέλει να μετακινήσει το κέντρο βάρους της συζήτησης από την εκποίηση των δικαιωμάτων των μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών σε φιλολογικές αβρότητες νομικού χαρακτήρα. Ο υποτιθέμενος σεβασμός τους στους νόμους, καταρίπτεται από τα 55 υπεράριθμα τμήματα μαθητών (με 26, 27, 28 και 30 παιδιά ) της Γ. Αθήνας, για τα οποία όλοι δηλώνουν άγνοια!!!

Σήμερα υπάρχουν στη Γ. Αθήνας 13 κενά δασκάλων και 7 νηπιαγωγών, ενώ λείπουν περίπου το 10% των ωρών των ειδικοτήτων.

Σε μια περίοδο που διαρκώς υποβαθίζεται η παιδεία, υγεία και πρόνοια, που γίνονται συστηματικές προσπάθειες κατάργησης των κατακτήσεων του προηγούμενου αιώνα, ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Απαιτούμε τώρα κάλυψη με μόνιμες προσλήψεις όλων των κενών.

 

- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ. 15% ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, ΜΑΘΗΤΩΝ, ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

 

- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ.

ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ.

 

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε:

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ- ΑΙΓΑΛΕΩ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ- ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΙΛΙΟΥ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

 

 

 

μέρα κατάληψης

7ο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ

Γ΄ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Αιγάλεω 17-12-12

 

 

Σήμερα Δευτέρα 17 Δεκέμβρη 2012, οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των 5ου & 16ου Δ.Σ. Αιγάλεω με μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα να συνεχίσουν το κλείσιμο των σχολείων τουλάχιστον έως και τις 8 Ιανουαρίου με απαίτηση να παρθούν πίσω όλες οι παράνομες συμπτύξεις – συγχωνεύσεις τμημάτων και οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών. Παράλληλα οι σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε:

Αιγάλεω, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Αγ.Βαρβάρας - Κορυδαλλού & Ιλίου-Καματερού και Πετρούπολης «Δημ. Γληνός» καθώς και γονείς από τις Ενώσεις Γονέων των περιοχών, συνεχίζουν την κατάληψη της Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄Αθήνας.

 

Η δυναμική παρουσία γονιών και εκπαιδευτικών μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε μέχρι να ανακληθούν οι αποφάσεις που αντιμετωπίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς ως λογιστικά νούμερα.

- Απαιτούμε να υπάρξουν δεσμεύσεις για την κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών που υπάρχουν στα σχολεία μας.

 

Οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και ενώσεις γονέων αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την Παρασκευή 21/12 στις 12.00 στη Διεύθυνση (Μάκρης 3 Αιγάλεω)

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19/12

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ.

 

ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε:

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ- ΑΙΓΑΛΕΩ - ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ- ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ – ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΙΛΙΟΥ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 36ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

Τα μεσάνυχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη σημειώθηκε περιστατικό διάρρηξης, κλοπής και βανδαλισμού στο 36ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Οι άγνωστοι δράστες έσπασαν τις πόρτες των γραφείων, αναποδογύρισαν ότι βρήκαν μπροστά τους κι αποχώρησαν με λάφυρα τη μικροφωνική εγκατάσταση. Το περιστατικό εντάσσεται σε μια σειρά άλλων, παρόμοιων περιστατικών τα οποία έχουν κατά καιρούς σημειωθεί στο Περιστέρι και που συνεχώς αυξάνονται Τα σχολεία μας, χωρίς στοιχειώδη φύλαξη, είναι έρμαια στις διαθέσεις των οποιονδήποτε βανδάλων ή διαρρηκτών.

Για ακόμη μια φορά επαναφέρουμε το πλαίσιο αιτημάτων μας για την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και καλούμε τους αρμόδιους φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτεία να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

 

Απαιτούμε:

Άμεσα διορισμό μονίμων, ειδικά εκπαιδευμένων, φυλάκων στα σχολικά συγκροτήματα. Το κόστος θα είναι μικρότερο σε σχέση με την αντικατάσταση ή επισκευή των διαλυμένων υλικών των σχολείων μετά από διάρρηξη ή βανδαλισμό.

Άμεση τοποθέτηση συστημάτων συναγερμού σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Άμεση αντικατάσταση των κλαπέντων και επισκευή των ζημιών στο 8ο Δημοτικό. Το κόστος θα βαρύνει το Δήμο και θα είναι ξέχωρο απ'το κονδύλι της Σχολικής Επιτροπής.

 

ΤΟ Δ.Σ.

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 29ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΑΡΤΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΜΕΤΡΑ!

 

Τα μεσάνυχτα της 13ης προς 14η Δεκέμβρη σημειώθηκε περιστατικό διάρρηξης, κλοπής και βανδαλισμού στο 29ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Οι άγνωστοι δράστες έσπασαν τις πόρτες των γραφείων, αναποδογύρισαν ότι βρήκαν μπροστά τους κι αποχώρησαν με λάφυρα τη μικροφωνική εγκατάσταση και όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το περιστατικό εντάσσεται σε μια σειρά άλλων, παρόμοιων περιστατικών τα οποία έχουν κατά καιρούς σημειωθεί στο Περιστέρι και που συνεχώς αυξάνονται Τα σχολεία μας, χωρίς στοιχειώδη φύλαξη, είναι έρμαια στις διαθέσεις των οποιονδήποτε βανδάλων ή διαρρηκτών.

Για ακόμη μια φορά επαναφέρουμε το πλαίσιο αιτημάτων μας για την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και καλούμε τους αρμόδιους φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτεία να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

 

Απαιτούμε:

Άμεσα διορισμό μονίμων, ειδικά εκπαιδευμένων, φυλάκων στα σχολικά συγκροτήματα. Το κόστος θα είναι μικρότερο σε σχέση με την αντικατάσταση ή επισκευή των διαλυμένων υλικών των σχολείων μετά από διάρρηξη ή βανδαλισμό.

Άμεση τοποθέτηση συστημάτων συναγερμού σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Άμεση αντικατάσταση των κλαπέντων και επισκευή των ζημιών στο 29ο Δημοτικό. Το κόστος θα βαρύνει το Δήμο και θα είναι ξέχωρο απ'το κονδύλι της Σχολικής Επιτροπής.

 

ΤΟ Δ.Σ.

 

ΣΗΜΕΡΑ 26 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ "ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ", Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ Δ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ. Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ, ΣΥΜΠΟΡΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ,ΜΕ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2/12/2012 ΣΤΙΣ 10.00 ΣΤΟ 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 18.00 ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/12/2012(ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΜΕΑ) ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ.

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ "ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ"

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί,
η Ένωση Γονέων Περιστερίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης «Έλλη Αλεξίου» και το Σύλλογο Γονέων του 1ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου Περιστερίου, διοργανώνουν στις 3 Δεκεμβρίου 2012, που είναι ηπαγκόσμια ημέρα για άτομα με ειδικές ανάγκες, εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό σχολείο στον Άγιο Αντώνιο, με θέμα τα προβλήματα της ειδικής εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού σχολείου, δίπλα από το μετρό και την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.

 

Τα διοικητικά συμβούλια

 

της Ένωσης Γονέων Περιστερίου

του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης «Έλλη Αλεξίου»

του Συλλόγου Γονέων 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

 

Η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» (άρθρο 39) αποκαθηλώνει ό,τι απέμεινε από δημόσια και δωρεάν ειδική εκπαίδευση. Με συνοπτικές διαδικασίες διαλύει ότι άφησαν όρθιο τα μνημόνια και οι εκπαιδευτικές πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων, ΟΟΣΑ, ΕΕ και ΔΝΤ. Σε πολιτικό περιβάλλον που σφύζει από περικοπές δαπανών (κατάργηση φορέων ειδικής αγωγής, μηδενικό όριο σε ασφαλιστικά δικαιώματα, παροχές και θεραπείες) για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και «να σωθεί η χώρα και το ευρώ», γκρεμίζει τα τελευταία καταφύγια υποστήριξης των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών με αναπηρία (ΚΕΔΔΥ, ειδικά σχολεία και ΤΕ), ενισχύοντας την όρεξη για τρελό φαγοπότι στους ιδιώτες.

Με το ν/σ τα ειδικά σχολεία μετατρέπονται σε Κέντρα Υποστήριξης (!) μιας ενότητας σχολικών μονάδων, που ονομάζεται πλέον Σχολικό Δίκτυο Εκπαίδευσης και Υποστήριξης (ΣΔΕΥ) και δημιουργείται με απόφαση του περιφερειακού διευθυντή. ΤοΣΔΕΥ, εκτός των άλλων, έχει σκοπό να συντονίζει τις σχολικές μονάδες μέλη του, ώστε να εντάσσουν και να υποστηρίζουν τους μαθητές με αναπηρία και τα αντίστοιχα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης. Σε κάθε σχολική μονάδα δημιουργείται Επιτροπή Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), που θα αποτελείται από το διευθυντή, τον εκπαιδευτικό Ε.Α. του Τμήματος Ένταξης ή της Παράλληλης Στήριξης του σχολείου, έναν ψυχολόγο κι έναν κοινωνικό λειτουργό από το Κέντρο Υποστήριξης του ΣΔΕΥ. Η επιτροπή αυτή «θα κάνει διάγνωση, θα διαμορφώνει πρόγραμμα διαφοροποιημένης διδασκαλίας για τους μαθητές με διαπιστωμένη δυσκολία μάθησης (παραπέμποντας όσους χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη σε ...εξωσχολικές Υπηρεσίες!), θα διαμορφώνει προγράμματα πρώιμης προσχολικής παρέμβασης, θα παρακολουθεί την εφαρμογή της όλης διαδικασίας, θα συντονίζει και θα παραπέμπει όσους μαθητές χρειάζονται γνωμάτευση από τα ΚΕΔΔΥ».

Έτσι το υπουργείο πετά από πάνω του την ευθύνη ίδρυσης και άλλων ΚΕΔΔΥ, τμημάτων ένταξης, ειδικών σχολείων. Περιορίζει διορισμούς, λειτουργικές δαπάνες, και υλικοτεχνική υποδομή καθώς δε θα κρίνεται πλέον αναγκαία η ίδρυση τμημάτων ένταξης και ειδικών σχολείων για την εκπαίδευση των μαθητών, αφού αυτό θα γίνεται μέσα από τα προγράμματα διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Η ΕΔΕΑΥ δηλ. ο δάσκαλος, ο νηπιαγωγός του Τ.Ε. ή ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης μαζί με τον εκπαιδευτικό της γενικής τάξης θα έχουν την ευθύνη για τη διάγνωση και την εκπαίδευση του μαθητή. Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης θα έχουν την ευθύνη του συνόλου των μαθητών του σχολείου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μάθησης και συμπεριφοράς. Η υποστήριξη των μαθητών θα γίνεται μέσω των προγραμμάτων της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Αλήθεια σε ποιες τάξεις, με ποιο αριθμό μαθητών αλλά και με ποια υλικοτεχνική υποδομή; Μοναδικός υπεύθυνος θα είναι ο δάσκαλος ο οποίος, θα αξιολογείται για το πόσο κατάφερε «να εντάξει» ή όχι τους μαθητές με αναπηρία. Επιδιώκουν να χρεώσουν στα σχολεία μέχρι και την πρώιμη παρέμβαση, όταν και οι κουτσουρεμένες δομές πρόνοιας κλείνουν η μια μετά την άλλη. Αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία η επίκληση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία στο γενικό σχολείο και την κοινωνία, όταν έχουν ήδη αποδομηθεί οι όποιες δομές υπήρχαν ή οδηγούνται στην κατάργησή τους. Όταν βρισκόμαστε στα τέλη Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, όταν υπάρχουν χιλιάδες κενά στην Ειδική Αγωγή.

Στην πράξη τα ειδικά σχολεία αποδομούνται καθώς το προσωπικό τους θα γυρίζει ως περιοδεύων θίασος στα σχολεία της περιοχής ευθύνης του για να κάνει αξιολογήσεις. Αλήθεια πότε θα κάνουν μάθημα ή θα υποστηρίζουν τους μαθητές τους; Η απουσία διορισμών, η μη επαρκής στελέχωση ειδικών σχολείων, ΚΕΔΔΥ και ΤΕ ήταν ο προπομπός για όσα βλέπουμε και αποτελούν το προαπαιτούμενο για ό,τι έπεται: Την είσοδο των ιδιωτικών κέντρων ειδικής εκπαίδευσης στις δημόσιες δομές είτε με τη μορφή που προκύπτει από το άρθρο 39, είτε με τη μορφή ΜΚΟ μέσω των Δήμων, είτε πάλι με τη μορφή κουπονιών για την εξασφάλιση των θεραπειών των μαθητών με αναπηρία. Η λογική του ότι η ειδική εκπαίδευση υπηρετείται όταν οι δομές της καταλυθούν και οι ανάπηροι μαθητές απλά στοιβαχτούν στα γενικά σχολεία που θα «αναγκαστούν» να τους εντάξουν, είναι μια εκπαιδευτική πολιτική που γλυτώνει από έξοδα το κράτος και φυσικά καθόλου δεν υπηρετεί τα μορφωτικά δικαιώματα και τις ανάγκες των μαθητών αυτών. Μακροπρόθεσμα υπηρετεί την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στους μαθητές με αναπηρία, οι οποίοι θα προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον που γρήγορα, μεθοδικά και σχεδιασμένα στερεί τα τυπικά δίκτυα υποστήριξης που έχουν: Την οικογένειά τους που μαστίζεται από ανεργία και φτώχια, τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα που εκποιούνται στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους και τα μορφωτικά τους δικαιώματα που θα παραπαίουν σε ένα σχολείο που όλοι θα νομιμοποιούνται να κάνουν τα πάντα, αλλά και τίποτε γιατί τα όρια, οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις και οι χρηματοδοτήσεις για την υλοποίησή τους θα είναι ρευστές, αλληλοσυγκρουόμενες και ιδιωτικές στη βάση τους.

Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποίησε και στα νοσοκομεία: Κάνοντας χρήση των δημόσιων δομών που για σειρά ετών πληρώνουν οι εργαζόμενοι, θα «ελαφρύνει» τους ιδιώτες από το λειτουργικό κόστος κτηρίων που νοικιάζουν για να στεγαστούν και θα προσφέρει τα σχολικά κτήρια για να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά κέντρα ειδικής αγωγής. Σε περιόδους άγριων περικοπών στην παιδεία, υγεία και πρόνοια, προετοιμάζουν τη χρήση του κουπονιού στους μαθητές με αναπηρία για την πληρωμή των θεραπειών που έχουν ανάγκη, με τους γονείς να ξαναβάζουν το χέρι στην τσέπη για τα επιπλέον.

Η ψήφιση και η εφαρμογή αυτού του άρθρου θα σημάνει την ουσιαστική κατάργηση της δημόσιας, δωρεάν ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Θα οδηγήσει στο περιθώριο και στην εγκατάλειψη του σχολείου χιλιάδες μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ενώ παράλληλα η ιδιωτική ειδική αγωγή έχει ήδη βρει τρόπους να κερδίσει τη μερίδα του λέοντος από το εκπαιδευτικό κενό που η κυβέρνηση δημιουργεί.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί Ε.Α. των σημερινών ΣΜΕΑΕ θα χάσουν τις οργανικές θέσεις τους, αν είναι μόνιμοι (ή δε θα διοριστούν ποτέ, αν είναι αναπληρωτές), και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να εργαστούν στην Ε.Α. ξανά. Η διαδικασία αυτή, που έχει ήδη ξεκινήσει και τώρα γενικεύεται, εντάσσεται στη λογική της «πλήρους ένταξης». Έτσι το αστικό κράτος αποποιείται την υποχρέωση που έχει στον κρίσιμο κι ευαίσθητο τομέα της Ε.Α, φορτώνει το κόστος στις πλάτες των γονιώνκαι παραδίδει τα 185 χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες μαζί με τις οικογένειές τους βορά στην κερδοσκοπία επιχειρήσεων καιφιλανθρώπων! Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι τώρα, από τα 185 χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες, μόνο ένας μικρός αριθμός παίρνει μέρος στην εκπαιδευτική διαδικασία.

 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ Ε.Α.

 

Άμεσα να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και ΔΣ όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εκπαίδευση για να καταδικάσουν το έγκλημα. Εκπαιδευτικοί, γονείς, αναπηρικό κίνημα, ειδικό επιστημονικό προσωπικό να συναντηθούν στον αγώνα για:

 

Την ανατροπή του Μνημονίου κυβέρνησης - Ε.ΕΔΝΤ - ΕΚΤ.

Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του τακτικού προϋπολογισμού.

Κανένα κλείσιμο- συγχώνευση σχολικής μονάδας.

ΟΧΙ στην αξιολόγηση σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Καθιέρωση αποκλειστικά δημόσιας, δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ΑμΕΑ, σε σχολικές μονάδες του ΥΠΕΠΘ. Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Διαχειριστικό κρατικό έλεγχο στις ιδιωτικές μονάδες ειδικής εκπαίδευσης και μετατροπή τους σε δημόσιες.

Ουσιαστική ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής με γενναία αύξηση των δαπανών για την έγκαιρη παρέμβαση (ίδρυση Κέντρων πρώιμης Παρέμβασης), την ειδική εκπαίδευση, την ειδική επαγγελματική κατάρτιση, την αυτόνομη διαβίωση και την προστατευμένη - υποστηριζόμενη εργασία.

Έγκαιρη διάγνωση και καταγραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα και βαθμίδα εκπαίδευσης.

Μαζικοί διορισμοί στην ειδική εκπαίδευση (ΣΜΕΑ, ΚΕΔΔΥ, ΕΕΕΕΚ) σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Καμία κατηγοριοποίηση, κατακερματισμό και διαχωρισμό των εκπαιδευτικών.

 Ενιαία κριτήρια μεταθέσεων, διορισμών σε όλη την εκπαίδευση.

Κατοχύρωση παιδαγωγικής – εκπαιδευτικής κατεύθυνσης των ΚΕΔΔΥ, άμεση στελέχωσή τους, μικρότερες περιοχές ευθύνης ανά δήμο, λιγότερες διοικητικές αρμοδιότητες, κινητές μονάδες που θα επισκέπτονται τα σχολεία και θα στηρίζουν εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τα ΚΕΔΔΥ να υλοποιούν την υποστήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες εκεί που παρέχεται η εκπαίδευσή τους, δηλ. μέσα στα σχολεία. Άμεση στελέχωση με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.

Διορισμός εκπαιδευτικών σε όλα τα δημόσια ιατροπαιδαγωγικά κέντρα.

Αναβάθμιση των υπαρχόντων και ίδρυση νέων εκπαιδευτικών μονάδων παροχής δημόσιας και δωρεάν, ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων τους.

 Περιοδική ουσιαστική επιμόρφωση με τη χρηματοδότηση του υπουργείου του προσωπικού όλων των ΣΜΕΑ,αλλά και των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής.

 Κατάργηση των ν.2817, ν.3194/2003, ν.3699/2008, 3848/2010 που εμπορευματοποιούν την ειδική αγωγή, προωθούν την ιατρικοποίηση, κατηγοριοποιούν τους εκπαιδευτικούς της ειδικής εκπαίδευσης και ανατρέπουν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο της ειδικής αγωγής.

 Μόνιμη σταθερή, προστατευμένη - υποστηριζόμενη εργασία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

ΤΟ Δ.Σ.

 

 

 

 

ANAΚΟΙΝΩΣΗ

 

Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου, θα πραγματοποιηθεί στις 14/1/2013 στις 12.30 στο Ειδικό Σχολείο Περιστερίου, σύσκεψη, παρουσία και της Σχολικής Συμβούλου Ειδικής Αγωγής κ. Ατταλιώτου με θέμα τα ιδιαίτερα και πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ειδικής αγωγής.

