2004-2005

Ενημερωτικό Νο 1

It appears you don't have a PDF plugin for this browser. No biggie... you can click here to download the PDF file.

Ενημερωτικό Νο 2

3ΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ-ΑΦΙΣΑ
Τριήμερο αγωνιστικής δράσης ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ 13,14,15 Δεκέμβρη 2004
Γ.Σ.Ε.Ε. - Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2/12/04
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Διδακτικό ωράριο εκπαιδευτικών στα ολοήμερα σχολεία.
ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τα κενά
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Π. Τσαλδάρη 2 - 121 32, ΤΗΛ. - FAX: 210 5724139

http://www.asda.gr/sdpeper e-mail: sdpeper@asda.gr

 

Περιστέρι, 10/12/2004

Αρ. Πρωτ.: 287

 

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 2

 

 

 

 

3ΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

 

 

ΛΙΤΟΤΗΤΑ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

φτάνει πια!

 

 

Βαδίζουμε όλοι μαζί

στο δρόμο του αγώνα

 

 

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

13,14,15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

 

 

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αθήνα 10/12/2004

Αρ. Πρωτ.: 1588

 

                                                            Προς

                                                            Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

 

Θέμα: Τριήμερο αγωνιστικής δράσης ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

13,14,15 Δεκέμβρη 2004

 

 

            Συνάδελφοι

            Η ΑΔΕΔΥ με τη ΓΣΕΕ συνδιοργανώνουν στις 13,14 και 15 Δεκέμβρη, τριήμερο αγωνιστικής δράσης κατά της λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας και των απολύσεων. Στα πλαίσια αυτού του τριημέρου δράσης, διοργανώνονται κοινές εκδηλώσεις και συλλαλητήρια σ’ όλη τη χώρα.

            Καλούμε τους συναδέλφους του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχουν μαζικά στο κεντρικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004, ώρα 16:00 στο πεδίο του Άρεως, στην Αθήνα καθώς και τους συναδέλφους της επαρχίας στα συλλαλητήρια που οργανώνονται στις περιοχές τους.

 

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

 

 

 

Γ.Σ.Ε.Ε. - Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2/12/04

 

Συνέντευξη Τύπου

 

Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα 2/12/04 ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τα μεγάλα και σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της χώρας, απόρροια της ασκούμενης Κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως στα εξής προβλήματα:

 

1) Ακρίβεια και ασύδοτη αύξηση τιμών.

 

2) Λιτότητα στους μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και γενικότερα στα εισοδήματα.

 

3) Ανεργία - απολύσεις. Αποβιομηχάνιση - ανυπαρξία επενδύσεων, μετανάστευση επιχειρήσεων.

 

4) Προϋπολογισμός λιτότητας, ύφεσης, στασιμότητας και απόκλισης απ’ την Ε. Ένωση.

 

5) Φορολογικός εμπαιγμός, με νέα δυσβάσταχτα βάρη στους μισθωτούς ΟΛΩΝ των κατηγοριών και εισοδημάτων, ΥΠΕΡ των επιχειρηματικών κερδών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

6) Εμπαιγμός και εξαπάτηση των συμβασιούχων με μαζικές απολύσεις αντί της προεκλογικά υπεσχημένης τακτοποίησής τους.

 

7) Αναπτυξιακός νόμος ενθυλάκωσης των επιδοτήσεων από τους εργοδότες και αποδέσμευσή τους από την υποχρέωση αύξησης της απασχόλησης.

 

8) Ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, μέσα από πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων των ΔΕΚΟ και τραπεζών.

 

Για όλα αυτά τα αιτήματα, οι δυο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο ΠΑΝ-ΑΤΤΙΚΟ Συλλαλητήριο την ΤΕΤΑΡΤΗ 15/12/04 στις 16.00 στο ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ, για να απαντήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ:

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!

 

 

 
  ανοικτή επιστολή

 

 

 

                                                                              

 

ΠΡΟΣ: -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Π.Ε Γ΄ Δ/ΝΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

 

Εμείς οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε που υπηρετούμε στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Γ΄ Δ/νσης Αθήνας, γνωρίζοντας το βάρος της ευθύνης που έχουμε απέναντι στους μαθητές μας και τους γονείς τους, σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή με σκοπό να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Παρά τις υποσχέσεις και τις «δεσμεύσεις» με την έναρξη και της φετινής σχολικής χρονιάς εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα ίδια σοβαρά προβλήματα που δυσκολεύουν τη λειτουργία του σχολείου και βάζουν εμπόδια και φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών μας. Συγκεκριμένα:

 

1.            1.Η δίχρονη προσχολική αγωγή (προνήπια-νήπια) δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην φοιτούν καθόλου στο νηπιαγωγείο. Σε πολλές περιοχές λείπουν νηπιαγωγεία ενώ πολλά τμήματα στεγάζονται σε απαράδεκτα κτίρια. Τα χρήματα που δίνονται για την προσχολική αγωγή είναι λιγοστά και οι γονείς αναγκάζονται να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη. Στα ολοήμερα νηπιαγωγεία οι ελλείψεις είναι ακόμα περισσότερες καθώς ούτε οι χώροι επαρκούν ούτε υπάρχει βοηθητικό προσωπικό. Οι διαταγές όμως μιλούν για 30αρια τμήματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν χωρούν ούτε για να ξαπλώσουν σε αυτούς τους περιορισμένους χώρους.

 

2.            2.Οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό ακόμα και σήμερα είναι μεγάλες. Η Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει ότι λείπουν-τέσσερις μήνες μετά τον αγιασμό- 1000 εκπαιδευτικοί. Στην περιοχή μας οι ελλείψεις είναι κυρίως σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Λείπουν 37 γυμναστές και 10 νηπιαγωγοί.

 

3.            3.Παρά τις υποσχέσεις και τις «δεσμεύσεις» οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Νόμοι, διατάγματα, εγκύκλιοι, κανονισμοί δυσκολεύουν το έργο μας και υπονομεύουν την ποιότητα της καθημερινής μας δουλειάς. Για να καλυφθούν τα κενά, οι «τρύπες» και δήθεν για να συμπληρωθούν τα ωράρια επιβάλλονται απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις:

·   ·Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων έχουν μετατραπεί σε delivery και υποχρεώνονται να περιφέρονται σε 4 έως 6 σχολεία π.χ οι Μουσικοί. Αλήθεια πώς μπορεί ένας άνθρωπος να διδάξει σωστά τόσα παιδιά σε τόσα σχολεία; Αλήθεια πώς μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει και να μάθει μουσική, γυμναστική, ξένη γλώσσα όταν ο δάσκαλός του είναι περιφερόμενος και δε θυμάται ούτε το όνομά του;

·   ·Οι τάξεις υποδοχής, ένταξης και ενισχυτικής διδασκαλίας έχουν αποψιλωθεί και το προσωπικό μεταφέρεται για να καλύψει τα λειτουργικά κενά που δημιουργούνται.

·   ·Τα κενά των ολοήμερων σχολείων καλύπτονται και φέτος με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες και δουλεύουν με μισό ένσημο, μισό ωράριο, μισή ασφάλιση και μισή ζωή.

·   ·Αρκετά τμήματα είναι πολυπληθή καθώς επιβάλλονται συμπτύξεις τμημάτων στην κατεύθυνση δημιουργίας τμημάτων με 30 μαθητές. Σε μια περιοχή, όπως η δική μας, όπου τα κοινωνικά-οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα τα πολυπληθή τμήματα ουσιαστικά σπρώχνουν τους μαθητές μας στην εγκατάλειψη πρόωρα του σχολείου και το λειτουργικό αναλφαβητισμό.

·   ·Το ωράριο πολλών εκπαιδευτικών έχει γίνει ελαστικό, για να καλυφθούν τα κενά προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι και για τον πρωινό κύκλο, επιβάλλονται υποχρεωτικές υπερωρίες κλπ.

 

4.            4.Η δημόσια εκπαίδευση εδώ και χρόνια λειτουργεί σε καθεστώς υποχρηματοδότησης με αποτέλεσμα στα σχολεία να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία τους. Μια μέτρια νεροποντή το Νοέμβρη ήταν ικανή να πλημμυρίσει πολλά απ’ τα σχολεία μας. Οι Σχολικές επιτροπές με τα χρήματα που παίρνουν δυσκολεύονται να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων. Το χαρτί και τα μελάνια λείπουν, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ μόλις και καλύπτονται, η καθαριότητα ανεπαρκέστατη και φυσικά δε γίνεται λόγος για αγορά βιβλίων, εξοπλισμού , οργάνων κλπ. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αναγκάζονται να καλύπτουν μεγάλο μέρος των εξόδων και των αναγκών των σχολείων.

 

5.            5.Όσον αφορά τη λειτουργία των «Ολοήμερων» οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές. Πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι ολοήμερη λειτουργία σχολείου δεν μπορεί να γίνει με ένα ψυγείο ,ένα φουρνάκι και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Λείπουν οι χώροι, οι τραπεζαρίες, το βοηθητικό προσωπικό, οι βιβλιοθήκες, τα εργαστήρια κλπ.

 

6.            6.Τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι χρόνια και οξυμένα και αντί να γίνει προσπάθεια να δοθούν κάποιες λύσεις προετοιμάζεται η επαναφορά των Εξετάσεων στην Ε΄ και στην Στ΄ τάξη του δημοτικού και η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών μέσω των αποτελεσμάτων. Οι εξετάσεις παρουσιάζονται σαν την πανάκεια που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Η πρόσφατη αλλά και η διεθνής εμπειρία δείχνουν ότι οι εξετάσεις δεν έλυσαν αλλά δημιούργησαν φοβερά προβλήματα στα εκπαιδευτικά συστήματα που πειραματίστηκαν π.χ αύξηση εγκατάλειψης, παραπαιδεία κλπ.

 

Είναι φανερό πως αυτό το σχολείο δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση απ’ τις χώρες της Ε.Ε στις δαπάνες για την εκπαίδευση. Τα ίδια χάλια έχουν και οι μισθοί των εκπαιδευτικών. Αυτή η πολιτική είναι αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή και ικανοποιεί μόνο τις απαιτήσεις της ολιγαρχίας και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πληρώνουμε πολύ ακριβά εδώ και χρόνια αυτή την πολιτική. Η λαϊκή οικογένεια στενάζει απ’ το βάρος των αυξανόμενων εκπαιδευτικών δαπανών. Τα παιδιά απ’ τις φτωχές οικογένειες εγκαταλείπουν πρόωρα ή σπρώχνονται κατά χιλιάδες στα κέντρα κατάρτισης και γίνονται με αυτόν τον τρόπο φτηνή ευέλικτη εργατική δύναμη χωρίς διεκδικήσεις, δικαιώματα και μέλλον. Για την ολιγαρχία και τις επιχειρήσεις όλοι μας είμαστε αναλώσιμα γρανάζια στην μηχανή που παράγει κέρδος.

 

Για όλα αυτά αγαπητοί γονείς και συνάδελφοι σας καλούμε μαζί να αντιδράσουμε και να παλέψουμε για τη δημιουργία του σχολείου που θα απαντά στις ανάγκες των παιδιών μας και στα οράματά μας. Ένα σχολείο που θα προσφέρει μόρφωση σ’ όλα τα παιδιά του λαού μας χωρίς διακρίσεις και φραγμούς.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ;

ü    üΑύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.

ü    üΕνιαίο 12χρονο, δημόσιο, δωρεάν σχολείο και 2χρονη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά.

ü    üΚαλύτερους μισθούς και σταθερές εργασιακές σχέσεις για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και να ανταποκριθούμε στο δύσκολο έργο μας.

ü    üΝα μην περάσει η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση-χειραγώγηση και την επαναφορά των εξετάσεων.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ü    üΝα καλυφθούν με συμπληρωματικούς διορισμούς όλα τα κενά και να λειτουργήσουν τα τμήματα ένταξης, ενισχυτικής διδασκαλίας κλπ. 20 μαθητές / τμήμα. Πρωινή λειτουργία των σχολείων.

ü    üΆμεση βελτίωση και δημιουργία γερής υλικοτεχνικής υποδομής σ’ όλα τα σχολεία. Αύξηση των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών.

ü    üΜόνιμη, σταθερή εργασία για όλους. Όχι στην ωρομισθία και στην ελαστική εργασία. Να σταματήσει τώρα η πολλαπλή μετακίνηση, οι υποχρεωτικές υπερωρίες και τα κυλιόμενα ωράρια.

ü    üΝέα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία.

 

Παράσταση διαμαρτυρίας των Δ.Σ στην Περιφέρεια στις 1.30 μ.μ,

την Τετάρτη 15-12-04

 

 

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε Γ΄ΑΘΗΝΑΣ:

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» ,ΑΙΓΑΛΕΩ, ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 

 

 

 

 

Περιστέρι, 10/12/2004

Αρ. Πρωτ.: 286

 

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

 

     
 

Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα

«χαράζει» τα παιδικά πρόσωπα

 
     

 

 

            «Επίδειξη βαρβαρότητας» σε εκατομμύρια παιδιά της Γης κάνει η «νέα τάξη πραγμάτων», όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της έκθεσης για την «κατάσταση των παιδιών 2005» που παρουσιάζει η Γιούνισεφ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

            Οι πόλεμοι και το Εϊτζ καταγράφονται στους βασικότερους λόγους που μετατρέπουν το θάνατο και τη δυστυχία σε «φυσιολογική» καθημερινότητα για παιδιά κάθε ηλικίας. Μόνο οι πόλεμοι που έχουν γίνει από το 1990 καταμετρούν γύρω στα 1.800.000 νεκρά παιδιά και πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά που αναγκάστηκαν να «ξεριζωθούν» από τις εστίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι σε ένα «συνηθισμένο» 5ετή πόλεμο, η θνησιμότητα κάτω των πέντε ετών αυξάνει κατά 13%.

            Αποκαλυπτικά είναι ενδεικτικά στοιχεία για περιοχές της Γης που βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών. Στα ματωμένα παλαιστινιακά εδάφη, μόνο την περασμένη σχολική χρονιά έκλεισαν τουλάχιστον 580 σχολεία. Στην Ινδονησία, το 1/3 αυτών που έχουν εγκλωβιστεί στη σεξουαλική βιομηχανία είναι κάτω των 18 ετών. Στο Σουδάν παιδιά στρατολογούνται υποχρεωτικά από στρατιωτικές οργανώσεις, ακόμα και πριν τα 14 τους χρόνια. Άλλωστε, σε έναν πλανήτη όπου αλωνίζουν οι στρατοί και οι πολυεθνικές των ιμπεριαλιστών, τα παιδιά δε χωρίζονται σε «τυχερά» και «άτυχα». Για κάθε παιδί, το μέλλον που ανοίγει μπροστά του ο ιμπεριαλισμός έχει μόνο εκμετάλλευση, υποκρισία και θάνατο.

            Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, καταστρατηγούνται ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτό στην επιβίωση, στην υγεία και στη μόρφωση.

·         ·90 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο δεν καλύπτουν επαρκώς τις διατροφικές τους ανάγκες.

·         ·140 εκατομμύρια παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι κορίτσια, δεν έχουν πάει ποτέ τους στο σχολείο.

·         ·270 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

·         ·640 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση.

·         ·500 εκατομμύρια είναι τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.

·         ·400 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

·         ·Τουλάχιστον 700 εκατ. παιδιά υποφέρουν με δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω στερήσεις...

            Η έκθεση ξεκαθαρίζει πως η φτώχεια δεν είναι αποκλειστικότητα του αναπτυσσόμενου κόσμου: στις 11 από τις 15 βιομηχανικές χώρες για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος έχουν πολλαπλασιαστεί την προηγούμενη δεκαετία.

 

            Πολύπλευρες είναι οι καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει η μάστιγα του AIDS για παιδιά σε κάθε ήπειρο του πλανήτη. Τα ορφανά από το AIDS φτάνουν τα 15 εκατ. παγκοσμίως. Οι φορείς του AIDS ηλικίας 0-14 ετών στα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής φτάνουν τα 1.900.000, στη Νότια Ασία τις 130.000, στη Λατ. Αμερική και στην Καραϊβική τις 48.000, στις βιομηχανικές χώρες στις 17.000. Το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.

            Οι διαστάσεις επιδημίας που παίρνει η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού σε πολλές χώρες έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του έμψυχου δυναμικού σε νοσοκομεία και σχολεία. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα παιδιά τα οποία αναγκάζονται να δουλεύουν, ακόμα και από την πρώτη δεκαετία της ζωής τους, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία βυθίζονται οικογένειες των οποίων τα ενήλικα μέλη είναι φορείς ή ασθενείς του ιού.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

 

 

 

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αθήνα 8/12/2004

Αρ. Πρωτ.: 1576

 

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Διδακτικό ωράριο εκπαιδευτικών στα ολοήμερα σχολεία.

 

            Συνάδελφοι

            Η 72η Γ.Σ. του κλάδου, που συζήτησε το θέμα του ολοήμερου σχολείου και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, στο διεκδικητικό πλαίσιο, αποφάσισε: «Να υπολογίζεται ο χρόνος επίβλεψης κατά τη διάρκεια του φαγητού των μαθητών στο διδακτικό ωράριο των συναδέλφων, όπως συμβαίνει στα πιλοτικά ολοήμερα σχολεία».

            Με δεδομένο ότι κάθε ώρα «απασχόλησης» των μαθητών, ανάγεται στο διδακτικό ωράριο των συναδέλφων, καλούμε τους Συλλόγους διδασκόντων και τους Δ/ντές των Σχολικών Μονάδων, να διαμορφώνουν το πρόγραμμα με βάση τα παραπάνω, υπολογίζοντας, δηλαδή, στο διδακτικό ωράριο των συναδέλφων, το χρόνο επίβλεψης κατά τη διάρκεια του φαγητού των μαθητών.

            Παρακαλούμε να ενημερώσετε, τους συναδέλφους των σχολείων σας για τα παραπάνω.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

 

 

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αθήνα 8/12/2004

 

                                                                        Προς

                                                                        Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

            Στην απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (2-12-2004), για το συλλαλητήριο της 10ης/12/2004, αναφέρεται ότι οι δαπάνες για ωρομίσθιους και υπερωρίες αυξάνονται στον προϋπολογισμό του 2005 κατά 1677% και 2029% αντίστοιχα.

            Παρακαλούμε να διορθώσετε το κείμενο με το ορθό που είναι 5860% και 4938% αντίστοιχα.

            Συγκεκριμένα: Οι δαπάνες για ωρομίσθιους από 250.010 € το 2004, γίνονται 14.900.000 € το 2005 και οι δαπάνες για υπερωρίες από 202.500 € το 2004, γίνονται 9.990.000 € το 2005.

 

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

 

 

 

 

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αθήνα 7/12/2004

Αρ. Πρωτ.: 1574

 

Προς: Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τα κενά

στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - κήρυξη στάσεων εργασίας

 

            Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ για το γεγονός ότι, ενώ έχουμε φτάσει στα Χριστούγεννα, δεν έχει καλύψει ακόμη τα κενά που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσής τους.

            Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας τα κενά αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 1000. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί, επειδή σε πολλά σχολεία, όλης της χώρας, δεν έχουν διοριστεί, ακόμη, ειδικότητες Αγγλικής Γλώσσας και Φυσικής Αγωγής, με αποτέλεσμα η μεν ξένη γλώσσα να μη διδάσκεται καθόλου, το δε μάθημα της Γυμναστικής να ανατίθεται σε δασκάλους με υπερωριακή εργασία. Επισημαίνουμε ότι στις ειδικότητες αυτές υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει ζητήσει από τους συναδέλφους, με προηγούμενη απόφασή του (25/10/04), εφόσον συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο, να αρνούνται να καλύπτουν τα κενά και ιδιαίτερα τα κενά των ειδικοτήτων, γιατί δεν έχουν τέτοια υποχρέωση.

            Επειδή, όμως, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται και καθημερινά οξύνεται, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση

αποφάσισε τα εξής:

1.   Επαναβεβαιώνει την προηγούμενη απόφασή του της 25ης/10/2004, "…για την καταστρατήγηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών Π.Ε.", και καλεί τους συναδέλφους να αρνούνται να καλύψουν κενά, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων, εφόσον συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο.

 

2.   Στις περιπτώσεις που τα στελέχη εκπαίδευσης αναθέτουν με γραπτή απόφασή τους ή μέσω των ωρολογίων προγραμμάτων υποχρεωτικές υπερωρίες σε συναδέλφους για να διδάξουν τα μαθήματα των ειδικοτήτων, κηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας για τις υποχρεωτικές υπερωρίες, για συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων.

 

3.   Καλεί, για μια ακόμη φορά, την Υπουργό Παιδείας να καλύψει όλα τα πραγματικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.

 

4.   Καλεί τα Δ.Σ. των Συλλόγων της χώρας να ενημερώσουν τους συναδέλφους των σχολείων τους γι' αυτή την απόφαση.

 

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Ο πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Π. Τσαλδάρη 2 - 121 32, ΤΗΛ. - FAX: 210 5724139

http://www.asda.gr/sdpeper e-mail: sdpeper@asda.gr

 

Περιστέρι, 8/12/2004

Αρ. Πρωτ.: 285

 

 

     
 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 
     

 

            Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» συμπαραστέκεται και υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και απαιτεί την οριστική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

            Αντιστεκόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλει εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους με αυξήσεις που είναι κάτω του πληθωρισμού, την ώρα που η ακρίβεια ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα, προωθεί τις καπιταλιστικές διαρθρωτικές αλλαγές με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, της Κοινωνικής Ασφάλισης, περικόπτει τις δαπάνες κοινωνικού περιεχομένου, προωθώντας και στους τομείς αυτούς την επιχειρηματική δραστηριότητα.

            Συνάδελφοι -ισσες,

            Η Δημόσια Εκπαίδευση εδώ και χρόνια λειτουργεί σε καθεστώς υποχρηματοδότησης με αποτέλεσμα στα σχολεία να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία τους.

            Είναι φανερό πως αυτό το σχολείο δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση απ’ τις χώρες της Ε.Ε. στις δαπάνες για την εκπαίδευση. Αυτή η πολιτική είναι αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή και ικανοποιεί μόνο τις απαιτήσεις της ολιγαρχίας και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

            Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πληρώσαμε πολύ ακριβά εδώ και χρόνια αυτή την πολιτική. Η λαϊκή οικογένεια στενάζει απ’ το βάρος των αυξανόμενων εκπαιδευτικών δαπανών. Τα παιδιά απ’ τις φτωχές οικογένειες εγκαταλείπουν πρόωρα ή σπρώχνονται κατά χιλιάδες στα κέντρα κατάρτισης και γίνονται με αυτό τον τρόπο φτηνή ευέλικτη εργατική δύναμη χωρίς διεκδικήσεις, δικαιώματα και μέλλον.

            Συνάδελφοι -ισσες,

            Όλοι μαζί υψώνουμε μέτωπο στην αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, της ακρίβειας και της ανεργίας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

 

 

Ενημερωτικό Νο 4

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ 28/2/2005
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ Η/Υ
28ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΕΥΧΕΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Ο.Ε.

   

ΘΕΜΑ:

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»

   

 

Μετά την πρόσφατη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή από τους αρχηγούς των κομμάτων (8-11-04), έγινε γνωστό από την κυβερνητική πλευρά ότι ο διάλογος για την εκπαίδευση αρχίζει και επίσημα στα πλαίσια του ΕΣΥΠ και μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το πλαίσιο του διαλόγου κινείται στους στόχους και τα κριτήρια που θέτουν οι σύνοδοι της Λισαβόνας και της Μπολόνιας. Η θεματική του περιλαμβάνει τα ζητήματα της επέκτασης της υποχρεωτικής φοίτησης και όχι βέβαια μιας ενιαίας εκπαίδευσης, τους τρόπους για τη θεσμοθέτησή της, τη λειτουργία των επαγγελματικών λυκείων, τις ενδιάμεσες εξετάσεις σε Δημοτικά και Γυμνάσια, τη μεταφορά του ολοήμερου πειράματος και στα Γυμνάσια, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, θέματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Ο «διάλογος»

ΠΑΝ-ΕΚΠ-ΚΟ ΣΥΛ-ΕΘΝ-ΔΙΑΛ(21-01-2005)-6

αυτός σε όργανα με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και συγκεκριμένη σύσταση επιδιώκει:

 

  • Να προωθήσει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση τις αναδιαρθρώσεις, αποφεύγοντας έτσι τις όποιες αναταράξεις.

 

  • Να προπαγανδίσει και να παγιώσει για άλλη μια φορά την αντίληψη ότι η Παιδεία και η εκπαίδευση είναι υπόθεση εθνική και κατά συνέπεια δε χρειάζεται συνεχείς αντιπαραθέσεις, μεταβολές, ή πρόχειρες «μεταρρυθμίσεις», αλλά εικοσαετή σταθερότητα. Έτσι, επιχειρείται να προωθηθεί η σταδιακή εδραίωση των αντιδραστικών τομών στον εκπαιδευτικό χώρο.

 

  • Να νομιμοποιήσει και στη συνείδηση των εκπαιδευτικών την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και να την αποσυνδέσει από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ενώ η μια προϋποθέτει και συνεπάγεται την άλλη, με προεξάρχουσα αυτή των μονάδων.

 

 

            Η αξιολόγηση αποτελεί βασικό μοχλό, το πρωταρχικό εργαλείο για τη θεμελίωση και τα επιμέρους στοιχεία της όλης αντιεκπαιδευτικής τομής.

 

  • Η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων σύμφωνα και με τις οδηγίες των πρώτων σεμιναρίων του υπουργείου Εσωτερικών (Ιούνης 2004) σε διευθυντικά στελέχη της εκπαίδευσης, της Αυτοδιοίκησης και εκπαιδευτικούς, ακολουθεί το πνεύμα της Λισαβόνας με κριτήρια που προτείνονται, όπως η εξεύρεση πόρων αυτοχρηματοδότησης των σχολείων μέσα από επιχειρηματικές δραστηριότητες των ίδιων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συνεργασία με «χορηγούς», η διαφήμιση του σχολικού προϊόντος - εμπορεύματος. Παράλληλα οι οδηγίες προτρέπουν σε πρόσληψη από τα σχολεία ιδιωτικών εταιριών, που θα αναλάβουν την οργάνωση της αυτοαξιολόγησής τους, με βαθύτερο στόχο να εξοικειωθούν οι μονάδες στους κανόνες ιδιωτικής λειτουργίας. Ακόμη, όπως προκύπτει από τα άλλα κριτήρια αυτοαξιολόγησης, πλέκεται ένας πιο ασφυκτικός, πνιγηρός κλοιός ελέγχου, εφόσον οι αναρρωτικές άδειες του προσωπικού και η συμμετοχή σε απεργίες θεωρούνται αρνητικές αξιολογητικές παράμετροι για τη σχολική μονάδα με πιθανή συνέπεια τη διακοπή χρηματοδότησης από το κράτος και άλλους φορείς (βλ. κείμενα σεμιναρίου: Δημόσιο μάνατζμεντ και κοινό πλαίσιο αξιολόγησης 17-06-04 και οδηγίες για τις επιτροπές αυτοαξιολόγησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης - Ταύρος).