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

 

 

Μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου μας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Περιστερίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Δήμαρχο Περιστερίου κ. Παχατουρίδη την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012 στις 11.οο π.μ. στο γραφείο του Δημάρχου (νέο δημαρχιακό μέγαρο πλ. Ευαγγελίστριας). Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος και οι Διευθύντριες καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 28ου Δημ. Σχολείου και του Ειδικού σχολείου Περιστερίου.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα καταθέσει το παρακάτω υπόμνημα θέσεων (το ίδιο έχει κατατεθεί και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 24 του Οκτώβρη 2012 με θέμα την παιδεία) και θα ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

 

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Το περιεχόμενο των σπουδών, το πρόγραμμα, τα μέσα, οι μέθοδοι διδασκαλίας, το σχολικό βιβλίο, ο εκπαιδευτικός, το διδακτήριο και ο εξοπλισμός του, ο κοινωνικός περίγυρος του σχολείου, οι προσδοκίες γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών, η οργάνωση και η διοίκηση του σχολείου, η εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων και πολλοί άλλοι. Η ύπαρξη και λειτουργία όλων των παραγόντων, τόσο στο ποσοτικό όσο και στο ποιοτικό τους μέρος καθορίζουν και την ικανότητα του σχολείου να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών της λαϊκής οικογένειας που αποτελούν και το σύνολο σχεδόν του μαθητικού πληθυσμού των δημόσιων σχολείων της πόλης μας.

Για όλα αυτά τα προβλήματα ο σύλλογός μας, «Έλλη Αλεξίου», έχει σταθερό μέτωπο πάλης και διεκδίκησης. Έχει επεξεργαστεί προτάσεις, έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες, έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Για να υλοποιήσει το σύγχρονο δημόσιο σχολείο το ρόλο του και την ευθύνη του απέναντι στους μαθητές του απαραίτητη προϋπόθεση είναι να στεγάζεται σε ένα σύγχρονο, άνετο, ασφαλές, καλαίσθητο, λειτουργικό, πλήρως εξοπλισμένο διδακτήριο.

Ποιο όμως είναι αυτό το διδακτήριο;

Μια καλή περιγραφή του παίρνουμε από το κτιριολογικό πρόγραμμα του ολοήμερου Νηπιαγωγείου και το κτιριολογικό πρόγραμμα ολοήμερου Δημοτικού σχολείου του Υπουργείου Παιδείας. Σ’ αυτά τα σχέδια, που είναι του Μάρτη του 2000, ορίζονται οι απαιτούμενοι χώροι και οι προδιαγραφές τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε εδώ ότι για ολοήμερο Νηπιαγωγείο 2 τμημάτων (40 Νηπίων) απαιτείται σύνολο στεγασμένων χώρων 900 τ.μ. και αύλειου χώρου περίπου 1.000 τ.μ. ενώ για 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο (240-300 μαθητών) απαιτούνται περίπου 2700 τ.μ. στεγασμένων χώρων, 200 τ.μ. στεγασμένου γυμναστηρίου, υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ και οι ανάλογοι ελεύθεροι χώροι της αυλής.

Ποια όμως είναι η κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία Α/θμιας Εκπαίδευσης του Περιστερίου; Σε τι προσεγγίζουν αυτές τις προδιαγραφές;

Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες στέγασης των σχολείων μας δεν βελτιώθηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια ή σε αίθουσες εκδηλώσεων Δημοτικών Σχολείων με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν οι συνθήκες λειτουργίας τους.

Πολλοί θεωρούν ότι από μόνη της η λειτουργία των σχολείων μας σε μια βάρδια έλυσε και τα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό επιτεύχθηκε με απαράδεκτους συμβιβασμούς, όπως πρόχειρες αίθουσες στους διαδρόμους, μετατροπή εργαστηρίων ή χώρων εκδηλώσεων ή ακόμη και αποθηκών σε αίθουσες διδασκαλίας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν αρκεί μια αίθουσα διδασκαλίας ένας πίνακας και μια κιμωλία για να ανταποκριθεί το σχολείο στο ρόλο του.

Λείπουν από τα σχολεία μας εργαστήρια φυσικής, πληροφορικής, ζωγραφικής, μουσικής, θεάτρου κλπ.

Λείπουν αίθουσες εκδηλώσεων ή δεν είναι αρκετά μεγάλες για να χωρούν τουλάχιστον το σύνολο των μαθητών ή χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς (αίθουσες διδασκαλίας, στέγαση Νηπιαγωγείου, ανάγκες ολοήμερου, μάθημα Φυσικής Αγωγής κλπ)

Λείπουν από το σχολείο η βιβλιοθήκη, τα γραφεία, που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπαρκέστατα, αποθηκευτικοί χώροι και άλλοι βοηθητικοί χώροι απαραίτητοι για τη λειτουργία του σύγχρονου σχολείου. Λείπει από τα σχολεία μας η αθλητική υποδομή, που είναι η αιτία που το σχολείο μας στερείται ακόμη και ενός απλού στεγάστρου για τη Φυσική Αγωγή και την άθληση των μαθητών, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. Οι μπασκέτες που είναι τοποθετημένες στις αυλές δεν μπορούν να αναπληρώσουν την έλλειψη όλων των άλλων χώρων και μέσων για την οργάνωση της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού στο σχολείο. Είναι γνωστό επίσης ότι η αθλητική υποδομή του Δήμου Περιστερίου είναι ανεπαρκής και σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει τις ανάγκες άθλησης της νεολαίας της πόλης μας σε όλες τις συνοικίες και σε όλα τα αθλήματα.

Και ενώ τα σχολεία μας ασφυκτιούν σε λίγους και μικρούς χώρους η λειτουργία τους χειροτέρευσε δραματικά από την εφαρμογή των νέων τύπων σχολείων. Η εφαρμογή τους προωθείται χωρίς την εξασφάλιση των χώρων και των μέσων που θεωρούνται σαν ελάχιστη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους. Η έτσι κι αλλιώς λειψή υποδομή του σχολείου καλείται να εξυπηρετήσει αυξημένες ανάγκες. Έτσι μετατράπηκαν οι αίθουσες εκδηλώσεων σε χώρους σίτισης (με μεγάλες εκπτώσεις στην καταλληλότητα και την υγιεινή των χώρων και στην αξιοπρέπεια των μαθητών). Εργαστήρια και αθλητικοί χώροι δεν υπάρχουν για τη λειτουργία των άλλων προγραμμάτων που υπόσχονται στους μαθητές.

Είναι φανερό ότι η πόλη μας έχει ανάγκη από καινούρια κτήρια που να ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του σύγχρονου σχολείου. Κτήρια που θα στεγάσουν τα Νηπιαγωγεία, που σήμερα στριμώχνονται σε χώρους Δημοτικών Σχολείων, και που ούτε για το Νηπιαγωγείο είναι αρκετοί και κατάλληλοι και από το Δημοτικό Σχολείο στερούν ζωτικούς χώρους. Ακόμη είναι γνωστό ότι κανένα Νηπιαγωγείο δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις για την ολοήμερη λειτουργία του. Αρκετά τμήματα στεγάζονται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νηπιαγωγείου με όλες τις αρνητικές συνέπειες, για τη λειτουργία του σχολείου, έχει αυτό. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη να ιδρυθούν νέα Νηπιαγωγεία και νέα Δημοτικά. Απαιτείται να δοθεί αμέσως λύση και να συμπληρωθεί η απαραίτητη υποδομή στα άλλα Δημοτικά Σχολεία εξετάζοντας τις ανάγκες του καθενός σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες.

Είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει σύγχρονα, άνετα και πλήρως εξοπλισμένα διδακτήρια για τα παιδιά του Περιστερίου. Είναι όμως και ευθύνη του Δήμου Περιστερίου να έχει πρόγραμμα διεκδικήσεων από τον ΟΣΚ και το Υπουργείο Παιδείας. Κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει ούτε να μεταβιβάζει την ευθύνη στον άλλον. Επιχειρήματα του είδους δεν υπάρχουν χώροι ή δεν υπάρχουν χρήματα δεν ισχύουν. Και χώροι και χρήματα υπάρχουν. Εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση για τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για το σχολείο.

Ζητάμε από το Δήμο να προχωρήσει αμέσως τις διαδικασίες για δέσμευση οικοπέδων που είναι απαραίτητα για κτίσιμο σχολείων.

Καμιά σύγκριση με το παρελθόν ούτε με άλλες περιοχές δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει. Η μόνη σύγκριση πρέπει να γίνεται με τις ανάγκες του σύγχρονου σχολείου και με την προοπτική βελτίωσής του.

Το σχολικό κτήριο για να είναι λειτουργικό χρειάζεται να είναι πλήρως εξοπλισμένο και να έχει συστηματική συντήρηση και τεχνική υποστήριξη. Εφ’ όσον ο Δήμος ανέλαβε τη συντήρηση των διδακτηρίων είναι υποχρεωμένος να οργανώσει τα απαραίτητα τεχνικά συνεργεία για την τακτική συντήρηση και την έγκαιρη επισκευή και αντιμετώπιση κάθε έκτακτου προβλήματος. Ούτε ο όγκος της δουλειάς ούτε η έλλειψη τεχνικού προσωπικού ούτε η ανεπάρκεια των οικονομικών μέσων είναι σοβαρές δικαιολογίες απ’ τη μεριά του Δήμου. Γιατί οι ανάγκες και το συμφέρον των παιδιών της πόλης μας δεν μπορεί να παζαρεύονται. Και εφ’ όσον όλοι στα λόγια αναγνωρίζουν την προτεραιότητα της εκπαίδευσης καιρός είναι να το κάνουν και πράξη. Εξασφαλίζοντας καλές συνθήκες λειτουργίας από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία της πόλης μας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει για το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο σχολείο ο αύλειος χώρος. Δεν αρκεί να είναι αρκετός αλλά πρέπει να είναι αισθητικά αναβαθμισμένος και να εξασφαλίζει την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών. Είναι απαραίτητο να διαθέτει χώρους πρασίνου, κάδους απορριμμάτων και στοιχειώδη αθλητική υποδομή με οργανωμένα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ με σκάμματα κλπ. Και βέβαια είναι εντελώς απαραίτητο το στέγαστρο για τη Φυσική Αγωγή των μαθητών κατά τις πολύ ζεστές ή βροχερές μέρες.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε αντίθετοι με κάθε άλλη χρήση του σχολικού κτηρίου πέρα από το βασικό και μοναδικό σκοπό του. Να στεγάσει τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της σχολικής κοινότητας. Αποκλείουμε κάθε άλλη εμπορική χρήση του σχολικού κτηρίου με οποιαδήποτε μορφή και απορρίπτουμε κάθε πρόσχημα ή δέλεαρ, οικονομικό ή άλλο. Μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν τα αιτήματά μας πολλά. Εμείς δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε όλα όσα δικαιούνται τα παιδιά του Περιστεριώτικου λαού. Ζητάμε όλα όσα έχει ανάγκη το σχολείο των σύγχρονων αναγκών. Σ’ αυτή την κατεύθυνση βρισκόμαστε, αυτό είναι το όραμά μας και καλούμε το λαό του Περιστερίου και τους οργανωμένους φορείς του να προσανατολίσει την πάλη του σ’ αυτό το στόχο.

 

Κτηριακά προβλήματα

 

Σχολεία που στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια, όπως το 28ο Δημοτικό και το Ειδικό.

Προβλήματα στέγασης νηπιαγωγείων

Συμπλήρωση κτηριακής υποδομής

Κτηριακή υποδομή για τις ανάγκες των νέων τύπων σχολείου

 

Εξοπλισμός σχολείων

 

Έπιπλα

Εργαστήρια

Οπτικοακουστικά μέσα

Μηχανολογικός εξοπλισμός

Εποπτικά μέσα διδασκαλίας

Μουσικά όργανα

Αθλητικό υλικό

 

 

 

Συντήρηση σχολείων

 

Διατήρηση των διδακτηρίων σε λειτουργική ετοιμότητα

Αισθητικά αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων

Άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων

Πυρασφάλεια των σχολικών κτηρίων

Διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία των απαραίτητων κονδυλίων για δημιουργία μηχανισμού στο Δ. Περιστερίου

 

Τακτική επιχορήγηση

 

Αύξηση της τακτικής επιχορήγησης για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των σχολείων

Λειτουργικές ανάγκες σχολείων

Δημιουργία σχολικών βιβλιοθηκών

Στήριξη των πολιτιστικών προγραμμάτων των σχολείων από το Δ. Περιστερίου

 

 

Για την εκπαίδευση τα κονδύλια που προβλέπονται για το 2012 σηματοδοτούν ακόμα λιγότερους εκπαιδευτικούς (άρα νέο κύκλο συγχωνεύσεων, εργασιακή εφεδρεία και μηδενικούς διορισμούς) και μείωση των λειτουργικών δαπανών σχολείων και πανεπιστημίων. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δίνονται 1.747.780.000 ευρώ ( μείωση 143.280.528 ευρώ από το 2011 και 248.816.733 ευρώ από το 2010). Οι λειτουργικές δαπάνες για την πρωτοβάθμια το 2012 είναι 2.865.000 ευρώ, από 17.170.770 ευρώ που ήταν πέρσι. Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ 83,3%!! Ενώ ο νέος προϋπολογισμός (2013) μειώνει ακόμα κατά 14,5% τα κονδύλια για την παιδεία. Η κατάσταση στα σχολεία είναι πια εκρηκτική. Τεράστια είναι τα εκπαιδευτικά κενά. Οι σχολικές επιτροπές έχουν τεράστια χρέη προς τις ΔΕΚΟ. Παιδιά, μαθητές μας υποσιτίζονται.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό! Τώρα είναι η ώρα να διεκδικήσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά:

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων.

Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με κρατική ευθύνη. Παύση πληρωμών από τις σχολικές επιτροπές για τις πρώην ΔΕΚΟ και διαγραφή των μέχρι σήμερα χρεών.

Έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους Δήμους έτσι που να παρέχεται ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά (π.χ. σάντουιτς, γάλα, χυμός ).

Ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της τρικομματικής κυβέρνησης είναι αγώνας επιβίωσης.

Εάν περάσουν, η ζωή μας θα συντριβεί, τα παιδιά μας θα ζήσουν σε ένα κόσμο δίχως αύριο.

ΔΕΝ πρόκειται να σταματήσουν αν ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ. Δε θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα.

Γενναία αύξηση των δαπανών σε παιδεία (15% επί του Γ.Κ.Π.), υγεία και κοινωνική ασφάλιση και ταυτόχρονα πάγωμα και δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας όπως αυτά έχουν εκφραστεί ως τώρα στις αποφάσεις των Γ.Σ. του συλλόγου μας για το μισθό, την ασφάλιση, την εκπαίδευση, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία κ.λπ.

Παλεύουμε ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση. Ενάντια στον Καλλικράτη, στο "νέο σχολείο-λύκειο-πανεπιστήμιο", που στοχεύουν στη διεύρυνση των μορφωτικών ανισοτήτων, κάνουν ταξικότερη την Παιδεία, διαφοροποιούν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, απαξιώνουν τη γενική μόρφωση, που ενισχύουν το ρόλο του σχολείου ως ιδεολογικού μηχανισμού του κράτους και τελικά στρέφουν τα παιδιά από το δημοτικό ακόμα στις δεξιότητες, ενώ έχουν απαξιώσει συνολικά την προσχολική αγωγή. Παλεύουμε ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση και στο «νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών» που διαλύει παραπέρα τις εργασιακές σχέσεις και προαναγγέλει την προσαρμογή του εκπαιδευτικού σε εργαλείο στο νέο διαφοροποιημένο και κατηγοριοποιημένο σχολείο της αγοράς. Στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, τη δράση των Μ.Κ.Ο. και πάσης φύσεως χορηγών στο σχολείο. Διεκδικούμε την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων. Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, γιατί παράγεται τόσος πλούτος και γνώση που μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να ζήσουν καλύτερα και τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα ως τα 18 τους χρόνια που ολοκληρώνονται βιολογικά, ψυχικά και πνευματικά, για να διεκδικήσουν ζωή με δικαιώματα

 

Στη βάση αυτή απαιτούμε:

Καθολική, δημόσια και δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, γενική δωδεκάχρονη εκπαίδευση για όλους, σε ένα τύπο σχολείου με ενιαία δομή, πρόγραμμα, διοίκηση και λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή και το απαιτούμενο εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη της λαϊκής οικογένειας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, τραπεζοκόμων & καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λ.π. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων.

Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με κρατική ευθύνη.

Να πληρώσει το κράτος όλες τις μέχρι τώρα οφειλές των σχολείων προς τις ΔΕΚΟ. Να υπάρξει κρατικός διακανονισμός για τη διαγραφή των μέχρι σήμερα χρεών τους.

Κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση. Άμεση επανασύνδεση της παροχής φυσικού αερίου όπου κόβεται.

Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, σε δαπάνες για αναλώσιμα.

Ρύθμιση εδώ και τώρα για αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο σ’ όλα τα σχολεία.

Άμεση αντιμετώπιση των κρουσμάτων υποσιτισμού των παιδιών της λαϊκής οικογένειας που ήδη εκδηλώνονται και θα ενταθούν. Να βγει έκτακτο κρατικό κονδύλι για τους Δήμους για να παρέχεται ένα γεύμα σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας υποδομές και προσωπικό των Δήμων-χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, εκκλησίας και χορηγών.

Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές.

Καμία νέα κατάργηση-συγχώνευση σχολείων. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.

Άμεση απόδοση της ΣΑΤΑ για επισκευές παλαιών και ακατάλληλων σχολείων. Να μη χαθεί ούτε ένα χαρακτηρισμένο οικόπεδο και να δεσμευθούν όλα τα αναγκαία για να οικοδομηθούν νέα σχολεία και παιδικοί σταθμοί.

Για την ειδική αγωγή

Να ανοίξουν τώρα όλα τα ειδικά σχολεία, άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους σε πρόνοια και ειδική αγωγή.

Δωρεάν θεραπείες, φάρμακα, τεχνικά βοηθήματα και τροφεία στα διάφορα κέντρα ειδικής αγωγής. Το κράτος να αναλάβει τη δημόσια και δωρεάν υποστήριξη των μαθητών με αναπηρία σε αποκλειστικά δημόσιες εκπαιδευτικές δομές. Να μην σταματήσει κανένα παιδί τις αναγκαίες θεραπείες ή να σταματήσει να πηγαίνει σχολείο, επειδή ο γονιός του δεν έχει να πληρώσει.

Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης, κανένα παιδί της λαϊκής οικογένειας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Άμεση γενίκευση των δομών της ενισχυτικής διδασκαλίας και της ΠΔΣ σε όλα τα σχολεία.

Κατάργηση του ΠΔ του 2010 που προωθεί την παιδική εργασία.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους νέους.

Σύνδεση των δημόσιων μονάδων υγείας (κέντρα υγείας, νοσοκομεία) με τα σχολεία της γειτονιάς για να εμβολιαστούν όλοι οι μαθητές με τα βασικά εμβόλια και για να εκδοθούν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά υγείας.

Άμεσα ζητήματα για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση.

Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων (αναπληρωτών, ωρομισθίων, καθαριστριών) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Να αναγνωριστεί μισθολογικά η προϋπηρεσία των αναπληρωτών.

Δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς.

Δωρεάν στέγαση για τους νεοδιόριστους και συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Άμεση κρατική επινοικίαση σε ξενοδοχεία, καταλύματα, κ.α. Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομισθίους.

Στα πάγια αιτήματα του συλλόγου μας προσθέτουμε και τα παρακάτω που είναι όρος επιβίωσης για τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια:

Μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου με συντελεστή 45%.

Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη και η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία.

Άμεση κάλυψη όλων των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κράτος και καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας, άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Να μην πληρώσει ο λαός χαράτσια με οργανωμένη άρνηση πληρωμής. Να αποτρέψουμε στην πράξη τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν και να καταργηθεί ο νόμος. Να μην πληρώσει η λαϊκή οικογένεια φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις. Προνοιακές παροχές, βιβλιάριο Υγείας για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Να καταργηθούν όλα τα τροφεία και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς, να δημιουργηθούν νέοι παιδικοί σταθμοί. Αύξηση των δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια, πολιτισμό και αθλητισμό. Να μειωθούν άμεσα οι στρατιωτικές δαπάνες.

ΤΟ Δ.Σ.

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τησυνάντηση με το Δήμαρχο Περιστερίου και τον Αντιδήμαρχο Περιστερίου για ζητήματα παιδείας.

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2012 με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου και της Ένωσης Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Δ. Περιστερίου συνάντηση με το Δήμαρχο Περιστερίου κ. Παχατουρίδηκαι τον Αντιδήμαρχο Περιστερίου κ. Αρβανίτη για ζητήματα παιδείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δ/ντριες των 28ου και ειδικού σχολείου καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των παραπάνω σχολείων.Στη συνάντηση γνωστοποιήθηκαν οι αποφάσεις της ΓΣ του συλλόγου, κατατέθηκαν το υπόμνημα θέσεων (έχει κοινοποιηθεί στα σχολεία), η αποδελτίωση των προβλημάτων από όλες τις σχολικές μονάδες και έγινε συζήτηση για τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα στο χώρο της ειδικής αγωγής και του κτηριακού, που αντιμετωπίζουν το 28ο Δημοτικό σχολείο και το Ειδικό σχολείο Περιστερίου Επισημάνθηκαν οι επιπτώσεις στη δημόσια εκπαίδευση από την εφαρμογή των επιταγών της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι τραγικές μειώσεις του κρατικού προϋπολογισμού σε υγεία- παιδεία και υπόλοιπα κοινωνικά αγαθά, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η εφεδρεία, καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα από την εφαρμογή του μνημονίου στις ζωές των μαθητών μας και των οικογενειών τους.

Τονίστηκε ότι η εκπαίδευση και η παιδεία βρίσκονται στο επίκεντρο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που διαπερνούν το σύνολο των λειτουργιών του καπιταλιστικού κράτους και αποτελούν υλοποίηση των κατευθύνσεων- εντολών του διευθυντηρίου των Βρυξελλών μέσα από το τρίπτυχο Ανάπτυξη- Ανταγωνιστικότητα- Απασχόληση, που καθορίζεται και εξειδικεύεται από την αντίστοιχη λευκή βίβλο για την εκπαίδευση.

.

Στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων σημαντικός είναι ο ρόλος που έχει ανατεθεί στην Τ.Α., και αυτό, γιατί πιστεύουν ότι στο όνομα των τοπικών «ιδιαιτεροτήτων» είναι πιο εύκολο να γίνουν αποδεκτά μέτρα και ρυθμίσεις όπως η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσα από τη διαφοροποίηση των προγραμμάτων.

Οι δήμοι και οι νομαρχίες καλούνται να αναλάβουν το βάρος σημαντικών ανατροπών, για την υποταγή της παιδείας στους νόμους της αγοράς και υποκατάστασης της σε φτηνή κατάρτιση.

Τα ΣΔΙΤ (οι ιδιώτες δηλαδή) αναλαμβάνουν την ανέγερση, συντήρηση, επισκευή, φύλαξη και καθαριότητα των σχολικών κτηρίων με πολυετείς συμβάσεις και το αζημίωτο. Οι σχολικοί χώροι μετατρέπονται σε ένα πεδίο αγοράς αντιπαιδαγωγικό-αντιεκπαιδευτικό. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης των σχολείων το αναλαμβάνει η τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι, περιφέρειες). Αυτό σημαίνει νέους πρόσθετους ειδικούς φόρους για την παιδεία (Φιλανδία, Σουηδία,ΗΠΑ ), με αποτέλεσμα την άμεση ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την αγορά του εκπαιδευτικού έργου ως προϊόντος αμφίβολου και πανάκριβου για τα λαϊκά στρώματα. Μέσω του Καλλικράτη η ΤΑ θα προσλαμβάνει το προσωπικό του σχολείου με συμβάσεις, θα καταρτίζει τοπικά προγράμματα και θα παρεμβαίνει στη σχολική ζωή και πράξη, στο όνομα της αποκέντρωσης. Η αποκέντρωση αποτελεί την ευέλικτη προσαρμογή των σχολείων στις ανάγκες της τοπικής αγοράς και της πρόχειρης κατάρτισης που απαιτεί.

Οι αυτοδιοικητικοί φορείς θα συνεργάζονται άμεσα με τους επιχειρηματίες και τους χορηγούς, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Γυμνάσιο και αυτό που τελικά μένει για τα παιδιά των εργαζόμενων και ανέργων είναι ο κοινωνικός και μορφωτικός αποκλεισμός, η εργασιακή εξαθλίωση και οι οικονομικές θυσίες..

Η τοπική αυτοδιοίκηση, αντί για θεσμός λαϊκής αντιπολίτευσης και αγώνα και εκτός από φορέας ενσωμάτωσης που ήδη είναι, μεταβάλλεται σε διοικητικό μηχανισμό του κράτους και της αντιλαϊκής πολιτικής του. Γι’ αυτό απαιτείται αυτοδιοίκηση-ανατροπέας των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, εστία συσπείρωσης και αγωνιστικής δράσης του λαού για τα πραγματικά του συμφέροντα που καθορίζονται από τις σύγχρονες υλικές και πνευματικές ανάγκες του.

Από πλευράς του ΔΣ ζητήθηκε να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, που αφορούν στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, το ζήτημα των καθαριστριών, τη φύλαξη των σχολείων, τη συντήρηση και το κτηριακό καθώς και τα μέτρα που σχεδιάζει ο Δήμος για την αντιμετώπιση των αναγκών των ανέργων οικογενειών των μαθητών μας.

Από πλευράς της διοίκησης του Δήμου τονίστηκε ότι προσυπογράφονται όλα τα αιτήματα του συλλόγου μας, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει «στάση πληρωμών από πλευράς του κράτους», δε διευκολύνει την επίλυση προβλημάτων, που απαιτούν χρήματα για να αντιμετωπιστούν. Από τη συζήτηση δεν προέκυψαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Η δικαίωση των θέσεων του συλλόγου μας από πλευράς της διοίκησης του Δήμου, δεν συνιστά λύση στα προβλήματα.

Το γεγονός ότι η νέα χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, μας επιτρέπει να ισχυριστούμε ότι η δημοτική αρχή δεν βρίσκεται σε μια κατεύθυνση στήριξης του μετώπου που χρειάζεται σήμερα να ενισχυθεί στην κοινωνία, για να ανατραπεί αυτή η πολιτική αλλά και όσοι την στηρίζουν.

Καθημερινά επιβεβαιώνεται ότι η ανάγκη του σήμερα είναι η οργάνωση της πάλης σε μια άλλη προοπτική. Με βάση αυτό το πλαίσιο το ΔΣ του συλλόγου μας το αμέσως επόμενο διάστημα θα οργανώσει όλα τα απαραίτητα εκείνα βήματα για να συναντηθεί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, προκειμένου να υψωθεί μέτωπο αγώνα, ρήξης και ανατροπής

ΤΟ Δ.Σ.

 

 

 

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συνεχίζεται και διευρύνεται η επιχείρηση διώξεων από το κράτος και τους μηχανισμούς του για τους συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη

Συνεχίζεται η επιχείρηση συνδικαλιστικής και πολιτικής δίωξης των συλληφθέντων στη Θεσσαλονίκη. Λίγες ημέρες μετά την πανηγυρική αθώωσή τους από το δικαστήριο, η εισαγγελέας πρωτοδικών άσκησε έφεση σε βάρος της αθώωσης των 3 εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, του εκπαιδευτικού Αγαπητού Θανάση, και των εργαζόμενων στους ΟΤΑ Αρβανίτη Σαράντη και Κυρατζόπουλου Θωμά. Ταυτόχρονα, την επόμενη ημέρα από την αθώωσή τους, αναγγέλθηκε η έναρξη ΕΔΕ από τους διευθυντές εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης εναντίων του Αγαπητού Θανάση και Σμήλιου Ηλία, εκπαιδευτικού και συνδικαλιστή, μέλος στο Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ.

Είναι ολοφάνερο μετά τις προκλητικές διώξεις, ότι η εξουσία τρέμει μπροστά σε ένα συνολικό, μαζικό και μαχητικό κίνημα αντίστασης κι ανυπακοής και γι’ αυτό επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους ώστε να αποδεχτούν σιωπηλά και υποταγμένα τις κυβερνητικές αποφάσεις. Θέλει να σπείρει το φόβο, να κρατήσει όμηρους τους αγωνιστές του κινήματος και να ποινικοποιήσει κάθε κίνημα ανατροπής αυτής της πολιτικής. Το καθεστώς, με την πιο βάρβαρη πολιτική που έχει γνωρίσει ο τόπος και ο λαός μας από τη μεταπολίτευση και μετά, έχει απόλυτη ανάγκη την πιο άγρια καταστολή, το ολοκληρωτικό κράτος για να καθυποτάξει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια και την εξαθλίωση.ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αγκαλιά με όλους τους μηχανισμούς άσκησης κρατικής πολιτικής ρίχνουν μαύρο πέπλο πάνω από κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατικού δικαιώματος. Δεν είναι τυχαίο ότι από την επόμενη ημέρα από την αθώωση των αγωνιστών, τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης ζητούσαν ανερυθρίαστα να ξαναδικαστούν και να καταδικαστούν.

Δηλώνουμε ότι δε θα γίνουμε σύγχρονοι δούλοι που θα φοβούνται να μιλήσουν αλλά συλλογικά θα παλέψουμε ενάντια στη νέα τυραννία και στην αντεργατική πολιτική της. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τους συναγωνιστές μας και όχι μόνο δε θα υποστείλουμε τις σημαίες της ανατροπής, αλλά αντίθετα θα τις ανεμίσουμε ακόμα πιο μαχητικά.

Απαιτούμε:

Να σταματήσει κάθε δίωξη

Να σταματήσει τώρα και να κλείσει οριστικά η απαράδεκτη ΕΔΕ για τους αγωνιστές Αγαπητό Θανάση και Σμήλιο Ηλία

 

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ οφείλει να υπερασπίσει με όλες τις δυνάμεις τα μέλη του που βρίσκονται κατηγορούμενα από διοίκηση και κράτος για τη συμμετοχή τους στον αγώνα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Ειδικά την εποχή αυτή όπου η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ μέσω του μεσοπρόθεσμου και των διατάξεών του για τις διαθεσιμότητες, τις μετατάξεις, την αυτοδίκαιη αργία και την απόλυση, επιχειρεί να επικρατήσει στο δημόσιο ο τρόμος της ΕΔΕ «γιατί αντιμίλησες» και ο φόβος της απόλυσης «γιατί αντιτάχθηκες στην εξουσία», η υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων από τα συνδικάτα είναι υπεράσπιση της συλλογικής διεκδίκησης.

 

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ οφείλει να παραβρεθεί με κλιμάκιό της στους διευθυντές εκπαίδευσης και να απαιτήσει την παύση κάθε υπηρεσιακής δίωξης. Οφείλει να υπερασπιστεί τους αγωνιστές απέναντι στην επίθεση του κράτους με σαφείς αποφάσεις που θα καταγγέλλουν τα σχέδια και το ρόλο της κυβέρνησης. Οφείλει να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν, να τις στηρίξει με όλα τα μέσα που διαθέτει και να προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στους υπουργούς δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη.

 

Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται, δεν καταστέλλονται

ΤΟ Δ.Σ

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

 

Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων που αφορούν στη θέση του συλλόγου για την ευέλικτη ζώνη(E.Z.), το Δ.Σ. καταθέτει για μια ακόμη φορά τη θέση του για αυτό το ζήτημα, που αποτελεί και απόφαση Γενικών Συνελεύσεων.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς ξεκίνησε το Υπουργείο να ζητά την υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων, φτάνοντας στην αρχή της φετινής χρονιάς να πιέζει με συγκεκριμένες ημερομηνίες - στην αρχή μέχρι 30 Νοέμβρη, μετά μέχρι 10 Δεκέμβρη - για την υλοποίηση προγραμμάτων στην ευέλικτη ζώνη. Είναι προφανές ότι, εν μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων, καθώς και συμπτύξεων τμημάτων, το Υπουργείο πιέζει τους υφισταμένους του να δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στους μαθητές, αφού, όπως σαφώς αναφέρεται στο προσχέδιο νόμου για την αξιολόγηση που έχει δοθεί για διαβούλευση, τα καινοτόμα προγράμματα της ευέλικτης ζώνης θα είναι βασικό κομμάτι της αξιολόγησης. Η οποία αξιολόγηση - χειραγώγηση έχει ως στόχο την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, καθώς και την απόλυση των δεύτερων αν κριθούν "ανεπαρκείς". Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο εξαρτά τη χρηματοδότηση των σχολείων από την ποσότητα των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν. Ζητάμε το αυτονόητο, ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Κι αυτό δεν περνά από την ευέλικτη ζώνη με τις καινοτόμες δράσεις, αλλά από τον κοινό αγώνα εκπαιδευτικών και γονιών ενάντια σ' ένα σύστημα που οδηγεί τη δημόσια παιδεία στην εξόντωση, προς χάριν της ιδιωτικής και των κάθε είδους χορηγών.

 

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ - ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

 

 

Διαφωνούμε με την εφαρμογή της ευέλικτης ζώνης(Ε.Ζ.). Πιστεύουμε ότι με την εφαρμογή της, κεφάλαιο, Ε.Ε., κυβέρνηση και όλοι όσοι σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο τη στηρίζουν στοχεύουν ή συναινούν στο ακόμα πιο ταξικό ανταποδοτικό σχολείο της αγοράς.

 

Συγκεκριμένα με την Ε.Ζ. στοχεύουν:

Στη διάλυση του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Αν δε λάβουμε υπόψη ότι προωθούνται και τα διάφορα φιλανδικά μοντέλα, τότε καταλαβαίνουμε ότι σε λίγα χρόνια το αναλυτικό πρόγραμμα θα είναι λίγο <<ενιαίο>>, λίγο «ευέλικτο», λίγο «τοπικό» κλπ.

Στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και στην εμπορευματοποίηση της γνώσης. Το σχολείο θα γίνει πιο ταξικό. Αφού δε χρηματοδοτούνται τα προγράμματα αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν γονείς, εκπαιδευτικοί, τοπική αυτοδιοίκηση (δηλαδή ξανά ο λαός) και βέβαια θα αναζητηθούν χορηγοί που θα ζητούν ανταλλάγματα.

Στην παραπέρα ιδεολογική χειραγώγηση εκπαιδευτικών και κυρίως μαθητών, ώστε να γίνουν ευέλικτοι πολίτες προσαρμοσμένοι στο νέο εργασιακό, μορφωτικό και κοινωνικό μεσαίωνα.

Τέλος, ο εκπαιδευτικός υποβαθμίζεται παραπέρα, αφού θα καλείται να πληρώνει, να αναζητά χορηγούς, να αξιολογείται – χειραγωγείται συνεχώς.

 

 

 

Για όλους αυτούς τους λόγους λέμε ΟΧΙ στην ευέλικτη ζώνη ,

στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και στο προωθούμενο σχολείο της αγοράς .

 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι καλύπτονται συνδικαλιστικά, να τα ακυρώσουν στην πράξη. Να αρνηθούν να τα υλοποιήσουν. Να πουν το μεγάλο ΌΧΙ στο σχολείο της αγοράς και στην εκπαίδευση της αμάθειας. Με νέες αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με πνεύμα αγωνιστικής απειθαρχίας και ανυπακοής, να μην εφαρμόσουν ξανά (όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια) και να απορρίψουν την Ε.Ζ. και όσα συνδέονται μαζί της.

 

Όλοι μαζί, σε ένα παλλαϊκό μέτωπο για την Παιδεία ,ΜΠΟΡΟΥΜΕ να ακυρώσουμε στην πράξη τη διάσπαση του σχολικού προγράμματος, την κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Να κλείσουμε την πόρτα στους χορηγούς και σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην παιδεία. Να απαιτήσουμε και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να κατακτήσουμε το σχολείο και τον εκπαιδευτικό των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και των οραμάτων.

 

Αγωνιζόμαστε για μια ενιαία, δημόσια και δωρεάν βασική εκπαίδευση που θα παρέχει πραγματικά ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά του λαού μας. Ένα σχολείο, που, όταν τα παιδιά θα τελειώνουν στα 18 τους χρόνια, θα είναι έτοιμα είτε να συνεχίσουν τις σπουδές τους είτε να βρουν δουλειά. Ένα τέτοιο σχολείο περιλαμβάνει δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και ενιαίο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο για όλα τα παιδιά. Το σχολείο αυτό δεν θα είναι απλά μια επέκταση της σημερινής βασικής εκπαίδευσης, που σίγουρα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αλλά θα είναι βασισμένο σε νέο αναλυτικό πρόγραμμα, νέα βιβλία, κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή με γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και τελικά νέα φιλοσοφία που θα έχει στο κέντρο της τον άνθρωπο και στη συγκεκριμένη περίπτωση το παιδί. Σε ένα τέτοιο σχολείο ο εκπαιδευτικός θα μπορέσει να λειτουργήσει ως παιδαγωγός της νέας γενιάς.

 

 

TO Δ.Σ

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ Δ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

Αγαπητοί γονείς, αυτή η χρονιά θα είναι χειρότερη από κάθε άλλη.

Τα προβλήματα στα σχολεία είναι εκρηκτικά καθώς τα ταμεία είναι άδεια και οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να καλύψουν βασικά λειτουργικά έξοδα. Εκατοντάδες σχολεία καταργούνται καθώς αναστέλλεται η λειτουργία τους ή συγχωνεύονται και μεγάλο μέρος τους θα λειτουργήσει με χιλιάδες κενά δασκάλων, νηπιαγωγών και ειδικοτήτων. Ενώ συνταξιοδοτούνται χιλιάδες δάσκαλοι, προσελήφθηκαν μόνο 5 δάσκαλοι και 35 νηπιαγωγοί. Οι προσλήψεις αναπληρωτών και για τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης θα είναι 12.500 (2.500 λιγότερες από πέρσι).Την τελευταία διετία χάθηκαν περίπου 3.400 οργανικές θέσεις στην Πρωτοβάθμια, χωρίς να υπολογίσουμε τις χαμένες οργανικές εξαιτίας των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων.Οι 3.600 συνταξιοδοτήσεις αντικαταστάθηκαν από 173 διορισμούς!!!Ο δραματικός περιορισμός των διορισμών, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η είσοδος επιχειρήσεων στο σχολείο που θα καθορίζουν και το περιεχόμενο μαθημάτων, κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολη για τα παιδιά της εργατικής τάξης, για τη λαϊκή οικογένεια που βάζει ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Το υπ. παιδείας διαλύει ό,τι έμεινε από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και το ονομάζει «νέο σχολείο»:

Είναι το σχολείο των συγχωνεύσεων-καταργήσεων και υποβιβασμών.

Είναι το σχολείο που μας καλεί να προετοιμάσουμε το παιδί σας να γίνει ο αυριανός άνεργος, γρανάζι ενός συστήματος με βασικό μισθό κάτω και από 400 ευρώ, χωρίς ασφάλιση, περίθαλψη, εκπαίδευση. Να το προετοιμάζουμε να γίνειφτηνός εργαζόμενος χωρίς κανένα δικαίωμα, που θα δουλεύει, όταν και για όσο θέλει ο εργοδότης του.

 

Η αυτοαξιολόγηση αυτού του «νέου σχολείου» θα φορτώσει την ευθύνη και το κόστος για τη συνολική λειτουργία του στις πλάτες σας. Στο «νέο σχολείο» θα αξιολογούμαστε όλοι:

Εσείς αν θα βάζετε το χέρι στην τσέπη.