 

  • Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η επιχείρηση «αξιολόγηση» αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και την παράλληλη απόκρυψη από την κοινή γνώμη της επικείμενης διαφοροποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, στο όνομα μιας κίβδηλης και ψευδεπίγραφης αξιοκρατίας. Χαρακτηριστικά, το κύριο μετρήσιμο μέγεθος και ο βασικός δείκτης αξιολόγησης είναι οι αριθμητικές, ποσοτικές επιδόσεις των μαθητών στις εξετάσεις, είτε αυτές είναι προαγωγικές, είτε διαγνωστικές. Οι αξίες που προβάλλονται για το μέλλον του σχολείου είναι ίδιες με αυτές της αγοράς, δηλαδή ο ανταγωνισμός, η επιχειρηματικότητα, ο ατομικισμός και το κέρδος, αξίες που τελικά μετατρέπουν τα σχολεία σε μίνι ή σούπερ μάρκετ για κάθε πορτοφόλι, με τους εκπαιδευτικούς, πωλητές του εμπορεύματος «γνώση» και πελάτες τους γονείς και τους μαθητές, όπως αναίσχυντα αυτοί χαρακτηρίζονται στο κείμενο του κοινού πλαισίου αξιολόγησης και σε άλλα.

 

  • Κατά συνέπεια και ο εκπαιδευτικός θα αξιολογείται κυρίως από τις επιδόσεις των μαθητών, οι οποίες δε βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις ικανότητες, τα προσόντα και την προσπάθειά του, αφού οι σχολικές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό και της κοινωνικής - μορφωτικής προέλευσης των μαθητών. Έτσι, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έρχεται να τον χειραγωγήσει ιδεολογικά και να αφαιρέσει την ολοένα και μικρότερη δυνατότητά του για ελεύθερη έκφραση γνώμης και μετάδοση προοδευτικών ιδεών στα παιδιά. Ο φόβος των ποινών της (οικονομική καθήλωση, παρακράτηση μισθού, μετάταξη, απόλυση σε συνδυασμό με το ΔΥΚ ή κλείσιμο του σχολείου), θα τον περιορίζει αποκλειστικά και τυπικά στην αίθουσα της τάξης και στο γραφείο, όπου θα λειτουργεί σαν άψυχο και άβουλο εκτελεστικό όργανο εντολών. Η διαρκής ανασφάλεια θα του απορροφήσει την όποια διάθεση για πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική δράση και θα τον κατατάξει σε λίστες διαφόρων κατηγοριών, όπως και τα σχολεία.

 

  • Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η εφαρμογή της αξιολόγησης θα επιφέρει πολυεπίπεδες αντιδράσεις στον στενότερο και ευρύτερο εκπαιδευτικό και κοινωνικό χώρο. Γι’ αυτό, η αξιολόγηση μέσα από τον εξαγγελθέντα εθνικό «διάλογο» πρέπει να εξωραϊστεί, να διαφημιστεί, να προβάλλει τις αξίες της αγοράς σαν ιδανικές, διαχρονικές και επίκαιρες. Με όλα αυτά όμως, προπαντός στοχεύουν στην εφαρμογή της αξιολόγησης ως δήθεν προϊόντος της θέλησης αλλά και της απόφασης μιας πανίσχυρης πλειοψηφικής τάσης από το εκπαιδευτικό και το ευρύτερο κοινωνικό σώμα.

 

 

            Η αναγκαιότητα λοιπόν αντεπίθεσης και ακύρωσης των αντιδραστικών μέτρων και τομών στην εκπαίδευση, γίνεται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Η αντεπίθεση όμως και η ματαίωση της πορείας προς το σχολείο της αγοράς δεν μπορεί να καρποφορήσει με αποσπασματικούς, κλαδικούς και μεμονωμένους αγώνες. Η αδιαφορία λοιπόν και η αποστασιοποίηση είναι οι χειρότερες ατομικές λύσεις για το σχολείο και την κοινωνία που οραματιζόμαστε.

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ»

   

 

            Με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων στις 20 Μάρτη, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, τη συνεχιζόμενη κατοχή, με θύματα εκατοντάδες αθώους πολίτες, την κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν, την υποδούλωση της Γιουγκοσλαβίας με το Σύμφωνο Σταθερότητας και 5 χρόνια μετά το διαμελισμό και τη σφαγή των λαών της, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών θα συμμετέχει σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια στην Αθήνα και σ’ άλλες πόλεις που θα πραγματοποιήσουν η ΕΕΔΥΕ και οι επιτροπές Ειρήνης σε συνεργασία με άλλες μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις.

            Η ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη) που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια αγώνων για την ειρήνη και τη ζωή ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, τιμώντας αγωνιστικά αυτή τη σημαντική για το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας επέτειο, απευθύνει πρόσκληση στις μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις και καλεί κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που αρνείται να δεχτεί την υποδούλωση να συμμετάσχει στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις της.

Για την Αθήνα, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ αποφάσισε η συγκέντρωση να γίνει την Παρασκευή 18 Μάρτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στην πάλη λαών και κινημάτων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και να απαιτήσουμε:

  • Την καταδίκη των πολέμων και των επεμβάσεων που γίνονται με πρόσχημα την τρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από Ιράκ, Αφγανιστάν.
  • Την απομάκρυνση των ξένων βάσεων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
  • Τη διάλυση όλων των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.
  • Τη μη αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης σε επιχειρήσεις επιβολής της Νέας Τάξης και την επιστροφή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από όπου κι αν βρίσκονται.
  • Το άμεσο ξήλωμα όλων των μηχανισμών παρακολούθησης και κατάργηση των τρομονόμων.
  • Την υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και των Καταστατικών Αρχών του ΟΗΕ.

 

            Όλοι στην αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ, των επιτροπών ειρήνης και άλλων μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΡΤΗ 2005, στις 7 μ.μ. στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ»

   

 

Παρέμβαση του Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» Παπλωματά Κων/νου στην ημερίδα που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος της 36ης Περιφέρειας Π.Ε. Αθηνών Κα Καλογρίδη Σοφία στις 3/2/2005

με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης»

 

            Η σημερινή ημερίδα μας δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που έχει η ποιοτική εκπαίδευση για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς βία και τρομοκρατία, θεμελιωμένο στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

            Η ποιοτική εκπαίδευση είναι το μόνο μέσο αντίστασης στη βία και τη μισαλλοδοξία, στην ημιμάθεια και το φανατισμό, που βλέπουμε να καλλιεργείται από διάφορους φορείς. Ποιοτική εκπαίδευση για μας είναι η εκπαίδευση που δεν υποτάσσεται σε σκοπιμότητες ή στις εφήμερες ανάγκες της αγοράς, αλλά στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, ενός ενεργού και δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη.

            Προϋπόθεση για την επίτευξη πραγματικά ποιοτικής εκπαίδευσης είναι ο πολύμορφα επιμορφωμένος και καταρτισμένος εκπαιδευτικός. Οι εκπαιδευτικοί ζώντας μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει σύνθετες προκλήσεις όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να έχουν την ευκαιρία για συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη και οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

            Ποιοτική επιμόρφωση για τους εκπαιδευτικούς είναι αυτή που θα συμβάλλει στη συνεχή ανανέωση της επιστημονικής και παιδαγωγικής κατάρτισής τους, θα προσεγγίζει δημιουργικά και δυναμικά τα σύγχρονα και έγκυρα επιστημονικά δεδομένα και τις διδακτικές μεθόδους, και θα σέβεται την αρχή της παιδαγωγικής ελευθερίας και αυτονομίας του εκπαιδευτικού έργου και τις ίδιας της επιμορφωτικής διαδικασίας.

            Η ποιοτική εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη του σύγχρονου κόσμου και, ταυτόχρονα, υποχρέωση της πολιτείας, που πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλισή της. Απευθύνουμε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση και διεκδικούμε να παρέχονται όλες οι αναγκαίες διευκολύνσεις, ώστε να διασφαλίζεται η εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, πολιτικές πεποιθήσεις, κοινωνική προέλευση ή οικονομικές συνθήκες.

            Χιλιάδες είναι τα παιδιά σε διαφορετικές χώρες του κόσμου στα οποία εμφανίζεται καθυστέρηση στη διανοητική τους ανάπτυξη, αν και σ’ όλες τις άλλες παραμέτρους, αυτά τα παιδιά δε διαφέρουν ουσιαστικά απ’ τους συνομίληκούς τους. Αυτά τα παιδιά εμφανίζουν μια αδυναμία στο να μαθαίνουν αρκετά καλά και με αρκετούς ρυθμούς, σε συνθήκες που θεωρούνται κανονικές. Όταν όμως αυτά τα παιδιά βρεθούν σε κατάλληλες γι’ αυτά συνθήκες, κι όταν σε σχέση μ’ αυτά χρησιμοποιούνται ειδικές μέθοδοι μάθησης, τότε, όπως δείχνει η πείρα, σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν να επιτύχουν σημαντικές επιτυχίες και μερικές φορές μάλιστα να εξαλείψουν πλήρως την καθυστέρησή τους.

            Καθεμιά τέτοια περίπτωση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε αυτούς που έμειναν στην κατηγορία των ανεπαρκώς διανοητικά αναπτυγμένων, αυτούς που έμειναν «πίσω απ’ το κατώφλι».

            Ήταν όμως αυτά τα παιδιά πραγματικά καταδικασμένα ή η μοίρα τους καθορίστηκε απ’ την επίδραση συνθηκών και τυχαίων καταστάσεων, οι οποίες μπορούσαν ν’ αλλάξουν ή που μπορούσαν ν’ απομακρυνθούν απ’ το δρόμο της ανάπτυξής τους;

            Είναι γνωστή η αντίληψη της ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών ως μιας εξελικτικής διαδικασίας που καθορίζεται απ’ την επίδραση δύο ειδών παραγόντων: από τη μια πλευρά παραγόντων ενδογενών, βιολογικών και πρώτα απ’ όλα της κληρονομικότητας κι απ’ την άλλη παραγόντων εξωγενών, του περιβάλλοντος.

            Αυτή η αντίληψη για την ανάπτυξη είναι πλατιά διαδεδομένη και δείχνει σαν απλώς να καταγράφει ολοφάνερα δεδομένα. Γι’ αυτό και η συζήτηση συχνότερα γίνεται γύρω από το ποια σημασία έχουν οι ενδογενείς παράγοντες και ποια σημασία έχουν οι εξωγενείς. Ποιος ο ρόλος στη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού, των βιολογικών ιδιαιτεροτήτων του παιδιού και ποιος ο ρόλος του κοινωνικού περιβάλλοντος;

            Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω και το ψήφισμα της συνάντησης του Δ.Σ. με τους Εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης που είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή το νόμο 2817 που ψηφίστηκε στη Βουλή με τίτλο «Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» καθώς και τις θέσεις του Δ.Σ. για μια σύγχρονη Ειδική Αγωγή.

            Θεωρούμε ότι ο νόμος 2817 για την Ειδική Εκπαίδευση, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΕΠΘ, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από μια σειρά μέτρα, στα πλαίσια μιας πολιτικής που στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και του κέρδους των ισχυρών, τσαλαπατά κάθε αδύναμη κοινωνικά κατηγορία. Άλλωστε αυτό αποδεικνύει και η εφαρμογή των νόμων της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης». Ο μισός μαθητικός πληθυσμός απομακρύνεται βίαια από το Λύκειο και εξωθείται σε μια φτηνή και πρόσκαιρη «κατάρτιση στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς». Τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής είναι τα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, πόσο μάλλον τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη μάθηση.

            Η συρρίκνωση του «κράτους πρόνοιας» στο βαθμό που υπήρχε στις χώρες της Δ. Ευρώπης και στη χώρα μας είναι δεδομένη. Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής (Ε.Α.) δε θα μπορούσε να ξεφύγει απ’ τις ορέξεις των οραματιστών της κοινωνίας των λίγων, μιας κοινωνίας χωρίς κεκτημένα, όπου όλα θα πουλιούνται και θα αγοράζονται.

            Οι ελκτικές ορολογίες της «ένταξης - ενσωμάτωσης» και των «ίσων ευκαιριών» στη μόρφωση, δεν μπορούν να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους του Νόμου. Απ’ τη μια λοιπόν επιχειρείται και νομικά πια να επιτραπεί η ίδρυση και η λειτουργία ιδιωτικών κέντρων εκπαίδευσης - κατάρτισης παιδιών με ειδικές ανάγκες και απ’ την άλλη να εξοικονομηθούν κονδύλια απ’ τη μείωση των εργαζομένων στην Ειδική Εκπαίδευση που θα προκύψει απ’ τον «περιορισμό» των Ειδικών Σχολείων και Ειδικών Τάξεων, αλλά και απ’ τη μείωση του κόστους λειτουργίας των σχολείων (είναι γνωστό ότι το κόστος λειτουργίας ενός Ειδικού Σχολείου είναι πολλαπλάσιο του κόστους ενός κοινού σχολείου).

            Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: Συρρίκνωση της Ειδικής Αγωγής και περιθωριοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες (α.μ.ε.α.).

 

Σχολική ένταξη και ενσωμάτωση

 

            Μέσω του νόμου το Υπουργείο εκφράζει την άποψή του για την «ένταξη - ενσωμάτωση». Αυτή λοιπόν, κατά το Υπουργείο, πετυχαίνεται πολύ απλά: Αν περιοριστεί ο αριθμός των Ειδικών Σχολείων - Ειδικών Τάξεων και αν μεταφερθεί ένας σημαντικός αριθμός μαθητών στα κοινά σχολεία. Επιστημονικά βέβαια για να πετύχει κάτι τέτοιο χρειάζονται μια σειρά προϋποθέσεις: Μικρός αριθμός μαθητών στην τάξη που εντάσσεται κάποιο παιδί, κατάλληλος δάσκαλος ειδικευμένος, προσωπικό στήριξης, ευαισθητοποίηση και προετοιμασία του συνόλου των παιδιών και των γονέων του σχολείου, κατάλληλα εποπτικά μέσα, υλικοτεχνική υποδομή κλπ. Άρα διορισμός μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών, νέα σχολεία μ’ όλες τις προϋποθέσεις ένταξης, μεγάλα χρηματικά ποσά για την παιδεία, τα οποία πουθενά δεν αναφέρονται και από πουθενά δε διασφαλίζονται.

 

Ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Κέντρων Ε.Α.

 

            Μια απ’ τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. είναι και η επέκταση της κοινοτικής βοήθειας - υποστήριξης στους μη κρατικούς - οργανισμούς δηλαδή στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στη «φιλανθρωπία», στους «εθελοντικούς οργανισμούς».

            Ήδη στο χώρο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικών μονάδων Ειδικής Αγωγής. Με το νόμο δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να ιδρύουν ιδιωτικά ειδικά σχολεία, κέντρα κατάρτισης, πρόνοιας και περίθαλψης. Έτσι λοιπόν απ’ τη μια υπάρχει μια τάση υποβάθμισης, ακόμα περισσότερο της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και απ’ την άλλη προωθείται σαν εναλλακτική λύση η ιδιωτική πρωτοβουλία με ορατό τον κίνδυνο σταδιακής κατάργησης της παροχής δωρεάν ειδικής εκπαίδευσης.

            Πιστεύουμε ότι η λύση βρίσκεται στην αναβάθμιση της Δημόσιας Ειδικής Αγωγής. Η εκπαίδευση των α.μ.ε.α. είναι υπόθεση μόνο του κράτους και σίγουρα όχι της φιλανθρωπίας και της κερδοσκοπίας. Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος της Ε.Α. αντανακλά το ευρύτερο κοινωνικό - πολιτιστικό επίπεδο ενός λαού. Φανερώνει όχι μόνο την επάρκεια ή ανεπάρκεια ενός εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και το ενδιαφέρον και το σεβασμό της πολιτείας για τον κάθε πολίτη της.

 

Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης - Υποστήριξης (ΚΔΑΥ)

 

            Με το Ν. 1566/85 προβλέπονταν η ίδρυση και λειτουργία Ιατροπαιδαγωγικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Ασφαλίσεων. Οι υπηρεσίες αυτές, σύμφωνα και με ομολογία του ΥΠΕΠΘ, δε λειτούργησαν σωστά. Χωρίς όμως να γίνει έρευνα για τα αίτια της ανεπάρκειας και τους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας τους, η κυβέρνηση αποφασίζει τη σύσταση νέων υπηρεσιών (ΚΔΑΥ).

            Κατ’ αρχήν δεν μπορεί κανείς να είναι αντίθετος μ’ αυτόν το θεσμό. Μπαίνουν όμως μια σειρά ερωτήματα.

·        ·Τι οδήγησε στη δημιουργία νέων υπηρεσιών και όχι στη βελτίωση των υπαρχόντων;

·        ·Τι διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των νέων κέντρων;

·        ·Θα χρηματοδοτούνται απ’ το κράτος ή μήπως θα πληρώνουν οι δημότες;

·        ·Γιατί δεν προβλέπεται η ύπαρξη γιατρού; Πως θα γίνεται η διάγνωση και πως θα συντάσσεται η Ιατροπαιδαγωγική έκθεση;

·        ·Είναι αρκετό το προσωπικό που προβλέπεται απ’ το νόμο για τη στελέχωση όλων των ΚΔΑΥ, ή μήπως χρειάζεται πολλαπλάσιος αριθμός;

 

Θέσεις για μια σύγχρονη Ειδική Αγωγή

 

Στόχος του εκπαιδευτικού κινήματος κι όσων ενδιαφέρονται για την Ειδική Αγωγή θα πρέπει να είναι η πλήρης ένταξη των ΑμΕΑ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ανάπτυξη ενός Δημόσιου - Δωρεάν συστήματος Ειδικής Αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης για όλες τις κατηγορίες παιδιών με ειδικές ανάγκες θα καταργήσει τα μεσαιωνικού τύπου ιδρύματα εγκλεισμού και απομόνωσης και θα λυτρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών με ειδικές ανάγκες που ζουν στο περιθώριο, φυλακισμένα στην αμάθεια. Οι παρακάτω θέσεις πιστεύουμε πως αξίζει να συζητηθούν, να συμπληρωθούν και να διευρυνθούν ώστε να γίνουν αιτήματα και διεκδικήσεις.

·        ·Καθιέρωση Δημόσιας, Δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ΑμΕΑ.

·        ·Γενναία αύξηση των δαπανών για την ειδική εκπαίδευση και την ειδική επαγγελματική κατάρτιση.

·        ·Καταγραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες, οργάνωση πλήρων, οργανωμένων προγραμμάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ίδρυση, όπου χρειάζεται, δημόσιων ειδικών σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, εργαστήρια κλπ.) με πλούσιο εξοπλισμό, εποπτικό υλικό και υποδομή.

·        ·Τα ειδικά σχολεία, ενσωματωμένα στα γενικά σχολεία της περιοχής, στελεχωμένα με ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό απ’ όλες τις ειδικότητες να αποτελέσουν τη διαγνωστική και υποστηρικτική μονάδα, κέντρο μόνιμης συνεργασίας και επαφής μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών.

·        ·Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης. Στήριξη των Τμημάτων ένταξης με τα αναγκαία μέτρα (μείωση των μαθητών ανά τάξη, διορισμός δύο εκπαιδευτικών ανά τμήμα κλπ.).

·        ·Να καταργηθεί ο ψευδώνυμος νόμος 2817 που με τις διατάξεις του ακυρώνει στην πράξη το στόχο της ένταξης και το σχολείο για όλους.

·        ·Αναβάθμιση των υπαρχόντων και ίδρυση νέων μονάδων παροχής δωρεάν, ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΑμΕΑ.

·        ·Να αυξηθούν οι θέσεις μετεκπαιδευόμενων δασκάλων ειδικής εκπαίδευσης στα διδασκαλεία, να δημιουργηθεί μετεκπαίδευση για τη β/θμια, περιοδική επιμόρφωση του προσωπικού των ειδικών σχολείων αλλά και των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής.

·        ·Να γίνει επιτέλους διαχειριστικός έλεγχος στις ιδιωτικές μονάδες ειδικής αγωγής και να μετατραπούν σε δημόσιες όπως προβλέπει ο νόμος 1566.

·        ·Να απαιτήσουμε ένα δημόσιο σχολείο για όλους, πολυεπίπεδο, χωρίς περιορισμούς πρόσβασης στη γνώση, με προγράμματα που να σέβονται τις ανάγκες του κάθε μαθητή, με δραστηριότητες που επιδιώκουν τη συνεργασία, τη δημοκρατία, το σεβασμό, την αλληλοαποδοχή, ένα σχολείο για όλους που να προάγει τον κοινωνικό του ρόλο.

 

            Τέλος, το Δ.Σ. συγχαίρει τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας και δηλώνει ότι θα λάβει υπόψη του τα συμπεράσματα και πορίσματα των ομάδων εργασίας.

 

Παπλωματάς Κωνσταντίνος

·        ·Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου».

·        ·Μέλος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών και Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ 28/2/2005»

   

 

Στην ημερίδα που διοργανώνει η ΔΟΕ στη Χαλκίδα στις 28/2/2005 με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της Προσχολικής Αγωγής - Τα ιδιαίτερα προβλήματα των Νηπιαγωγών στο χώρο της εκπαίδευσης» θα συμμετέχουν από πλευράς του Συλλόγου τα μέλη του Δ.Σ. Αραμπατζή Ελένη και Στάμος Αδάμ και η συνάδελφος του 38ου Νηπιαγωγείου Ρεστέμη Αγγελική.

Το Δ.Σ. θα κοινοποιήσει σε επόμενο ενημερωτικό του φυλλάδιο τις εισηγήσεις των συναδέλφων.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

   

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Συγκεκριμένα διακινήθηκαν περίπου 500 ατζέντες και 570 προσκλήσεις για τη χοροεσπερίδα, ενώ η αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου αποδείχτηκε πολύ μικρή για τις ανάγκες της Πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 22 του Γενάρη (Κατρακάζα Στυλιανή, 30ο Δημοτικό Σχολείο, η τυχερή).

Το Δ.Σ. θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους που στήριξαν τις παραπάνω εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛ(24-01-2005)-6s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση Συλλόγου, Σάββατο 22/1/2005:

Μέλη του Δ.Σ. μετά το τέλος της εκδήλωσης.

   

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ»

   

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31/1/2005 ΣΤΙΣ 16:30 ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

            Η ομηρία των ελαστικά απασχολούμενων συναδέλφων στην εκπαίδευση, παρά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, συνεχίζεται και επεκτείνεται. Η ωρομισθία επεκτείνεται ξανά και στον πρωινό κορμό του προγράμματος. Οι διάφορες ρυθμίσεις εξασφαλίζουν... ότι δε θα διοριστεί κανείς άλλος αναπληρωτής ή ωρομίσθιος μέχρι το 2008. Τα κενά στα σχολεία είναι τεράστια, ενώ η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ δε διορίζει αναπληρωτές και δίνει εντολές για συμπτύξεις, πληθωρικά τμήματα, υπερωρίες και ωρομίσθιους. Οι όροι της δουλειάς των ωρομίσθιων παραμένουν μεσαιωνικοί και αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν. Η αμοιβή της ώρας παραμένει παγωμένη, περικόπτονται αυθαίρετα ώρες δουλειάς, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στις πληρωμές, υπάρχει αδιαφάνεια στις προσλήψεις και την επιλογή σχολείων. Ο ΑΣΕΠ ανακοινώθηκε και συνεχίζει την απαξίωση των πτυχίων.

            Ο αριθμός των διορισμών που ανακοινώθηκε και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού, επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τα επόμενα χρόνια. Όλα δείχνουν ότι μέσω της ωρομίσθιας επιχειρείται η δημιουργία ενός ευέλικτου, φθηνού εκπαιδευτικού δυναμικού, που θα λειτουργεί ως προπομπός για την ανατροπή κάθε κεκτημένου δικαιώματος στις εργασιακές σχέσεις, με επίδραση και στους νέους αλλά και στους μόνιμους συναδέλφους, μια κατάσταση που τελικά υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση και απαξιώνει το ίδιο το δημόσιο σχολείο.

            Οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι είναι εκπαιδευτικοί, κατεξοχήν θύματα της ίδιας αντιεκπαιδευτικής - αντιλαϊκής πολιτικής την οποία βιώνουμε όλοι (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, αδιόριστοι), όπως και το Δημόσιο Σχολείο, στο οποίο η μόρφωση υποβαθμίζεται για λογαριασμό της κατάρτισης, η γνώση εξοβελίζεται σε όφελος των ασύνδετων πληροφοριών με τις οποίες βομβαρδίζονται οι μαθητές, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός καλπάζει, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται και η μονιμότητα αμφισβητείται, υπονομεύεται και σιγά - σιγά καταργείται. Απαιτείται λοιπόν να παλέψουμε ενωμένοι για την κατάργηση των ωρομισθίων και αναπληρωτών, εναντίον του συνόλου της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, την προβολή και διεκδίκηση των αιτημάτων που πηγάζουν από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις.

            Όλοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται και πληρώνονται από το ΥΠΕΠΘ (κι εδώ η απαίτηση για τοποθέτηση μόνο μέσα από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι επιτακτική) εγγράφονται ως μέλη στα πρωτοβάθμια σωματεία, ανάλογα από που προσλήφθηκε και πληρώνεται ο καθένας, έχοντας πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις σύμφωνα με το καταστατικό.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

ü

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς. Κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή - ωρομίσθιου και αντικατάστασή τους με μόνιμες θέσεις εργασίας.

ü

Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών τώρα μέσα από την επετηρίδα για να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα πραγματικά κενά.

ü

Όχι στα ελαστικά συστήματα πρόσληψης και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Διορισμοί μέσα από την επετηρίδα.

ü

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την πληρωμή χωρίς καθυστερήσεις.

ü

Την υπογραφή σύμβασης που δε θα περιλαμβάνει τον όρο για μείωση των ωρών μονομερώς από τον εργοδότη, τη δυνατότητα καταβολής των δεδουλευμένων «σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του μήνα» και θα κατοχυρώνει την αύξηση του ωρομισθίου στο διπλάσιο (παραμένει η αμοιβή της ώρας παγωμένη από το 1996!). Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε και σχετική εγκύκλιος (1984), που καταργήθηκε το 1998.

 

            Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη και διεκδίκηση όλων των προβλημάτων και της ελαστικής εργασίας (συνδικαλιστική ένταξη, καταβολή των δεδουλευμένων, ένσημα, αυθαιρεσίες, μεσαιωνικές συμβάσεις, δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη δουλειά).

 

Στη συνέντευξη συμμετείχαν και μέλη Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα (ελλείψεις εκπαιδευτικών κλπ.).

Διαπιστώθηκε η ανάγκη για μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των γονιών γύρω απ’ τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής αλλά και η ανάγκη οργάνωσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μιας μαζικής κινητοποίησης η οποία και θα αναδείξει όλα τα προβλήματα που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ(31-01-2005)-2s

 

 

 

 

 

 

 

 

Γενική άποψη από τη συνέντευξη τύπου. Διακρίνονται ωρομίσθιοι συνάδελφοι και μέλη Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

   

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ»

   

 

Το Δ.Σ. έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους τις παρακάτω εκδηλώσεις:

·        ·Βραδιά μουσικής και ποίησης με παράλληλη απονομή τιμητικών πλακετών σε συνταξιούχους συναδέλφους, μέλη του Συλλόγου μας.

·        ·Οργάνωση εκδρομής στο Εξωτερικό.

·        ·Εκδήλωση με πολυπολιτισμικό περιεχόμενο. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να στελεχώσουν τις αντίστοιχες επιτροπές μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Δ.Σ.

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ Η/Υ»

   

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου σε συνεργασία με το ΙΠΕΜ της ΔΟΕ θα οργανώσει σεμινάρια εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων στους Η/Υ διάρκειας 40 ωρών (4 ώρες εβδομαδιαίως). Ο ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων είναι 8 συνάδελφοι και οι οποίοι θα επιλεγούν με τη διαδικασία της κλήρωσης (Τρίτη 1 Μαρτίου στις 18:00 στα Γραφεία του Συλλόγου).

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής θεωρείται η μη συμμετοχή των συναδέλφων σε ανάλογο σεμινάριο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«28ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

   

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου με αφορμή το σοβαρότατο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 28ο Δημοτικό Σχολείο και την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισής του, παίρνει για μια ακόμη φορά πρωτοβουλία οργάνωσης σύσκεψης με προοπτική την ανάπτυξη δυναμικών μορφών κινητοποιήσεων.

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ»

   

 

Με απόφασή του το Δ.Σ. του Συλλόγου θα πραγματοποιήσει στις αρχές του Απρίλη ημερίδα με θέμα: «Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Σε επόμενο ενημερωτικό θα υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΕΥΧΕΣ»

   

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εύχεται γρήγορη ανάρρωση στο συνάδελφο Καψάλη Παναγιώτη, ύστερα από τη σοβαρή περιπέτεια που αντιμετώπισε με την υγεία του.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου βρίσκεται κοντά στο συνάδελφο και στηρίζει τις προσπάθειές του.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ»

   

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί σε συνάντηση τους συναδέλφους Τμημάτων Ένταξης την Δευτέρα 14 του Φλεβάρη στις 19:00 στα Γραφεία του Συλλόγου (1ο Δημοτικό Σχολείο) με θέμα τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

ΣΤΙΣ 19:00

ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

(ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)

 

 

 

 

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ

 

 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

 

 

                                                                                ΤΟ Δ.Σ.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ»

   

 

Αντιπροσωπείες του Δ.Σ. του Συλλόγου έχουν λάβει μέρος στις παρακάτω εκδηλώσεις:

·        ·Κοπή πίτας του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α.

·        ·Κοπή πίτας του Παραρτήματος Εθνικής Αντίστασης και των Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης.

·        ·Κοπή πίτας των Δημοτικών Παρατάξεων «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης», «Ανάπλαση», «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας».

·        ·Κοπή πίτας του Συλλόγου Πολυτέκνων Περιστερίου.

·        ·Ημερίδα με θέμα: «Μαθησιακές Δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης» που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος της 36ης περιφέρειας Π.Ε. Αθηνών Κα Καλογρίδη Σοφία.

·        ·Εγκαίνια της Έκθεσης «Ελαίας Εγκώμιον» στο ΚΥΒΕ που διοργάνωσε ο Δήμος Περιστερίου.

·        ·Ετήσιο μνημόσυνο του συναδέλφου Κοτσαρίδα Σωτήρη.

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Ο.Ε.»

   

 

Αθήνα 3/2/2005

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Απόφαση - Εισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τις Γ.Σ. των Συλλόγων της Χώρας

Συνάδελφοι

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στη σημερινή του συνεδρίαση 3/2/2005, αφού έλαβε υπόψη του:

α) Την απόφασή του στις 21 Δεκέμβρη του 2004

β)Τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στις περιφερειακές συσκέψεις των συνδικαλιστικών στελεχών, που πραγματοποιήθηκαν το μήνα Γενάρη σ΄ ολόκληρη τη χώρα.

γ) Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί τα βασικά αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου του κλάδου, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις 29-9-2005.

δ) Την αναγκαιότητα ανάδειξης και προβολής των αιτημάτων καθώς και διεκδίκησης λύσεων σ' αυτά με αγωνιστικές - απεργιακές κινητοποιήσεις.

ε) Το γεγονός ότι, ο οποιοσδήποτε αγώνας για να πετύχει χρειάζεται σωστή προετοιμασία και δημιουργία αγωνιστικού κλίματος στη βάση.

Αποφάσισε

Α΄ Διεκδικητικό Πλαίσιο

1. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% επί του ΑΕΠ, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

2. Επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών.

Διεκδικούμε:

  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Π.Ε. με βάση τις θέσεις μας.
  • Νέο ενιαίο μισθολόγιο με κατώτατες αποδοχές 1300 Ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο.
  • Άμεση καταβολή του υπολοίπου του επιδόματος των 176 (103€)

3. Διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων (κάλυψη όλων των πραγματικών κενών της εκπαίδευσης, κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων, ενιαίο ωράριο για όλους τους εκπαιδευτικούς με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους.

Β. Αγωνιστικό Πλαίσιο

1. Ο Φλεβάρης να αναδειχθεί σε μήνα Παιδείας. Θα πραγματοποιηθούν, σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς (εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ΕΛΜΕ, γονείς κλπ.), για το σκοπό αυτό, εκδηλώσεις σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί. (Αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε.). Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες κοινή συνέντευξη τύπου όλων των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών στην Αθήνα. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα αναλάβει σε συνεργασία με τους Τοπικούς Συλλόγους την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στα Γιάννενα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Χαλκίδα.

2. Η ημερομηνία πραγματοποίησης των Γ.Σ. των Συλλόγων παρατείνεται μέχρι τις 9 του Μάρτη, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους Συλλόγους για τη σωστή προετοιμασία τους και για τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων σ' αυτές.

Η πρόταση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τις Γ.Σ. των Συλλόγων είναι: "Πραγματοποίηση 24ωρης ή 48ωρης ή άλλης μορφής απεργιακής κινητοποίησης, που θα αποφασίσουν οι Γ.Σ., στο β΄ δεκαήμερο του Μάρτη".

Η τελική απόφαση για τη μορφή της απεργιακής κινητοποίησης θα ληφθεί στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Αν η Ολομέλεια δεν έχει καταστατική απαρτία, την απόφαση θα λάβει την ίδια μέρα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

3. Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ θα γίνει στην Αθήνα στις 10 του Μάρτη 2005 (την ίδια ημερομηνία πραγματοποιεί Ολομέλεια και η ΟΛΜΕ).

4. Μετά την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος θα γίνουν νέες Γ.Σ. στους Συλλόγους, με πρόταση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Καλούμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων της χώρας σε συνεργασία με τους άλλους φορείς:

  • Να ξεκινήσουν από σήμερα τον προγραμματισμό των εκδηλώσεών τους για την ανάδειξη των προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.
  • Να ορίσουν την ημερομηνία πραγματοποίησης των Γ.Σ. των Συλλόγων, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων σ' αυτές. (Να ζητήσουν γι' αυτό άδεια μιας εργάσιμης ημέρας από τους Δ/ντές εκπαίδευσης).
  • Να κοινοποιήσουν, άμεσα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους και των Γ.Σ. στη Δ.Ο.Ε. προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. να παρευρεθούν σ' αυτές.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Αθήνα 3/2/2005

Προς
Τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΚΥΣΠΕ

Θέμα: Παραιτήσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Συνάδελφοι,

Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στις 4-1-2005, στην οποία θα συζητηθούν και οι αιτήσεις για παραίτηση συναδέλφων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας ενημερώνει ότι πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι, μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση, οι αιτήσεις αυτές να γίνονται αποδεκτές στο σύνολό τους.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Αθήνα 1/2/2005

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΥΠ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 31-1-2005, στα γραφεία της ΟΛΜΕ, στην Αθήνα, κοινή Σύσκεψη εκπαιδευτικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων που είναι μέλη του ΕΣΥΠ προκειμένου να εξετάσει τα προβλήματα που απασχολούν τη δημόσια εκπαίδευση και στις τρεις βαθμίδες της και να συντονίσει τη δραστηριότητά τους σε σχέση με τη λειτουργία του ΕΣΥΠ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων: ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΑΣΓΜΕ, ΓΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, ΟΙΕΛΕ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, ΠΟΣΔΕΠ, καθώς και εκπρόσωπος του ΤΕΕ, ως κοινός εκπρόσωπος των επιστημονικών, επαγγελματικών επιμελητηρίων και συλλόγων.

Η Σύσκεψη κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:

Οι φορείς που συμμετέχουμε στη σημερινή σύσκεψη αποφασίζουμε να συντονίσουμε τη δράση μας:

  • για την αποτελεσματική υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης,
  • για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη μόρφωση όλων των νέων, που η Πολιτεία έχει την αυτονόητη υποχρέωση να παρέχει δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες,
  • για την επιστημονική, επαγγελματική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, και
  • για την άμεση αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της εκπαίδευσης μέσω της αναγκαίας αναδιανομής των διαθέσιμων πόρων.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τον "Εθνικό Διάλογο για την παιδεία" και τη λειτουργία του ΕΣΥΠ για να εμφανίσει την εικόνα μιας ευρύτερης συναίνεσης σε προειλημμένες αποφάσεις της.

Θα αποστείλουμε εντός των επόμενων ημερών κοινή πρόταση προς τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ για τη διαμόρφωση του πλαισίου προτεραιοτήτων για την Ολομέλεια και τα επιμέρους συμβούλια, στην οποία θα περιλάβουμε τα θέματα που, κατά την εκτίμησή μας, πρέπει να συζητηθούν στο ΕΣΥΠ και να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση.

Τέλος, καλούμε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους φοιτητές, τους μαθητές και τους φορείς των εργαζομένων, να οργανώσουμε από κοινού το δικό μας διάλογο με την κοινωνία και τους δικούς μας αγώνες για τη μεγάλη υπόθεση της υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων:

ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΑΣΓΜΕ, ΓΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, ΟΙΕΛΕ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, ΠΟΣΔΕΠ, ΤΕΕ

 

 

Αθήνα 28/1/2005

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Ε΄
Μητροπόλεως 15
101 85 ΑΘΗΝΑ
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Πληροφορίες: Γ. Λιαμπότης
Τηλέφωνο:210 - 3224387
FAX: 210 - 32.48.264

ΘΕΜΑ : Συγκρότηση Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Π.Ε. (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.)

Έχοντας υπόψη :

1. Τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν.1566/1985 (ΦΕΚ 167 - Α΄) "Δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κ.α.δ."

2. Τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 3 του Ν.2188/1994 (ΦΕΚ 18-Α΄) "Ρύθμιση θεμάτων διοίκησης της Εκπαίδευσης κ.α.δ.".

3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 1 (ΦΕΚ 1/Α/2003) Σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, αρμοδιότητας αυτών . . . . . . . ."

4. Τις διατάξεις του άρθ. 6 του Ν.2839/2000 (ΦΕΚ 196 - Α΄) "Ρυθμίσεις θεμάτων ΥΠΕΣΔΑΑ κ.α.δ."

5. Την αρίθμ. Φ.350/94/45772/Δ1/20 - 12 - 2004 απόφασή μας " Αποτελέσματα εκλογής αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ( ΚΥΣΠΕ ) "

6. Την αριθμ. Φ.350/ 3 / 2691 / Δ1 / 13 - 1 -2005 απόφασή μας με την οποία διορίστηκαν τα αιρετά μέλη του Κ.Υ.Σ.Π.Ε.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Συγκροτούμε το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) ως εξής:

Α. ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

1. Γιαννάκος Ιωάννης , Διευθυντής της Β΄ Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Αθηνών , ως πρόεδρος.

2. Βυζιώτης Καρυοφύλλης, Διευθυντής της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Θεσ/νίκης , ως αντιπρόεδρος.

1. Λεμονιάδου - Μιχαηλίδου Ιωάννα , Διευθύντρια της Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Χίου , ως μέλος.

2. Τζαβάρας Νικόλαος, δάσκαλος - αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Καραγιάννης Θωμάς, δάσκαλος - αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Β. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

1. Γκάνιος Γεώργιος , Διευθυντής της Δ΄ Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Αθηνών

2. Ζίκος Κων/νος , Διευθυντής της Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Μαγνησίας .

3. Μπασινά Ελένη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Εύβοιας

4. Μεζίκης Βασίλειος, δάσκαλος - αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

5. Φασφαλής Νικόλαος , δάσκαλος - αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Γραμματέα του Συμβουλίου ορίζουμε την Κωνσταντινίδου Αρετή, διοικητικό υπάλληλο του ΥΠΕΠΘ με αναπληρώτρια την Φουντουκάκη Ναταλία εκπαιδευτικό - αποσπασμένη στην Κ.Υ. του ΥΠΕΠΘ.

Η θητεία των μελών του Συμβουλίου λήγει στις 31-12-2006.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Εσωτερική Διανομή

1. Γραφείο κ. Υπουργού

2. Γραφείο κ. Υφυπουργού

3. Κ.Υ.Σ.Π.Ε.

4. Δ/νση Προσωπικού Π.Ε.

 

Αθήνα 27/1/2005

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο διάλογος και η συναίνεση στα θέματα της Παιδείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να έχουν προοπτική οι αλλαγές που επιχειρούνται, κάθε φορά, στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

Ως συνδικαλιστικό κίνημα, για λόγους αρχής, είμαστε υπέρ του διαλόγου. Αρκεί ο διάλογος αυτός να είναι ειλικρινής, υπεύθυνος και ουσιαστικός και να καταλήγει σε κοινά αποδεκτές λύσεις.

Η Ομοσπονδία μας, έγκαιρα, από τα τέλη του περασμένου Μάρτη έθεσε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας - στην πρώτη συνάντηση που είχε μαζί της - για διάλογο, όλα τα θέματα που αποτελούν τον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σήμερα, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κυρίαρχος στόχος του διαλόγου θα πρέπει να είναι, για μας, η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτός ο στόχος χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

  • Άμεση αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% επί του ΑΕΠ, γιατί χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κτιριακής και της υλικοτεχνικής υποδομής, της κατάργησης της διπλοβάρδιας κ.α.
  • Νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας,
  • Συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ,
  • Καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, που σήμερα είναι εκτός Νηπιαγωγείου,
  • Βελτίωση και επέκταση του θεσμού του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου,
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (1:20),
  • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων και, φυσικά,
  • Αυξήσεις στις αποδοχές των εκπαιδευτικών για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους και μόνο.

Βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου. Τα παραπάνω, όμως, σχετίζονται, άμεσα, με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και υπάρχει ανάγκη να ληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα.

Θέλω, να τονίσω, επίσης, πως παρά το γεγονός ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου, όπως και στην αρχή τόνισα, ωστόσο σε καμιά περίπτωση, δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας έναν προσχηματικό διάλογο, που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο και στον οποίο απλά θα ανακοινώνονται οι προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

 

 

Αθήνα 26/1/2005

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Θέμα: Καταστατικές τροποποιήσεις ΑΔΕΔΥ

Συνάδελφοι

Σας αποστέλλουμε τις αποφάσεις του 32ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, που αφορούν τις τροποποιήσεις του καταστατικού της. Επισημαίνουμε την τροποποίηση που έγινε στο άρθρο 4 σύμφωνα με την οποία: " Δικαίωμα εγγραφής στις Δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις έχουν εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολούνται στο Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α., τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Ν.Π. που είναι στον αποκλειστικό και αμιγή έλεγχο του Δημοσίου".

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Αθήνα 25/1/2005

Όργανα του ΕΣΥΠ

Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Αθανάσιος Βερέμης Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τηλ. 210 3232010, Fax: 210 3232010

Ολομέλεια*

1. Αθανάσιος Βερέμης Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Πρόεδρος Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Τηλ. 210 3232010, Fax: 210 3232010

2. Μιχαήλ Μπρατάκος Πρόεδρος Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας Τηλ. 210 5385500, Fax: 210 5314874, email: brat@teiath.gr

3. Γεώργιος Γούσης Πρόεδρος Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής Τηλ. 210 6450204, Fax: 210 6450609

4. Γεώργιος Μέργος Εκπρόσωπος Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Τηλ. 210 3332706, Fax: 210 3332499, 210 3332643

5. Ανδρέας Καραμάνος Εκπρόσωπος Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Τηλ. 210 3723790, Fax: 210 3723457

5α. Αθανάσιος Κυριαζής Αναπληρωματικός εκπρόσωπος Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ειδικός Γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Τηλ. 210 3246748, Fax: 210 3246751

6. Εκπρόσωπος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Όπως ορίστηκε, έως την 19ην Ιανουαρίου 2005, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρ. 7, του ΠΔ 127 ( ΦΕΚ Α 114/12.5.2003)

7. Πέτρος Τσούγκας Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας 'Ερευνας και Τεχνολογίας Μόνιμος υπάλληλος ΓΓΕΤ κλάδου ΠΕ Ειδικού Προσωπικού Τηλ. & Fax 210 7796832, 210 7458188, email:Ptsou@gsrt.gr

7α. Όλγα Στεργίου Αναπληρωματική Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας 'Έρευνας και Τεχνολογίας Μόνιμη υπάλληλος ΓΓΕΤ κλάδου ΠΕ Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Τηλ. 210 7716015, 210 7458069, email:Oste@gsrt.gr

8. Βάσω Κόλλια Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς Τηλ. 210 2599500, Fax: 210 2599507, email: ggng@neagenia.gr

8α. Ντόρα Γιαννάκη Αναπληρωματική Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς Επιστημονική σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς Τηλ. 210 2599500, email: d.giannaki@neagenia.gr

9. κ. Ιγνάτιος Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Τηλ. 24210 91200, 6945 399898, Fax: 24210 67903

9α. κ. Θεόκλητος Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τηλ. 210 7272202

10. Γεώργιος Βενιέρης Εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων Καθηγητής και Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Τηλ. 210 8211124, Fax: 210 8215909, emailΙ: rector@aucb.gr

Ι0α. Ανδρέας Ανδρεόπουλος Αναπληρωματικός εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων Καθηγητής και Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τηλ. 210 7722046, Fax: 210 7722048, email: andrea@central.ntua.gr

11. Δημήτριος Νικόπουλος Εκπρόσωπος της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ Καθηγητής και Πρόεδρος ΤΕΙ Καλαμάτας Τηλ. 27210 45101, Fax: 27210 45103, email:management@teikal.gr

11 α. Σωτήρης Κανδρέλης Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ Καθηγητής και Πρόεδρος ΤΕΙ Ηπείρου Τηλ. 26810 21164, Fax: 26810 76405, email:proedros@teiep.gr

12. Μιχάλης Παπαδόπουλος Πρόεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τηλ. 210 6081862, Fax: 210 6081864, email: mipapado@pi-schools.gr

12α. Δημήτριος Βλάχος Αναπληρωτής του Προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τηλ. 210 6016384, 2310 425244, Fax: 210 6007298, email:

13. Δημήτριος Γλάρος Πρόεδρος Κέντρου Εκπαιδευτικής 'Ερευνας Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τηλ. 210 3252439, Fax: 210 3257336, email:

14. Μαρία Κανελλοπούλου Πρόεδρος Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Συνταξιούχος Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας Τηλ. 210 5203253, Fax: 210 5203252

15. Εκπρόσωπος Ε.Φ.Ε.Ε

16. Εκπρόσωπος Ε.Σ.Ε.Ε.

17. Εκπρόσωπος της Βουλής των Εφήβων

18. Λάζαρος Απέκης Εκπρόσωπος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων Αντιπρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τηλ. 210 7722990, 6934 618353, Fax: 210 7722932, email: lapekis@central.ntua.gr

19. Σωτήρης Μπρέστας Εκπρόσωπος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) των ΤΕΙ Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Τηλ. 210 5385142, 6932 247697, Fax: 210 5385142, email: oseptei@teiath.gr

19α. Ιωάννης Τσάκνης Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) των ΤΕΙ Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Τηλ. 210 5385517, 6937 082860, email: jtsaknis@teiath.gr

20. Γρηγόρης Καλομοίρης Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Τηλ. 210 3318628, 6944 604063, Fax: 210 3227382

20α. Βασίλης Λουζιώτης Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Τηλ. 210 3318625, 6974 434298, Fax: 210 3227382

21. Δημήτρης Μπράτης Εκπρόσωπος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Τηλ. 210 3312790, 6974 750402, Fax: 210 3231977, email: secretariat@doe.gr

21α. Βασίλειος Παληγιάννης Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Τηλ. 210 3312793, 6974 750409, Fax: 210 3231977

22. Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Τηλ. 210 5230819,email: oiele@otenet.gr

22α. Νικόλαος Φωτόπουλος Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Τηλ. 210 5230819, email: oiele@otenet.gr

23. Ιουλία Νάρη Εκπρόσωπος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας Τηλ. 210 7793752, 6972 2775179, Fax: 210 7482186

23α. Βασίλειος Τουλίκας Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας Τηλ. 2310 321391, 6936 321391, Fax: 2310 416003, email: toulikasb@mail.gr

24. Μιχάλης Κουρουτός Εκπρόσωπος Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Τηλ. 210 5230819, 210 5238148, 6945 807374, Fax: 210 5230819

25. Φώτης Λίτσος Εκπρόσωπος Ηανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) Τηλ. 25910 25286, Ε 25910 25285

25α. Νίκος Γκοτσίνας Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) Τηλ. 210 7775789

26. Ηλίας Ηλιόπουλος Εκπρόσωπος Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) Γενικός Γραμματέας Ανωτάτης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) Τηλ. 210 3246109, 6932 600786, email: adedy@netplan.gr

26α. Κώστας Παπαντωνίου Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Ανωτάτης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) Αντιπρόεδρος Ανωτάτης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) Τηλ. 210 3246109, 6977 278004, email: adedy1@netplan.gr

27. Ελένη Κολιοπούλου Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Τηλ. 210 3467006, Fax: 210 3471281, email: lenak@otenet.gr

27α. Αντώνης Τορτοπίδης Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Συντονιστής Μονάδας 'Ερευνας και Ανάλυσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Τηλ. 210 3236673, 6944 354174, Fax: 210 3222929, email: lazari@fgi.org.gr

28. Δρακούλης Φουντουκάκος Εκπρόσωπος Κεντρικής 'Ενωσης Επιμελητηρίων Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Τηλ. 210 3624280, Fax: 210 3612218, email: president@acci.gr

28α. Κέλλυ Ξυνή Αναπληρωματική Εκπρόσωπος Κεντρικής 'Ενωσης Επιμελητηρίων Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Τηλ. 210 8899702, Fax: 210 8899707

29. Ιωάννης Αλαβάνος Κοινός Εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τηλ. 210 33 13581-3, Fax: 210 3222504

29α. Χριστίνα Τσαγκλή Κοινός Εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος Τηλ. 6937 028550

30. Άγγελος Αγγελόπουλος Κοινός Εκπρόσωπος Επιστημονικών Οργανώσεων Πανελλαδικής Εμβέλειας στους Τομείς των μαθηματικών, της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της γεωλογίας, της πληροφορικής και της φιλολογίας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών Τηλ. 210 7276886, Fax: 210 7276987

30α. Παναγιώτης Φιλντίσης Αναπληρωματικός Κοινός Εκπρόσωπος Επιστημονικών Οργανώσεων Πανελλαδικής Εμβέλειας στους Τομείς των μαθηματικών, της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της γεωλογίας, της πληροφορικής και της φιλολογίας Αντιπρόεδρος της 'Ενωσης Ελλήνων Φυσικών Τηλ. 210 3635701, Fax: 210 3610690

31. Δημήτριος Δημόπουλος Κοινός Εκπρόσωπος Επαγγελματικών Σωματείων Αποφοίτων ΤΕΙ Πρόεδρος της Επιστημονικής 'Ενωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Τηλ. 210 2401705, 6944 283705, Fax: 210 2401705, email: eetem@hol.gr

31α. Σταύρος Κυριαζής Αναπληρωματικός Κοινός Εκπρόσωπος Επαγγελματικών Σωματείων Αποφοίτων ΤΕΙ Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων Τηλ. 210 9210526, 6972 133693, email: stakyr@mailbox.gr

32. Φίλιππος Τσαλίδης Εκπρόσωπος Νέας Δημοκρατίας Τηλ. 210 3706241, Fax: 210 3706041

33. Μαρία Δαμανάκη Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ Τηλ. 210 3614591 -2, Fax: 210 3614571

33α. Συλβάνα Ράπτη Αναπληρωματική εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ Τηλ. 2103606067

34. Εκπρόσωπος ΚΚΕ - δεν Θα ορίσουν

35. Αθανάσιος Βλάχος Εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας Τηλ. 6974 801047, email: kafatsaki@ath.forthnet.gr

35α. Ασπασία Βελισσαρίου Αναπληρωματική Εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας Τηλ. 210 6743202, email: abelis@enl.uoa.gr

36. Σπυρίδων Σταθόπουλος Εκπρόσωπος ΛΑΟΣ Τηλ. 210 3830809, 6944 867397, Fax: 210 3829158

36α. Φωτεινιά Αικατερίνη Γλυκού Αναπληρωματική Εκπρόσωπος ΛΑΟΣ Τηλ. 6976 863551, Fax: 210 9922888

37. Γεράσιμος Φόρτες Εκπρόσωπος Κεντρικής 'Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αργοστολίου Τηλ. 26710 22230, 26710 22488, Fax: 26710 22572

38. Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος Εκπρόσωπος 'Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδισικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) Νομάρχης Ηλείας

 

 

 

Αθήνα 20/1/2005

Προς:
1. Την Υπουργό Παιδείας
κ. Μαριέττα Γιαννάκου
2. Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Γεώργιο Καλό
3. Τον Γενικό Γραμματέα
κ. Ανδρέα Καραμάνο
ΚΟΙΝ.: Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Ωράριο ολιγοθεσιτών συναδέλφων μας

ΣΧΕΤ: Η υπ'αρ. 2427/2004 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Κυρία Υπουργέ

Κύριε Υφυπουργέ

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από το 1997 που ψηφίστηκε ο Ν.2517, ο οποίος καθορίζει το ωράριο των εκπαιδευτικών της Π.Ε. με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους, είχε τη θέση ότι η εξαίρεση των συναδέλφων μας, που υπηρετούν σε ολιγοθέσια σχολεία, από τις γενικές ρυθμίσεις του Νόμου, είναι αντισυνταγματική.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ'αριθμ. 2427/2004 απόφασή του, απέρριψε την προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Κέρκυρας, η οποία δικαιώνει συνάδελφό μας και του επιδικάζει συγκεκριμένο ποσό, ως υπερωριακή αποζημίωση, για τις επιπλέον ώρες που εργάστηκε.