Εμείς αν περνάμε τη γραμμή του Υπουργείου στην εκπαίδευση των παιδιών και στην υποταγή της εκπαίδευσης στη λογική της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας των ντόπιων και ξένων ομίλων.

Οι μαθητές μας σε όσους «παίρνουν τα γράμματα» και σ’ εκείνους που «δεν τα παίρνουν».

Τα σχολεία θα χωρίζονται σε καλά και κακά.Καλά θα είναι αυτά που οι γονείς-πελάτες θα πληρώνουν. Ο Διευθυντής-μάνατζερ, θα νοικιάζει σχολικούς χώρους, θα βρίσκει επιχειρηματίες-χορηγούς, που θα καθορίζουν το τι θα μαθαίνουν τα παιδιά. Τα κακά σχολεία θα είναι αυτά που οι γονείς δεν θα έχουν λεφτά να πληρώσουν, οι επιχειρήσεις δεν θα τα προτιμούν και σιγά σιγά θα κλείνουν.Οι μαθητές θα μαθαίνουν τα βασικά, δηλ. λίγα μαθηματικά, λίγη γλώσσα και μια ξένη γλώσσα. Τις υπόλοιπες ώρες θα ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες (προγράμματα και καινοτόμες δράσεις). Ακόμα και αν τελειώσουν τις σπουδές τους, τίποτε δεν θα τους εξασφαλίζει το εργασιακό τους μέλλον. Θα αλλάζουν επαγγέλματα, ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, κυνηγώντας πιστοποιήσεις από ιδιωτικούς φορείς (δια βίου μάθηση).

Η βαρβαρότητα των μέτρων είναι δεδομένη επειδή θέλει να εδραιώσει το σχολείο της αγοράς, της ταξικής διαφοροποίησης, των «χορηγών» και της ολοένα και μεγαλύτερης σχολικής διαρροής. Στοχεύουν στην παραγωγή ευέλικτων , καταρτίσιμων εργαζόμενων χωρίς ολοκληρωμένες γνώσεις και εφόδια, εύκολη λεία για το μεγάλο κεφάλαιο.

Αγαπητοί γονείς,

 

Η μόρφωση των μαθητών είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος για όλα τα παιδιά του λαού.

 

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, μόνο με οργανωμένο αγώνα, με ενότητα, με συσπείρωση και αλληλεγγύη, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

 

Αγωνιζόμαστε για ένα ΕΝΙΑΙΟ 12ΧΡΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

 

Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναι καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

 

Κανένα σχολείο να μην κλείσει.

 

Κανένας γονιός να μην πληρώσει για τις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων.

 

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων. και για μεταφορά μαθητών.

 

Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση.

 

Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.

 

Να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, με βάση τους 15 μαθητές ανά τμήμα για τα νηπιαγωγεία, Α και Β τάξη και 20 στις υπόλοιπες.

 

Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψει τις ανάγκες σίτισης τωνυποσιτισμένων παιδιών.

 

Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων.

 

Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

 

Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.

 

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ!!

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ !!

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.

 

Αγαπητοί γονείς, στα πλαίσια αυτά,

το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου « ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» στηρίζει το δίκαιο αγώνα σας, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για να επιλυθούν τα προβλήματά σας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε στις 9/12/2012 σύσκεψη φορέων του Περιστερίου στο 3οΔημοτικό Σχολείο. Διαπιστώθηκε η ομόφωνη βούληση όλων για συνέχιση του αγώνα μέχρι να πάρει πίσω η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας την απόφαση για τη συγχώνευση τμημάτων στα 5ο και 3ο Δημοτικά σχολεία Περιστερίου καθώς και μέχρι να δεσμευτεί για την πλήρη κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών. Δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 10/12/2012 στις 12.30 στη Διεύθυνση στο Αιγάλεω και εκτίμησαν ότι υπάρχει ανάγκη για οργάνωση και άλλων δράσεων το επόμενο διάστημα με συμμετοχή περισσότερων σχολείων. Η σύσκεψη θα επαναληφθεί την Κυριακή 16/12/2012 στις 10.οο π.μ. στο Ειδικό Σχολείο για να προγραμματιστούν τα επόμενα βήματα, αξιολογώντας ταυτόχρονα και τις απαντήσεις που θα δώσει ο Δήμαρχος στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11/12/2012, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου μας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Περιστερίου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/12/2012 ΣΤΙΣ 19.οο

ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

19 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

 

Ενότητα κι αγώνας να μην περάσουν τα μέτρα!

Τέρμα οι θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας!

Αγώνας - συμμαχία - λαϊκή αντεπίθεση για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για φιλολαϊκή προοπτική!

 

 

 

ΣΤΙΣ 19 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

 

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει, εξαπλώνεται και σ’ άλλες χώρες, οξύνεται ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων για το ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει.

Κυβέρνηση, αστικό κράτος, ΕΕ και πλουτοκρατία, κλιμακώνουν τον πόλεμο, ισοπεδώνουν τη ζωή μας. Παίρνουν μέτρα, ψηφίζουν νόμους που στην κυριολεξία τσακίζουν μισθούς και λαϊκά δικαιώματα. Σπέρνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωση στο λαό, για να ενισχύσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ακριβώς αυτή τη στρατηγική στόχευση υπηρετούν το σύνολο των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι υπέρογκες αυξήσεις που φτάνουν μέχρι 48% της ΔΕΗ στο ρεύμα, το πετσόκομμα των συντάξεων και του εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, το νέο πειθαρχικό δίκαιο, η αξιολόγηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι περίπου 10.000 απολύσεις στο Δημόσιο που βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω διαθεσιμότητας.

Οι απολύσεις στο Δημόσιο - 150.000 μέχρι το 2014 - αφορούν όλους μας. Το γενικευμένο καθεστώς τηςυποχρηματοδότησης, των περικοπών, η μείωση του υπαλληλικού προσωπικού, οι απολύσεις, η επιτάχυνση του «Καλλικράτη» και των ιδιωτικοποιήσεων τσακίζουν το δικαίωμα του λαού για να έχει έστω και τη στοιχειώδη πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Κυβέρνηση και πλουτοκρατία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - παρακάμπτοντας ακόμη μια φορά τη Βουλή - βάζουν στην κυριολεξία στο σφαγείο χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Ιδιαίτερα με τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιολόγηση, το νομοσχέδιο για την «κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα», που μόλις έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή, έρχεται νέο μεγάλο κύμα απολύσεων. Σαράντα χιλιάδες (40.000) εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα απολυθούν στο επόμενο διάστημα.

Απαιτείται ενιαίος αγώνας όλων των κλάδων του Δημοσίου, παλλαϊκός αγώνας για να μπλοκαριστούν τα αντιλαϊκά μέτρα, οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απολύσεις.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

• Καταργείται το γενικό αφορολόγητο όριο για όλους τους φορολογούμενους.

• Καταργείται το αφορολόγητο όριο για τα προστατευόμενα παιδιά.

• Καταργούνται οι φορολογικές ελαφρύνσεις για νοίκια, φροντιστήρια παιδιών κ.ά.

• Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα που ξεκινά με συντελεστή στο 21% για τα πρώτα 25.000 € του ετήσιου εισοδήματος, με 36% από 25.000 - 40.000 και 40% για τα παραπάνω ποσά. Την ίδια στιγμή δίνουν προκλητικέςφοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Μειώνουν τη φορολογία στα κέρδη από το 40% στο 33,6%.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,

Έχουμε τη δύναμη! Μπορούμε!

Τώρα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ εργατοϋπάλληλοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, γυναίκες, νέοι και νέες με μια φωνή και μια γροθιά, με ενιαίο αγώνα, να ενώσουμε τη δύναμή μας, να οργανώσουμε τους αγώνες ενάντια στις απολύσεις, τη φοροληστεία, τις ιδιωτικοποιήσεις, το αυταρχικό αστικό κράτος και τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Να ανατρέψουμε τις πολιτικές που μας καθιστούν Ιφιγένειες στο βωμό του κεφαλαίου.

Καμία απόλυση. Μόνιμη δουλειά για όλους!

Δεν ΘΕΛΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, δεν ΕΧΟΥΜΕ να πληρώνουμε φόρους και χαράτσια!

Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο 45% στα κέρδη, να καταργηθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές του.

Καμία ιδιωτικοποίηση, δημόσιες δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για όλο το λαό!

Δεν μπορούμε να συμβιβαζόμαστε άλλο με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Παλεύουμε για έξοδο από ΕΕ και ευρώ, ανατρέπουμε την πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17/12/2012 ΣΤΙΣ 19.ΟΟ ΣΤΟ 1οΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

ΤΟ Δ.Σ.

Ενημερωτικό Νο 3

ΠΟΡΙΣΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Απάντηση στην Εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΠΑ 145193/Δ1/20-11-2012
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΦΟΡΕΩΝ
ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
ΔΡΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΙΚΕΑ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΕΣ

 

ΘΕΜΑ: ΠΟΡΙΣΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Συνεχίζει την προώθηση του σχολείου της «αγοράς» το υπουργείο Παιδείας καιέδωσε στη δημοσιότητα «πόρισμα» της «Ομάδας Εργασίας», που είχε συσταθεί, για το θέμα της «αξιολόγησης» «της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου (δομών, εκπαιδευτικού υλικού, διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού)», δηλαδή ολόκληρης της εκπαίδευσης.

Σε ένα πολυσέλιδο κείμενο περιγράφεται πώς και από ποιους θα «αξιολογείται» η σχολική μονάδα, ο διευθυντής του σχολείου, ο εκπαιδευτικός κλπ..

Όπως αναμενόταν, η βασική λογική είναι η «αξιολόγηση» και η «κρίση» του εκπαιδευτικού και του σχολείου με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για σχολεία πολλών ταχυτήτων και εκπαιδευτικούς πολλών κατηγοριών. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υπακούν στις εντολές της κυβέρνησης και του πολυπλόκαμου γραφειοκρατικού μηχανισμού που στήνεται, διαφορετικά θα χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς.

Χαρακτηριστικό στοιχείο που αποτυπώνει την πρόθεση για σχολεία πολλών ταχυτήτων είναι πως στις έννοιες - κλειδιά για την αξιολόγηση υπάρχει η «σχετική αυτονομία» και ο «βαθμός ελευθερίας». Η «σχετική αυτονομία» «συνδέεται με τις ιδιαιτερότητες, τις διαφορές και τις ανισότητες που υφίστανται μεταξύ των σχολικών μονάδων», με στόχο τελικά την κατηγοριοποίησή τους. Η έννοια του «βαθμού ελευθερίας» «αφορά στην ελευθερία της διδασκαλίας», θέλοντας να προωθήσει όχι την... ελευθερία στη διδασκαλία, αλλά να προχωρήσει προοπτικά στην εφαρμογή διαφορετικών προγραμμάτων σπουδών, ανάλογα με το σχολείο, την περιοχή κ.ά.

Αρχή «αξιολόγησης» και στα σχολεία

Θα συσταθεί «Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΕ)» (όπως η ΑΔΙΠ στα πανεπιστήμια), που θα είναι η συντονιστική αρχή και σε κάθε περιφέρεια θα υπάρχει η Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας στην Εκπαίδευση (ΜΟΔΙΠΕ). Μέσω αυτών των αρχών, των σχολικών συμβούλων, των περιφερειακών διευθυντών, των διευθυντών δημιουργείται ένας μηχανισμός που θα «κρίνει» και θα «κρίνεται» με βασικό στόχο την εφαρμογή των κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης και της «αγοράς».

Θα σταθούμε ιδιαίτερα στην «αξιολόγηση» του κάθε σχολείου και του εκπαιδευτικού. Το κάθε σχολείο στην αρχή της χρονιάς θα βάζει στόχους και με βάση αυτούς (για τους πόρους, τη διδασκαλία κ.ά.) θα «αξιολογείται» από το Σύλλογο διδασκόντων και την ΜΟΔΙΠΕ, όπως περιγράφεται στο «ενδεικτικό παράδειγμα ανάπτυξης συστήματος αξιολόγησης», στο πόρισμα. Την κεντρική ευθύνη πάντα θα έχει η ΑΔΙΠΕ.

Οι «κατηγορίες» των εκπαιδευτικών

Στο «πόρισμα» αναφέρεται ότι η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών θα γίνεται ως προς το «(υπηρεσιακό/ επαγγελματικό) διοικητικό έργο από τον διευθυντή του σχολείου (Ατομικός φάκελος + Έκθεση αυτοαξιολόγησης Σχολικής Μονάδας, ως πειστήριο για τo έργο του + Έκθεση Διευθυντή σχολείου)». Επίσης, θα αξιολογείται ως προς το «παιδαγωγικό/διδακτικό έργο από το Σχολικό Σύμβουλο (Ατομικός φάκελος + Έκθεση αυτοαξιολόγησης Σχολικής Μονάδας, ως πειστήριο για τo έργο του + Έκθεση Σχολικού Συμβούλου)».

Οι εκπαιδευτικοί θα κρίνονται σε πέντε πεδία, τα οποία θα έχουν και αυτά επιμέρους κατηγορίες... βαθμολόγησης:

  • Το πρώτο πεδίο ονομάζεται «εκπαιδευτικό περιβάλλον» και αφορά «διαπροσωπικές σχέσεις και προσδοκίες», «παιδαγωγικό κλίμα» και «οργάνωση της σχολικής τάξης».
  • Το δεύτερο πεδίο ονομάζεται «σχεδιασμός, προγραμματισμός και προετοιμασία διδασκαλίας» και αφορά τους μαθητές, τους στόχους και το περιεχόμενο στη διδασκαλία, τις διδακτικές ενέργειες και εκπαιδευτικά μέσα του εκπαιδευτικού.
  • Το τρίτο πεδίο είναι η «διεξαγωγή και αξιολόγηση διδασκαλίας και περιέχει την «προετοιμασία των μαθητών για τη διδασκαλία», τις «διδακτικές ενέργειες και τα εκπαιδευτικά μέσα», τις «μαθησιακές ενέργειες», την «εμπέδωση και αξιολόγηση της νέας γνώσης».
  • Το τέταρτο πεδίο είναι η «υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια και έχει να κάνει με τις «τυπικές υπαλληλικές υποχρεώσεις», τη «συμμετοχή στη λειτουργία της σχολικής μονάδας» τη συνεργασία με γονείς και φορείς.
  • Το πέμπτο πεδίο ονομάζεται «τυπικά προσόντα και επιστημονική επαγγελματική ανάπτυξη».

Για κάθε κατηγορία σε κάθε πεδίο ο εκπαιδευτικός θα κρίνεται ανάλογα με την παρακάτω κλίμακα: «Ελλιπές», «επαρκές», «πολύ καλά», «εξαιρετικά». Η «αξιολόγηση» θα είναι ετήσια και περιοδική και την ευθύνη για τη σύνταξη της τελικής αξιολογικής έκθεσης του έργου των εκπαιδευτικών έχει ο Σχολικός Σύμβουλος και σε αυτήν χρησιμοποιείται η σχετική κλίμακα, «περιγραφική κλίμακα, η οποία χαρακτηρίζει τον τρόπο επιτέλεσης του έργου τους (ελλιπώς, επαρκώς, πολύ καλά, εξαιρετικά)».

Οι εκπαιδευτικοί των οποίων το έργο «αξιολογείται ως «επαρκές» είναι προακτέοι. Οι εκπαιδευτικοί «το έργο των οποίων έχει αξιολογηθεί ως "ελλιπές" σε κάποιο πεδίο, παρακολουθούν ενισχυτικό/διαμορφωτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και η αξιολόγησή τους στο συγκεκριμένο πεδίο επαναλαμβάνεται το επόμενο έτος». Αν δε, κριθεί το έργο τους πάλι «ελλιπές» τότε το μέλλον τους είναι αβέβαιο...

Το υπουργείο για να... ενισχύσει το πόρισμα έδωσε στοιχεία από τις απαντήσεις του ερωτηματολογίου που είχε απευθύνει στους εκπαιδευτικούς. Οι απαντήσεις είναι... θετικές, αλλά το ερωτηματολόγιο απάντησαν μόλις 12.402 εκπαιδευτικοί. Ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή είχε πει πως στη χώρα υπάρχουν 156.000 εκπαιδευτικοί και υπάρχουν και 20.000 αναπληρωτές...

Αυτοαξιολόγηση από την «αγορά»...

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης υπάρχει και η «διαδικασία της αυτoαξιολόγησης» και συνεργάζονται σε αυτή «ο Σχολικός Σύμβουλος, η Διοίκηση της Εκπαίδευσης, οι ΟΤΑ, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς και προαιρετικά, με δημόσιες υποστηρικτικές δομές του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού έργου, Τμήματα Πανεπιστημίων και αναγνωρισμένοι επιστημονικοί φορείς». Εδώ στους... κοινωνικούς φορείς μπορούμε να προσθέσουμε και τις επιχειρήσεις που τώρα μπροστά στην κρίση θα «ξεφυτρώσουν» για χορηγίες...

Στο τέλος του κάθε έτους η σχολική μονάδα καταρτίζει έκθεση αξιολόγησης, με ευθύνη του διευθυντή και σε συνεργασία με το Σύλλογο διδασκόντων και τους σχολικούς συμβούλους. Κάθε σχολείο θα προχωρά σε αυτήν τη διαδικασία και έτσι θα υπάρχει το λεγόμενο «παρατηρητήριο Αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας σε εθνικό επίπεδο», την ευθύνη του οποίου θα έχει η ΑΔΙΠΕ.

Συμπερασματικά

H πρόταση του Υπουργείου βαθμολογεί σαφώς και άρα κατηγοριοποιεί σχολεία και εκπαιδευτικούς. Η κατηγοριοποίηση αυτή στη δοσμένη συγκυρία πέρα από τις άμεσες συνέπειες της τρομοκράτησης και της χειραγώγησης, συνδέεται άμεσα με τη μισθολογική υποβάθμιση αλλά και με τις απολύσεις.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαλύψει τις προθέσεις του συστήματος και θα ξεκινήσει ένα μεγάλο αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, τις απολύσειςκαι τη διοικητική κυβερνητική τρομοκρατία πατώντας πάνω στο πλαίσιο αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων.

 

ΘΕΜΑ:Απάντηση στην Εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΠΑ145193/Δ1/20-11-2012

Το Δ.Σ. του Συλλόγου, καταγγέλλει την εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας με αριθμό Φ 277 / 412 / 144706 / Δ2 / 19-11-2012 ως νομικά και πολιτικά απαράδεκτη και καλεί τους διευθυντές και προέδρους των Υπηρεσιακών Συμβουλίων προς τους οποίους απευθύνεται, να την επιστρέψουν. Με την εγκύκλιο αυτή γίνεται απόπειρα κατάλυσης κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμότητας στη διοίκηση της εκπαίδευσης, καθώς στην ουσία επιχειρείται η στέρηση του πολίτη – εκπαιδευτικού από το φυσικό του δικαστή.

Με την προαναφερόμενη εγκύκλιο ζητείται ηβεβιασμένη αποστολή “εντός της σήμερον” μιας λίστας “προγραφών” με ονόματα εκπαιδευτικών, οι οποίοι χωρίς άλλη περαιτέρω διαδικασία - πέραν της αναφερόμενης στην εγκύκλιο “διαπιστωτικής πράξης του οικείου οργάνου” - θα τίθενται αμέσως σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.