Ύστερα απ'αυτά κύριοι Υπουργοί το Δ.Σ. της ΔΟΕ, σε εφαρμογή της τελεσίδικης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητά:

1) Να τροποποιήσετε το συγκεκριμένο Νόμο (Ν. 2517/1997) και να ορίσετε το ωράριο όλων των εκπαιδευτικών της Π.Ε. με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως του τύπου σχολείου στο οποίο υπηρετούν.

2) Για να μην υπάρξουν χιλιάδες δικαστικές προσφυγές να χορηγήσετε, αναδρομικά από το 1997, σε όλους τους συναδέλφους μας, που υπηρέτησαν σε ολιγοθέσια σχολεία, ως υπερωριακή αποζημίωση, τα ποσά που δικαιούνται.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Αθήνα 20/1/2005

Προς
Την Υπουργό Παιδείας
κ. Μαριέττα Γιαννάκου
Κοιν.: Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Θέμα: Επιλογή στελεχών Εκπαίδευσης

Κυρία Υπουργέ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας αποστέλλει τις προτάσεις του, σε επίπεδο γενικών αρχών, για το ζήτημα της επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει, από την πλευρά σας, συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου ή Π.Δ. για την καθιέρωση ενός αντικειμενικού, αδιάβλητου και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, παρά τη δέσμευσή σας, στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις 4-10-2004, ότι οι προτάσεις σας θα μας αποστέλλονταν, για διάλογο, μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Επισημαίνουμε ότι η σχετική διαδικασία έχει, ήδη, καθυστερήσει αφού, o N.3260/04 ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία λήξης της θητείας των υπηρετούντων προσωρινών Δ/ντών Εκπαίδευσης και προϊσταμένων Γραφείων την 31η /8/2005.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Γενικές αρχές

  • Θεσμοθέτηση ενός συστήματος επιλογής στελεχών εκπαίδευσης που να είναι κοινά αποδεκτό, να διασφαλίζει τη διαφάνεια, να κατοχυρώνει την αξιοκρατία και που η πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων των υποψηφίων να προκύπτει με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια.
  • Τα αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια να ενισχύουν την αξιοκρατία και να είναι τέτοια, που να είναι δυνατόν οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν το σύνολο τους σε μόρια.
  • Η συνέντευξη να μην είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή των στελεχών.
  • Να λαμβάνεται υπόψη η έκθεση αξιολόγησης που θα έχει γίνει για όσους επιθυμούν να επιλεγούν ως στελέχη εκπαίδευσης.
  • Τα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής Σχολικών Συμβούλων και Προϊσταμένων να είναι επιστήμονες με γνώσεις Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας.
  • Τα Διδασκαλεία Μετεκπαίδευσης να αναλάβουν την επιμόρφωση των στελεχών της εκπαίδευσης.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

******************************

 

Ενημερωτικό Νο 3

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005
ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ ΔΕΠ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ 28/2/2005
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Ο.Ε.

 

     
 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

εύχεται σ’ όλους τους συναδέλφους

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ

ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

γεμάτο Υγεία και Πρόοδο

 
     

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005»

   

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005:

ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ.

Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

 

Από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το 2005 αποκαλύπτεται ότι η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης θα συνεχιστεί, καταρρίπτοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν ουσιαστική αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σταθερή παραμένει η χρηματοδότηση του ΥΠΕΠΘ από το ΠΔΕ, ενώ το συνολικό ποσοστό των δαπανών του ΓΚΠ του 2005 για την Παιδεία, προβλέπεται να φτάσουν στο ιδιαίτερα χαμηλό 7,4%, ακόμη χαμηλότερο από το 7,6% του 2004 και πολύ μακριά από τις διεκδικήσεις του κινήματος για 15%, αλλά και τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες και απαιτήσεις.

ΠΙΝΑΚΑΣ δαπανών (εκ. ευρώ) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

2004

2005

Ποσοστό 2004

Ποσοστό 2005

Σύνολο δαπανών

5573,35

5453,13

7,6%

7,4%

 

            Συγκεκριμένα: Οι δαπάνες του ΓΚΠ για την Παιδεία, είναι μειωμένες κατά 120 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τον ΓΚΠ του 2004. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους ανερχόταν σε 5573,35 εκ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2005 προβλέπονται 5.453,13 εκ ευρώ. Από το γεγονός αυτό προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:

1.    1. Οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται ενώ οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά, πράγμα που σημαίνει πως όχι μόνο δεν είναι δυνατό να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, αλλά τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα θα οξυνθούν παραπέρα. Ο προϋπολογισμός, επί της ουσίας, κινείται στη λογική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, προχωρά ακόμη ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση και, αφού αδυνατεί να καλύψει βασικές και πιεστικές, άμεσες απαιτήσεις, προωθεί τη λογική της εμπορευματοποίησης, με τους γονείς να καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και τα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα να ωθούνται στην αναζήτηση άλλων πόρων (χορηγοί, επιχειρηματική δραστηριότητα κλπ).

2.    2. Με δεδομένο ότι πρώτο σχέδιο του ΓΚΠ η πρόβλεψη για την πραγματοποίηση δαπανών από το ΥΠΕΠΘ, το έτος 2004, ανέρχεται σε 5.124 εκ. ευρώ, με προϋπολογισμό τα 5.573,35 εκ. ευρώ, αποκαλύπτεται πως ούτε οι προβλεπόμενες για το 2005 δαπάνες είναι βέβαιο πως θα πραγματοποιηθούν.

            Τέλος, σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ΥΠΕΠΘ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η μοναδική παρατήρηση είναι η στασιμότητα των δαπανών. Η εκτίμηση πραγματοποίησης δαπανών για το 2004 ανέρχεται σε 803 εκ. ευρώ και η πρόβλεψη για το 2005 σε 812 εκ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρο πως τα τεράστια προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση, όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν, αλλά θα οξυνθούν επίσης, εντείνοντας τη μορφωτική υποβάθμιση. Έτσι προτάσεις που ακούγονται από διάφορες πλευρές περί εκτέλεσης έργων στην εκπαίδευση με τη μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης» και της εκμετάλλευσής τους από ιδιώτες για εμπορικούς σκοπούς και αποκόμιση κερδών, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σοβαρή μείωση της χρηματοδότησης στον ΟΣΚ, όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα:

Πίνακας: Χρηματοδότηση στον ΟΣΚ

2005

2004

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΠΟΣΟΣΤΟ %

58.221.000

72.600.000

14.379.000

-19,8

 

Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα τη σημαντική μείωση των κονδυλίων του ΠΔΕ για Έρευνα και Τεχνολογία, παρότι η χώρα μας διαθέτει στον τομέα αυτό το μικρότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Γίνεται έτσι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης για ολοσχερή εξάρτηση της διεξαγόμενης έρευνας από τους διάφορους «ιδιώτες» χρηματοδότες της, τις επιχειρήσεις ή τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΔΕ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

2005

2004

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

%

65.000.000

73.000.000

8.000.000

-10,9

 

            Σήμερα η λαϊκή οικογένεια συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δυσβάσταχτα έξοδα που απαιτεί η «δωρεάν» Παιδεία, τα παιδιά μας συνεχίζουν να τρέχουν αγχωμένα στη διαδρομή σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο, παρά την κατάργηση των εξετάσεων της Β΄ Λυκείου και τη μείωση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων από εννέα σε έξι. Και είναι πολύ φυσικό αυτό, αφού, παρά τις αλλαγές, η ουσία παραμένει ίδια: το Λύκειο προθάλαμος των ΑΕΙ - ΤΕΙ, προγυμναστήριο των μαθητών για τις εξετάσεις εισαγωγής. Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση προθέσεων της Υπουργού Παιδείας για καθιέρωση εξετάσεων και στο Δημοτικό, τα διάφορα φροντιστήρια έχουν αρχίσει πυρετωδώς την κατάστρωση των σχετικών προγραμμάτων και το σχεδιασμό της διαφημιστικής τους καμπάνιας. Και φυσικά δεν χρειάζεται να απορεί κανείς γιατί τα παιδιά βγαίνουν όλο και περισσότερο αμαθή από το σημερινό σχολείο της αποστήθισης ασύνδετων πληροφοριών, της αποσπασματικότητας, της αντιεπιστημονικότητας και του ανταγωνισμού, αφού στόχος δεν είναι η μόρφωση και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, αλλά η ταξινόμηση των πληροφοριών σε «κουτάκια» και η «προπόνηση» των μαθητών στο να ανοίγουν τα κατάλληλα, που απαντούν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Έτσι η ακριβοπληρωμένη αμάθεια εντείνεται, η προσωπικότητα διασπάται και το ενδιαφέρον για τη μόρφωση υποβαθμίζεται συνεχώς, παρασύροντας μαζί του την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό.

             Το διπλό και ανισότιμο σχολικό δίκτυο (Ενιαίο Λύκειο - ΤΕΕ, ΤΕΛ ή όπως αλλιώς το βαφτίσουν) συνεχίζει να διαχωρίζει τους μαθητές σε «καλούς» και «κακούς», σε αυτούς που «παίρνουν» τα γράμματα και σε αυτούς που «δεν τα παίρνουν», σε αυτούς που προορίζονται για τα Πανεπιστήμια και σε αυτούς που ψάχνουν μια τέχνη από τα δεκαπέντε τους, αναπαράγοντας τους ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις.

            Στο «ολοήμερο» σχολείο «παρκάρονται» ακόμη οι μαθητές με μοναδικό εξοπλισμό το ψυγείο και το φούρνο μικροκυμάτων, μέχρι να έρθει η ώρα να αρχίσουν το τρέξιμο στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τις άλλες τους δραστηριότητες, αφού καμία από αυτές τις ανάγκες δεν καλύπτεται μέσα στο σχολείο και οι γονείς είναι αναγκασμένοι να «αγοράζουν» από τους ιδιώτες. Μπορεί βέβαια η παιδαγωγική να είναι εξορισμένη από το «ολοήμερο», οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών όμως είναι γεγονός, η διχοτόμηση και διαφοροποίηση του προγράμματος κατοχυρώνεται και η εμπορευματοποίηση προωθείται, με την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του «ολοήμερου» και την αγορά υπηρεσιών, που πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς.

            Η αξιολόγηση ετοιμάζεται να επιβάλλει το νόμο «της σιωπής» στα σχολεία, να διαμορφώσει λίστες «καλών» και «κακών» (με κριτήριο πάντα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου), να προωθήσει και κατοχυρώσει την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε κυνηγούς «χορηγών».

Στο όνομα της «σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά», οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να εισβάλλουν στα σχολεία, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα του καθενός με βάση τις δικές τους επιλογές, προωθώντας την εφήμερη κατάρτιση στις τρέχουσες ανάγκες τους, όπως επιτάσσει ο στόχος της παραγωγής των αυριανών «απασχολήσιμων» χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις. Εταιρείες, μας λένε, θα μας λύσουν το πρόβλημα των σχολικών κτιρίων, νοικιάζοντας όμως τους χώρους τους σε εμπόρους, για να βγάζουν κέρδη. Η εμπορευματοποίηση ενισχύεται, το «σχολείο της αγοράς» οικοδομείται.

            Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, βλέπουν για άλλη μία χρονιά τη λιτότητα να εξανεμίζει το μισθό τους τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα να απειλούνται με νέα επέλαση, τα πτυχία τους να απαξιώνονται διαρκώς (ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, που αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα διατηρείται), τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο στην εκπαίδευση (παρά την ακόμη μία «ρύθμιση» - κοροϊδία για τους αναπληρωτές), την ιδιωτική τους ζωή να βιντεοσκοπείται από χιλιάδες καμεροχαφιέδες και αερόπλοια.

            Οι εργαζόμενοι καταπλακώνονται από την αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους, μπροστά στην ανεργία, την ανασφάλεια, την ένταση της εκμετάλλευσης που γεννά ο ανταγωνισμός των κερδών του κεφαλαίου, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που σφαγιάζει λαούς και αλλάζει τα σύνορα.

            Ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός έρχεται και με τη γλώσσα των αριθμών να επιβεβαιώσει τις παραπάνω διαπιστώσεις και εκτιμήσεις. Έτσι, χαρακτηριστικό του νέου προϋπολογισμούείναι η σοβαρή μείωση των επιχορηγήσεων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για δαπάνες εκπαίδευσης (από 82.088.000 εκ. ευρώ το 2004 σε 60.000.000 εκ ευρώ το 2005). Είναι φανερό ότι στόχος αυτής της περικοπής είναι η εξώθηση των Δήμων στην αναζήτηση χορηγιών ή στην κάλυψη των εξόδων μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως η δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων στα οποία η εκπαιδευτική λειτουργία θα συγκατοικεί με κάθε είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως γκαράζ, Ίντερνετ καφέ, κινηματοθέατρα, γυμναστήρια κ.α. ανοιχτά στο κοινό.

Στο πλαίσιο της ελαχιστοποίησης του κόστους της δημόσιας εκπαίδευσης και ιδιωτικοποίησής της, προωθείται ραγδαία η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών με τη γιγάντωση της υπερωριακής απασχόλησης των μονίμων, κατόπιν συγχωνεύσεων και συμπτύξεων τμημάτων και σχολείων τον περιορισμό στους διορισμούς μονίμων και την αύξηση των αναπληρωτών και των ωρομισθίων, με τραγικές συνέπειες όχι μόνον για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, που μετατρέπονται σε εποχιακό και περιπλανώμενο προσωπικό, αλλά κυρίως για την εκπαίδευση, όπως αποδεικνύεται στους παρακάτω πίνακες:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΑΠΑΝΩΝ Π.Ε.

 

2005

2004

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

%

ΑΜΟΙΒΕΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ

14.900.000

250.010

14.649.990

5.859,7

ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

85.000.000

49.000.000

36.000,000

73,4

ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

9.990.000

5.000.000

4.990.000

99,8

Αντίστοιχη, αλλά πολύ πιο εμφανής είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΑΠΑΝΩΝ Δ.Ε.

 

2005

2004

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

%

         

ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

100.000.000

58.800.000

41.000.000

70

ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

10.000.000

5.000.000

5.000.000

100

ΑΜΟΙΒΕΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ

20.000.000

9.900.000

10.100.000

102

Προς δόξαν μάλιστα των διακηρύξεων περί καλλιέργειας γενικής και συνολικής αντίληψης της πραγματικότητας με χρήση περισσότερων πηγών μάθησης και διερεύνησης των σύγχρονων προβλημάτων , οι χαμηλές δαπάνες για τις σχολικές βιβλιοθήκες παραμένουν σταθερές.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

2005

2004

950.000

950.000

 

            Από όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία, βρίσκονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης για απλόχερη χρηματοδότησή της με σκοπό τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας. Οι όποιες αυξήσεις του Κ.Π. αποσκοπούν στην ενίσχυση της συντηρητικής αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος και όχι στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων της νεολαίας για ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Πολύ περισσότερο που η χρόνια υποχρηματοδότηση της παιδείας στη χώρα μας, έχει συσσωρεύσει πληθώρα άλυτων προβλημάτων που διαρκώς μεγαλώνουν.

            Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης απαιτεί μια ριζικά διαφορετική αντίληψη για την κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Μια αντίληψη που να έχει σαν στόχο της την πρόοδο και την ευημερία όλων και όχι την κερδοφορία των λίγων σε βάρος των πολλών.

            Σε αντίθεση με την πολιτική των πολλαπλών ταξικών φραγμών προκειμένου να ανακοπεί η πρόσβαση στη γνώση και να μαζικοποιηθεί η φτηνή και εφήμερη κατάρτιση, σήμερα προβάλλει επίμονα η ανάγκη της ποσοτικής και ποιοτικής ενίσχυσης της γενικής Παιδείας μέσα από Ενιαίο σχολείο, για όλους ως τα 18 χρόνια. Της Παιδείας που θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αποκτήσει γενική και πραγματική εικόνα της πραγματικότητας και όχι αποσπασματική και στρεβλή όπως γίνεται σήμερα.

Γι’ αυτό υποστηρίζουμε:

Τη θεσμοθέτηση Ενιαίου Δωδεκάχρονου Βασικού Υποχρεωτικού Σχολείου, που με άλλες αξίες κοινωνικές και μορφωτικές θα εμπνέει και θα συνεπαίρνει μαθητές και εκπαιδευτικούς, θα διαπλάθει ελεύθερες προσωπικότητες με ολόπλευρη γενική μόρφωση και συνείδηση των συμφερόντων τους στην κοινωνία, ώστε να μπορούν να την αλλάξουν. Αντικατάσταση του «ολοήμερου» παιδοφυλακτήριου από το σχολείο που θα ολοκληρώνει την διαπαιδαγωγητική του εργασία, χωρίς ανάγκη φροντιστηρίων και πρόσθετων μαθημάτων επί πληρωμή, με αναδιάρθρωση του σχολικού προγράμματος και με σκοπό να οργανώνει μαζί με τον διανοητικό, τον συναισθηματικό κόσμο των μαθητών και την κοινωνική τους ζωή.

Τη συγκρότηση δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής που θα σέβεται και δεν θα βιάζει τον παιδικό ψυχισμό με την πρόωρη σχολειοποίηση που καλλιεργεί το σημερινό σύστημα.

Παράλληλα αγωνιζόμαστε για :

Ø  ØΜείωση των μαθητών ανά τμήμα.

Ø  ØΚάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην κατεύθυνση της κατάργησης κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης. Διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση, μισθολογική στήριξη των εκπαιδευτικών, με αυξήσεις 35%, ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό και υπογραφή γνήσιων και ουσιαστικών Σ.Σ.Ε σε όλα τα επίπεδα. Θεμελίωση και απόδοση της σύνταξης στα 25 χρόνια εργασίας και πλήρεις συντάξιμες αποδοχές και δικαιώματα στα 30 χρόνια δουλειάς, με την παράλληλη κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Καθιέρωση ενιαίας δημόσιας και δωρεάν κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης που να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων.

Ø  ØΑκύρωση κάθε μέτρου που οδηγεί σε ανταποδοτική – επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων. Κανένα πρόσθετο χαράτσι στους γονείς, κανένας σπόνσορας στην εκπαίδευση.

Ø  ØΑντί για αξιολόγηση – χειραγώγηση ζητάμε επίμονα την επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών μεπαιδαγωγική μόρφωση των αποφοίτων των «καθηγητικών» σχολών σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές Σχολές και τακτική, ετήσια, επιμόρφωση του συνόλου των εκπαιδευτικών με ευθύνη των ΑΕΙ και απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα.

Ø  ØΚατοχύρωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στο σχολείο με την κατάργηση όλων των αυταρχικών – κατασταλτικών μέτρων και ρυθμίσεων που στις μέρες μας πυκνώνουν (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Κανονισμοί Λειτουργίας σχολείων, Καθηκοντολόγιο, αυταρχικός Δ.Υ.Κ. κλπ.) μαζί με τα συνεχή κρούσματα απαγορεύσεων των ελευθεριών και της συνδικαλιστικής δράσης.

Ø  ØΑναλυτικά προγράμματα και βιβλία επικεντρωμένα στα θεμελιακά και καταξιωμένα στη διάρκεια του χρόνου στοιχεία της γνώσης, ώστε να δίνουν μια σφαιρική και συγκροτημένη εικόνα για τη ζωή. Βιβλία επιστημονικά και παιδαγωγικά επεξεργασμένα, ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε ηλικίας, αντί να αποτελούν δυσνόητες συντμήσεις των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων. Που να μην αποκρύπτουν, ούτε να διαστρεβλώνουν τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, ως προϋπόθεση για την καλλιέργεια της κριτικής, δημιουργικής σκέψης.

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ»

   

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Περιστέρι, 11/01/2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» σε συνεργασία με φορείς και σε συνεννόηση με τις περισσότερες αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών της Ν.Α. ΑΣΙΑΣ και της ΑΦΡΙΚΗΣ, αποφάσισε να συγκεντρώσει και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, μεγιστοποιώντας έτσι τη συνεισφορά αλληλεγγύης του προς τους λαούς που επλήγησαν.

Οι Εκπαιδευτικοί εκφράζοντας την οδύνη τους για τη βιβλική καταστροφή που χτύπησε τους λαούς της Ν.Α. Ασίας και της Αφρικής απ’ την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν στον τομέα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, απαιτώντας παράλληλα από τα Ηνωμένα Έθνη και τις κυβερνήσεις των χωρών τους να ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα και να δοθεί επαρκής βοήθεια στα εκατομμύρια θύματα.

Η μακροπρόθεσμη οικονομική και τεχνική βοήθεια πρέπει να παρασχεθεί για την επανοικοδόμηση της υποδομής που καταστράφηκε και να δημιουργήσει τους οικονομικούς και κοινωνικούς όρους για την ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν χάσει τους δικούς τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους και δεν έχουν κανένα μέσο διαβίωσης.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

Συγκεντρώνουμε παιδικές τροφές, γάλατα και φάρμακα (επιδεσμικό υλικό, σύριγγες μιας χρήσης, παυσίπονα, αντιβιοτικά).

Η συγκέντρωσή τους θα γίνει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, μέσω των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τη βοήθεια του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Περιστερίου.

Καταληκτική ημερομηνία συγκέντρωσης: Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005

 

Πληροφορίες: Παπλωματάς Κων/νος, 6947721624

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

   

 

Ξεκίνησε με τη συζήτηση στη Βουλή, ο περίφημος «Εθνικός Διάλογος» για την Παιδεία στο φόντο της εφαρμογής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που θα υποτάξουν παραπέρα το εκπαιδευτικό σύστημα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Μαζί με το διάλογο όμως ήρθε και η ώρα δυναμικής μαχητικής απάντησης, αντίστασης στις αλλαγές που έρχονται.

Στις 21 του Γενάρη, μέρα τυπικής έναρξης του διαλόγου μαζί με τους φοιτητές, σπουδαστές και όλο το λαό, κινητοποιούμαστε, αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε τη διασφάλιση και αναβάθμιση του Δημόσιου Χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και του Εκπαιδευτικού.

Οργανώνουμε την πάλη μας με μορφές που εξασφαλίζουν τη μαζικότητα, τη συνέχεια και την ενεργή συμμετοχή.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

21 του ΓΕΝΑΡΗ 2005

ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

 

 

Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού. Εξυπακούεται ότι η στάση αφορά το διδακτικό ωράριο κάθε συναδέλφου.

 

 

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

 

                                                                                ΤΟ Δ.Σ.

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. »

   

 

Ο συνάδελφος Ξέρας Δημήτρης υπέβαλε την παραίτησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη συνδικαλιστική χρονιά 2004-2005 μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως αιρετός εκπρόσωπος του κλάδου στο ΠΥΣΠΕ Γ΄ Αθήνας. Την θέση του σύμφωνα με το καταστατικό καταλαμβάνει ο συνάδελφος Βλάχος Κων/νος.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ ΔΕΠ»

   

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου όρισε ως τακτικό εκπρόσωπό του στη ΔΕΠ το συνάδελφο Καπράνα Ζήση και ως αναπληρωματικό τη συνάδελφο Σαρακηνού Ελένη.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ»

   

 

            Η ομηρία των ελαστικά απασχολούμενων συναδέλφων στην εκπαίδευση, παρά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, συνεχίζεται και επεκτείνεται. Η ωρομισθία επεκτείνεται ξανά και στον πρωινό κορμό του προγράμματος. Οι διάφορες ρυθμίσεις εξασφαλίζουν... ότι δε θα διοριστεί κανείς άλλος αναπληρωτής ή ωρομίσθιος μέχρι το 2008. Τα κενά στα σχολεία είναι τεράστια, ενώ η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ δε διορίζει αναπληρωτές και δίνει εντολές για συμπτύξεις, πληθωρικά τμήματα, υπερωρίες και ωρομίσθιους. Οι όροι της δουλειάς των ωρομίσθιων παραμένουν μεσαιωνικοί και αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν. Η αμοιβή της ώρας παραμένει παγωμένη, περικόπτονται αυθαίρετα ώρες δουλειάς, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στις πληρωμές, υπάρχει αδιαφάνεια στις προσλήψεις και την επιλογή σχολείων. Ο ΑΣΕΠ ανακοινώθηκε και συνεχίζει την απαξίωση των πτυχίων.

            Ο αριθμός των διορισμών που ανακοινώθηκε και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού, επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τα επόμενα χρόνια. Όλα δείχνουν ότι μέσω της ωρομίσθιας επιχειρείται η δημιουργία ενός ευέλικτου, φθηνού εκπαιδευτικού δυναμικού, που θα λειτουργεί ως προπομπός για την ανατροπή κάθε κεκτημένου δικαιώματος στις εργασιακές σχέσεις, με επίδραση και στους νέους αλλά και στους μόνιμους συναδέλφους, μια κατάσταση που τελικά υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση και απαξιώνει το ίδιο το δημόσιο σχολείο.

            Οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι είναι εκπαιδευτικοί, κατεξοχήν θύματα της ίδιας αντιεκπαιδευτικής - αντιλαϊκής πολιτικής την οποία βιώνουμε όλοι (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, αδιόριστοι), όπως και το Δημόσιο Σχολείο, στο οποίο η μόρφωση υποβαθμίζεται για λογαριασμό της κατάρτισης, η γνώση εξοβελίζεται σε όφελος των ασύνδετων πληροφοριών με τις οποίες βομβαρδίζονται οι μαθητές, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός καλπάζει, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται και η μονιμότητα αμφισβητείται, υπονομεύεται και σιγά - σιγά καταργείται. Απαιτείται λοιπόν να παλέψουμε ενωμένοι για την κατάργηση των ωρομισθίων και αναπληρωτών, εναντίον του συνόλου της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, την προβολή και διεκδίκηση των αιτημάτων που πηγάζουν από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις.

            Όλοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται και πληρώνονται από το ΥΠΕΠΘ (κι εδώ η απαίτηση για τοποθέτηση μόνο μέσα από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι επιτακτική) εγγράφονται ως μέλη στα πρωτοβάθμια σωματεία, ανάλογα από που προσλήφθηκε και πληρώνεται ο καθένας, έχοντας πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις σύμφωνα με το καταστατικό.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

ü

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς. Κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή - ωρομίσθιου και αντικατάστασή τους με μόνιμες θέσεις εργασίας.

ü

Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών τώρα μέσα από την επετηρίδα για να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα πραγματικά κενά.

ü

Όχι στα ελαστικά συστήματα πρόσληψης και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Διορισμοί μέσα από την επετηρίδα.

ü

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την πληρωμή χωρίς καθυστερήσεις.

ü

Την υπογραφή σύμβασης που δε θα περιλαμβάνει τον όρο για μείωση των ωρών μονομερώς από τον εργοδότη, τη δυνατότητα καταβολής των δεδουλευμένων «σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του μήνα» και θα κατοχυρώνει την αύξηση του ωρομισθίου στο διπλάσιο (παραμένει η αμοιβή της ώρας παγωμένη από το 1996!). Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε και σχετική εγκύκλιος (1984), που καταργήθηκε το 1998.

 

            Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη και διεκδίκηση όλων των προβλημάτων και της ελαστικής εργασίας (συνδικαλιστική ένταξη, καταβολή των δεδουλευμένων, ένσημα, αυθαιρεσίες, μεσαιωνικές συμβάσεις, δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη δουλειά).

            Το Δ.Σ. καλεί όλους τους συναδέλφους ωρομίσθιους και αναπληρωτές να συσπειρωθούν γύρω από το συνδικάτο, να πλαισιώσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσονται και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 18:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Σταθμός Μετρό Αγ. Αντώνιος).

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Περιστέρι, 28/12/2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

            Αυτές τις γιορτάσιμες μέρες, που ο καθένας μας πήρε το μισθό και το Δώρο (για να τα ξεκοκαλίσουν βέβαια γρήγορα οι «ιέρακες» της «Αγοράς»), όλοι οι ωρομίσθιοι δεν έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες τους μέχρι τώρα!

            Το κράτος επικαλείται γραφειοκρατικές δυσκολίες! Εμείς ξέρουμε τι κάνει όποιος δε θέλει να ζυμώσει. Την ώρα που η πλουτοκρατία του τόπου θησαυρίζει και στρώνει την τσόχα στα καζίνα, την ώρα που η κυβέρνηση «μπουκώνει» τα μονοπώλια με «επιδοτήσεις», δεν μπορούν να προκαταβάλουν τα ψίχουλα των μισθών των εκπαιδευτικών, να κάνουν και αυτοί Χριστούγεννα χωρίς δανεικά!

            Εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν αντιμετωπίζουμε όλα αυτά με «υπομονή και καρτερία»! Αύριο θα τα κάνουν χειρότερα σε βάρος όλων μας. Ξεσηκωνόμαστε με όποιο τρόπο μπορούμε! Μιλήσαμε με τους γονείς αυτές τις μέρες. Οργανώσαμε διαμαρτυρίες

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ

ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

 

ü

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

   

ü

ΟΛΟΙ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

   

ü

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

 

 

 

ΤΟ Δ.Σ. ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ

ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005

ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

(ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)

 

 

 

                                        ΤΟ Δ.Σ.

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ 28/2/2005»

   

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., υλοποιώντας απόφαση της 73ης Γενικής Συνέλευσης, διοργανώνει τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2005 στη Χαλκίδα (Ξενοδοχείο Λούσυ) ημερίδα με θέμα :

"Το παρόν και το μέλλον της Προσχολικής Αγωγής - Τα ιδιαίτερα προβλήματα των Νηπιαγωγών στο χώρο της εκπαίδευσης"

Στην ημερίδα καλούνται να συμμετέχουν :

·        ·Ο Πρόεδρος ή άλλο μέλος του Δ.Σ. του τοπικού Συλλόγου

·        ·Ένας συνάδελφος νηπιαγωγός, που θα επιλεγεί με διαδικασίες που θα ορίσει ο τοπικός Σύλλογος.

·        ·Ένας (μία) Νηπιαγωγός από κάθε διθέσιο Νηπιαγωγείο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και όλες οι Νηπιαγωγοί των Νηπιαγωγείων του Δήμου Χαλκίδας (έχει ζητηθεί άδεια μιας μέρας από τον περ. Δ/ντή Στερεάς Ελλάδας).

Κάθε Σύλλογος θα συμπληρώσει το έντυπο που επισυνάπτουμε, προκειμένου να γνωρίζουμε τον αριθμό των συναδέλφων οι οποίοι θα συμμετέχουν στην ημερίδα.

Το έντυπο να επιστραφεί με FAX στη Δ.Ο.Ε. συμπληρωμένο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2005 (fax ΔΟΕ: 3238981, 3231977).

Τα έξοδα των συμμετεχόντων θα βαρύνουν τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε..

 

 

Η επιλογή της συναδέλφου Νηπιαγωγού που επιθυμεί να παρακολουθήσει την ημερίδα, θα γίνει με τη διαδικασία της κλήρωσης την 1η του Φλεβάρη στις 19:00 στα Γραφεία του Συλλόγου.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι Νηπιαγωγοί να δηλώσουν έγκαιρα το ενδιαφέρον τους στα μέλη του Δ.Σ.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

   

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ

 

 

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005 ΣΤΙΣ 19:00

 

ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

(ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)

 

 

ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

 

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

 

 

 

                                                                                ΤΟ Δ.Σ.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

   

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Περιστέρι, 17/12/2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τα γνωστά προβλήματα ,που χρονίζουν και οξύνονται ολοένα και περισσότερο και υποβαθμίζουν το επίπεδο του δημόσιου σχολείου μας.

► Το κτιριακό παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα και στην πόλη μας. Αρκετά σχολεία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια και τα περισσότερα δε διαθέτουν βοηθητικούς χώρους απαραίτητους για τη λειτουργία τους.

► Λείπουν εργαστήρια, εξοπλισμός, βιβλιοθήκες και υποδομή για το ολοήμερο σχολείο. (υποδομή σίτισης, ανάπαυσης και ανάπτυξης προγραμμάτων)

► Σε πολλά σχολεία, τμήματα στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους, που χρησιμοποιήθηκαν σαν λύσεις ανάγκης είτε μετά τους σεισμούς (λυόμενα) είτε για άλλους λόγους και έγιναν μόνιμη κατάσταση προσβάλλοντας τις ψυχοπαιδαγωγικές προδιαγραφές, την υγιεινή, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του σχολικού κτιρίου.

► Σε μια εποχή που πολλοί μιλούν «ασύστολα» για αθλητικά ιδεώδη, για μεγάλη πρόοδο του ελληνικού αθλητισμού, για ολυμπιακά μετάλλια και ενώ τα ακριβοπληρωμένα από το λαό αθλητικά ολυμπιακά έργα παραδίδονται στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου, από τα σχολεία μας λείπει η στοιχειώδης αθλητική υποδομή για τη φυσική αγωγή και την άθληση των παιδιών μας. Στέγαστρα για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οργανωμένα γήπεδα και σκάμματα, αθλητικά όργανα κλπ. φαντάζουν πολυτέλεια αφού σε πολλές περιπτώσεις λείπει ακόμη και ο ίδιος ο γυμναστής.

Ελλείψεις διδακτικού προσωπικού. (Λείπουν δάσκαλοι, μουσικοί, γυμναστές και άλλες ειδικότητες από τα ολοήμερα). Πολλά τμήματα έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών και αφού ενώ όλοι αναγνωρίζουν ως υπερβολικό τον αριθμό των 30 μαθητών ανά τμήμα ,ωστόσο καμιά κυβέρνηση δεν τροποποίησε τη σχετική νομοθετική διάταξη θέτοντας όριο 20 μαθητών ανά τμήμα και 15 για την Α΄ Τάξη και το Νηπιαγωγείο όπως διεκδικεί και το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών και απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες.

► Σοβαρότατο πρόβλημα για το βασικό σχολείο σήμερα αποτελεί το απαρχαιωμένο περιεχόμενο σπουδών, που δεν ανταποκρίνεται και δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και τα ακατάλληλα βιβλία πολλά από τα οποία έκλεισαν πλέον 20ετία ενώ ήταν προβληματικά από την πρώτη στιγμή της χρησιμοποίησής τους. ( π.χ. βιβλία Γλώσσας, Ιστορίας, Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής κλπ)

Είναι φανερό ότι η εκπαιδευτική πολιτική που ασκείται και είναι πλευρά μιας γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, αντιμετωπίζει τη γνώση και τη μόρφωση σαν εμπόρευμα και τους μαθητές και τους γονείς τους σαν πελάτες. Έτσι γύρω από το σχολείο δημιουργείται ένα πλέγμα οικονομικών συμφερόντων. Σχολικά είδη, ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια, καταστήματα όπου οι μαθητές «αγοράζουν» γνώση και δεξιότητες (ενισχυτική διδασκαλία, ξένες γλώσσες, μουσική, χορός, αθλητισμός κλπ), εκδοτικά συμφέροντα με την πλημμύρα των σχολικών βοηθημάτων κλπ. Όλα αυτά στοχεύουν κατ’ ευθείαν στην τσέπη του γονιού και παράλληλα απαλλάσσουν το κράτος από την υποχρέωσή του να παρέχει ολοκληρωμένη δωρεάν παιδεία στα παιδιά του λαού. Σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού κατευθύνεται στην κάλυψη αυτών των αναγκών. Οι γονείς καλούνται όλο και περισσότερο να καλύπτουν τις τρύπες της «δωρεάν» παιδείας. Είτε αυτό γίνεται για το λεγόμενο «ολοήμερο» σχολείο είτε για την κάλυψη των πολιτιστικών εκδηλώσεων είτε άλλων λειτουργικών δαπανών στο σχολείο. Έτσι μπαίνουν αξεπέραστα εμπόδια στα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικά οικογενειών στην κατάκτηση της γνώσης, της μόρφωσης αλλά και στη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Εδώ και δεκαετίες, οι δαπάνες για την εκπαίδευση, έχουν μπει στη μέγγενη της λιτότητας και των περικοπών. Κι ας είμαστε τελευταίοι και με διαφορά από τις χώρες της ΕΕ και από πολλές άλλες σ’ αυτές τις δαπάνες. Και είναι γνωστό ότι η μόνιμη υποχρηματοδότηση έχει σωρεύσει τεράστια προβλήματα στο σχολείο μας που απαιτούν γενναίες δαπάνες για να αντιμετωπιστούν.

Η οικοδόμηση του σύγχρονου σχολείου που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των μαθητών και να είναι δημόσιο και, κυρίως, δωρεάν είναι υπόθεση όλων μας. Το έχουμε πάγιο αίτημα στους καθημερινούς μας αγώνες.

Απαιτούμε αποφασιστικά την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων. (ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, υποδομές, εξοπλισμός κλπ)

Δε συμβιβαζόμαστε με τη λειτουργία τμημάτων με μεγάλο αριθμό μαθητών.

Αντιστεκόμαστε στην πολιτική, που απειλεί να παραδώσει το σχολικό κτίριο στην εμπορική εκμετάλλευση και στην ιδιωτική κερδοσκοπία με όποιο πρόσχημα ή δέλεαρ οικονομικό ή άλλο. Το σχολείο ανήκει στα παιδιά μας. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει επαγγελματική στέγη του όποιου επιχειρηματία.

Διεκδικούμε αυτό που ανήκει στα παιδιά μας, στα παιδιά του λαού.

 

Αγωνιζόμαστε για ένα νέο σχολείο, το Ενιαίο, Βασικό, 12χρονο, Υποχρεωτικό, Δημόσιο, Δωρεάν σχολείο, σχολείο ολοκληρωμένης εργασίας, που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις, για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

 

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004 ΣΤΙΣ 16:30

ΣΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ Γ΄ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ Γ΄ Δ/ΝΣΗΣ

(ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ 59)

 

 

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 

 

 

 

 

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

 

Συγκ-Διαμαρτ-3οΓρ(22-12-2004)

 

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Περιστερίου, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 στο 3ο Γραφείο Γ΄ Δ/νσης Π.Ε. (Χρυσοστόμου Σμύρνης 59) για τα λειτουργικά προβλήματα των σχολείων του Δήμου Περιστερίου

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

για την παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη Αττικής

 

Αθήνα 16/12/2004

 

            Στις 15/12/2004 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Δ.Σ. Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. της Γ΄ Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου με τον Περιφερειάρχη εκπαίδευσης. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει οι Σύλλογοί μας για συντονισμό της δράσης, με στόχο να αναδείξουμε τα σοβαρότατα προβλήματα που έχει η εκπαίδευση και ειδικά στην περιοχή μας, αλλά και να διεκδικήσουμε λύσεις.

            Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη του θέσαμε τα οξυμμένα προβλήματα που είναι, η υποχρηματοδότηση, τα κενά, οι υποχρεωτικές υπερωρίες, η έλλειψη υποδομής, η πολυμετακίνηση των συνάδελφων των ειδικοτήτων, η απαράδεκτη κατάσταση με τους συναδέλφους ωρομίσθιους κλπ.

            Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη δεν έδωσε λύσεις, παραδέχτηκε όμως την ύπαρξη προβλημάτων με τα κενά και το πλαίσιο λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου. Παράλληλα δήλωσε άγνοια για μια σειρά ζητημάτων όπως τη μη καταβολή επιδόματος υποδιευθυντή στους υπεύθυνους των ολοήμερων στα 9/θέσια και πάνω σχολεία και την παρακράτηση χρημάτων από την Γ΄ Δ/νση Π.Ε. από συναδέλφους των αγγλικών για την στάση ενάντια στις υποχρεωτικές υπερωρίες. Παραδέχτηκε επίσης την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, που για μας είναι η βασική αιτία των προβλημάτων και σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα από το νέο προϋπολογισμό (αυξάνει τις δαπάνες για υπερωρίες και ωρομισθία ενώ μειώνει τις αντίστοιχες για διορισμούς και αναπληρωτές) θα εντείνουν τα προβλήματα.

            Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε λύσεις από τον Περιφερειάρχη, γνωρίζουμε όμως ότι είναι και ο ίδιος υπεύθυνος ως ανώτερος κρίκος στην διοίκηση. Του ζητήσαμε λοιπόν να μεταφέρει όλα αυτα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Του επισημάναμε τέλος, ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά μαζί με γονείς και εργαζόμενους για να αποτρέψουμε το φτηνό και ευέλικτο σχολείο και την ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» - ΑΙΓΑΛΕΩ - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ»

   

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Συνάδελφοι

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη χθεσινή του συνεδρίαση (11.1.2005) συζήτησε το θέμα των καταστροφών που προκλήθηκαν από το φονικό τσουνάμι, στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που, πέραν των άλλων τραγικών συνεπειών, είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να μην έχουν, πλέον, σχολεία για να φοιτήσουν.

            Στα πλαίσια αλληλεγγύης και συμπαράστασης των εκπαιδευτικών της Π.Ε. προς τους δοκιμαζόμενους λαούς και ιδιαίτερα προς τους μαθητές, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. άνοιξε στην Αγροτική Τράπεζα τον υπ. αρ. λογαριασμό 017-01-026882-08 "Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας - Θύματα Ν. Α. Ασίας" προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα που θα διατεθούν για την ανέγερση ενός Δημοτικού Σχολείου στις πληγείσες περιοχές.

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει, ήδη, καταθέσει, από το ταμείο της Ομοσπονδίας, στον τηλεμαραθώνιο αλληλεγγύης που διοργάνωσε η ΝΕΤ το συμβολικό ποσό των 1000€, ως πρώτη βοήθεια.

            Η συγκέντρωση των χρημάτων θα γίνει από τους τοπικούς Συλλόγους, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα καταθέσουν στο λογαριασμό που άνοιξε η Ομοσπονδία. Τα χρήματα θα τα διαχειριστεί διαπαραταξιακή επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε..

            Καλούμε τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε. και όλους τους συναδέλφους της χώρας να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας.

 

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου στηρίζοντας την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να συγκεντρώσουν χρηματικό ποσό το οποίο και θα παραδώσουν στα μέλη του Δ.Σ. το αργότερο μέχρι την 1η του Φλεβάρη, ημέρα Τρίτη.

Το Δ.Σ. σε επόμενο Ενημερωτικό του φυλλάδιο θα ανακοινώσει το ποσό που θα καταθέσει η κάθε σχολική μονάδα.

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

   

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Π. Τσαλδάρη 2 - 121 32, ΤΗΛ. - FAX: 210 5724139

FES118http://www.asda.gr/sdpeper e-mail: sdpeper@asda.gr

 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

FES118

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

 Ελάτε μαζί μας σε ταξίδι καινούριο, σε ταξίδι αλλιώτικο για μια πορεία τρυφερή, υπέροχη και προπαντός ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ. Στόχος μας σ’ αυτό το ταξίδι είναι να συναντήσουμε την ΑΓΑΠΗ και την ΕΛΠΙΔΑ και να κάνουμε πέρα τη μοναξιά που τυλίγει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους γύρω μας. Γιατί όταν οι άνθρωποι ΑΓΑΠΑΝΕ τότε μόνο μπορούν να ονειρεύονται και να οραματίζονται ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ.

FES041

Γι’ αυτό λοιπόν

 

 

 FES063

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας το Σάββατο 22 του Γενάρη 2005 και ώρα 5:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου

(Παναγή Τσαλδάρη 2)

ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ τα παιδιά των συναδέλφων σε

 

           
    ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
  FES004     FES004
 

 

 

 

 

 

με πλούσιο πρόγραμμα:

 

·               ·FES024Παιδική Θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Ένα μαγικό ταξίδι στα όνειρα» από τη θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ.

 

·               ·Κοπή πίτας (ο τυχερός κερδίζει μία ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια)

 

·               ·Αναψυκτικά....... και πολλές εκπλήξεις!!!

 

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

   

 

 

Φωτο-5 003

 
   

Κοπή πίτας στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της νέας χρονιάς 11/1/2005

 

 

 

Φωτο-5 001

Φωτο-5 002

   

Παραγωγή ενημερωτικού φυλλαδίου του Συλλόγου

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Ο.Ε. »

   

 

Αθήνα 14/1/2005

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταδικάζει τις ενέργειες του ΥΠΕΠΘ και της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, στο 2ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου, όπου επιχειρείται σύμπτυξη των τμημάτων της Β΄ τάξης. Επιμένουν αμετακίνητοι στην επιβολή της πολιτικής των περικοπών και της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, στη μη κάλυψη όλων των κενών, στην επιβολή συμπτύξεων και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, γεγονός που πυροδοτεί αντιδράσεις και υπονομεύει τη Δημόσια Εκπαίδευση. Αγνοούν απολύτως το γεγονός της καθολικής αντίδρασης όλων των γονιών, των εκπαιδευτικών καθώς και την αναστάτωση που επικρατεί σ’ ολόκληρη την πόλη του Λαυρίου.

Αδιαφορούν για το ότι η αποχή των μαθητών συνεχίζεται για 12η ημέρα σήμερα, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών και στη σχέση τους με το σχολείο.

Ο εμπαιγμός προς την εκπαιδευτική κοινότητα στο Λαύριο, η διοικητική αυθαιρεσία και η επίδειξη πυγμής δεν συνάδουν με το πνεύμα της συναίνεσης και του διαλόγου που συνεχώς επικαλείται η Υπουργός Παιδείας.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συμπαρίσταται και στηρίζει τον αγώνα των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών και απαιτεί να σταματήσει κάθε διαδικασία σύμπτυξης στο Λαύριο και σε όλη τη χώρα και να καλυφθούν όλα τα κενά, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

 

 

 

Ημερομηνία: 12/01/2005

Προς
Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Γεώργιο Καλό
KOIN.: Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Συνδικαλιστικές άδειες

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το υπ. αριθ. Φ351.5/42/94335/Δ1/15-12/04 έγγραφό σας που απευθύνεται στις Δ/νσεις Π.Ε., με το οποίο ορίζονται οι συνδικαλιστικές άδειες που δικαιούνται τα μέλη της Διοίκησης των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων των εκπ/κών με βάση διατάξεις των Νόμων 2224/94 και 2336/95.

Είναι γνωστό, κύριε Υφυπουργέ ότι, για τις συνδικαλιστικές άδειες ισχύει το άρθρο 18 του Ν.1264/82 το οποίο ουδέποτε καταργήθηκε όπως αναφέρει και ο Ν.2336/95 στο άρθρο 11 παρ. 4 εδάφιο β. Το άρθρο αυτό εφάρμοζαν τα τελευταία χρόνια ανελλιπώς όλοι οι Υπουργοί Παιδείας και, φυσικά, και η σημερινή Υπουργός, αφού στις άδειες που χορήγησε το επικαλείται.

Ύστερα από τα παραπάνω, κύριε Υφυπουργέ, σας καλούμε να ανακαλέσετε, άμεσα, τη σχετική εγκύκλιο και να εκδώσετε νέα, η οποία να είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Ν.1264/82.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

 

Ημερομηνία: 23/12/2004

Προς
Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

για την περικοπή του κινήτρου απόδοσης

Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος αγωνίστηκε πριν την ψήφιση του ισχύοντος μισθολογίου (νόμος 3205/03) για να ενσωματωθεί το κίνητρο απόδοσης στους βασικούς μισθούς .

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αγωνίστηκαν και μετά την ψήφιση του νόμου να μην περικοπεί το κίνητρο απόδοσης από τους εκπαιδευτικούς που τους έχει χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια εκτιμώντας ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να "τιμωρούνται" οι εκπαιδευτικοί επειδή επέλεξαν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές. Τεκμηρίωσαν , μάλιστα, τους λόγους για τους οποίους είναι παράνομη αυτή η περικοπή εφόσον το σχετικό άρθρο του νόμου 3205/03 προβλέπει ότι στους υπαλλήλους που βρίσκονται σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης δεν περικόπτεται το κίνητρο απόδοσης.

Η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υποσχέθηκε στις 6/5/04 ότι θα προωθήσει, εάν χρειαστεί, νομοθετική ρύθμιση για τη λύση του προβλήματος. Πρόσφατα (18/10/04) ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ μας διαβεβαίωσε ότι "το ΥΠΕΠΘ έχει την άποψη ότι το κίνητρο απόδοσης δεν πρέπει να περικόπτεται από τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους άδειας σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία". Μας κοινοποίησε, μάλιστα, την εξαιρετικά επείγουσα επιστολή (12/10/04) της Υπουργού Παιδείας προς τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα, με την οποία τον παρακαλεί "να ανασταλεί η εφαρμογή των περικοπών του κινήτρου απόδοσης με ταυτόχρονη επανεξέταση όλων των πτυχών του εν λόγω θέματος από τις Υπηρεσίες".

Την Δευτέρα 29/11/04 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών με πρωτοβουλία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ και στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Καλό που επακολούθησε μας ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση ( μετά και τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών κ. Πέτρου Δούκα) για το σταμάτημα της περικοπής του κινήτρου απόδοσης στους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια .Αυτή η κυβερνητική απόφαση δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα σε πολλές εφημερίδες.

Όμως ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ 8 μέρες μετά την ανακοίνωση της παραπάνω κυβερνητικής απόφασης (17/12/04) αποστέλλει έγγραφο σε όλες τις Δ/νσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης με το οποίο κοινοποιεί σχετικό έγγραφο του ΓΛΚ. Αυτά τα έγγραφα καλούν τους υπεύθυνους για τη μισθοδοσία να περικόπτουν το κίνητρο απόδοσης σε κάθε περίπτωση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας πέραν των (2) δύο μηνών.

Η κινητοποίηση των Δ.Σ. των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και οι συνεχείς παρεμβάσεις το τελευταίο 3ήμερο είχαν το παρακάτω αποτέλεσμα: Ο Δ/ντής του ΓΛΚ κ. Γούλας με τον οποίο συναντήθηκαν οι πρόεδροι των 2 Ομοσπονδιών μας επανέλαβε ότι "θα κάνει θετική εισήγηση στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για να σταματήσει αυτή η περικοπή". Μας είπε μάλιστα ότι η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2005 το Γενάρη ή Φλεβάρη του 2005.

Μετά και από αυτές τις εξελίξεις που δεν δίνουν άμεση και ριζική λύση στο πρόβλημα, η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών που πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές είναι έντονη και δικαιολογημένη. Πώς άραγε συμβιβάζεται η στέρηση τμήματος των - σε κάθε περίπτωση πενιχρών - αποδοχών των εκπαιδευτικών με την πρωθυπουργική διακήρυξη για προτεραιότητα στην Παιδεία και τον Πολιτισμό; Πώς συμβιβάζεται αυτή η περικοπή με τις διακηρύξεις της Υπουργού Παιδείας για στήριξη πολιτικών που προωθούν την περιοδική μετεκπαίδευση όλων ανεξαιρέτως των εκπαιδευτικών και για θεσμοθέτηση δικτύων συνεχούς επιμόρφωσης;

Τα Δ.Σ. των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ απαιτούν να σταματήσει τώρα η άδικη και απαράδεκτη περικοπή του κινήτρου απόδοσης και να επιστραφούν όλα τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να ανακαλέσει σήμερα το έγγραφο του Γεν. Γραμματέα (7/12/04).Η ανάκληση αυτή είναι απαραίτητο να γίνει για να σταματήσουν τα αρμόδια όργανα να απαιτούν από πολλούς εκπαιδευτικούς την επιστροφή του ποσού που αντιστοιχεί στο κίνητρο απόδοσης που καταβλήθηκε σε αυτούς στη διάρκεια του 2004. Και βέβαια πρέπει να ανακληθεί, γιατί όσο είναι σε ισχύ το έγγραφο αυτό, οι όποιες κυβερνητικές δεσμεύσεις δεν έχουν πλέον κανένα αντίκρισμα.

Τέλος, απαιτούμε την οριστική λύση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση.

Απαιτούμε να προωθηθεί για ψήφιση το συντομότερο δυνατό η παρακάτω διάταξη:

Στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς το Κίνητρο Απόδοσης του άρθρου 12 του ν.3205/03 καταβάλλεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν για την καταβολή της αποζημίωσης των διδακτικών τριμήνων.

(Εναλλακτική διατύπωση: Στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς το Κίνητρο Απόδοσης του άρθρου 12 του ν. 3205/03 καταβάλλεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονταν στην παραγρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 2470/97).

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

 

 

 

Ημερομηνία: 22/12/2004

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Θέμα: Ωρομίσθιοι στην Π.Ε. – Δικαίωμα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι»

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συζήτησε, στη χθεσινή του συνεδρίαση 21-12-2004, το θέμα των ωρομισθίων στην Π.Ε., παρουσία αντιπροσωπείας συναδέλφων (ωρομισθίων) και αποφάσισε τα εξής:

1. Ο κλάδος, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις των Γ.Σ. (72η και 73η), είναι κατά του θεσμού των ωρομισθίων και αγωνίζεται για την κατάργησή του. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους όσους εργάζονται στο χώρο της εκπαίδευσης. Το αίτημα αυτό είναι κυρίαρχο και γι’ αυτό προτάσσεται στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας.

2. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως είχε δεσμευθεί, έθεσε στο 32ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που ήταν και καταστατικό, το θέμα της συμμετοχής των ωρομισθίων στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος με πλήρη δικαιώματα ( εκλέγειν και εκλέγεσθαι). Το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ απέρριψε το αίτημα με το αιτιολογικό ότι αυτό είναι αντίθετο με το Ν.1264/82 και με το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ. (τη σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ σας την αποστέλλουμε, καθώς και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε.). Το καταστατικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε, μάλιστα, και τη συγκρότηση επιτροπής πιστοποίησης η οποία θα ελέγχει την εγκυρότητα των εκλογών στις Ομοσπονδίες, για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ. Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις είναι σαφές ότι οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων για το συνέδριο της Δ.Ο.Ε. (αφού οι αντιπρόσωποι αυτοί εκλέγουν τους αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ). Όσον αφορά τη συμμετοχή των ωρομισθίων στις κινητοποιήσεις οι συνάδελφοι είναι καλυμμένοι συνδικαλιστικά, πλήρως, τόσο από τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας όσο και από το Ν.1264/82, ο οποίος στο άρθρο 20, παρ.1 προβλέπει τα εξής: «εργαζόμενοι του κλάδου ή της επιχείρησης που δεν είναι μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης που κήρυξε απεργία μπορούν να λάβουν μέρος σ’ αυτή».

3. Για την καλύτερη επικοινωνία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τους συναδέλφους ωρομισθίους και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά αποφασίστηκε να συγκροτηθεί και να λειτουργεί στη Δ.Ο.Ε. Γραμματεία ωρομισθίων.

Σας παρακαλούμε, για όλα τα παραπάνω, να ενημερώσετε τους συναδέλφους των σχολείων σας.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

 

Ημερομηνία: 22/12/2004

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για την παραπέρα πορεία του κλάδου

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στη χθεσινή του συνεδρίαση (21.12. 04), αφού έλαβε υπόψη του:

1. Το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε θετική εξέλιξη στα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου του κλάδου, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις 28.09.04,

2. Την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του προϋπολογισμού του 2005, ο οποίος όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την Παιδεία, αλλά, αντίθετα, τις μειώνει ακόμη και σε σχέση με τα περσινά επίπεδα (Από 3,61% του ΑΕΠ το 2004 σε 3,58% το 2005),

3. Το ότι, στον προϋπολογισμό, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ικανοποίηση των οικονομικών μας αιτημάτων, πέραν της εισοδηματικής πολιτικής (3,2%), ούτε καν για τη χορήγηση του υπολοίπου του επιδόματος των 176€ (103€), που ήταν ρητή προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης,

4. Την ανάγκη να διεκδικηθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών με αγωνιστικές κινητοποιήσεις,

Αποφάσισε

1. Να προτείνει στην ΟΛΜΕ την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης των Δ.Σ. των δύο Ομοσπονδιών τη Δευτέρα 10/1/2005, στα γραφεία της Δ.Ο.Ε., με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού διεκδικητικού και αγωνιστικού πλαισίου δράσης.

2. Να πραγματοποιηθούν από 11-21/1/2005 περιφερειακές συσκέψεις συνδικαλιστικών στελεχών σε όλη τη χώρα με στόχο, αφενός μεν την ενημέρωση, αφετέρου δε τη δημιουργία αγωνιστικού κλίματος για τη διεκδίκηση των αιτημάτων.

3. Να αποσταλεί, αμέσως μετά τις περιφερειακές συσκέψεις, απόφαση – εισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με συγκεκριμένο διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο, προς τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων της χώρας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 25 Γενάρη μέχρι 4 Φλεβάρη 2005.

4. Μετά τις Γενικές Συνελεύσεις θα πραγματοποιηθεί ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ. Ο τόπος και ο χρόνος θα σας ανακοινωθεί με νεότερο έγγραφό μας.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Ημερομηνία: 21/12/2004

Προς
Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Γεώργιο Καλό

Θέμα: Περικοπή κινήτρου απόδοσης

ΣΧΕΤ: 118072/1Β/ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ/7-12-04.Γ.Γραμματέας ΥΠΕΠΘ

Κύριε Υφυπουργέ

Τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, για τον πρωτοφανή εμπαιγμό που υφίστανται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, σχετικά με την περικοπή του κινήτρου απόδοσης, από τους συναδέλφους μας που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια.

Ενώ, κύριε Υφυπουργέ, κατά τη συνάντηση που είχαμε στις 29/11/2004, με αφορμή την κινητοποίηση που έγινε στο ΥΠΕΠΘ για το θέμα, δεσμευτήκατε ότι μέσα σε δέκα ημέρες θα υπάρξει θετική ρύθμιση του ζητήματος, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το υπ. αριθμ. 118072/1Β/ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ/7-12-04 έγγραφο του Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, με το οποίο δίνεται εντολή στις διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. να περικόπτουν το κίνητρο απόδοσης από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια, πέραν των δυο μηνών.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, κύριε Υφυπουργέ, τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. ζητούν να έχουν, άμεσα, συνάντηση μαζί σας για το θέμα.

Για τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε.

Ο Πρόεδρος: Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Μπράτης Δημήτρης Γρηγόρης Καλομοίρης

 

 

Ημερομηνία: 13/12/2004

Προς
Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Γεώργιο Καλό
ΚΟΙΝ: 1) Γ.Γραμματέα ΥΠΕΠΘ
κ.Ανδρέα Καραμάνο
2) Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
3) Διδασκαλείο Ρόδου

Θέμα: Περικοπή επιδόματος προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών

Σχετ.: Αρ.2/15543/0022/21-10-04 έγγραφο του Γ.Λ.Κ.

Κύριε Υφυπουργέ

Στην πρόσφατη συνάντηση (29.11.04), που είχε μαζί σας το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., για το ζήτημα της περικοπής του κινήτρου απόδοσης, έθεσε υπόψη σας και το πρόβλημα της περικοπής του επιδόματος προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών, που αντιμετωπίζουν ορισμένοι συνάδελφοί μας, που φοιτούν στο Διδασκαλείο της Ρόδου. Λάβαμε, δε, τη διαβεβαίωσή σας ότι θα εξετάσετε το θέμα.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την υπ' αρ.2/15543/0022/21-10-04 απόφαση του Γ.Λ.Κ. που φέρει την υπογραφή της κ. Πολυχρονοπούλου, σύμφωνα με την οποία, αντί το επίδομα να καταβληθεί και στους ελάχιστους συναδέλφους που δεν το ελάμβαναν, περικόπτεται από όλους.

Παρατηρείται, δηλαδή κ. Υφυπουργέ το παράδοξο και πρωτοφανές, συνάδελφοί μας που υπηρετούν στην ίδια περιοχή (Ρόδο) άλλοι να λαμβάνουν το επίδομα, επειδή βρίσκονται σε σχολεία και άλλοι να μην το λαμβάνουν επειδή φοιτούν στο Διδασκαλείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά κ.Υφυπουργέ που η αρμόδια Δ/νση του Γ.Λ. του Κράτους, γνωμοδοτεί κατά το δοκούν. Σας υπενθυμίζουμε ότι η κ. Πολυχρονοπούλου με απόφασή της περιέκοψε το κίνητρο απόδοσης από τους συναδέλφους που φοιτούν στα Διδασκαλεία (επειδή, κατά τη γνώμη της, είχαν εκπαιδευτική άδεια!!!) ταυτόχρονα όμως με άλλη απόφασή της γνωμοδοτούσε ότι δεν δικαιούνται το 15 % προσαύξηση στο μισθό τους, που λαμβάνουν όσοι έχουν εκπ/κή άδεια, επειδή είναι … αποσπασμένοι στα Διδασκαλεία. (τις σχετικές αποφάσεις της συγκεκριμένης Δ/νσης σας τις αποστέλλουμε).

Ο Ν. 3205/03 στο άρθρο 8 παρ. 4 είναι σαφής, κύριε Υφυπουργέ, και ορίζει ότι το επίδομα χορηγείται σε όλους τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές (για όσο χρόνο υπηρετούν σ'αυτές), χωρίς, επιπλέον, περιορισμούς.

Ύστερα από τα παραπάνω, κύριε Υφυπουργέ, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας καλεί να παρέμβετε άμεσα, προκειμένου να ανακληθεί η σχετική απόφαση και να χορηγηθεί το επίδομα στους συναδέλφους μας που το δικαιούνται, σύμφωνα με το Νόμο.

Ο Πρόεδρος: Ο Γεν. Γραμματέας:

Μπράτης Δημήτρης Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Ημερομηνία: 13/12/2004

Προς: Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

για τη μείωση του αριθμού των διορισμών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε, πρόσφατα, τους διορισμούς εκπαιδευτικών, που θα γίνουν την ερχόμενη διετία (2004-2006) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αντί οι μόνιμοι διορισμοί να αυξηθούν, για να καλυφθούν όλα τα κενά, μειώνονται. Από 5635 σύνολο την προηγούμενη διετία (2002-2004), προβλέπονται 3.800 για την ερχόμενη διετία (2004-2006). Μείωση κατά 33%, περίπου.

Αναλυτικά:

"Μειώνεται κατά 50%, σε σχέση με την προηγούμενη διετία ο αριθμός των δασκάλων που θα διοριστούν (από 4240 τη διετία 2002-2004, προβλέπεται να διοριστούν 2200 τη διετία 2004-2006).

"Ο αριθμός των διοριστέων Νηπιαγωγών παραμένει στα ίδια επίπεδα.

"Για τις ειδικότητες (Φ.Αγωγής, Αγγλικών, Μουσικής) δεν προβλέπεται κανένας μόνιμος διορισμός.

Είναι βέβαιο ότι με τον αριθμό των διορισμών που ανακοινώθηκε, την προσεχή διετία τα σχολεία θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα λειτουργίας. Οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών θα επιδεινωθούν και η εργασιακή ομηρία θα συνεχιστεί, αφού τα κενά θα καλυφθούν όπως γίνεται και σήμερα, με ωρομίσθιούς, με ανάθεση υπερωριών και με συμπτύξεις τμημάτων (αυτό προβλέπεται και στον προϋπολογισμό του 2005, αφού τα κονδύλια για τους ωρομίσθιους και τις υπερωρίες είναι αυξημένα κατά 5860% και 4938% αντίστοιχα).

Ύστερα από τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να ανακαλέσει την απόφασή της, να καλύψει άμεσα όλα τα κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σχολεία και να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, σε θέσεις που θα δημιουργηθούν από:

- Τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (1:20)

- Την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής

- Την πλήρη εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου

- Την εφαρμογή συστηματικής ενισχυτικής διδασκαλίας

- Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (επιμόρφωση τρίμηνης, εξάμηνης ή και ετήσιας διάρκειας με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα).

- Τη συστηματική λειτουργία των τάξεων υποδοχής και των Φ.Τ., για τους αλλοδαπούς μαθητές.

- Τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών στα 30 χρόνια υπηρεσίας με πλήρη σύνταξη.

- Την εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης του αναλφαβητισμού και εκπαίδευσης ενηλίκων.

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

   

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

Ενημερωτικό Νο 5

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Δ.Σ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 21ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
28ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΕΥΧΕΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Ο.Ε.

   

ΘΕΜΑ:

«ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

   

 

Ένα χρόνο μετά την κυβερνητική αλλαγή το εκπαιδευτικό κίνημα οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στη νέα, πολύ λίγο διαφορετική ωστόσο, πραγματικότητα. Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις περί ήπιας προσαρμογής που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση διαψεύδονται από την πραγματικότητα καθώς το οικονομικό και κοινωνικό τοπίο φαντάζει ακόμη πιο γκρίζο:

 

·        ·Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δε θα ξεπεράσουν το 3%, ενώ η ακρίβεια καλπάζει, η θηλιά των τραπεζών στραγγαλίζει το εισόδημα και ο κόσμος της εργασίας αναγκάζεται να αναπροσαρμόζει σε όλο χαμηλότερα επίπεδα τον οικονομικό του προγραμματισμό.

·        ·Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το 20% του ελληνικού λαού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, την ίδια ώρα που το κράτος χαρίζει και πάλι τις εργοδοτικές εισφορές, διευρύνει τον κύκλο των ιδιωτικοποιήσεων ανοίγοντας περισσότερο το δρόμο στην κερδοσκοπία και ενώ τα κέρδη των εκατό πρώτων επιχειρήσεων εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη.

·        ·Μεγάλη μερίδα εργαζομένων υποχρεώνεται να ζήσει με τον κατώτατο βασικό μισθό των 600 € το μήνα, τη στιγμή που, στα οικονομικά αλισβερίσια με αφορμή το νόμο για το βασικό μέτοχο, ποσά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων αλλάζουν χέρια σε λίγες εβδομάδες.

·        ·Η απειλή του ΕΚΟΦΙΝ για ποινές αν δε μειωθεί το έλλειμμα προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και περιορισμό των κοινωνικών δαπανών, ενώ οι «οικονομικοί αναλυτές» - πιστοί υπηρέτες των αφεντικών τους, μιλούν για «ωριμότητα» και αυτοπεριορισμό των απαιτήσεων των εργαζομένων και των σωματείων τους. Ωστόσο πυκνώνουν οι φωνές που «δε βολεύονται» στη μιζέρια. Ακόμη κι όταν οι «απαιτήσεις» ερμηνεύονται από την κυρίαρχη ιδεολογία και τα ΜΜΕ σαν συντεχνιασμοί, όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε θερμότερο κλίμα.

·        ·Οι μαθητές αρχίζουν να ξαναβγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας περισσότερη, καλύτερη και κυρίως δωρεάν μόρφωση μέσα στο δημόσιο σχολείο.

·        ·Οι αγρότες, ραχοκοκαλιά του παραγωγικού ιστού της χώρας, βγαίνουν στο προσκήνιο απαιτώντας τη δίκαιη ανταμοιβή του μόχθου τους. Αποτελεί οικονομικό παραλογισμό και κοινωνική πρόκληση να «καίγεται» η παραγωγή μιας χώρας στο όνομα των ευρωπαϊκών πλαφόν και των πολυεθνικών ποσοστώσεων.

·        ·Οι απολυμένοι, ιδιαίτερα στα κλωστήρια και στη βιομηχανία, διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία κόντρα στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και στην «ευελιξία» της αγοράς που μεταφράζεται σε κλείσιμο εργοστασίων.

·        ·Οι άνεργοι και οι συμβασιούχοι, οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στην εκπαίδευση, συντονίζονται στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία, αν και σε πρώτη φάση παλεύουν τουλάχιστον για να εισπράξουν τα περσινά και φετινά δεδουλευμένα. Ταυτόχρονα εντείνονται καθημερινά τα μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών και λαϊκών ελευθεριών.

 

Η Οικονομική Πολιτική σε βάρος των εργαζομένων

Ο προϋπολογισμός έχει όλο αυτά τα χαρακτηριστικά που εντείνουν την κοινωνική πόλωση και προδιαγράφουν σκοτεινό το μέλλον όλων των εργαζομένων. «Κλειδώνει» έτσι μια πολιτική που «προσφέρει» π.χ. στους εκπαιδευτικούς αυξήσεις 3%, όταν οι πραγματικές αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης ξεπερνούν το 10%. Πολιτική που δε δίνει στους εργαζόμενους ούτε 1 ευρώ από τη σταθερά σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας και του Α.Ε.Π. Πολιτική που όχι μόνο δε δημιουργεί νέες θέσεις δουλειάς, αλλά εξαθλιώνει την εργασία επεκτείνοντας και γενικεύοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και επιβάλλει το καθεστώς της ημιαπασχόλησης, της μερικής εργασίας και της ωρομισθίας. Πολιτική που από την άλλη, αυξάνει δραματικά τα κέρδη των επιχειρήσεων και αυξάνει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στα φτωχότερα και πλουσιότερα στρώματα της κοινωνίας.

Το αντιλαϊκό πρόσωπο του προϋπολογισμού φαίνεται και από το ότι η αύξηση κατά 8% των εσόδων του δεν θα προέλθει από τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων και συνολικά του κεφαλαίου, αλλά από τις κρατήσεις του φόρου εισοδήματος των μισθωτών και συνταξιούχων, από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, από την αύξηση των έμμεσων φόρων (που είναι και οι πιο άδικοι και επιβαρύνουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα), από την αύξηση του ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους σε μια σειρά προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (τσιγάρα και ποτά) με το επιχείρημα ότι βλάπτουν την υγεία.

Ο προϋπολογισμός έχει όλα τα δομικά χαρακτηριστικά εκείνων των τελευταίων κυβερνήσεων και είναι τόσο εύγλωττος ώστε δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και ολιγωρίας, πολύ περισσότερο όταν η έκθεση του ΕΚΟΦΙΝ προοιωνίζει ακόμη σκληρότερα μέτρα περικοπής κοινωνικών δαπανών και δαπανών για μισθούς και παροχές για την επόμενη διετία. Σε αυτή της την πολιτική η κυβέρνηση συντονίζεται με το κλίμα και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αποφάσεων της Λισσαβόνας, όπου στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι συνεχείς ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τα σταθεροποιητικά προγράμματα. Στη Γερμανία, στη Γαλλία, την Ιταλία οι κυβερνήσεις προχωρούν σε νέα αντιλαϊκά μέτρα, θεσμοθετούν το πάγωμα των αμοιβών και τη σύνδεσή τους με την παραγωγικότητα, επιβάλλουν την αύξηση του χρόνου εργασίας, περιορίζουν τις κοινωνικές παροχές, προχωρούν σε αλλαγές στο ασφαλιστικό που αυξάνουν τρομαχτικά τα όρια σύνταξης και μειώνουν τις συντάξεις.

 

Η διεθνής συγκυρία

Μετά την επανεκλογή Μπους, τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και πάλι. Στην τελετή ορκομωσίας του ο πλανητάρχης εμφανίστηκε αποφασισμένος να «συντρίψει τα εναπομείναντα τυραννικά καθεστώτα», να εξαπολύσει δηλαδή τις φασιστικές ορδές του σε κάθε μέρος του πλανήτη για να εξοντώσει έθνη και λαούς, με πρώτο στόχο, όπως τον προσδιόρισε, το γενναίο ιρανικό λαό, που πριν μια εικοσιπενταετία είχε σαρώσει την αμερικανοστήριχτη τυραννία του Σάχη. Από κοντά οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις διευρύνοντας τον κύκλο των αγορών τους με την εισδοχή νέων χωρών, ακόμη και της Τουρκίας ενός αντιδραστικού και φιλοαμερικάνικου καθεστώτος, θωρακίζουν το εσωτερικό τους μέτωπο, ενώ συνεχίζεται η συμμετοχή και η στήριξη της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών οργανισμών με θύμα την ειρήνη και τα δικαιώματα των λαών.

Το εκπαιδευτικό κίνημα αγωνίζεται με όλα τα μέσα για την εμπέδωση αντι-ιμπεριαλιστικής φιλειρηνικής συνείδησης και πρακτικής και για την υπεράσπιση όλων των δημοκρατικών κατακτήσεων και ελευθεριών ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων.

 

Η αυριανή μέρα

Το νέο μισθολόγιο που παραπέμπεται για τις αρχές του 2006 θα φέρει όλα τα σημάδια της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της σιδερένιας λογικής των κριτηρίων της ΕΕ. Ήδη, όπως είναι γνωστό, το γερμανικό «θαύμα» - που στηρίχθηκε ανάμεσα στ’ άλλα στις «εθελούσιες» περικοπές μισθών και αύξηση των ωρών εργασίας υπό την απειλή του κλεισίματος βιομηχανικών κολοσσών - κατεδαφίζει το κράτος πρόνοιας προκαλώντας το ξεσήκωμα μαζικών κινητοποιήσεων, οι οποίες χρεώνονται από τον τύπο στο ταξικό αγωνιστικό ρεύμα το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, δεν εκπροσωπείται στο γερμανικό κοινοβούλιο και στις επίσημες γραφειοκρατίες.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού δεν είναι το τέλος του κατήφορου. Είναι όμως η βάση πάνω στην οποία η κυβέρνηση, θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να προωθήσει την αντεργατική πολιτική της, την επίθεση στο εισόδημα και τα εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις αφού μειώνει ριζικά τους φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών μέσα στα επόμενα χρόνια, χαρίζοντας τους ουσιαστικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινείται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Το υποτιθέμενα κλειστό ασφαλιστικό όλο και ανοίγει και σχεδιάζονται ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης για να συντονιστούμε με τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς για σύνταξη στα 67 αρχικά και στα 70 μετά.

Εντείνεται ο αυταρχισμός μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Οι «οικονομικοί αναλυτές» και όσοι πολιτικοί πιστεύουν ότι είναι πιο ασφαλές για την επιβολή αυτών των μέτρων να μην καλλιεργούνται ψευδείς προσδοκίες στους εργαζόμενους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κινδύνου για το «εθνικό» κεφάλαιο και τα ντόπια συμφέροντα, επισημαίνοντας τα σκληρά μέτρα που πρέπει, και είναι σίγουρο ότι θα ληφθούν:

·        ·Πιο έντονο ρυθμό αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, δηλαδή ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

·        ·Μεγαλύτερο περιορισμό των κοινωνικών παροχών.

·        ·Σφιχτότερη εισοδηματική πολιτική, κι ας μην έχει άλλες τρύπες το ζωνάρι των εργαζομένων.

·        ·Περισσότερα κίνητρα για τους επενδυτές, χωρίς το δυσβάσταχτο όρο να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας, όρο που ήδη κατήργησε σε μεγάλο βαθμό το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο.

·        ·Φορολογικές ελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, με αρχή που έγινε με το νέο φορονόμο κ.ά.

 

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία

Τα αποτελέσματα του λεγόμενου «εθνικού διαλόγου για την Παιδεία» είναι προδιαγεγραμμένα από τις αποφάσεις των Συνόδων της Λισαβόνας, Μπολώνιας κ.ά. για την παραπέρα επιστράτευση της Παιδείας στον πόλεμο του ανταγωνισμού και της αύξησης της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Βασικός σκοπός του είναι να εξασφαλιστεί η αναγκαία «συναίνεση», με σκοπό «να μειωθεί το πολιτικό κόστος» από την επερχόμενη επέλαση μιας ακόμη χειρότερης και βαθύτατα αντιδραστικής εκπαιδευτικής πολιτικής. Μιας πολιτικής που αποσκοπεί να καταργήσει ολοσχερώς το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Παιδείας, απειλώντας την ίδια την επιστημονική υπόσταση των πανεπιστημίων και το επιστημονικό περιεχόμενο της Εκπαίδευσης συνολικότερα.

Τους στόχους και τις συνέπειες αυτής της πολιτικής αποκαλύπτουν ξεκάθαρα οι «δεσμεύσεις» για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που μπαίνει πρώτη στο στόχαστρο της επίθεσης και του διαλόγου. Σύμφωνα με τις βασικότερες από τις δεσμεύσεις αυτές:

 

1. Στο όνομα της «σύνδεσης της Εκπαίδευσης με την αγορά» για την καταπολέμηση της ανεργίας, οι ανώτατες σπουδές αποσυνδέονται από την επιστήμη και το επιστημονικό αντικείμενο, που είναι υποχρεωμένες να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν. Με άλλα λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών - σπουδαστών και ιδιαίτερα τα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων θα αποκλείονται από την απόκτηση πραγματικής επιστημονικής γνώσης και ικανότητας για την άσκηση ενός επιστημονικού επαγγέλματος. Εκτός από τα οικονομικά εμπόδια (κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, σίτισης, στέγασης κλπ.), θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή υποβάθμιση των σπουδών, με τη συρρίκνωσή τους στα τρία χρόνια και τον εκφυλισμό τους σε μια ρηχή, χαμηλού κόστους, αποσπασματική και ληξιπρόθεσμη «κατάρτιση», προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς. Η απόκτηση ενός πτυχίου ισότιμου με τα σημερινά θα προϋποθέτει τη φοίτηση σε δεύτερο, διετή κύκλο, με ευκαιριακό επίσης αντικείμενο σπουδών, τον δήθεν «μεταπτυχιακό» προοριζόμενο για πολύ λιγότερους, αφού με πανάκριβα δίδακτρα, εξετάσεις, συστατικές επιστολές και άλλους φραγμούς θα απαγορεύεται η πρόσβαση σ' αυτόν για τους περισσότερους. Έτσι, οι φοιτητές - σπουδαστές καταδικάζονται σε μια ισόβια αμάθεια και υποχρεώνονται - για να διατηρήσουν την ικανότητά τους να «απασχοληθούν» - σε διαρκή «κατάρτιση», που θα παρέχεται αντί διδάκτρων στα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης, τα οποία θα ιδρύσουν τα ΑΕΙ - ΤΕΙ σε συνεργασία με ιδιώτες επιχειρηματίες.

Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ενός προσαρμοστικού και «ταχείας απόδοσης» εργατικού δυναμικού, πρόσφορου για ακόμη πιο εντατική εκμετάλλευσή του.

 

2. Με πρόσχημα τη διασφάλιση της ποιότητας, θεσμοθετείται ένα σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης των πανεπιστημίων, που αποσκοπεί στην κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ και στη διεύρυνση της απόστασης ανάμεσα στα λίγα, κυρίως ξένα, πανεπιστήμια της ελίτ και στη μάζα των υπόλοιπων ιδρυμάτων, που θα αναπαράγουν τη στρατιά των «πτυχιούχων αγράμματων», που επιζητά η αγορά. Συνδεόμενη στην πορεία με τη χρηματοδότηση, η αξιολόγηση θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την ολοσχερή ιδιωτικοποίηση και τον ασφυκτικό έλεγχο των ανώτατων ιδρυμάτων από τις δυνάμεις της αγοράς. Όπου κι αν εφαρμόστηκε, συνέβαλε καθοριστικά στο να αποκτήσουν τα ανώτατα ιδρύματα όλα τα χαρακτηριστικά μιας κερδοσκοπικής εμπορικής επιχείρησης: Βελτίωση της βιτρίνας (εγκαταστάσεις, εξυπηρέτηση κλπ.) και χειροτέρευση του περιεχομένου της εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας τους.

 

3. Η αξιολόγηση και πιστοποίηση αποτελεί το άλλοθι για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών «πανεπιστημίων» από φορείς ακατάλληλους και άσχετους με την Εκπαίδευση, τα οποία θα συγκαταλέγονται στα «δημόσια», αφού θα τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο!

 

Κατάληξη και κεντρικός στόχος όλων των μέτρων είναι η πλήρης εξίσωση των όρων λειτουργίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Εκπαίδευσης, η ολοσχερής «απελευθέρωση της εκπαιδευτικής αγοράς». Με διάφορα συστήματα τα πενιχρά κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού θα ισομοιράζονται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το παράδειγμα μάλιστα της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ - ΤΕΙ ξεκινά να γενικεύεται σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, που καλούνται να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και ανταποδοτικά, αναθέτοντας σε επιχειρηματίες - χορηγούς τη διαμόρφωση του περιεχομένου της μόρφωσης και της συνείδησης των μαθητών.