Οι “προγεγραμμένοι” εκπαιδευτικοί δεν θα είναι μόνο εκείνοι, στους οποίους έχουν επιβληθεί ποινές οριστικής ή προσωρινής παύσης για τα πειθαρχικά παραπτώματα που αναφέρονται (περιοριστικά) στο κείμενο του νόμου και της εγκυκλίου, αλλά κι' εκείνοι των οποίων οι υποθέσεις εκκρεμούν. Με τον τρόπο αυτό επιβάλλεται ποινή πριν από την οριστική καταδίκη και επομένως παραβιάζεται κατάφωρα το “τεκμήριο αθωότητας”, η θεμελιώδης ποινική αρχή που κατοχυρώνεται τόσο από το εσωτερικό Δίκαιο (με την αυξημένη συνταγματική ισχύ του αρθρ. 28 παρ. 2 του Συντάγματος), όσο και από το κοινοτικό Δίκαιο.

Προγεγραμμένοι είναι επίσης και εκείνοι οι εκπαιδευτικοί, που ούτε έχουν καταδικαστεί, ούτε εκκρεμεί εναντίον τους πειθαρχική δίωξη. Αυτό το “θαύμα” επιτυγχάνεται με τις μαγικές εκείνες διατάξεις, που προβλέπουν την αυτοδίκαιη αργία για τον εκπαιδευτικό, που - κάποτε στο αόριστο παρελθόν - “στερήθηκε την προσωπική του ελευθερία”, ανεξαρτήτως του αν η στέρηση αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης, αλλά εντάλματος προσωρινής κράτησης, ακόμη κι' αν στη συνέχεια ήρθη η προσωρινή κράτησή του. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η συνταγματικά απαράδεκτη επιβολή νέας “συμπληρωματικής” (παρεπόμενης) ποινής για πράξεις, που έχουν κριθεί στο παρελθόν βάσει άλλων, προγενέστερων νόμων. Έτσι παραβιάζεται ευθέως η άλλη θεμελιώδης ποινική αρχή “nulla poena sine lege”.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης να αναλάβει τις ευθύνες της και απαιτεί να μην αποσταλεί καμιά λίστα “προγραφών”. Η τήρηση της δημοκρατικής και συνταγματικής νομιμότητας είναι θεμελιώδης υποχρέωση όλων των οργάνων της Πολιτείας. Η άσκηση “δημοσιονομικής πολιτικής” σύμφωνα με τις προδιαγραφές της τρόϊκας και του μνημονίου δεν επιτρέπεται να γίνεται με μέσα, που καταλύουν την εσωτερική και κοινοτική νομιμότητα, θυσιάζοντας γι' αυτό κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα κατακτημένα με ιστορικούς αγώνες.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει χρέος και καθήκον :

Να οργανώσει την πάλη του ώστε να αποσυρθεί τώρα η τρομοκρατική εγκύκλιος.

Να μην περάσει καμιά απόλυση.

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί,
η Ένωση Γονέων Περιστερίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης «Έλλη Αλεξίου» και το Σύλλογο Γονέων του 1ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου Περιστερίου, διοργανώνουν στις 3 Δεκεμβρίου 2012, που είναι η παγκόσμια ημέρα για άτομα με ειδικές ανάγκες, εκδήλωση στο 1ο Δημοτικό σχολείο στον Άγιο Αντώνιο, με θέματα προβλήματα της ειδικής εκπαίδευσηςτων μαθητών με αναπηρία.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού σχολείου, δίπλα από το μετρό και την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.

 

Τα διοικητικά συμβούλια

 

 

της Ένωσης Γονέων Περιστερίου


του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης «Έλλη Αλεξίου»


του Συλλόγου Γονέων 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου

 

 

 

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΦΟΡΕΩΝ

 

ΣΗΜΕΡΑ 26 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 5ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΆΝΩΣΑΝ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ "ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ", Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ Δ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ. Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ, ΣΥΜΠΟΡΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΕΝΑ ,ΜΕ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2/12/2012 ΣΤΙΣ 10.00 ΣΤΟ 18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΙΣ 18.00 ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/12/2012(ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ ΑΜΕΑ) ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ.

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 36ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

Τα μεσάνυχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη σημειώθηκε περιστατικό διάρρηξης, κλοπής και βανδαλισμού στο 36ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Οι άγνωστοι δράστες έσπασαν τις πόρτες των γραφείων, αναποδογύρισαν ότι βρήκαν μπροστά τους κι αποχώρησαν με λάφυρα τη μικροφωνική εγκατάσταση. Το περιστατικό εντάσσεται σε μια σειρά άλλων, παρόμοιων περιστατικών τα οποία έχουν κατά καιρούς σημειωθεί στο Περιστέρι και που συνεχώς αυξάνονται Τα σχολεία μας, χωρίς στοιχειώδη φύλαξη, είναι έρμαια στις διαθέσεις των οποιονδήποτε βανδάλων ή διαρρηκτών.

Για ακόμη μια φορά επαναφέρουμε το πλαίσιο αιτημάτων μας για την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος και καλούμε τους αρμόδιους φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτεία να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

 

Απαιτούμε:

Άμεσα διορισμό μονίμων, ειδικά εκπαιδευμένων, φυλάκων στα σχολικά συγκροτήματα. Το κόστος θα είναι μικρότερο σε σχέση με την αντικατάσταση ή επισκευή των διαλυμένων υλικών των σχολείων μετά από διάρρηξη ή βανδαλισμό.

Άμεση τοποθέτηση συστημάτων συναγερμού σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Άμεση αντικατάσταση των κλαπέντων και επισκευή των ζημιών στο 8ο Δημοτικό. Το κόστος θα βαρύνει το Δήμο και θα είναι ξέχωρο απ'το κονδύλι της Σχολικής Επιτροπής.

 

ΘΕΜΑ: ΔΡΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΛΑΟ

 

Ταινίες για την Παλαιστίνη

 

 

 

 

Κινηματογραφικό φεστιβάλ αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που σφαγιάζεται και πάλι από τον ιμπεριαλισμό και με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, στις 29 Νοέμβρη, διοργανώνει η «NEW STAR» (29/11 - 5/12) στο «ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX» (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους).

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 14 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που θα προβάλλονται καθημερινά, από τις 9 μ.μ., με ημερήσιο εισιτήριο 5 ευρώ και 3 ευρώ για ανέργους.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής - 29/11: «PALESTINE BLUES» Nida Sinnokrot (ΗΠΑ 2008), «Παραμύθια εμπόλεμης ζώνης» Michel Khleifi (Βρετανία/Παλαιστίνη/Βέλγιο, 1995). 30/11: «Το αλάτι της θάλασσας» Annemarie Jacir (Παλαιστίνη, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, 2008), «Η γεύση της επανάστασης» Buthina Canaan Khoury (Παλαιστίνη, 2008). «Η σφαγή» Monika Borgmann (Γαλλία, Γερμανία, Λίβανος, 2005). 1/12: «Κάτω από τις βόμβες» Philippe Aractingi (Λίβανος, 2007), «PALESTINE BLUES», «Τσίρκο Παλαιστίνη» Eyal Halfon (Ισραήλ, 1999). 2/12: «Το σιδερένιο τείχος» Mohammed Alatar (Παλαιστίνη, ΗΠΑ, 2006), «Το χρονικό μιας εξαφάνισης» Elia Suleiman (Παλαιστίνη, Ισραήλ, ΗΠΑ, Γερμανία, 1996). 3/12: «Το τείχος» Simone Bitton (Γαλλία 2004), «Στο σπίτι» Saverio Costanzo (Ιταλία, 2004). 4/12: «9 STAR HOTEL» Ido Haar (Ισραήλ, 2007), «Γάμος στη Γαλιλαία» Michel Khleifi (Ισραήλ, Γαλλία, Βέλγιο, 1987). 5/12: «Σημείο σύγκρουσης» Julia Bacha, (ΗΠΑ, 2006), «Κάτω από τις βόμβες».

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής...

Πέμπτη 29/11

21.00 «PALESTINE BLUES» (ΗΠΑ, 2008), Σκηνοθεσία: Nida Sinnokrot.

Βραβευμένο ντοκιμαντέρ που αφηγείται με χιούμορ και ποιητικότητα την ιστορία ενός χωριού που ζει σε απόλυτη σύγχυση, απόγνωση και απελπισία. Τα γυρίσματα της ταινίας στο χωριό Jayyous, έναν τόπο όπου η κύρια ασχολία έχει να κάνει με τη γη και την καλλιέργειά της, διήρκεσαν πάνω από 6 μήνες. Προκειμένου οι Ισραηλινοί να υψώσουν τείχος «ασφαλείας» στην κατεχόμενη Παλαιστίνη δε δίστασαν όχι απλά να καταστρέψουν τη γη αλλά και να γκρεμίσουν ακόμη και σπίτια των κατοίκων. Ο αγώνας των Παλαιστινίων για επιβίωση κινηματογραφείται με απόλυτα ανθρώπινο και ρεαλιστικό τρόπο, υπενθυμίζοντας όσα τα ΜΜΕ συχνά φροντίζουν να παραλείπουν.

22.30 «ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΖΩΝΗΣ» (ΒΡΕΤΑΝΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, 1995) Σκηνοθεσία: Michel Khleifi.

Ο φανταστικός κόσμος του 12χρονου Γιουσέφ και η ανάγκη του να δώσει στη Λωρίδα της Γάζας κάτι από την ευαισθησία που της στέρησαν ο εξευτελισμός, ο τρόμος, η βία και τα πάθη. Τα παραμύθια της εμπόλεμης ζώνης δείχνουν ότι ζωή και όνειρα είναι ένα και το μόνο που τα διαφοροποιεί είναι η οπτική. Το πολιτικό μήνυμα βρίσκεται κρυμμένο στα υπέροχα πλάνα.

Παρασκευή 30/11

21.00 «ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» (ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ΒΕΛΓΙΟ, ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, 2008) Σκηνοθεσία: Annemarie Jacir.

Η 28χρονη Σοράγια ζει με την οικογένειά της, Παλαιστίνιους πρόσφυγες από την εργατική τάξη, στο Μπρούκλιν. Ανακαλύπτει ότι οι οικονομίες του παππού της σε τραπεζικό λογαριασμό στην Τζάφα, απ' όπου εξορίστηκε το 1948, έχουν παγώσει και βάζει σκοπό να επιστρέψει. Το όνειρο αυτό την απομακρύνει όλο και περισσότερο από την πραγματικότητα. Ο αγώνας για ελευθερία είναι υποχρέωση ακόμα κι αν ωθεί στην παρανομία.

22.45 «Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ» (ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, 2008) Σκηνοθεσία: Buthina Canaan Khoury.

Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για την πρώτη ζυθοποιία της Παλαιστίνης εν μέσω κατεχόμενων εδαφών, πολιτικής αστάθειας, σημείων ελέγχου, οικονομικού μαρασμού, θρησκευτικού φονταμενταλισμού και ρίψης ρουκετών.

23.15 «Η ΣΦΑΓΗ» (ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΛΙΒΑΝΟΣ, 2005). Σκηνοθεσία: Monika Borgmann.

Αποκαλυπτική μελέτη για τη θηριωδία σε Σάμπρα και Σατίλα. Με την αιτιολογία της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ξεκίνησε το πρωινό της 16/9/1982 ο βομβαρδισμός. Παραστρατιωτικοί Φαλαγγίτες βίασαν, σκότωσαν και τραυμάτισαν τεράστιο αριθμό άμαχων στα περικυκλωμένα και σφραγισμένα στρατόπεδα Παλαιστίνιων προσφύγων. Ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις και εξαφανίσεις. Εξι πρωταγωνιστές μιλούν με κρυμμένα τα πρόσωπα για την εμπλοκή τους στη σφαγή. Ομολογίες έξι αμετανόητων ενόχων που περιγράφουν, παραδέχονται, δικαιολογούνται αλλά δε θα ζητήσουν ποτέ συγνώμη...

Σάββατο 1/12

12.00 «ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» και 13.45 «Η ΓΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»

14.30 «ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ» (ΗΠΑ, 2006), Σκηνοθεσία: Julia Bacha.

Προσωπικές ιστορίες. Δράματα Ισραηλινών και Παλαιστινίων που διακινδυνεύουν την ασφάλεια, την κοινωνική τους θέση και τα σπίτια τους προς την κατεύθυνση ειρηνικής επίλυσης του Μεσανατολικού. Φιλμ της ελπίδας, της αληθινής δύναμης και της αλληλεγγύης, φτιαγμένο από Παλαιστίνιους, Ισραηλινούς και Αμερικανούς.

21.00 «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ» (ΛΙΒΑΝΟΣ, 2007), Σκηνοθεσία: Philippe Aractingi.

Τέλη Ιούλη 2006. Ο σκηνοθέτης Philippe Aractingi μας μεταφέρει στην καρδιά του Λιβάνου, που τελεί σε εμπόλεμη κατάσταση. Η Ζeina φθάνει στο λιμάνι της Βηρυτού - απ' όπου όλοι επιδιώκουν να επιβιβαστούν σε κάποιο ξένο πλοίο γι' αλλού - εκείνη κατευθύνεται προς την ενδοχώρα, στο νότιο Λίβανο, ψάχνοντας να βρει το γιο της. Διασχίζει τη χώρα, με τα ερειπωμένα σπίτια και τους αδιάβατους δρόμους και τις κομμένες στα δύο γέφυρες. Μινιμαλιστικό το σενάριο, τέσσερις μόνο ηθοποιοί και η κάμερα στον ώμο... σ' αυτό το επικίνδυνο οδοιπορικό.

22.30 «PALESTINE BLUES»

23.45 «ΤΣΙΡΚΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ» (ΙΣΡΑΗΛ, 1999), Σκηνοθεσία: Eyal Halfon.

Ενα ρωσικό τσίρκο μπαίνει ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς. Στην καρδιά της Ιντιφάντα βρυχώνται λιοντάρια... Ο σκηνοθέτης ισχυρίζεται ότι πρόκειται για αληθινή ιστορία αφού εκείνη την εποχή κάλυπτε ως δημοσιογράφος τα γεγονότα της Δυτικής Οχθης. Οι πρωταγωνιστές του τσίρκου πρωταγωνιστούν στην εμπόλεμη ζώνη. Τα λιοντάρια γίνονται εχθροί και προστάτες του τείχους.

Κυριακή 2/12

12.00 «ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ», 14.30 «PALESTINE BLUES», 15.45 «ΤΣΙΡΚΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ».

21.00 «ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΕΙΧΟΣ» (ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ΗΠΑ, 2006), Σκηνοθεσία: Mohammed Alatar.

Δυτική Οχθη, Λωρίδα της Γάζας. Χρονικό της κατοχής, από το 1967 έως σήμερα. Συνεντεύξεις Παλαιστίνιων ακτιβιστών και αγροτών, Ισραηλινών αποίκων και στρατιωτικών και αναλυτών. Τείχη - σύμβολα ανθρώπινου εξευτελισμού. Δε διαφαίνεται ειρηνική επίλυση, ούτε και ίδρυση υγιούς, άρα βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους. Γιατί το σιδερένιο τείχος εκτός από την αξιοπρέπεια γκρεμίζει και τις αυταπάτες.

22.00 «ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ» (ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, ΙΣΡΑΗΛ, ΗΠΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, 1996), Σκηνοθεσία: Elia Suleiman.

Απλή και αφηγηματική η ματιά επιστροφής στα πάτρια εδάφη. Μετά από παραμονή δεκαπέντε ετών στη Νέα Υόρκη για σπουδές κινηματογράφου, ο πρωταγωνιστής γυρίζει στην Παλαιστίνη. Το φιλμ χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη φαντάζει παράδοξη η ύπαρξη Αράβων στη Ναζαρέτ, στη δεύτερη υιοθετείται μια πολιτική ματιά και ο σκηνοθέτης παίζει έναν πιο ενεργό ρόλο.

Δευτέρα 3/12

21.00 «ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ» (ΓΑΛΛΙΑ, 2004), Σκηνοθεσία: Simone Bitton.

Το υπαρκτό τείχος μοιάζει σκηνικό επιστημονικής φαντασίας. Μια γη διχοτομημένη, δυο λαοί αντιμαχόμενοι, ένα καθεστώς παράνοιας και φόβου. Η Αραβοεβραία σκηνοθέτρια Σιμόν Μπιτόν δίνει το λόγο σε Παλαιστίνιους εργάτες, σε Ισραηλινούς εργάτες που χτίζουν το τείχος, σε Ισραηλινούς υπουργούς και σε απλούς Παλαιστίνιους. Η ελευθερία του ενός είναι η καταπίεση του άλλου. Το τείχος δεν είναι η λύση, είναι το αδιέξοδο.

22.45 «ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» (ΙΤΑΛΙΑ, 2004), Σκηνοθεσία: Saverio Costanzo.

Επταμελής παλαιστινιακή οικογένεια ζει ανάμεσα σ' ένα παλαιστινιακό χωριό κι ένα ισραηλινό καταφύγιο. Το σημείο κομβικό κι ο ισραηλινός στρατός το διεκδικεί. Η μητέρα και ο μικρός γιος θέλουν να φύγουν. Ο πατέρας και τα δυο μεγαλύτερα αγόρια να παλέψουν. Οι στρατιώτες θα καταλάβουν τον δεύτερο όροφο κι η οικογένεια θα μείνει κλεισμένη στο σαλόνι. Οι επιπτώσεις της κατοχής στην οικογένεια και το γάμο μέσα από το βλέμμα της μεγαλύτερης κόρης Μίριαμ. Και το χάος να γειτονεύει με το θάνατο.

Τρίτη 4/12

21.00 «9 STAR HOTEL» (ΙΣΡΑΗΛ, 2007), Σκηνοθεσία: Ido Haar.

Καθημερινή η διαδρομή Παλαιστινίων εργατών για δουλειά στο έδαφος του Ισραήλ. Παράνομα στιγμιότυπα χτίζουν δικά τους, πιο εύκολα σύνορα. Οικοδόμοι ρισκάρουν τη ζωή τους για ένα κομμάτι ψωμί, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία. Δίπλα στον κίνδυνο γεννιέται η αλληλεγγύη. Παλαιστίνιοι μοιράζονται τροφή, υπάρχοντα και ιστορίες.

22.30 «ΓΑΜΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΙΛΑΙΑ» (ΙΣΡΑΗΛ, ΓΑΛΛΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, 1987), Σκηνοθεσία: Michel Khleifi.

Ισραηλινοί στρατιωτικοί καλεσμένοι με το στανιό σε γάμο Παλαιστίνιου. Χωρίς την άδειά τους και, υπό τον παραπάνω όρο, γάμος δε θα γινόταν. Η παράδοση θέλει τις γυναίκες να ετοιμάζουν τη νύφη και τους άνδρες το γαμπρό ενώ οι καλεσμένοι συγκεντρώνονται και περιμένουν. Η αραβική νεολαία δε θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα τους ανεπιθύμητους. Οσο πέφτει η νύχτα, η ένταση μεταξύ των κατοίκων του χωριού και του στρατού φουντώνει. Και η γαμήλια νύχτα γίνεται απειλή για την ακεραιότητα και την τιμή. Η ταινία, ιδιόμορφο πορτρέτο της παλαιστινιακής κοινωνίας και αιχμηρό σχόλιο για τη ζωή υπό κατοχή.

ΘΕΜΑ: ΨΗΦΙΣΜΑΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΙΚΕΑ

Το ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα καταστήματα ΙΚΕΑ. Στηρίζουμε μια απεργία που γίνεται σε μια από τις πιο μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, μια απεργία που ήρθε ως αποτέλεσμα της άρνησης των εργαζομένων να δεχτούν τις μειώσεις των μισθών τους από 8,5 έως 11% και την ανατροπή των δικαιωμάτων τους. Οι εργαζόμενοι αποτελούν τους βασικούς στόχους της συγκυβέρνησης-ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν είναι τυχαίο ότι η «Ikea International», αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις παγκόσμια, ενώ και στην Ελλάδα τα κέρδη της αυξάνονται, ακόμα και τα τελευταία χρόνια, παρά την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Και τα κέρδη της, βγαίνουν από τον ιδρώτα των εργαζομένων που δουλεύουν στις σύγχρονες γαλέρες των μεγάλων εμπορικών κολοσσών. Οι εργαζόμενοι στα IKEA αποτελούν τη συνέχεια στα λαμπρά παραδείγματα αντίστασης και πάλης του κόσμου της εργασίας. Είναι οι νέες χαλυβουργίες, οι νέοι δρόμοι αγώνα που ανοίγονται με δυσκολίες, αλλά ανοίγονται σταθερά. Ο δρόμος της ταξικής αναμέτρησης και της κλιμάκωσης των αγώνων περνάει μέσα από τα χέρια των ίδιων των εργαζομένων που συχνά βρίσκουν απέναντι τους υποταγμένες ηγεσίες σαν το ΔΣ του σωματείου τους που τους καλεί σε αναστολή του αγώνα και αποδοχή των όρων της εργοδοσίας.

Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΠΛΟ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΕΑ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 21/11/2012

Η Ένωση Γονέων Περιστερίου, ο Σύλλογος των δασκάλων «Έλλη Αλεξίου» και τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων του δήμου Περιστερίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων.
Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από μέλη του προεδρείου της Ένωσης, εκπρόσωπο του συλλόγου «Έλλης Αλεξίου» και εκπροσώπους Δ.Σ. συλλόγων γονέων, συναντήθηκε με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη, κ. Ανδρεάδη.
Από την μεριά μας παρουσιάσαμε τα έντονα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα σε όλα τα σχολεία λόγω της μεγάλης περικοπής που έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια στα κονδύλια που προβλέπονται για την χρηματοδότηση των σχολείων.
Με την μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με απλήρωτους, σε πολλά σχολεία, τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ κ.ά.) και ενόψει του χειμώνα που έρχεται πολλά σχολεία κινδυνεύουν να μην μπορούν να λειτουργήσουν.
Εκθέσαμε στον κ. Ανδρεάδη τις θέσεις μας, ότι πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, πρέπει να παρέχονται στα σχολεία χωρίς φόρους και ΦΠΑ.
Ζητήσαμε να δοθεί άμεσα συμπληρωματική επιχορήγηση μιας και η τρίτη δόση που ήταν άγνωστο πριν λίγες μέρες πότε θα δοθεί, δίνεται αυτές τις μέρες και μέχρι τον άλλο μήνα που λήγει το έτος, να δοθεί και η τέταρτη δόση ώστε να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς μερικές άμεσες ανάγκες των σχολείων, όπως είναι η θέρμανση σε όλα τα σχολεία.
Η απάντηση του διευθυντή του υπουργού ήταν ότι το υπουργείο είναι απλά ο μεταφορέας και ο διαχειριστής των χρημάτων που δίνονται από το υπουργείο Οικονομικών για συγκεκριμένες δράσεις του υπουργείου.
Για το τρέχον έτος δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για συμπληρωματική έκτακτη επιχορήγηση. Με το νέο έτος μας είπε ότι ενδεχομένως αυτό μπορεί να συμβεί αν η κατάσταση είναι εκρηκτική στα σχολεία, μεταφέροντας χρήματα από άλλες δράσεις, για την θέρμανση στα σχολεία.
Αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ζητηθεί η έκτακτη επιχορήγηση επισήμως από τον δήμο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα στα σχολεία της πόλης του.
Όσον αφορά την τέταρτη δόση μας είπε ότι θα επιδιωχθεί να προχωρήσουν οι προεργασίες ώστε στο τέλος του χρόνου να είναι δυνατή η εκταμίευσή της.
Τέλος όσον αφορά την πληρωμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ από τα σχολεία χωρίς την επιβάρυνση των φόρων και του ΦΠΑ μας παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών.
Η Ένωση Γονέων Περιστερίου, με τους συλλόγους Γονέων και όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές θα συνεχίσει την αγωνιστική της δράση για ανθρώπινες συνθήκες λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, χωρίς εκπαιδευτικά κενά, χωρίς συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολείων, χωρίς συμπτήξεις τμημάτων και χωρίς άλλες περικοπές για την δημόσια Παιδεία και κατά ευφημισμό Δωρεάν.

 

ΘΕΜΑ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

«Kαινοτόμες δράσεις»στα σχολεία.

 

Οι «καινοτόμες δράσεις» αποτελούν βασικό στοιχείο των εκπαιδευτικών συστημάτων της Ε.Ε. Συνδέονται άμεσα με τους δείκτες αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών και οδηγούν στηνκατηγοριοποίηση και των δυο. Θέλουν:

§Να αποκεντρώσουν την εκπαίδευση με την καθοδηγούμενη ανάθεση του περιεχομένου της στους περίφημους κοινωνικούς εταίρους, ιδιώτες, επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συλλόγους γονέων, τοπική αυτοδιοίκηση.

§Να διασπάσουν τον όποιο ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και εντείνουν την ταξική διαφοροποίηση σχολείων, επιταχύνοντας και εμβαθύνοντας τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση.

§Να καταστήσουν το «ευέλικτο σχολείο» ελκυστικό, για να μειώσουν τη μαθητική διαρροή.

§Να αποδεχτούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί το σχεδιασμό ΕΕ και ΟΟΣΑ για στροφή στις πρόχειρες καταρτήσεις.

§Να απορροφήσουν και να εκτονώσουν τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου, προετοιμάζοντας την υπογραφή του«εκπαιδευτικού συμβολαίου», που ορίζει το υπουργείο παιδείας προκειμένου να γίνει αποδεκτή η αξιολόγηση από τη βάση του κλάδου.

 

 

Το ΔΣ του συλλόγου, για όλους τους παραπάνω λόγους,καλεί τους εκπαιδευτικούς μέλη του να μην αναλάβουν προγράμματα και «καινοτόμες δράσεις» του υπουργείου παιδείας, γιατί ΚΑΙ αυτός είναι ένας από τους τρόπους για να «στρωθεί το χαλί» για την εφαρμογή της αξιολόγησης.

 

Το ΔΣ καλεί τα μέλη του συλλόγου να συνεχίσουν να προγραμματίζουν με βάση τιςανάγκες κάθε σχολείου, κάθε τάξης, με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των ίδιων και των μαθητών τους, τις δραστηριότητες μέσα στα σχολεία.

Να συνεχίσουν να παλεύουν για το σχολείο που θα σέβεται τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα των μαθητών, θα αναπτύσσει την κριτική τους σκέψη, θα προωθεί την αγάπη για τη γνώση, θα τους μάθει να εξηγούν και ν’ αλλάζουν τον κόσμο, θα διδάσκει αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγωνιστικότητα, με περιεχόμενο απαλλαγμένο από την παπαγαλία, το μυστικισμό, το ρατσισμό, ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς, ανοιχτό για όλα τα παιδιά, Έλληνες και μετανάστες, χωρίς οριζόντιους ή κάθετους διαχωρισμούς, χωρίς αξιολογικές ή εξεταστικές κρίσεις.

Να αρνηθούν να θυσιάσουν το μέλλον των μαθητών τους και το δικό τους στους νόμους του σχολείου της αγοράς.

 

ΘΕΜΑ: ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

 

ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. ΕΞΩ ΟΙ ΜΑΚΕΛΑΡΗΔΕΣ ΑΠ΄ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το τελευταίο διάστημα Γερμανοί στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ προσφέρουν σε σχολεία του νομού Χανίων, (δίπλα στην Αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας),χορηγίες σε αναλώσιμα και μηχανήματα.
Φυσικά με την προϋπόθεση για όποιον τις αποδεχτεί να δηλώσει τη δημόσια ευγνωμοσύνη του, μέσω των τοπικών ΜΜΕ στους δήμιους αυτούς των λαών. Αυτοί που τα χέρια τους έχουν βαφτεί με το αίμα των λαών της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης, της Λιβύης, που ακόμα και τώρα ετοιμάζονται για νέο δολοφονικό έγκλημα στη Συρία, αυτοί οι λύκοι φορούν την προβιά του αρνιού και παρουσιάζονται ως «σωτήρες» της εκπαίδευσης, των σχολείων, των μαθητών μας. Το αίμα που έχουν χύσει οι φονιάδες των λαών ΝΑΤΟ–ΗΠΑ–ΕΕ, με τις ευλογίες διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων δεν ξεπλένεται με εκτυπωτές και φωτοτυπικό χαρτί. Τα βρώμικα «δώρα» τους προέρχονται από δολοφονημένους λαούς, από δολοφονημένα παιδιά. Δεν έχουν καμιά δουλειά στα σχολεία μας. Όποιος αποδέχεται τέτοιες χορηγίες πρέπει και θα είναι υπόλογος στη συνείδηση του λαού μας. Όσοι λένε στο λαό, πως για να «σωθεί», οφείλει να διαλέξει με το ζόρι έναν «καλό προστάτη», έναν «καλό ιμπεριαλιστή», είτε αυτός είναι η Ε.Ε., είτε οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσία, είτε άλλος, δεν υπηρετούν τα συμφέροντά του. Δρούνε ενάντιά του. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και όσων στηρίζουν τις χορηγίες και την επιχειρηματικότητα στα σχολεία: • Αφήνουν τα σχολεία γυμνά από κάθε εξοπλισμό ή οικονομική δυνατότητα λειτουργίας, έρμαια στις ορέξεις των διάφορων χορηγών, είτε είναι εταιρείες, είτε ΜΚΟ, είτε ΝΑΤΟικά τσακάλια. • Εμπλέκονται στον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στη Συρία, μέσω της βάσης της Σούδας.
Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέψουν αυτόν τον εξευτελισμό. Να παρθούν από τους συλλόγους εκπαιδευτικών, από συλλόγους δασκάλους, από μαθητικά συμβούλια αποφάσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ.
Να μην επιτραπεί η είσοδος των φονιάδων με κανένα τρόπο στα σχολεία μας. Απαιτούμε:

• Να μη συμμετάσχει η Ελλάδα με κανέναν τρόπο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται κατά της Συρίας και του Ιράν.

• Να μην παραχωρηθεί ούτε γη, ούτε αέρας, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών μετατρέποντας την Ελλάδα και πάλι σε ορμητήριο εναντίον άλλων λαών της περιοχής.

• Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας. Να κλείσει τώρα!

• Να επιστρέψουν τώρα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

• Να ακυρωθούν οι στρατιωτικές συμφωνίες της χώρας μας με το Ισραήλ

ΘΕΜΑ: ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε να οργανώσει βραδιά λαϊκού τραγουδιού στο ΑΣΜΑΤΟΠΩΛΕΙΟ (Γρ. Αυξεντίου 2, στρογγυλή πλατεία Πετρούπολης), με τον Κώστα Μάντζιο, στις 20 του Δεκέμβρη 2012, με κεντρικό σύνθημα «αγωνιζόμαστε και τραγουδάμε». Άμεσα θα κυκλοφορήσει και σχετικό υλικό.

 

ΘΕΜΑ: ΑΤΖΕΝΤΕΣ

Το Δ.Σ. τις επόμενες μέρες θα εκδώσει και θα διαθέσει δωρεάν στα μέλη του συλλόγου ατζέντες.

Ενημερωτικό Νο 5

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ
ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ»
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΘΕΜΑ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ 2013 ΣΤΙΣ 12.30

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΣΟΧΑ 13, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας)

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητοί γονείς, συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Το 2013 σχεδιάζεται από κυβέρνηση ΕΕ και ΔΝΤ να δοθεί η χαριστική βολή και στα δημόσια σχολεία. Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε είναι ο χειρότερος των τελευταίων ετών. Οι δαπάνες για την παιδεία κατρακύλησαν στο 2,51% του ΑΕΠ. Τα κονδύλια για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση μειώθηκαν κατά 12% σε σχέση με τον περσινό, ισχνό προϋπολογισμό (-215 εκατ.). Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας θα χάσουν περί τα 295 εκατ. (μείωση 14% σε σχέση με πέρυσι).

Η οριακή λειτουργία των σχολείων θα μηδενιστεί το 2013 με τις περικοπές αυτές. Διεθνής εμπειρία υπάρχει. Και τους καθοδηγεί. Τα σχολεία θα βρεθούν στο έλεος χορηγών και η εκπαίδευση θα είναι πλήρως ελεγχόμενη από την αγορά. Η αξιολόγηση των επιδόσεων της κάθε σχολικής μονάδας είναι το όχημα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση «παγώνει». Μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί 60 εκατ., ενώ πέρυσι τα 100 εκατ. που δόθηκαν δεν κάλυψαν τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Μαθητές πεινάνε τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναγνωρίζει το πρόβλημα υποσιτισμού και εξαντλεί τις υποτιθέμενεςπρωτοβουλίες της, σε έγγραφα που μεταθέτουν το πρόβλημα στην Εκκλησία και τους δήμους. Εκεί προτρέπει τους διευθυντές των σχολείων να απευθύνονται, όταν διαπιστώνουν προβλήματα σίτισης στους μαθητές τους!!!

Τα σχολεία έχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς. Χιλιάδες διδακτικές ώρες χάνονται κάθε εβδομάδα και καμία ελπίδα δεν υπάρχει ότι τα κενά θα καλυφθούν, καθώς το υπουργείο Παιδείας διαθέτει μόλις 120 πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών. Σήμεραστη Γ. Αθήνας υπάρχουν 13 κενά δασκάλων και 8 νηπιαγωγών, ενώ λείπουν περίπου το 10% των ωρών των ειδικοτήτων.

Σχολεία και τμήματα συγχωνεύονται, η εκπαίδευση διαλύεται. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει νέο κύμα συγχωνεύσεων από την επόμενη σχολική χρονιά. Από το χάρτη της εκπαίδευσης θα εξαφανιστούν περίπου 1.500 σχολεία (το 10%), ενώ ακόμη και τώρα γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων, καθώς δεν θα γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις. Λιγότερα σχολεία σημαίνουν περισσότερους μαθητές στην τάξη και λιγότερους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά επιταγές της ΕΕ,σκοπεύει όχι μόνο να μηδενίσει τους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών, αλλά να μειώσει περαιτέρω το υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο ήδη έχει συρρικνωθεί την τελευταία τριετία λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων.

Πώς θα το καταφέρει; Μέσω του μηχανισμού της αξιολόγησης. Το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο, αλλά κυρίως μέσω των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων που θα βγάλουν υπεράριθμους χιλιάδες καθηγητές και δασκάλους. Από το μεσοπρόθεσμο, ήδη, θεσμοθετήθηκαν οι αναγκαστικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα. Ακόμη δεν υπάρχει απάντηση για τους εκπαιδευτικούς που δεν θα βρεθεί θέση για να πάνε. Διαφαίνεται από τα σχέδια της αξιολόγησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να αλλοιώσει το κεντρικό σύστημα διορισμού και κατανομής του εκπαιδευτικού προσωπικού.

 

Θα θυμίσουμε ότι από τέλη Αυγούστου, η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας

  • Πρότεινε αρχικά την κατάργηση του 28ο Δημ. Σχολείου Περιστερίου και του 46ο νηπ/γείου Περιστερίου, τον υποβιβασμό του 29ου Δημ. Σχολείου Περιστερίου και του 22ου νηπιαγωγείου Ιλίου.
  • Πρότεινε για συγχώνευση το 5ο Δημ. Σχολείο Περιστερίου, το 11ο Δημ. Σχολείο Περιστερίου, το 36ου Δημ. Σχολείο Περιστερίου, το 47ο Δημ.Σχολείο Περιστερίου.
  • Σύμπτυξε τμήματα στο 5ο Δημ. Σχολείο Περιστερίου και μετακίνησε συνάδελφο σε σχολείο με το αιτιολογικό ότι η μετακίνηση θα βοηθούσε τη διαχείριση κρίσης που δημιουργήθηκε από πλευράς της διοίκησης. Παρόλα αυτά η συνάδελφος «βρέθηκε» σε άλλο σχολείο.
  • Καταργήθηκαν με απόφασή της τα τμήματα τσιγγανοπαίδων (2ο και 5ο Δημ. Σχολεία Αγίας Βαρβάρας)
  • Σύμπτυξε και κατήργησε τμήματασε νηπιαγωγεία, με μετακινήσεις νηπίων και διακοπές φοίτησης προνηπίων (5ο νηπιαγωγείο Ιλίου, 3ο και 11ο νηπιαγωγεία Καματερού,2ο νηπιαγωγείο Περιστερίου).
  • Σύμπτυξε τμήματα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω και στο16ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω.

 

Ο ΑΓΏΝΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ο παρατεταμένος, δυναμικός και μαζικός αγώνας που οργάνωσε και υλοποίησε ο Σύλλογός μας όλο αυτό το διάστημα σε συνεργασία με φορείς και Δ.Σ. Γονέων και Κηδεμόνων είχε σημαντικά αποτελέσματα.

Μπλοκάραμε τις επιχειρούμενες αναστολές λειτουργίας και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, καταφέραμε να επιβάλουμε την κάλυψη αρκετών εκπαιδευτικών κενών, καταγράψαμε και προβάλαμε την πραγματική εικόνα των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στην καθημερινή τους λειτουργία. Οργανώσαμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση, στην Περιφέρεια, στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δ. Περιστερίου και άλλους διδασκαλικούς συλλόγους. Προκαλέσαμε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την κατάσταση στην παιδεία και συνάντηση με το Δήμαρχο Περιστερίου. Δώσαμε συνεντεύξεις τύπου, και οργανώσαμε μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο στο Περιστέρι. Συμμετείχαμε με άλλους διδασκαλικούς συλλόγους και Ενώσεις στην πολυήμερη κατάληψη της Διεύθυνσης. Οργανώσαμε βδομαδιάτικες συσκέψεις με φορείς και συμμετείχαμε σε πολλές και μαζικές συνελεύσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Τέλος προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε δύο συναυλίες στήριξης του αγώναστο χώρο των 28ου και 5ου Δημοτικών σχολείων.

 

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ……

 

Η μόρφωση των μαθητών είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος για όλα τα παιδιά του λαού.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση, μόνο με οργανωμένο αγώνα, με ενότητα, με συσπείρωση και αλληλεγγύη, μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Αγωνιζόμαστε για ένα ΕΝΙΑΙΟ 12ΧΡΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ

 

Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση είναικαθήκονκαι υποχρέωση της πολιτείας.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

 

Κανένα σχολείο να μην κλείσει.

 

Κανένας γονιός να μην πληρώσειγιατις ανάγκεςλειτουργίαςτων σχολείων.

 

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων. και για μεταφορά μαθητών.

 

Να απαγορευτεί κάθε επιχειρηματική δράση στην εκπαίδευση.

 

Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.

 

Να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή, με βάση τους 15 μαθητές ανά τμήμα για τα νηπιαγωγεία, Α και Β τάξη και 20 στις υπόλοιπες.

 

Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύψει τις ανάγκες σίτισης των υποσιτισμένων παιδιών.

 

Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων.

 

Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

 

Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.

 

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ.

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ : ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Για τον δημόσιο τομέα

Συλλογικές συμβάσεις

Από την 1η Γενάρη καταργούνται όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ,οι προηγούμενες διατάξεις νόμων, υπουργικές, διαιτητικές, κανονιστικές και άλλες αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τη ρύθμιση των αποδοχών.Καταργείται όχι εχει απομείνει από το 13ο και 14ο μισθόσε ολόκληρο το δημόσιο τομέα, ΟΤΑ, πρώην ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα. Από την εγκύκλιο προκύπτει ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα δοθεί για τελευταία φορά, το δώρο Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιοκαταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη, ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. συμπεριλαμβανομένων και των ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος.

Ακόμη, ορίζεται ότι από τις 31 Οκτωβρίου 2012 και μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016,αναστέλλεται, για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η χορήγηση του Κινήτρου Επίτευξης Στόχων(ΚΕΣ) και Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ), ενώ στο το ίδιο χρονικό διάστημα αναστέλλεται και η εφαρμογή τηςσταδιακής κατάργησης της υπερβάλλουσας μείωσης στους μισθούς του Δημοσίου.Έτσι, η υπερβάλλουσα μείωση εξακολουθεί να καταβάλλεται στο ύψος που αυτή είχε διαμορφωθεί κατά την 31-10-2012. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013 και για τους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ και των ΔΕΚΟ. Συνεπώς την 1η Νοεμβρίου 2012 θα πρέπει να περικοπεί το 1/3 της τυχόν υπάρχουσας υπερβάλλουσας διαφοράς που καταβάλλεται στους υπαλλήλους των ανωτέρω προσώπων.