Πέρα από τις βαριές συνέπειες για τους φοιτητές, τους γονείς και τους διδάσκοντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης υπονομεύει βαθιά την επιστημονική εξέλιξη και την ανθρώπινη πρόοδο γενικότερα, καθώς, όποια ερευνητική εργασία γίνεται πλέον στα πανεπιστήμια, ελέγχεται ως προς το περιεχόμενο και τα αποτελέσματά της από τις επιχειρήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που είναι οι χρηματοδότες της. Φυσικό αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι η παραχάραξη, η στρέβλωση ή η απόκρυψη της επιστημονικής αλήθειας, αν αυτή κριθεί ύποπτη ή επικίνδυνη για τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του ιμπεριαλισμού.

 

Οι εξελίξεις αυτές δεν αφορούν μόνο τους νέους ανθρώπους, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές που ήδη βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας μόρφωση και εργασία με δικαιώματα. Αφορά πρώτα απ' όλους την εργατική τάξη, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, τον κάθε εργαζόμενο, και πρέπει να γίνει και συστατικό της πάλης τους.

 

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται σε όλους τους Συλλόγους αυτήν την περίοδο για να διαμορφωθούν οι στόχοι ενός αγώνα με περιεχόμενο τις πραγματικές μας ανάγκες και αιτήματα που να συγκρούονται με τους πυρήνες της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

 

Για να διαμορφωθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις ένα αγωνιστικό σχέδιο με προοπτική, διάρκεια και σταθερά βήματα που θα εξασφαλίζουν την κοινή δράση, τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων, τη λήψη των αποφάσεων με διαδικασίες βάσης, την κοινωνική αλληλεγγύη και συμπαράταξη, την κλιμάκωση του αγώνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

 

 

 

 

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ

 

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

ΣΤΙΣ 12:00

 

 

ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

(ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)

 

 

 

 

 

ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

 

 

 

(ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ)

 

 

 

 

                                                                                                                                ΤΟ Δ.Σ.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

 

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005

 

 

ΣΤΙΣ 19:00 - ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

 

 

 

 

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ

 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

 

 

 

 

 

ΕΜΠΡΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ

 

 

 

 

 

                                                                                        ΤΟ Δ.Σ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Δ.Σ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ»

   

 

 

Εμείς οι Εκπαιδευτικοί των Τμημάτων Ένταξης των σχολείων του Περιστερίου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 14/2/2005, μετά από πρόσκληση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου», στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, έπειτα από διεξοδική συζήτηση και βαθύ προβληματισμό, καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα και προτάσεις.

 

Η Εκπαίδευση των Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στηριζόμενη από τις επιστήμες της Αγωγής (την Παιδαγωγική, την Ψυχολογία, την Ιατρική κ.ά.) πρέπει ν’ απευθύνεται στο σύνολο των ατόμων αυτών, με τον ιδιαίτερο τρόπο που απαιτείται, ανάλογα με τη φυσική ή νοητική αδυναμία, διαπαιδαγωγώντας το παιδί να έχει πίστη στις δυνάμεις του, αγάπη για τη ζωή, γνώση των δικαιωμάτων του. Απώτερος δε σκοπός της θα πρέπει να είναι, μέσω της Σχολικής Ένταξης να επιτευχθεί η Ένταξη στις Παραγωγικές και κατά προέκταση στις Κοινωνικές διαδικασίες.

 

Ο Νόμος 2817/2000 μετράει 4 περίπου χρόνια ζωής. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η μόνη αλλαγή που αυτό το χρονικό διάστημα έγινε αισθητή απ’ τους εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής, είναι αυτή απ’ τα ταμπελάκια έξω από τις Ειδικές Τάξεις, όπου τώρα πια γράφουν «Τμήμα Ένταξης».

 

Από κει και πέρα τίποτα; θα ρωτήσει κάποιος. Αντιθέτως. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στηριζόμενη στην αρχή της «Ένταξης» προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Ειδικής Αγωγής οι οποίες επέφεραν αποτελέσματα, όχι βέβαια προς το θετικό, αλλά προς αρνητική - για τα ΑμΕΑ - κατεύθυνση.

 

Στο άρθρο 1 παράγραφος 6 του νόμου 2817 διαβάζουμε: «Στα άτομα που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες παρέχεται ειδική εκπαίδευση, η οποία στο πλαίσιο των σκοπών της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης επιδιώκει ιδιαίτερα: α) την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, β) τη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη ή επανένταξή τους στο κοινό εκπαιδευτικό σύστημα και η συμβίωση με το κοινωνικό σύνολο, γ) την επαγγελματική τους κατάρτιση και τη συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία, δ) την αλληλοαποδοχή τους με το κοινωνικό σύνολο και την ισότιμη κοινωνική τους εξέλιξη

 

Σήμερα, στην Ελλάδα δε γνωρίζουμε τον αριθμό των Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες. Παρά το ότι κατά καιρούς έχουν ψηφιστεί νόμοι, έχουν παρθεί μέτρα και δράσεις, οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις δεν έχουν προβεί στο πιο σημαντικό και υπεύθυνο βήμα: την πανελλήνια απογραφή των Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες στη χώρα μας. Μια απογραφή η οποία θα δώσει εικόνα για τον αριθμό τους, τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν, τα αποτελέσματα της οποίας η επιστημονική κοινότητα, οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι φορείς , θα μπορούσαν να αξιολογήσουν να εκτιμήσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν παρεμβάσεις και δράσεις. Σήμερα ο υπολογισμός του αριθμού των Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες γίνεται «κατ’ εκτίμηση» και σύμφωνα «με τα διεθνή δεδομένα». Ως πιο «πιθανό» ποσοστό παίρνεται αυτό του 10% του γενικού μαθητικού πληθυσμού. Έτσι με βάση τα παραπάνω, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σε σύνολο 650.000 περίπου μαθητών, Ειδικής Εκπαίδευσης χρήζουν περίπου 65.000 μαθητές. Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΠΘ, Ειδικής Εκπαίδευσης απολαμβάνουν μόνο 10.318 (στοιχεία 2002) παιδιά της ηλικίας του Δημοτικού Σχολείου. Η ερώτηση που βρίσκονται τα υπόλοιπα είναι εύκολο ν’ απαντηθεί: είτε «σπρώχνουν τον καιρό τους» σε κάποια τάξη του Γενικού Σχολείου είτε βρίσκονται στο σπίτι τους.

 

Κάποιος ίσως πει: αυτό το κενό έρχονται σήμερα να καλύψουν τα Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης Υποστήριξης (ΚΔΑΥ). Όμως ποιος έχει την ψευδαίσθηση, ότι ακόμα κι αν λειτουργήσουν όλα τα ΚΔΑΥ με πλήρη σύνθεση, θα μπορούν να προσφέρουν υποστηρικτικό έργο στην Ειδική Αγωγή, τη στιγμή που το προβλεπόμενο από το νόμο επιστημονικό προσωπικό είναι ανεπαρκέστατο για να στηρίξει τα χιλιάδες παιδιά που θα απευθύνονται σ’ αυτά, ενώ η λειτουργία τους στις πρωτεύουσες των Νομών αποκλείει την παροχή υποστηρικτικού έργου στις απομακρυσμένες περιοχές;

 

Σήμερα για το 10% των παιδιών που χρήζουν - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις - Ειδικής Εκπαίδευσης, δεν υπάρχουν Δημόσια Ειδικά Σχολεία και Τάξεις Ένταξης για να τα καλύψουν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι γονείς π.χ. αυτιστικών παιδιών ή παιδιών με σύνδρομο DOWN ή με νοητική υστέρηση ή με πολλαπλές αναπηρίες (π.χ. κινητική αναπηρία και τυφλότητα ή τυφλότητα και νοητική υστέρηση) έχουν φτάσει σήμερα στην απόγνωση από την ανυπαρξία ειδικών δημόσιων κέντρων και υποστηρικτικών υπηρεσιών. Ανάπηροι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με ανύπαρκτες υλικοτεχνικές υποδομές, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και χωρίς υποστηρικτικές υπηρεσίες.

 

Τα Ειδικά Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Γυμνάσια - Λύκεια είναι υπό διάλυση. Τα κέντρα τυφλών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το ίδιο, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στα σχολεία των κωφών.

 

Ίδια κατάσταση επικρατεί συνολικότερα στην εκπαίδευση και των άλλων κατηγοριών ΑμΕΑ. Οι γονείς και οι κηδεμόνες των ατόμων με νοητική υστέρηση, αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες τραβάνε το δικό τους Γολγοθά, προκειμένου να εξασφαλίσουν και να ικανοποιήσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους. Απ’ τη μια μεριά αφαιμάζονται οικονομικά (όσοι βέβαια έχουν κάποια οικονομική άνεση) αφού καταφεύγουν σε ιδιώτες για να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους κι από την άλλη γίνονται θύματα πιέσεων και ρουσφετολογικών μηχανισμών.

 

Και δε μιλάμε βέβαια για παιδιά με ελαφρότερα προβλήματα όπως αυτά του λόγου και της ομιλίας, όπου ένα παιδί χωρίς καμιά αναπηρία ή νοητικό πρόβλημα, μπορεί να οδηγηθεί στην κοινωνική περιθωριοποίηση λόγω έλλειψης παρέμβασης.

 

Είναι, άραγε, τυχαία τα παραπάνω με το ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, υπακούοντας στην απόφαση της Λισσαβόνας προχώρησε σε μείωση των κοινωνικών δαπανών; (στόχος το 2010 να φτάσουν το 10% του ΑΕΠ).

 

Από τα παραπάνω παραδείγματα που είναι, ίσως, ένα πολύ μικρό δείγμα της σκληρής πραγματικότητας στο χώρο της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι τα τελευταία χρόνια οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, στα πλαίσια των «αναδιαρθρώσεων» που προωθούν, επιβάλλουν την παραπέρα υποβάθμιση και συρρίκνωση, ακόμα, κι αυτού του υποτυπώδους δημόσιου τομέα της Ειδικής Αγωγής που υπήρχε ως τώρα. Του σημαντικότερου εργαλείου για την κοινωνική ένταξη των ΑμΕΑ.

 

Γέννημα αυτής της πολιτικής είναι οι θεωρίες της «αποκατηγοριοποίησης», που σήμερα παρουσιάζονται ως το σωτήριο φάρμακο για την Ειδική Αγωγή. Της κατάργησης, δήθεν, του «ιδρυματισμού», της «Ένταξης» και της «σχολικής ενσωμάτωσης» των ΑμΕΑ στα κοινά σχολεία. Βέβαια με τη γενική αυτή αρχή κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει, έχοντας κατά νου ένα ιδανικό εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο έχοντας αναπτύξει τις κατάλληλες παιδαγωγικές μεθόδους και έχοντας εξασφαλίσει την υλικοτεχνική-κτιριακή υποδομή και το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό, θα μπορούσε πραγματικά να περιορίσει ή και να καταργήσει τα Ειδικά Σχολεία και να «ενσωματώσει» τα ΑμΕΑ στο γενικό μαθητικό πληθυσμό. Όταν όμως μιλάμε για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ένα σύστημα που όχι μόνο δεν είναι προσανατολισμένο στην «ένταξη» αλλά στη «σχολική περιθωριοποίηση», ακόμη και μαθητών που δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα, τότε είναι φανερό πως η προβολή της «αρχής της ένταξης» είναι σκέτη υποκρισία. Διαμορφώνουν συνειδήσεις που δεν αντέχουν την αναπηρία ούτε καν αισθητικά.

 

Έχουν θεσμοθετήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που χαρακτηρίζεται από τον ατομικισμό, τον ανταγωνισμό, την αξιολόγηση - χειραγώγηση μαθητών - εκπαιδευτικών και την απουσία διαφοροποιημένης αξιολόγησης της διδασκαλίας και των αναλυτικών προγραμμάτων. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που, ιδιαίτερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στοχεύει στη σύνδεση οικονομίας και αποτελεσματικότητας της εκπαιδευτικής πολιτικής. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που υποθάλπει και εξασφαλίζει παράλληλα το σχολικό αποκλεισμό, την ανισότητα και την αποτυχία όχι μόνο για τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, αλλά και για όσα αποκλίνουν έστω κι ελάχιστα από τους κανόνες που αυτό ορίζει.

 

Η σημερινή πολιτική είναι φυσικό να διαιωνίζει και να αναπαράγει αυτή την αθλιότητα, στο όνομα της εξάλειψής της, καθώς έχοντας θεοποιήσει την «ελεύθερη αγορά», μετατρέπει και το τελευταίο κοινωνικό αγαθό σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

 

Η αποποίηση των ευθυνών της πολιτείας απέναντι στα ΑμΕΑ φαίνεται κι από την παράλληλη - προκλητική προβολή της «πολιτικής της φιλανθρωπίας» ως τη λύση για τα προβλήματά τους. Εδώ, η υποκρισία περισσεύει. Από τη μια οι κυβερνώντες, νομοθετώντας προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να επιτευχθεί η αποϊδρυματοποίηση και προβαίνουν στην υποβάθμιση και το κλείσιμο Ειδικών Σχολείων κι από την άλλη βγαίνουν στις οθόνες, καλώντας σε οικονομική συνδρομή για το χτίσιμο ιδρυμάτων.

 

Η κατάσταση αυτή φαίνεται να «βολεύει» αρκετούς, όπως:

1.   Το κράτος να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του στη λογική της συρρίκνωσης του «κράτους πρόνοιας». Η αντίληψη που καλλιεργείται, είναι ότι η λύση των προβλημάτων των ΑμΕΑ είναι ζήτημα «φιλευσπλαχνίας».

2.   Οι εκδηλώσεις αυτές αξιοποιούνται απ’ αυτούς που τις διοργανώνουν και απ’ αυτούς που συμμετέχουν (κανάλια, μεγαλοπαράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής) ως μέσον διαμόρφωσης κοινωνικού προφίλ για να διευκολύνονται στις διάφορες επιδιώξεις τους.

 

Το χειρότερο όμως, είναι ότι υπονομεύεται, ακόμα, κι αυτή η κοινωνική αλληλεγγύη, την οποία επικαλούνταν, λόγω της αδιαφάνειας που επικρατεί, αλλά και της εμφανούς προσπάθειας κάποιων να προβληθούν μέσα απ’ αυτές. Αυτό που, σίγουρα, κάνουν είναι να αφυδατώνουν το νόημα μιας υγιούς κοινωνικής αλληλεγγύης, και αντί μέσα από την κατανόηση των προβλημάτων να εξασφαλίζεται η συμπαράσταση στον αγώνα για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ και των γονιών τους, εκτονώνεται σε κάποια οικονομική συνδρομή.

 

Απ’ την άλλη, μέσα από τα διάφορα Ευρωπαϊκά προγράμματα προέκυψε μια πραγματική άνθηση στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη διαχείριση της αναπηρίας. Είδαμε την τελευταία δεκαετία να ξεπετάγονται σαν μανιτάρια δεκάδες επιχειρήσεις που όλες -σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες τους - «είχαν εμπειρία», «διέθεταν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα και τους ειδικούς», «γνώριζαν» όλα τα σχετικά με τη διαχείριση της αναπηρίας! Κατοχυρώθηκε, έτσι, μέσω των προγραμμάτων αυτών, το δικαίωμα σε κάθε λογής εκμεταλλευτή του ανθρώπινου πόνου να κερδοσκοπεί σε βάρος των ΑμΕΑ, με την ίδρυση των αποκαλούμενων «αστικών εταιριών» που βουλώνουν, πρόχειρα, τις τρύπες που σκόπιμα αφήνονται ανοικτές στο Δημόσιο Σύστημα Ειδικής Αγωγής και φυτοζωούν από τα κοινοτικά κονδύλια. Εκατοντάδες εκατομμύρια αναλώθηκαν... έτσι, χωρίς καμιά έρευνα, σχεδιασμό και προγραμματισμό. Την ίδια ώρα πολλά Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ένταξης συνεχίζουν να στεγάζονται σε «πρώην αποθήκες» σε γωνιές από αίθουσες τελετών και άλλα «απίθανα» μέρη. Όσο για υποστήριξη, επιστημονική και υλικοτεχνική, ας είναι καλά ο... πατριωτισμός των Ελλήνων. Ένα σύστημα που στηρίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στο «εκπαιδευτικό φιλότιμο» των Ελλήνων δασκάλων και την προσωπική αφιέρωση.

 

Η «σχολική ένταξη» είναι ένα ιδιαίτερο δαπανηρό εγχείρημα. Τα Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, επειδή ξεκινούν από άνιση βάση, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά χρειάζονται «ανισότιμη», δηλαδή προνομιακή μεταχείριση για να μπορέσουν να κατακτήσουν την ισοτιμία τους. Αυτός είναι ο πρωταρχικός και μοναδικός όρος για να εξασφαλιστεί η ένταξή τους στην κοινωνική ζωή. Στο άμεσο μέλλον (για όσους θέλουν να «πατούν στο έδαφος») είναι απαραίτητα τόσο τα Ειδικά Σχολεία όσο και οι Τάξεις Ένταξης που πρέπει να πολλαπλασιαστούν. Θα πρέπει, όμως, να επαναπροσανατολιστεί ο ρόλος τους και να υπάρξει σύνδεση μεταξύ τους, στοχεύοντας στην κλιμακωτή ένταξη των ΑμΕΑ (Ειδικό Σχολείο, Τάξη Ένταξης, Γενική Τάξη). Απαιτείται μια πολιτική ανάπτυξης ενός Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Ειδικής Αγωγής και Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για όλες τις κατηγορίες των παιδιών με ειδικές ανάγκες, που θα καταργήσει τα μεσαιωνικού τύπου Ιδρύματα εγκλεισμού και απομόνωσης παιδιών με σοβαρά προβλήματα.

 

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται η ανάδειξη των προβλημάτων της Ειδικής Αγωγής κι Εκπαίδευσης, η αφύπνιση και συντονισμός του κινήματος των Εκπαιδευτικών, των ΑμΕΑ και των γονιών τους για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο χώρο αυτό. Ένα κίνημα που σε κοινή πορεία και σύνδεση με το συνδικαλιστικό και τα κοινωνικά κινήματα θα θέσει ως στόχους:

1.   Την καταγραφή των ΑμΕΑ, την οργάνωση και τον ολοκληρωμένο προγραμματισμό που θα στοχεύει στην κάλυψη όλων των ατόμων που έχουν ανάγκη Ειδικής Αγωγής.

2.   Την ίδρυση, άμεσα, όπου χρειάζεται, Δημόσιων Ειδικών Σχολείων (Νηπιαγωγεία - Δημοτικά - Γυμνάσια - Λύκεια). Σχολείων που να παρέχουν Ε.Α. που θ’ ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο, που θα παίρνουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες της κάθε κατηγορίας. Παράλληλα να εξασφαλίζεται, η σύγχρονη κατασκευή τους, το πλούσιο εποπτικό υλικό, ο εξοπλισμός τους, η στελέχωση με το απαραίτητο επιστημονικό-βοηθητικό προσωπικό. Αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων και ίδρυση νέων μονάδων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Κατάρτιση προγραμμάτων που να στοχεύουν στην αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων των ΑμΕΑ. Το Ειδικό Σχολείο απαραίτητα να συστεγάζεται με κοινό Σχολείο και να οργανώνει την κοινωνική ζωή των μαθητών του, ώστε να έρχονται σε συναναστροφή με τα παιδιά του Κοινού Σχολείου, να συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις (καλλιτεχνικές, αθλητικές δραστηριότητες κλπ.), ώστε ν’ αποκτούν αυτοπεποίθηση και να ενισχύεται η αλληλοαποδοχή.

3.   Την ίδρυση Τάξεων Ένταξης σε όλα τα πολυθέσια σχολεία, στελεχωμένων με ειδικευμένο εκπαιδευτικό.

4.   Η ένταξη στα κοινά σχολεία να γίνεται με επιστημονικά και μόνο κριτήρια και όχι με υπολογισμό του οικονομικού κόστους της εκπαίδευσής τους. Αύξηση των διορισμών των εκπαιδευτικών, μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, καθιέρωση της συνδιδασκαλίας δύο εκπαιδευτικών σε περιπτώσεις που προκρίνεται η ένταξη για κάποιους μαθητές στα κοινά σχολεία. Εξασφάλιση του αναγκαίου βοηθητικού επιστημονικού προσωπικού (δάσκαλοι κινητικότητας, μουσικοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές κλπ.) αλλά και των κατάλληλων εργονομικών διευθετήσεων στα σχολικά κτίρια, ώστε να υπάρχει πρόσβαση σε αυτά από τα παιδιά με Ειδικές Ανάγκες.

5.   Τη γενναία αύξηση των δαπανών για την Ειδική Εκπαίδευση και την επαγγελματική μόρφωση.

6.   Τη θεσμοθέτηση (με την μια ή άλλη επωνυμία) Κέντρων Διάγνωσης, Πρόληψης, Έγκαιρης Παρέμβασης από τη βρεφική ηλικία και Συμβουλευτικής Υποστήριξης όχι μόνο σε κάθε νομό αλλά και σε Δήμους και Κοινότητες. Τα Κέντρα αυτά θα πρέπει να στελεχωθούν από γιατρούς, σχολικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ειδικευμένο εκπαιδευτικό και άλλο προσωπικό. Να έχουν στενή συνεργασία με τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία. Να παρέχουν και συμβουλευτική υποστήριξη σε γονείς, καθώς και κοινωνική, ψυχολογική, ιατρική κ.ά., υποστήριξη στα ΑμΕΑ.

7.   Προώθηση διαχειριστικού ελέγχου των διάφορων ιδιωτικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και μετατροπή τους σε δημόσιες, όπως εξ άλλου προβλέπεται και από το ν. 1566/85. Κατάργηση των «αστικών εταιριών» που φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια με κοινοτική χρηματοδότηση στο χώρο της Επαγγελματικής Κατάρτισης και της Ειδικής Αγωγής λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και υποκαθιστώντας, με φτηνές και υποβαθμισμένες υπηρεσίες, τις πραγματικές ανάγκες για δημόσια και υψηλής στάθμης ειδική αγωγή και επαγγελματική εκπαίδευση.

8.   Θεσμοθέτηση της περιοδικής επιμόρφωσης και μετεκπαίδευσης του διδακτικού-επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού σε θέματα Ειδικής Αγωγής, σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Ίδρυση τμημάτων Ειδικής Αγωγής στα πλαίσια των ενιαίων Παιδαγωγικών Σχολών που πρέπει να δημιουργηθούν στα ΑΕΙ.

 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

 

1.   Να συσταθεί άμεσα Επιτροπή Ειδικής Αγωγής.

2.   Να εκδοθεί άμεσα σχετικό ψήφισμα με επισημάνσεις, προτάσεις και αποφάσεις της συγκεκριμένης σύσκεψης.

3.   Να διοργανωθεί συνέντευξη Τύπου.

4.   Να ενημερωθούν οι Δημοτικές Παρατάξεις, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και οι φορείς του Δήμου.

5.   Να οργανωθεί προσπάθεια καταγραφής όλων των μαθητών που έχουν ανάγκη από Ε.Α.

 

Στόχος του εκπαιδευτικού κινήματος κι όσων ενδιαφέρονται για την Ειδική Αγωγή θα πρέπει να είναι η πλήρης ένταξη των ΑμΕΑ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ανάπτυξη ενός Δημόσιου - Δωρεάν συστήματος Ειδικής Αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης για όλες τις κατηγορίες παιδιών με ειδικές ανάγκες θα καταργήσει τα μεσαιωνικού τύπου ιδρύματα εγκλεισμού και απομόνωσης και θα λυτρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών με ειδικές ανάγκες που ζουν στο περιθώριο, φυλακισμένα στην αμάθεια. Οι παραπάνω θέσεις πιστεύουμε πως αξίζει να συζητηθούν, να συμπληρωθούν και να διευρυνθούν ώστε να γίνουν αιτήματα και διεκδικήσεις.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου στα πλαίσια των αποφάσεών του θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει τις παραπάνω θέσεις στις 16 Μαρτίου 2005 στις 18:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου. Καλούνται οι συνάδελφοι των Τμημάτων Ένταξης να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

Προς

ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

            Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» θα παρουσιάσει τις θέσεις του για μια σύγχρονη Ειδική Αγωγή, παρουσία και των εκπαιδευτικών των Τμημάτων Ένταξης, την Τετάρτη 16 Μαρτίου στις 18:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Σταθμός μετρό - Αγ. Αντώνιος).

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ»

   

 

Χαιρετισμός του Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» στην Παιδαγωγική Ημερίδα που διοργάνωσε στις 18 του Φλεβάρη 2005 ο Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. της 33ης Περιφέρειας Αθηνών με θέμα:

«Προβλήματα Συμπεριφοράς Μαθητών Δημοτικού Σχολείου και ψυχοπαιδαγωγικές στρατηγικές αντιμετώπισής τους»

 

 

            Κύριε Σχολικέ Σύμβουλε,

            Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παρευρεθούμε και να χαιρετίσουμε τη σημερινή σας παιδαγωγική ημερίδα. Η ευχή μας είναι αυτή η ημερίδα να αποτελέσει ένα σταθμό στις επιδιώξεις και στους στόχους που έχουμε θέσει όλοι ως εκπαιδευτικοί.

            Είναι γνωστό ότι το σχολείο πρέπει να επιτρέπει σ’ όλα τα παιδιά να ζουν, στο βαθμό του δυνατού, την κοινή δράση και τις κοινές εμπειρίες που προάγουν τη μάθησή τους και την αποτελεσματική συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Για το σκοπό αυτό είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί απ’ τους εκπαιδευτικούς θεσμούς το βέλτιστο μορφωτικό αποτέλεσμα.

            Εμείς οι εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο πρωτοποριακό, ένα σχολείο γνώσεων, δεξιοτήτων, αξιών, πολιτισμού, του ανθρωπισμού, της άμιλλας και της συνεργασίας. Για ένα σχολείο που θα βοηθήσει τα παιδιά μας να αναπτύσσουν μια ευρύτερη κατανόηση των αλληλοεξαρτήσεων μεταξύ των ανθρώπων, να ζουν και να αισθάνονται Πολίτες του κόσμου, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να εργαστούν όλοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για ένα σχολείο που θα καλλιεργεί το σεβασμό στην ετερότητα, όποιας μορφής κι αν είναι αυτή, για ένα σχολείο για όλους.

            Η διαμόρφωση νέων ζητούμενων εγείρουν, πλέον, νέα κοινωνικά αιτήματα που αναιρούν τον παραδοσιακό και χρεοκοπημένο χαρακτήρα του εκπαιδευτικού μας συστήματος και επιβάλλουν άμεσες και ριζικές αλλαγές στη δομή, στα περιεχόμενα της εκπαίδευσης και κυρίως στο ρόλο του σχολείου.