Βάσει της εγκυκλίουτο χρονοεπίδομα που προβλέπεται για τους δικηγόρους του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ με σχέση έμμισθης εντολής, καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2013, ενώ καταργείται και η προβλεπόμενη προσαύξηση αποδοχών σε όσους υπαλλήλους χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εσωτερικό, από την ημερομηνία αυτή. Στους υπαλλήλους που χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό, για τον υπολογισμό της προσαύξησης λαμβάνεται υπόψη μόνο ο βασικός μισθός.

Υπολογισμός μισθού

Το λεγόμενο ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται στους ΟΤΑ, στις υπηρεσίες που έχουν ταξινομηθεί στις ΔΕΚΟ κ.ά., όπου οι εργαζόμενοι χάνουν πάνω από το 25% του βασικού μισθού. Σε αυτό το πλαίσιο καταργούνται τα προβλεπόμενα από την προϋπάρχουσα εργατική νομοθεσία, που αφορούν στις αμοιβές για υπερωρίες κ.ά. που πλέον θα προσδιορίζονται με βάση το «ενιαίο μισθολόγιο».

Το υπουργείο Οικονομικών ζητά με την εγκύκλιο από τις υπηρεσίες να γίνει υπολογισμός των αποδοχών που θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και σύγκριση των αποδοχών με αυτές της 31ης Δεκεμβρίου 2012. Εάν προκύπτει μείωση αποδοχών που υπερβαίνει το 25%, τότε το 25% περικόπτεται άμεσα από την 1η Ιανουαρίου 2013 και η τυχόν προκύπτουσα υπερβάλλουσα μείωση εξακολουθεί να καταβάλλεται μέχρι την 31ης Δεκεμβρίου 2016 (πχ σε έναν μισθό πχ 1000€ αν η μείωση πήγαινε τον μισθό στα 730€ δε θα μπορεί να γίνει. Θα φτάσει ο μισθός στο 25% της μείωσης στα 750€ και αυτό ως το 2016).

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση στους μισθούς και στις συντάξεις

Οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι στα ειδικά μισθολόγια θα είναι ακόμα μεγαλύτερες τους αμέσως προσεχείς μήνες,καθώς το κράτος θα παρακρατήσει αναδρομικά και όσα χρήματα είχαν λάβει οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες από 1ης Αυγούστου. Τα ποσά που προκύπτουν από τη μείωση των αποδοχών και συντάξεων και αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 μέχρι την εφαρμογή του νόμου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μισθοδοσία ή σύνταξη του μηνός Ιανουαρίου 2013, παρακρατούνται από τη μισθοδοσία ή σύνταξη των μηνών Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013, ως εξής:

·για ποσά μέχρι 100 ευρώ εφάπαξ,

·για ποσά μέχρι 250 ευρώ σε 2 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

·για ποσά μέχρι 500 ευρώ σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

·για ποσά μέχρι 750 ευρώ σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

·για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

·για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

·για ποσά μέχρι 2.000 ευρώ σε 7 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

·για ποσά μέχρι 2.500 ευρώ σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

·για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ σε 9 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

·για ποσά 4.000 ευρώ σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

·για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις,

·για ποσά άνω των 5.000 ευρώ σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις καταληκτική ημερομηνία για την παρακράτηση των οφειλόμενων ποσών είναι η 31-12-2013. Επισημαίνεται ότι τα ανωτέρω ποσά αναφέρονται σε αυτά που προκύπτουν από τις μεικτές αποδοχές ή τη μεικτή σύνταξη του υπαλλήλου, λειτουργού, στρατιωτικού ή συνταξιούχου, αφαιρουμένων των προβλεπομένων κρατήσεων (καθαρές αποδοχές).

Ασφαλιστικό

Σχεδόν όλες οι κατηγορίες των ασφαλισμένων επηρεάζονται από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, που προβλέπουν οι 18 συνολικά εφαρμοστικές εγκύκλιοι των νέων μέτρων, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Αυξάνονται κατάδύο χρόνια τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία όλων των Ταμείων να συνταξιοδοτείται στα 67 χρόνια.Ταυτόχρονα, όλα τα όρια ηλικίας και τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση που όριζε ο νόμος 3863/2010 για το 2015, εφαρμόζονται δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή από την 1/1/2013, παγιδεύοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους (περίπου 100.000 που δεν προλαβαίνουν να θεμελιώσουν φετος)λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα:

1.Καθορίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 67οέτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τα 15ετη (4500 μέρες εργασίας)

2.Οι γενικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις καθορίζονται σε 40 έτη ασφάλισης (12000 μέρες εργασίας) και 62οέτος ηλικίας

3.Εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας ή και του χρόνου ασφάλισης: α) οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρες ανικάνων τεκνών για κάθε βιοποριστική εργασία β) οι ασφαλισμένοι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ν.4024/2011

4.Επίσης δε θίγονται συγκεκριμένες κατηγορίες αναπήρων, όπως τυφλοί, παραπληγικοί/τετραπληγικοί, πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμορροφιλικοί κ.ά., με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές προϋποθέσεις, δηλαδή με 15 έτη ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας, οι γονείς και οι σύζυγοι αναπήρων, που συνεχίζουν να συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και χωρίς όριο ηλικίας.

5.Όσοι συμπληρώνουν και έχουν κατοχυρώσει ως τις 31/12/2012 τα απαιτούμενα ένσημα και το όριο ηλικίας (όχι σε όλες τις περιπτώσεις για το όριο ηλικίας) που ζητά ο νομός, δε θίγονται από την αύξηση στα όρια ηλικίας. Κατοχυρωμένο δικαίωμα θεωρείται όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει συγκεκριμένο, κατά περίπτωση, χρόνο ασφάλισης, με βάση τον οποίο «κλειδώνει» ορισμένο συνδυασμό απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και απαιτούμενου ορίου ηλικίας, προκειμένου να λάβει σύνταξη γήρατος.

Ποιοι πλήττονται:

1.Σχεδόν 45000 ασφαλισμένοι που έχουν εως 4500 ένσημα και προσδοκούσαν κατά την προσεχή διετία, να λάβουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ (484€) και ενδεχομένως το ΕΚΑΣ (+230€)

2.Περισσότεροι από 15000 άπορους οι οποίοι ανέμεναν να συμπληρώσουν το 65οέτος για να λάβουν παροχή απορίας μέσω ΟΓΑ πάνε στο 67οέτος.

3.Σχεδόν 30000 ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ οι οποίοι αντί να συνταξιοδοτηθούν το 2013 στο 57οέτος και 9 μήνες (55οκαι 9 μήνες για μειωμένη) πάνε στο 60οέτος και 9 μήνες (58οκαι 9 μήνες για μειωμένη) με τελική κατάληξη το 62 (60 για μειωμένη)

4.Σχεδόν 25000 γυναίκες με 4500 ένσημα οι οποίες από το 62οέτος φέτος και 63οτο 2013 πάνε στο 67ο

5.Περίπου 10000 γυναίκες με 10000 ένσημα οι οποίες από το 58οκαι 6 μήνες φέτος οδεύουν στο 62οέτος σε 60 μέρες (1/1/2013)

6.8000 άνδρες με επίσης 10000 ένσημα από το 63,5 έτος φέτος πάνε αμέσως στο 67ο(62ομειωμένο)

7.Κατά 2 έτη από τα 50 στα 52 αυξάνεται και η ηλικία συνταξιοδότησης για τους ναυτικούς (περίπου 2000)

8.Περισσότερες από 25000 μητέρες που είχαν ανήλικο τέκνο και 5500 ένσημα αντί να βγουν το 2013 στην ηλικία των 60 ετών στη σύνταξη (55 για μειωμένη) εκτινάσσονται στο 67οέτος (62ομειωμένη).

9.Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στον ΟΓΑ αυξάνεται στα 67 από 65

Πίνακες:

 

Μόνο στην περίπτωση 40 χρόνων αδιάλειπτης εργασίας που θα ασφαλίζεται, το όριο τίθεται στα 62 χρόνια.

 

Γυναίκες

Στα 67 χρόνια από τα 62 ανεβαίνουν και τα όρια ηλικίας για τις γυναίκες με 4.500 ένσημα, ενώ στις μητέρες με ανήλικα παιδιά από τα 60 εκτινάσσεται στα 67 χρόνια. Οι ασφαλισμένες από 1 Ιανουαρίου του 1993 επιβαρύνονται με επτά χρόνια υπηρεσίας, ενώ οι ασφαλισμένες μετά τον Ιανουάριο του 1993 επιβαρύνονται με 12 χρόνια. Για παράδειγμα, ασφαλισμένη με ανήλικο τέκνο συνταξιοδοτείται στα 60 έτη ως το τέλος του 2012. Με τον προηγούμενο νόμο το όριο ανέβαινε στα 65 από το 2013 και με τις νέες ρυθμίσεις συνταξιοδοτείται στα 67.

 

 

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2013 καταργούνται για όλους τους συνταξιούχους, το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας σε όλα τα ταμεία των κύριων συντάξεων, ενώ καταργούνται και τα δώρα των επικουρικών συντάξεων. Συνολικά η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης κύριων και επικουρικών στερεί από τους συνταξιούχους πάνω από 2,3 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το 2016 το ποσό αυτό θα ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Επιβάλλεταινέα μείωση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις 5%-15%. Το χαράτσι επιβάλλεται στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή άλλης σύνταξης (χηρείας, από άλλο Ταμείο), ως εξής:

·5% στις συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.500 ευρώ

·10% στις συντάξεις 1.500- 2.000 ευρώ

·15% για τις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που εισπράττουν κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 1.000 € θα χάσουν από 2 συντάξεις και πάνω με τα νέα μέτρα. Η μείωση αφορά όλους τους συνταξιούχους και πιο πολύ τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς χάνουν ότι είχε απομείνει από τα δώρα σε κύριες συντάξεις, δηλ. 800 € (καθώς καταργούνται εντελώς τα δώρα στις κύριες συντάξεις), αλλά καταργούνται και τα δώρα στην επικουρική σύνταξη, δηλαδή χάνουν επιπλέον δυο επικουρικές συντάξεις. Αν υπολογισθούν και οι νέες εισφορές για συντάξεις κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 €, τότε οι μειώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες.

Παράδειγμα με πίνακα (Μας ενδιαφέρουν κύρια οι δύο πρώτες κατηγορίες).

Aποδοχές από συντάξεις

ποσοστό μείωσης

μηνιαία απώλεια

τελικές αποδοχές μετά τις περικοπές

ετήσια απώλεια μαζί με τις καταργήσεις δώρων

1300€ (1000€κυρια+300€ επικ.)

5%

65 €

1.235 €

2.180 €

1700€ (1400€κυρια+300επικ.)

10%

170 €

1.530 €

3.440 €

2300€ (1800€κυρια+500€ επικ.)

15%

345 €

1.955 €

5.640 €

3400€ (2500€κυρια+900 επικ.)

20%

680 €

2.720 €

9.960 €

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΚΑΣ

Με βάση αυτά που είχαμε γράψει πριν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου έχουμε αλλαγές στο ΕΚΑΣ προς το χειρότερο. Κατ’ αρχάς το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), που σήμερα χορηγείται στο 60ό έτος των συνταξιούχων, δεν θα καταβάλλεται μετά το 64ο έτος ηλικίας των δικαιούχων όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά αφού ο ασφαλισμένος κλείσει το 65ο έτος, δηλαδή στα 66 του χρόνια. Επίσης, δεν θα ισχύσει η δυνατότητα -που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση- για χαμηλότερες, έως 35%, περικοπές στο εφάπαξ με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. Επομένως, οι μειώσεις στο καταβαλλόμενο βοήθημα που παρέχουν τα ταμεία πρόνοιας μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 83%. Οι περικοπές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Αφορούν όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Αυγούστου του 2010 και τελούν εν αναμονή.

Χτύπημα στα επιδόματα

Για τα επιδόματα τέκνων και στα πολυτεκνικά υπάρχει δραματική συρρίκνωση και τίθενται εισοδηματικά κριτήρια.Ολόκληρο το επίδομα λαμβάνεται εάν το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ, τα 2/3 αν το εισόδημα είναι από 6.000 έως 12.000 ευρώ και το 1/3 αν το εισόδημα είναι από 12.000 έως 18.000 ευρώ από εκεί και πάνω τα πάντα καταργούνται δηλαδή ένα ζευγάρι εργαζομένων που παίρνουν 650 ευρώ καθαρά το μήνα ο καθένας δεν δικαιούνται επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Με βάση τα παραπάνωμέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίουοι περίπου 200.000 γονείςμε τρία και τέσσερα παιδιά, θα εισπράξουν για τελευταία φορά το πολυτεκνικό επίδομαχάνοντας από 176 έως 265 ευρώ τον μήνα.

Από δω και στο εξής το επίδομα θα ανέρχεται στο ποσό των 40 ευρώ για το ένα παιδί, 80 ευρώ για τα δύο, 130 για τα τρία και 180 για τα 4 παιδιά σε μηνιαία βάση. Η όποια ενδεχόμενη αύξηση προκύπτει για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 18000 ευρώ στη κυριολεξία εξανεμίζεται από την προαναγγελλόμενη κατάργηση της φοροαπαλλαγής για κάθε παιδί των 2000 ευρώ.

Καταργούνται τα ειδικά επιδόματακαι ενισχύσεις σε μια σειρά εργαζόμενους που είχαν μείνει άνεργοι επειδή έκλεισαν, συγχωνεύτηκαν ή μεταφέρθηκαν οι επιχειρήσεις που εργάζονταν. Η κατάργηση θίγει εργαζόμενους όπως στα Λιπάσματα, στη ΜΑΒ, στην «Ολυμπιακή Αεροπορία», στην «Πίνδο», σε κλωστοϋφαντουργίες της Νάουσας, «Οττο Εβρος» κλπ.Μέχρι το τις 31/12/2013 θα παιρνουν το επιδομα ανεργιας (360€) και από το 2014 το επιδομα των μακροχρονια ανεργων.

Προς το παρόν παρέμειναν ανέγγιχτα τα εποχικά επιδόματα του ΟΑΕΔ.

 

ΕΦΑΠΑΞ

Σε πραγματική λεηλασία εξελίσσονται οι μειώσεις στα εφάπαξ που συναποφάσισαν στη συγκυβέρνηση, που φτάνουν, μάλιστα, να περικόπτουν μέχρι και τα 2/3 του ποσού που ελάμβαναν, έχουν μάλιστα αναδρομική ισχύ από 1.8.2010 για όσους μέχρι τώρα εργαζόμενους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος.

Όπως ξεκαθαρίζεται στο πολυνομοσχέδιο, οι μειώσεις αυτές δε θα πρέπει να θεωρούνται τελικές, αφού παρέχεται στον αρμόδιο υπουργό η δυνατότητα να προχωρήσει σε παραπέρα μειώσεις μέχρι και 35%!!!

Για τα εφάπαξ των δημόσιων υπαλλήλων ακολουθεί αναλυτικός πίνακας αλλά κωδικοποιημένα έχουμε τα εξής:

Όσοι υπέβαλαν αίτηση από 1η Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2010 με την περσινή ρύθμιση έχουν μείωση στο βοήθημα 15%. Τώρα έρχεται και η νέα περικοπή 22,67%.

Όσοι υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 με τον περσινό νόμο έχουν μείωση στο εφάπαξ 20%. Τώρα έρχεται νέα περικοπή το 22,67%.

 

Σε όσους ασφαλισμένους δεν έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές για τη χορήγηση εφάπαξ παροχής ή οποιασδήποτε άλλης αποζημίωσης, καταβάλλεται αποζημίωση λόγω αποχώρησης, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 15.000 ευρώ.

Υγεία

1)Το 85% των φαρμάκων που συνταγογραφεί ένας γιατρός πρέπει υποχρεωτικά να είναι γραμμένα στη συνταγή με βάση τη δραστική ουσία. Το 15% του συνόλου των φαρμάκων που συνταγογραφεί ο γιατρός μπορεί να είναι με βάση την εμπορική ονομασία. Αυτό σημαίνει αύξηση των φθηνότερων αντιγράφων φαρμάκων, αύξηση των πληρωμών των ασθενών αν «επιλέξουν» την αγορά πρωτότυπου φαρμάκου , αφού πληρώνουν και τη συμμετοχή 25% και τη διαφορά μεταξύ της τιμής του πρωτότυπου και του αντίγραφου, που δεν καλύπτει το ταμείο.

2)Από 1/1/2014 οι ασθενείς θα πληρώνουν 1 ευρώ για κάθε συνταγή στο φαρμακοποιό, το οποίο θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ για την οικονομική του ενίσχυση.

3)Οι ασθενείς θα πληρώνουν 25 ευρώ για την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο από 1/1/2014. Με υπουργική απόφαση μπορεί να αναθεωρούνται αυτά τα ποσά.4)Αυξάνονται οι εισφορές των αγροτών στον κλάδο υγείας από 14,65 ευρώ σε 25,87 ευρώ από 1/1/2013.Τα ασφαλιστικά ταμεία δε μπορούν να δαπανούν για φάρμακα κάθε μήνα πάνω από το 1/12 της ετήσιας προϋπολογισθείσας δαπάνης. Υπολογίζεται ότι αυτό το ποσό είναι 240 εκ. ευρώ. Το επιπλέον ποσό που πιθανόν δαπανηθεί θα επιστρέφεται από την εταιρεία στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το πλαφόν στη δαπάνη των ταμείων ανοίγει δρόμο για περαιτέρω περικοπές στους ασφαλισμένους.

 

Φορολογικό

Για το φορολογικό θα ετοιμαστεί αναλυτικό σημείωμα με αυτά που θα ψηφιστούν διότι ότι έχει βγει στη δημοσιότητα ως τώραπροκύπτει από το προσχέδιοπου επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

ΘΕΜΑ: ΝΕΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ

ΝΕΟ «ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ»

Η συμφωνία που έγινε για λογαριασμό των μονοπωλίων τον περασμένο Μάρτη, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Γενάρη 2013

Σε ισχύ τέθηκε από 1/1/2013 το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο», προσθέτοντας ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα των μονοπωλίων και του πολιτικού τους προσωπικού, για την επιβολή της αντιλαϊκής στρατηγικής σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ή ανάπτυξης.

Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» υπογράφτηκε από 25 κράτη - μέλη της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στις 2 Μάρτη στις Βρυξέλλες και καθιερώνει ένα διαρκές μνημόνιο σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αποδοχή του από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών είναι προϋπόθεση για να μπορούν στο μέλλον να προσφύγουν στον προσωρινό και το μόνιμο μηχανισμό «στήριξης» της Ευρωένωσης.

Βρετανία και Τσεχία αρνήθηκαν να το υπογράψουν, φανερώνοντας μια ακόμα πλευρά των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μαίνονται στο εσωτερικό της ΕΕ και φουντώνουν εν μέσω κρίσης.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λ. Παπαδήμο ήταν από τις πρώτες που επικύρωσαν το «δημοσιονομικό σύμφωνο». Οι προβλέψεις του δεν ισχύουν ακόμα για την Ελλάδα, η δημοσιονομική πολιτική της οποίας διέπεται από τους όρους των μνημονίων που έχει συνυπογράψει με την τρόικα. Το ίδιο ισχύει και με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου με την τρόικα.

Τι προβλέπει το σύμφωνο

Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Ολες οι χώρες που το υπογράφουν, δεσμεύονται να εισαγάγουν στο Σύνταγμά τους, ή με νόμο, κανόνες ισοσκέλισης του προϋπολογισμού τους για «πλεονασματικούς προϋπολογισμούς» ή με ανώτερο έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ. Σε περίπτωση που ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο του 0,5%, θα ενεργοποιείται ένας αυτόματος μηχανισμός «διόρθωσης» και μέσω της λήψης μέτρων θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι το έλλειμμα θα επανέλθει στον αρχικό στόχο.
  • Στις χώρες που θα ξεπεράσουν το 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα θα επιβάλλονται κυρώσεις. Εάν ένα κράτος - μέλος ξεπερνά το όριο του 3% μπορεί να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο δικαιούται να επιβάλει πρόστιμο μέχρι 0,1% του ΑΕΠ σε βάρος του. Το πρόστιμο θα καταβάλλεται στο νέο ταμείο δανειοδότησης χωρών της Ευρωζώνης. Δηλαδή, «σφίγγουν» οι μηχανισμοί επιβολής μέτρων και εκβιασμού του λαού από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τους διακρατικούς θεσμούς τους.
  • Τα κράτη - μέλη που υπόκεινται σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», θα πρέπει να καταρτίζουν αυτόματα «δημοσιονομικά και οικονομικά προγράμματα» (δηλαδή μνημόνια) για τη διόρθωσή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητά αναθεώρηση του προϋπολογισμού σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος παρουσιάζει απόκλιση από τους «δημοσιονομικούς στόχους».
  • Τα κράτη - μέλη με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 1/20 ανά έτος (μέσος όρος). Δηλαδή, κατά 5% του ΑΕΠ ετησίως. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώνει κατά περίπου 15 δισ. το χρόνο το δημόσιο χρέος, με αιματηρές περικοπές σε κοινωνικές και άλλες δαπάνες.
  • Οι χώρες που αποδέχονται το σύμφωνο, δεσμεύονται να υποστηρίζουν πάντα οικονομικές κυρώσεις για τις απείθαρχες χώρες που εντοπίζει η Κομισιόν. Μέχρι σήμερα, απαιτούνταν ειδική πλειοψηφία χωρών για την επιβολή κυρώσεων. Με τον όρο αυτό προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα θα προωθούνται σε κάθε χώρα διά πυρός και σιδήρου, έχοντας συνολικά τη στήριξη των αστικών κυβερνήσεων σε κάθε κράτος - μέλος, προκειμένου να δυναμώνει ο μηχανισμός επιβολής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στους λαούς.

Υποκρισία με τα κυριαρχικά δικαιώματα

Το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο» είναι μηχανισμός της Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης, όπως το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», το «Πακέτο Μακροοικονομικής παρακολούθησης και κυρώσεων των κρατών - μελών της Ευρωζώνης» και το «Σύμφωνο για το ευρώ+», με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Η λειτουργία των μηχανισμών αυτών προϋποθέτει εκχώρηση κι άλλων κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών - μελών, στην οποία συμφωνούν οι αστικές τάξεις και το πολιτικό τους προσωπικό, προκειμένου να θωρακίσουν την εξουσία τους.

Στα πλαίσια αυτά, οι εθνικοί προϋπολογισμοί μπαίνουν κάτω από τον έλεγχο της ΕΕ, πριν τη σύνταξη και την κατάθεσή τους, ενώ προωθούνται με ενιαίο σχεδιασμό και στρατηγική, μέσα από τα Εθνικά Μεταρρυθμιστικά Προγράμματα και τα Προγράμματα Σταθερότητας, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ανάλογα όμως με τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αστικές τάξεις κάθε κράτους - μέλους.

Νομοθετούν για τα μονοπώλια

Στην ίδια Σύνοδο που καταλήχθηκε το νέο «δημοσιονομικό σύμφωνο», οι 27 αποφάσισαν επίσης μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, ο πυρήνας των οποίων αντανακλάται στα όσα νομοθετούνται σήμερα και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου, «η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού απαιτεί την εφαρμογή ενεργών στρατηγικών ένταξης που συμπεριλαμβάνουν μέτρα ενεργοποίησης της αγοράς εργασίας, κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες και στήριξη του εισοδήματος». Με τους επίσημα ανέργους στην Ευρωζώνη να ξεπερνούν τα 17 εκατομμύρια, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών δεσμεύτηκαν για:

-- Νομοθέτηση για τη «βελτίωση των μηχανισμών διαμόρφωσης μισθών και ημερομισθίων». Δηλαδή, άμεση κατάργηση κάθε εργατικής κατάκτησης που προστατεύει τους κατώτερους μισθούς, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων και επιδομάτων, αφήνοντας ουσιαστικά τον καθορισμό των μισθών στην αγορά και στις αδηφάγες ορέξεις των εργοδοτών.

-- Νομοθεσία που «θα καθιστά τις προσλήψεις ευκολότερες και πιο ελκυστικές για τους εργοδότες». Με παραπέρα μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» (καρατόμηση των ασφαλιστικών εισφορών). Νέες επιχορηγήσεις προς τους επιχειρηματίες, προκειμένου να προσλαμβάνουν τζάμπα εργαζόμενους, κατάργηση κάθε έννοιας σύμβασης για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας κ.ά.

-- Προγράμματα με «ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, ιδίως με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων, των γυναικών και των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας». Πρόκειται ουσιαστικά για προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» με πενιχρούς μισθούς και δικαιώματα, μερικής απασχόλησης και «πράσινων θέσεων εργασίας», όπως επιτακτικά ζητούν τα μονοπώλια.

-- «Δομικές μεταρρυθμίσεις για αύξηση της ανταγωνιστικότητας». Μέσω της επέκτασης των προγραμμάτων εκ περιτροπής εργασίας, σύνδεσης του μισθού με την παραγωγικότητα του εργαζόμενου, γενικευμένης κατάργησης του σταθερού ωραρίου κ.ά.

-- Λήψη «δέσμης μέτρων για την προώθηση των μετακινήσεων των εργαζομένων εντός της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση της γεωγραφικής κινητικότητας». Πρόκειται για το εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζουν για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους, τους οποίους τους καλούν να αποδεχτούν τη μόνιμη μετακίνηση από επάγγελμα σε επάγγελμα και από χώρα σε χώρα για να βρουν ένα πενιχρό μεροκάματο.

Στον αντίποδα το συμφέρον του λαού

Σε όλες τις παραπάνω αποφάσεις μπορεί να δει κανείς τα βάρβαρα μέτρα που παίρνονται σε βάρος του λαού στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ. Είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι μια παρέκκλιση σε συνθήκες κρίσης, αλλά στρατηγική της ΕΕ, που στόχο έχει να ισχυροποιήσει τα μονοπώλια. Αλλος τρόπος να το πετύχει δεν υπάρχει, πέρα από το να υποτιμά διαρκώς την εργατική δύναμη και να ανοίγει νέα πεδία δράσης για το κεφάλαιο, με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέτρα τόνωσης της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας.

Καμία διόρθωση δεν παίρνει η ΕΕ. Καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει στην αντιλαϊκή της στρατηγική, ακόμα κι αν αλλάξει το μείγμα της διαχείρισης. Το ευρωενωσιακό οικοδόμημα έχει σαπίσει μαζί με τον καπιταλισμό και χρειάζεται γκρέμισμα της αστικής εξουσίας σε κάθε κράτος - μέλος χωριστά, για να μπορέσει ο λαός να ανασάνει, να ευημερήσει.

 

ΘΕΜΑ: ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ

«ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ»

 

Το Υπουργείο Παιδείας με το υπ’ αριθμόν 125075/Γ7/12-10-2012 έγγραφο καλεί τα Λύκεια να αναπτύξουν«συνεργασία» με το «Σωματείο «Επιχειρηματικότητας Νέων» (ΣΕΝ).

Καλεί τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν σε δραστηριότητες καθορισμένες από το «Σωματείο» αυτό, στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ), των μαθημάτων Οικιακή Οικονομία, Αρχές Οικονομίας, Τεχνολογίας και στο πλαίσιο της ερευνητικής εργασίας (project).

 

Ποιο είναι το ΣΕΝ;

 

Το Διοικητικό του Συμβούλιο απαρτίζεται από στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Παρελαύνουν σε αυτό στελέχη των Microsoft, APIVITA, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, CHIPITA, S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ, Allianz, CEO Soros Hills, καθώς και μεγαλοδημοσιογράφοι.

 

Τι πρόκειται να «διδαχθούν» οι μαθητές, από το ΣΕΝ, μέσω των project;

 

üότι τα οικονομικά του ατόμου και η εξεύρεση εργασίας είναι υπόθεση προσωπικών δεξιοτήτων και ικανότητας επένδυσης και ότι (οι μαθητές) πρέπει να «ξοδεύουν έξυπνα – more than money».

 

Να λοιπόν γιατί δεν βρίσκουν εργασία 1,5 εκατομμύρια άνεργοι στην Ελλάδα και 22 εκ. στην Ε.Ε. Επειδή, δεν έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες (!). Όχι επειδή η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα. Και να γιατί πεινάνε τα παιδιά στα σχολεία. Γιατί δεν έχουν οι οικογένειές τους «ικανότητες επένδυσης» ή δεν ξοδεύουν έξυπνα (!). Όχι επειδή όσο υπάρχει ο καπιταλισμός, θα υπάρχουν φτώχεια, ανεργία, πόλεμοι και εξαθλίωση.

 

üότι μια οικονομία «για να είναι ελεύθερη πρέπει να αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις» και ότι η «μετακίνηση των πόρων (φυσικών, ανθρωπίνων, κεφαλαιουχικών) ανά τον κόσμο είναι ένα φυσικό χαρακτηριστικό του διεθνούς εμπορίου».

 

Δηλαδή, ότι τα μονοπώλια, μπορούν «ελεύθερα» να σαρώνουν τους πάντες και τα πάντα στο πέρασμά τους, να ληστεύουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ολόκληρων χωρών και λαών, να καταδικάζουν χιλιάδες εργαζόμενους στη μετανάστευση και την προσφυγιά!

 

üότι (οι μαθητές) πρέπει να μάθουν να ζουν «στη σκιά των στελεχών», «να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχή λειτουργία των επιχειρήσεων και να συμβάλλουν στην καινοτομία για την κερδοφορία»

 

Υπάρχει μάλιστα προτεινόμενο μάθημα με τίτλο «στη σκιά των στελεχών». Δηλαδή, οι μαθητές πρέπει μάθουν να προσκυνούν μια ζωή το καπιταλιστικό σύστημα! Να εξαρτούν την «ευημερία» τους από την επίτευξη των στόχων των αφεντικών τους! Να δουλεύουν μια ζωή, σαν «καλά γρανάζια» για να αυξάνουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών! Να έχουν για πρότυπά τους στη ζωή τα μεγαλοστελέχη των επιχειρήσεων, τους γιάπηδες! Κουβέντα βέβαια για το γεγονός ότι τα κέρδη είναι αποτέλεσμα της κλοπής της απλήρωτης εργασίας των εργαζομένων, της υπεραξίας, της ταξικής εκμετάλλευσης!

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

 

Να με ποιο τρόπο μπαίνουν οι επιχειρηματίες στα σχολεία, ώστε να κάνουν πλύση εγκεφάλου στα παιδιά! Θέλουν να τα «διαπαιδαγωγήσουν» με τις σάπιες αξίες του καπιταλιστικού συστήματος.

Υλοποιείται με αυτό τον τρόπο η απόφαση της Ε.Ε. και των μονοπωλίων, που έχουν σχεδιάσει, ήδη από το 1995, με τη Λευκή Βίβλο για την παιδεία, την προώθηση της «επιχειρηματικότητας στα σχολεία σαν μια εγκάρσια δεξιότητα».

Αυτή είναι η Ε.Ε. Ένωση του κεφαλαίου-απέναντι στους λαούς!

Άλλωστε, η ευρωπαϊκή επιτροπή (commission), στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισσαβόνα, έχει αποφασίσει «την προώθηση της επιχειρηματικής νοοτροπίας μέσω της εκπαίδευσης και της μάθησης», ακόμα και στα Δημοτικά Σχολεία(ανακοίνωση COM(2006) 33, Βρυξέλλες, 13.2.2006).

Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι: «Η προσήλωση των διευθυντών και των διοικητικών συμβουλίων των σχολείων στο σκοπό αυτό (εννοεί στην προώθηση της επιχειρηματικότητας) έχει ζωτική σημασία, όπως επίσης και η συμμετοχή των γονέων. Πρέπει επίσης οι δημόσιες αρχές, ιδίως οι αρμόδιες αρχές για την εκπαίδευση, την απασχόληση, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, να προωθούν δραστήρια την εκπαίδευση σχετικά με την επιχειρηματικότητα».

Αποδεικνύεται ότι όσοι υποστηρίζουν ταυτόχρονα και την Ε.Ε., αλλά και το δικαίωμα του λαού στη μόρφωση λένε συνειδητά ψέματα, συσκοτίζουν την αλήθεια, σπέρνουν αυταπάτες. Δεν γίνεται κάποιος να υποστηρίζει και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη διδασκαλία της επιστημονικής και ιστορικής αλήθειας. Δηλαδή, να είναι και με το «χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα».

 

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

 

Σε καλούμε να προβληματιστείς. Να ποιος είναι ο ρόλος και η αποστολή του «νέου σχολείου», ο ρόλος και η αποστολή του σημερινού αστικού σχολείου! Να «διδάσκει» την αιωνιότητα του συστήματος, τις καπιταλιστικές αξίες.

Να μην μάθουν ποτέ τα παιδιά, ότι οι λαοί μπορούν να πάρουν τις τύχες τα χέρια τους, να οικοδομήσουν τη δική τους κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Τέτοιου είδους προγράμματα θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στις αξιολογήσεις και θα γίνουν κριτήρια διαχωρισμού των «καινοτόμων» από τους «συντηρητικούς» εκπαιδευτικούς.

Την ίδια ώρα, η ιστορία των αγώνων του λαού μας είναι έξω από τα σχολικά βιβλία ή διαστρεβλώνεται βάναυσα. Στα σχολεία μπορούν να μπαίνουν οι επιχειρηματίες, αλλά όχι φυσικά οι αγωνιστές συνδικαλιστές, ούτε καν οι ήρωες της εθνικής αντίστασης.

 

1.Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων στα Λύκεια να απορρίψουν τη συνεργασία με το ΣΕΝ. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μη δεχθούν να γίνουν όργανα των εκμεταλλευτών και της προπαγάνδας τους.

2.Έξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία.

3.Αγώνας για ένα σχολείο που θα μορφώνει ολόπλευρα τους νέους ανθρώπους και δεν θα τους αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμη ύλη για να αυγαταίνουν τα κέρδη των καπιταλιστών.

 

ΘΕΜΑ : ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΙΣΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΥΣ

 

Με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 του Υπουργείου Παιδείας καθορίστηκε με απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο, το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση) και ειδικά αν και πότε αυτές αναγνωρίζονται ως χρόνος πραγματικής διδακτικής υπηρεσίας από το σχολικό έτος 2012-13 και εφεξής.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δηλώνεται ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι στην πραγματικότητα ανασφάλιστοι και δουλεύουν στα όρια της μαύρης απασχόλησης!

Συγκεκριμένα:

·Η άδεια με αποδοχές άνω των 15 ημερών ετησίως (ασθένεια, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη πλην άδειες κύησης ή λοχείας) οδηγούν στην απόλυση τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς!!!

·Οι άνω των 15 ημερών άδειες δεν υπολογίζονται ως χρόνος διδακτικής προϋπηρεσίας!!!

Καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου, το υπουργείο νομοθετεί μέσω εγκυκλίων παραβιάζοντας ακόμα και την ισχύουσα νομοθεσία. Γιατί το εργατικό δίκαιο (ν. 1483/1984) προστατεύει την εγκυμοσύνη και απαγορεύει την απόλυση των εγκύων ενώ ταυτόχρονα ρητά αναγνωρίζει την απουσία από την εργασία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης τους, ως κώλυμα χωρίς δικής τους υπαιτιότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να λάβουν τις αποδοχές τους από τον εργοδότη τους.

Το υπουργείο το γνωρίζει πολύ καλά, γι’ αυτό άλλωστε για να έχει τυπικά καλυμμένα τα νώτα του, μέσω της εγκυκλίου καθιστά υπεύθυνους όχι τον εαυτό του που είναι ο πραγματικός εργοδότης των εκπαιδευτικών αλλά τους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης που εμφανίζονται να υπογράφουν τις συμβάσεις με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Τους ενημερώνει μάλιστα ότι η κρίση του εργοδότη (αν θα θεωρήσει την άδεια ικανό λόγο για καταγγελία της σύμβασης του αναπληρωτή) ελέγχεται δικαστικά.

 

Το κυνικό είναι ότι στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή οφείλεται στην «…αδήριτη ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας…» δηλαδή τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις, κατασπαράζουν ακόμα και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην ασθένεια, στη μητρότητα. Ο καπιταλισμός αποδεικνύεται κανίβαλος που την εποχή της κρίσης του, στο όνομα της σωτηρίας του ευρώ και της ΕΕ, δεν αναγνωρίζει απολύτως κανένα δικαίωμα. Για τον εργαζόμενο που αρρωσταίνει επιφυλάσσεται ο Καιάδας!!! Για την υποψήφια μητέρα που αντιμετωπίζει προβλήματα στην κύηση αντί της απόλυτης προστασίας και φροντίδας, επιφυλάσσεται η απόλυση!!!

Είναι φανερό ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διολισθαίνει σταθερά στον αυταρχισμό και στην προώθηση εργασιακών ρυθμίσεων που παραπέμπουν στον καπιταλισμό των αρχών του 19ου αιώνα.

Η εγκύκλιος αυτή έρχεται να προστεθεί στην ενεργοποίηση του πλαισίου που αφορά τους εκπαιδευτικούς με πνευματική και σωματική ανικανότητα. Κι εκεί ο εργαζόμενος δε χρήζει περίθαλψης, φροντίδας και προστασίας αλλά απόλυσης!!!

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, μαζί με τα πειθαρχικά, τις διαθεσιμότητες και την προώθηση της αξιολόγησης μετατρέπουν το χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης σε ένα ατελείωτο εργασιακό γκέτο.

 

Κανείς εκπαιδευτικός δεν πρέπει να είναι αφελής. Η εγκύκλιος δεν εκδόθηκε γιαδυο τρεις δεκάδες περιστατικά ανάλογων αδειών στους αναπληρωτές συναδέλφους αλλά στοχεύει να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για όλους.

Απαιτούμε:

·Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η κατάπτυστη εγκύκλιος

·Προστασία και ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

·Αναγνώριση των χρόνων ανεργίας ως συντάξιμα

·Πλήρη ιατροφαρμακευτική, υψηλής ποιότητας, περίθαλψη για την περίοδο της ανεργίας

Προειδοποιούμε κάθε μέλος της διοίκησης που θα αποφασίσει να απολύσει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με τέτοιες δικαιολογίες ότι θα αντιμετωπίσει τις μαζικές κινητοποιήσεις μας.

 

 

ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

 

«Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΠΟΥΝΤΙΛΑ ΚΙ Ο ΔΟΥΛΟΣ ΤΟΥ Ο ΜΑΤΤΙ» (Αφίσα)

 

 

ΘΕΜΑ: ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χοροεσπερίδα του Συλλόγου στις 20 Δεκεμβρίου στο «Ασματοπωλείο» με τον Κώστα Μάντζιο.

Το ποιοτικό πρόγραμμα, το εκπληκτικό μουσικό σχήμα, το ζεστό περιβάλλον και η διάθεση των παρευρισκόντων συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου κλείνοντας με αυτή την εκδήλωση τον πρώτο κύκλο της συνεχούς τετράμηνης δράσης του για την υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν σχολείου, ευχαριστεί όλους αυτούς, που τίμησαν με την παρουσία τους τη μουσική βραδιά.

{AG}Gallery/Skiaxtro{/AG}