            Οι υποδομές που θα καθιστούσαν αποτελεσματική την εφαρμογή τους εμφανίζουν ελλείψεις και προβλήματα. Το ακατάλληλο σχολικό πρόγραμμα, οι μονότροπα προσανατολισμένες μέθοδοι διδασκαλίας και η μονολιθικότητα στην ακαμψία του σχολείου και κυρίως το έντονα ανταγωνιστικό ήθος και κλίμα που κυριαρχεί σήμερα στην εκπαίδευση, μπορούν να επιφέρουν σοβαρά προβλήματα.             Και από αυτή την οπτική πρέπει να εξεταστεί και το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και λίγα χρόνια στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η ιεράρχηση των στόχων, οι ελλείψεις σε ουσιαστικές θεσμικές διασφαλίσεις και σε υποδομές, η απουσία ενός ευέλικτου και θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση συνολικά, είναι κάποιες μόνο από τις παραμέτρους που καθιστούν δυσχερή την εφαρμογή των καινοτομικών και αναγκαίων οπωσδήποτε εκπαιδευτικών αλλαγών.

 

            Συνάδελφοι -ισσες,

            Η επιστημονική και συνδικαλιστική μας ιδιότητα είναι αναπόσπαστες και αρμονικά στοιχεία της συλλογικής μας ταυτότητας. Αξιοποιώντας τη συλλογική μας εμπειρία και τα πορίσματα των σχετικών επιστημονικών ερευνών από τη μια και ασκώντας μέσα από αποφασιστικούς διεκδικητικούς αγώνες, πιέσεις προς την εξουσία από την άλλη, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια άλλη πολιτική στον τομέα της εκπαίδευσης συνολικά, βασικό συστατικό στοιχείο της οποίας θα είναι η ευελιξία και πολυμορφία που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από τις όποιες ιδιαιτερότητές τους.

            Με αυτές τις λίγες σκέψεις, συμβάλλοντας στο γενικότερο προβληματισμό, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην ημερίδα σας αναμένοντας με ενδιαφέρον τα πορίσματά της.

 

Παπλωματάς Κωνσταντίνος

·        ·Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου».

·        ·Μέλος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών και Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ»

   

 

Πραγματοποιήθηκε στις 28/2/2005 στη Χαλκίδα η ημερίδα που διοργάνωσε η Δ.Ο.Ε. με θέμα:

«Το παρόν και το μέλλον της προσχολικής αγωγής - Τα ιδιαίτερα προβλήματα των νηπιαγωγών στο χώρο της εκπαίδευσης».

Το Σύλλογο αντιπροσώπευσαν η συνάδελφος Ρεστέμη Αγγελική, το μέλος του Δ.Σ. Αραμπατζή Ελένη και ο Πρόεδρος Παπλωματάς Κων/νος, οι οποίοι και κατέθεσαν τις παρακάτω εισηγήσεις:

 

 

Παπλωματάς Κωνσταντίνος

 

Η κυρίαρχη αντίληψη για την Π.Α. στη χώρα μας ήταν ουσιαστικά η ενσωμάτωσή της στη στοιχειώδη εκπαίδευση, παρά την αντίδραση που παρουσιαζόταν από παιδαγωγούς κι από τους εκπαιδευτικούς του χώρου.

Κι όμως ακριβώς η τάση της σχολειοποίησης του νηπιαγωγείου παρουσιάζεται σήμερα σαν η μοντέρνα παιδαγωγική.

Πόσο προοδευτική είναι η παιδαγωγική αντίληψη που αρνείται την αυτοτέλεια της προσχολικής διαπαιδαγώγησης και τελικά την ανάγκη προσδιορισμού του αντικειμένου της, του περιεχομένου και της λειτουργίας της με βάση τις ανάγκες του συγκεκριμένου σταδίου για την ανάπτυξη του παιδιού;

Μήπως θα έπρεπε να αναδειχτεί η κοινωνική και παιδαγωγική ανάγκη οργάνωσης της Π.Α. μέσα από δίκτυο Π.Κ. που θα έχουν στόχο την προσχολική διαπαιδαγώγηση και να επισημανθούν βασικές παράμετροι για την οικοδόμηση και λειτουργία τους, ξεκινώντας από το ελάχιστο, το διετές υποχρεωτικό δημόσιο νηπιαγωγείο;

Η προσχολική διαπαιδαγώγηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση. Η ποικιλία των ιδρυμάτων αυτής της κατηγορίας είναι ενδεικτική. Υπάρχουν ιδρύματα που ανήκουν στο χώρο της κοινωνικής πρόνοιας, υπάρχουν άλλα ιδρύματα που αποτελούν περιουσιακό στοιχείο και αντικείμενο δραστηριότητας φιλανθρωπικών οργανώσεων, άλλα που ανήκουν στη δικαιοδοσία των Δήμων και τέλος, υπάρχουν τα νηπιαγωγεία του συμβατικού τύπου που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΠΘ.

Η υλικοτεχνική υποδομή της εκπαίδευσης δεν είναι καλή. Το ΥΠΕΠΘ δε δημοσιεύει στατιστικά δεδομένα, παρά με σοβαρή καθυστέρηση μιας 10ετίας, όταν πια δεν μπορούν να βασίσουν μελέτη ενημερωμένη για την κίνηση της εκπαίδευσης και συνεπώς δεν μπορεί κανείς να είναι ενημερωμένος για την ακριβή κατάσταση και αυτής της βαθμίδας. Πρέπει να προσθέσουμε σ’ αυτά και το διοικητισμό που εκφράζεται στην ηγεσία της εκπαίδευσης (πολιτική και επιστημονική - Παιδαγωγικό Ινστιτούτο). Θα μπορούσε κανείς συνεχίζοντας να εξειδικεύσει το θέμα του σε μια σειρά από προβλήματα, όπως π.χ. το πέρασμα των ιδρυμάτων της προσχολικής διαπαιδαγώγησης, όπως σταδιακά άλλωστε σχεδιάζεται και για όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μία πράξη που δεν προοιωνίζεται επωφελής για την εκπαίδευση, αφού δεν είναι εξασφαλισμένη η ορθή λειτουργία της (υποδομή, λειτουργικά έξοδα κλπ.) και αποβλέπει απλώς στην ευθυγράμμιση στις λειτουργίες της ελεύθερης αγοράς και τη μεταβολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας σε ανταποδοτική λειτουργία.

Η δική μου θέση, όσον αφορά και το Νηπιαγωγείο, είναι ότι αποτελεί κι αυτό μια μονάδα της διαπαιδαγωγητικής διαδικασίας και αποτελεί τομέα δραστηριότητας του κράτους συγκεντρωμένη στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ασκεί τη διοικητική εποπτεία και τη διαπαιδαγωγητική επίβλεψη. Η διασπορά σε διάφορους τομείς, η οποία δημιουργήθηκε από τον εμπειρισμό και τους διάφορους ιστορικούς όρους, πρέπει να καταργηθεί, η μορφή και η λειτουργία να γενικευθεί και να στηριχτεί σε κοινή βάση και η ανάπτυξή τους να συντελείται κατά τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες της ηλικίας και της κοινωνίας.

Η διάκριση ανάμεσα στη 12χρονη εκπαίδευση και την προσχολική αγωγή οφείλεται σε λόγους επιστημονικούς και κοινωνικούς. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα της γενικής εκπαίδευσης δεν είναι της ίδιας φύσης με το Νηπιαγωγείο. Η εργασία στο Νηπιαγωγείο είναι μια συνθετική εργασία που καλύπτει το σύνολο της προσωπικότητας του ατόμου, που γεννιέται και αναδύεται μέσα από το βρέφος και το νήπιο. Το Ίδρυμα Προσχολικής Διαπαιδαγώγησης είναι υποχρεωμένο (αυτή άλλωστε είναι και η κοινή θέση όλων των μεγάλων παιδαγωγών, όσες επιμέρους διαφορές κι αν παρουσιάζουν μεταξύ τους) μέσα από μια ατμόσφαιρα ελεύθερης συμβίωσης τα νήπια να κοινωνικοποιηθούν, ν’ αναπτύξουν όλες τις δεξιότητες του χεριού και του μυαλού, έτσι που να μπορούν να προσεγγίζουν τον κόσμο σ’ όποια του μορφή με τη γνώση και το συναίσθημα, έτσι που να τοποθετούνται σωστά στη ζωή και ν’ αποχτούν τη σταθερή έξη της κοινωνικής πράξης. Εργαλείο του είναι το παιχνίδι, η συμβίωση με την αφομοίωση των κανόνων της συμπεριφοράς και της τάξης, το ομαδικό τραγούδι με την εξοικείωση με τους ρυθμούς και την αρμονία, η ευαισθητοποίηση με το παραμύθι μέσα από το οποίο συνειδητοποιείται η αξία των πράξεων κλπ. Αντίθετα το σχολείο της βασικής εκπαίδευσης είναι σχολείο αναλυτικό. Όσο κι αν συνεχίζει τη διαπαιδαγωγητική εργασία του ιδρύματος της προσχολικής αγωγής, με την οργάνωση της ζωής στο σχολικό χώρο και την προσπάθεια σύνδεσής του με την υπερκείμενη ομάδα, που έχουν υποτιμηθεί σαν αντικείμενα του σχολικού έργου στη βασική εκπαίδευση, έχει μονόπλευρα κυριαρχήσει το γνωστικό πεδίο.

Το διετές νηπιαγωγείο είναι το ελάχιστο και το δεχόμαστε σαν δεδομένο. Αλλά, θέση μου είναι ότι η προσχολική διαπαιδαγώγηση πρέπει να καλύπτει τις ηλικίες από 2 μέχρι 6 χρόνων οπότε τα παιδιά περνάνε στη δικαιοδοσία του σχολείου της βασικής εκπαίδευσης. Και αυτό με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής και αμειβόμενης γονικής άδειας. Η άποψη αυτή στηρίζεται σε λόγους κοινωνικούς αλλά και λόγοι καθαρά πνευματικής διαμόρφωσης επιβάλλουν τη φοίτηση στα νηπιαγωγεία.

Από την πιο πάνω έκθεση προκύπτουν κάποιες ιδιομορφίες στην οργάνωση της διαπαιδαγωγητικής μονάδας και ομάδας.

α)   Το κτιριακό πρόβλημα. Καταρχήν το κτίριο του Παιδικού κέντρου να μην είναι προέκταση του κτιριακού συγκροτήματος του σχολείου βασικής εκπαίδευσης. Γιατί αυτό όχι μόνο υπάρχει ο κίνδυνος να συμπαρασύρει τη λειτουργία της προσχολικής αγωγής στις ράγες της σχολειοποίησης, αλλά και να το προσαρμόζει στους ρυθμούς λειτουργίας του σχολείου της βασικής εκπαίδευσης. Το νήπιο δεν εκπαιδεύεται με την τρέχουσα σχολική έννοια.

β)   Ο νηπιακός πληθυσμός και το ίδρυμα της προσχολικής διαπαιδαγώγησης. Ο συμβατικός τύπος του νηπιαγωγείου αποτελεί την πραγματικότητα που κυριαρχεί στο σημείο αυτό, χωρίς να λείπουν οι αποκλίσεις και οι παραλλαγές του (Παιδικοί σταθμοί, παιδικά κέντρα κλπ. μ’ οποιοδήποτε όνομα κι αν παρουσιάζονται). Τον αποδεχόμαστε σα δεδομένο αλλά και τον αμφισβητούμε για την ανεπάρκειά του. Γι’ αυτό και η θέση μου είναι ότι το Παιδικό Κέντρο (Π.Κ.) είναι η ενδεδειγμένη μορφή εκπαιδευτικού ιδρύματος για την προσχολική διαπαιδαγώγηση.

Το θέμα πάντως των Π.Κ. έχει θεωρητικά λυθεί ανεξάρτητα απ’ τη λύση που δίνει κάθε χώρα καπιταλιστική κατά την άσκηση της εκπαιδευτικής της πολιτικής. Και μολονότι το θέμα υποκειμενικά και αντικειμενικά είναι ώριμο για τη λύση του, δεν υπάρχει σοβαρή μελέτη για την προώθηση του Νηπιαγωγείου σε Π.Κ. και τη γενίκευση του θεσμού. Γιατί δεν είναι μέσα στην πρόθεση του συστήματος να δώσει τη λύση του Π.Κ. και να καλύψει όλες τις ηλικίες από τα 2 μέχρι τα 6 χρόνια.

Το ερώτημα τώρα είναι αν η ανάπτυξη ενός τέτοιου Π.Κ. που να ικανοποιεί τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας είναι δυνατή. Η απάντησή μας είναι πως «ΝΑΙ»! Είναι δυνατή αν πειστούν οι παράγοντες απ’ όλες τις πλευρές. Όταν δεν μείνουν αντικείμενο διεκδίκησης των εκπαιδευτικών μόνο, αλλά γίνουν αντικείμενο του λαϊκού κινήματος. Μπορεί μέσα στην πολιτική που ασκεί η Ε.Ε. οι διαχειριστές της εξουσίας της χώρας μας να περιορίζουν τις κοινωνικές δαπάνες, όμως η επέκταση της δωρεάν φροντίδας της προσχολικής ηλικίας σε πείσμα τους μπορεί να οργανωθεί και η ποιότητά της να φτάσει σε ανθρώπινα επίπεδα. Κι εδώ η λύση βρίσκεται στα χέρια του Μαζικού Λαϊκού Κινήματος που μπορεί να το απαιτήσει δυναμικά. Μια τέτοια επιδίωξη πρέπει να καθορίσει κάποιους βασικούς και καθαρούς στόχους που να αντλούν και τη λύση του προβλήματος:

1.   Να εξασφαλιστεί το κατάλληλο κτίριο και η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Είναι κατά τη γνώμη μας αντικείμενο βασικής επιδίωξης.

2.   Διορισμός προσωπικού με τα ανάλογα προσόντα και κατάλληλη στήριξη αρχών. Αυτό μας οδηγεί κατευθείαν στο πρόγραμμα σπουδών των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων.

3.   Κινητοποίηση του γονικού και του γενικότερου λαϊκού παράγοντα με αποσαφηνισμένους στόχους την προστασία και την πολλαπλή διαπαιδαγώγηση. Κι αυτό είναι έργο δικό μας.

4.   Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας με την οικογένεια.

Όλα αυτά όμως έχουν ανάγκη επεξεργασίας και πρέπει να γίνουν αντικείμενο πάλης, που χωρίς αυτή τίποτε δε γίνεται. Και δεν αποτελεί όραμα ρομαντικών, αλλά πραγματικότητα που μπορούμε να την εντάξουμε στους στόχους της πόλης μας.

 

 

Παπλωματάς Κωνσταντίνος

·        ·Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου».

·        ·Μέλος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών και Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

 

 

 

Αραμπατζή Ελένη

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ - ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ Ή ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ;

 

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται και στο χώρο της εκπαίδευσης , με στόχο την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση της γνώσης , την αξιολόγηση – χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, την αξιολόγηση- κατηγοριοποίηση των Σχολικών μονάδων, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών ,δεν θα μπορούσαν να αφήσουν στο απυρόβλητο και το χώρο των Νηπιαγωγείου και γενικότερα την Προσχολική Αγωγή.

 

Έτσι βλέπουμε:

Γεωγραφικά όρια να καταργούνται, οι ίδιοι οι γονείς να συνεχίζουν να πληρώνουν το ΄΄δωρεάν΄΄ της Δημόσιας Παιδείας, τα ολοήμερα παιδοφυλακτήρια να εξακολουθούν να λειτουργούν με μοναδικό εξοπλισμό το ψυγείο και το φούρνο μικροκυμάτων, να βαφτίζονται αίθουσες διδασκαλίας αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, γραφεία κ.ά.. Την υποχρεωτικότητα της Προσχολικής αγωγής για όλα τα νήπια, να πάει…περίπατο, τις εργασιακές σχέσεις των νηπιαγωγών να ανατρέπονται, τη νηπιαγωγό από παιδαγωγό να μετατρέπεται σε πολυτεχνίτη-άνθρωπο για όλες τις …δουλειές κ.ά.

 

Αποδείχτηκε ότι:

Τα 20 νήπια για τα ολοήμερα τμήματα ,οι οργανικές θέσεις των νηπιαγωγών σ’ αυτά, τα παιδιά ΄΄μόνο των εργαζόμενων΄΄ στην αρχή, οι οικονομικές επιχορηγήσεις κ.ά. ήταν απλά το ΄΄τυρί στη φάκα΄΄, για να ΄΄αγκαλιαστεί΄΄ από περισσότερους, γονείς και εκπαιδευτικούς, ο νέος θεσμός - όχημα στην ουσία για το πέρασμα των συγκεκριμένων αναδιαρθρώσεων. Η σημερινή πραγματικότητα, αυτό αποδεικνύει .΄Έτσι…τα 20 νήπια γίνονται 30, σύμφωνα με το νόμο ,τα νήπια μόνο εργαζομένων, έγινε ΄΄και όσων το επιθυμούν΄΄ κ.λ.π.

Κι όλα αυτά γιατί, στόχος των συγκεκριμένων αναδιαρθρώσεων δεν είναι ούτε ο εκπαιδευτικός, ούτε το Σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Στόχος τους είναι:η προσαρμογή του σχολείου στις ανάγκες της αγοράς. Για όσους χρειάζονται κι όπως τους θέλουν. Φτάνει να έχουν την οικονομική δυνατότητα και …να αντέξουν. Όχι όλοι φυσικά.

 

Επιπλέον γνωρίζουμε καλά ότι η νηπιαγωγός:

·         ·Έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη σωματική ακεραιότητα και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών ηλικίας 4 και 5 χρόνων μέσα στην ίδια αίθουσα.

·         ·Εργάζεται χωρίς κενό και διάλειμμα. Η εργασία της είναι συνεχής ,δηλ. δεν μπορεί να απομακρυνθεί από τα νήπια όσες ώρες βρίσκεται στο Νηπιαγωγείο(4 ώρες – 240 λεπτά) και το αίσθημα ευθύνης της απέναντι στα νήπια και τους γονείς τους είναι πολύ μεγάλο.

·         ·Έχει και την ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία της Σχολικής Μονάδας (Δ\ντρια,Γραμματέας,Τηλεφωνήτρια,Τραπεζοκόμος,Καθαρίστρια,επισκευές,λογίστρια κ.λ.π.), χωρίς την ύπαρξη του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού ή μείωση διδακτικού ωραρίου, όπως γίνεται με τους Δ\ντές των Σχολείων.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους:

 

Οι Νηπιαγωγοί εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση:

 

1.    1.Στην κατάργηση των γεωγραφικών ορίων των νηπιαγωγείων, γιατί η απόσταση από τον τόπο κατοικίας των νηπίων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 200 μέτρα, για να εξασφαλίζεται έτσι η υγεία και η προσπελασιμότητα των νηπίων.

2.    2.Στη συνύπαρξη και συλλειτουργία δυο τύπων νηπιαγωγείων (κλασσικό- ολοήμερο) παράλληλα και κάτω από την ίδια στέγη , γιατί είναι αψυχολόγητη , αντιπαιδαγωγική και κυρίως αντικοινωνική.

3.    3.Στην παράγραφο 4 της εγκυκλίου της Δ\νσης Σπουδών Π.Ε.,με αρ.πρωτ.107407/Γ1 και ημερομηνία 2/10/2003,στην οποία αναφέρεται ότι μπορεί από το ολοήμερο τμήμα να γίνεται αποχώρηση νηπίων στις 12.15΄ που είναι ο χρόνος λήξης του προγράμματος του κλασσικού τμήματος. Κι αυτό γιατί, η περιπτωσιακή και κατά βούληση αποχώρηση των νηπίων από το νηπιαγωγείο πριν τη λήξη του προγράμματος είναι πολλαπλά επιζήμια :α)παραλύει η λειτουργία της ομάδας με τις διάφορες αποχωρήσεις β)δημιουργεί στα νήπια αίσθημα διαφοράς και γ)δεν ολοκληρώνεται η διαπαιδαγωγητική επίδραση του νηπιαγωγείου.

 

Θα συνεχίσουν τον Αγώνα τους για:

 

1.    1.2χρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, γιατί η φοίτηση στο Νηπ\γείο δεν είναι απλή προετοιμασία του νηπίου για τις υποχρεώσεις του στο Δημ. Σχολείο. Είναι η καλλιέργεια των βασικών ικανοτήτων και πλευρών του ανθρώπινου ψυχισμού, η ανάπτυξη των κοινωνικών αρετών ,η συνειδητοποίηση κανόνων συμβίωσης. Επίσης υποχρεωτική φοίτηση γιατί με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί αντισταθμιστική εξίσωση για όλα τα παιδιά που πρωτομπαίνουν στο Σχολείο.

2.    2.Μείωση του αριθμού των νηπίων ανά τμήμα σε 15-20 , για να εξασφαλίζεται η βελτίωση της ποιότητας του διδακτικού έργου και για παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας των νηπίων.

3.    3.Θεσμοθέτηση βοηθού νηπιαγωγού και βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστρια, τραπεζοκόμος κ.λ.π.) και

4.    4.Εξίσωση του διδακτικού ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών (νηπιαγωγών – δασκάλων – εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης).

5.    5.Γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας ενός Νηπιαγωγείου σε αναλώσιμο και εποπτικό υλικό καθώς και σε άλλες λειτουργικές δαπάνες και όχι να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη τους οι ΓΟΝΕΙΣ. Επίσης κάθε Σεπτέμβρη με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να δίνεται το ποσό των 20 ευρώ για την αγορά του παραπάνω υλικού (από έκτακτη επιχορήγηση).

6.    6.Ετήσια επιμόρφωση κάθε 5-7 χρόνια και απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

 

 

 

Ρεστέμη Αγγελική

 

ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. – Τα ιδιαίτερα προβλήματα των Νηπ/γών στο χώρο της Εκπ/σης.

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η προσχολική εκπ/ση αποτελεί βασική βαθμίδα για την ανάπτυξη και βελτίωση της προσωπικότητας του παιδιού (παρ’ όλο που δεν έχει γίνει υποχρεωτική). Κατά την άποψή μου η αναγκαιότητα της προσχολικής εκπ/σης, γεγονός κοινά αποδεκτό, δεν χρειάζεται περαιτέρω θεωρητικής ανάπτυξης από μέρους μας. Αντίθετα η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στα ποικίλα προβλήματα που παρουσιάζονται σε πρακτικό επίπεδο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νηπ/γών έχουν την επιστημονική κατάρτιση αλλά και τη διάθεση και το μεράκι να ανταποκριθούν στο έργο τους. Αυτό που λείπει είναι η βοήθεια – συνεργασία των υπόλοιπων φορέων, απαραίτητο στοιχείο για να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα. Άλλωστε είναι γνωστό το «ισχύς εν τη ενώσει». Δεν αρκεί μόνο η καλή συνεργασία μεταξύ συναδέρφων και μεταξύ εκπαιδευτικού και γονέων γιατί τις περισσότερες φορές τα προβλήματα ξεπερνούν τα όρια των δυνατοτήτων μας.

 

- Ο μεγάλος αριθμός παιδιών ανά τμήμα (30 νήπια)

- Το ολοήμερο νηπ/γείο και τα προβλήματά του

- Τα παιδιά με ιδιαιτερότητες και δυσκολίες προσαρμογής

- Τα αλλοδαπά παιδιά

 

Είναι τα προβλήματα για τα οποία ζητούμε την κατανόηση και στήριξη των ανάλογων φορέων. Δεν είναι τυχαίο ότι τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν το κυριότερο θέμα συζήτησης του κλάδου μας τα τελευταία χρόνια.

Πως είναι δυνατόν μια νηπιαγωγός να κάνει σωστά την δουλειά της όταν έχει ένα τμήμα 30 παιδιών, και πόσο μάλλον όταν το τμήμα αυτό είναι ολοήμερο! Όλοι γνωρίζουμε ότι το ολοήμερο νηπ/γείο, παρ’ όλο που ως ιδέα βασίστηκε στην ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας, στερείται κατάλληλων χώρων και προσωπικού παροχής βοηθητικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των παιδιών που αναγκάζονται επί 8 ώρες κάθε μέρα να βρίσκονται στην ίδια αίθουσα όπου πραγματοποιούνται όλες οι δραστηριότητες (παιδαγωγικές, φαγητού, ξεκούρασης και διαλείμματος σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών).

Ένα νηπ/γείο ολοήμερο ή μη, λόγω των αναγκών που εξυπηρετεί, πρέπει να έχει και τους κατάλληλους χώρους. Μεγάλος αριθμός νηπ/γείων συστεγάζεται με τα δημοτικά σχολεία, με τα ανάλογα προβλήματα: κοινές τουαλέτες, μακριά από την επίβλεψη της νηπιαγωγού, και κοινός χώρος διαλείμματος. Επίσης λόγω έλλειψης κτιρίων υπάρχουν ακόμα και σήμερα νηπιαγωγεία με εναλλασσόμενο ωράριο.

Πέρα όμως από το κτιριακό πρόβλημα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και άλλου είδους προβλήματα. Τα παιδιά με ιδιαιτερότητες και δυσκολίες προσαρμογής μας βάζουν σε διαδικασία να σκεφτούμε τη δημιουργία τάξεων προσαρμογής στο νηπ/γείο όπως και τα αλλοδαπά παιδιά τη δημιουργία τάξεων υποδοχής. Τα περισσότερα αλλοδαπά παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη γλώσσα με αποτέλεσμα τη δυσκολία ένταξης και κοινωνικοποίησής τους, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των νηπ/γών. Στις περιπτώσεις αυτές ζητούμε να επιμορφωθούμε περισσότερο, για να βοηθήσουμε αποτελεσματικότερα. Παρ’ όλα αυτά οι εγκύκλιοι που έρχονται στα σχολεία προς επιμόρφωσή μας, αναφέρονται σε περιορισμένο αριθμό εκπ/κών ή προσφέρουν επιμόρφωση επί πληρωμή. Έχουμε φτάσει λοιπόν στον αντίποδα αντί να ζητούμε μεγαλύτερες οικονομικές παροχές για την τεχνική και υλική υποστήριξη των νηπ/γείων, να μας ζητούνται χρήματα για την επιμόρφωσή μας, ώστε να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί ως προς το έργο μας, χωρίς φυσικά να γίνεται λόγος για ανάλογη αύξηση των αμοιβών μας.

Αυτό είναι το παρόν της προσχολικής εκπ/σης, γνωστό σε όλους μας κατά τη γνώμη μου, αλλά αυτό το παρόν θα πρέπει να μας κινητοποιήσει ατομικά και κυρίως συλλογικά, για την δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Εάν συνειδητοποιήσουμε ότι η προσχολική εκπ/ση είναι το μέλλον κάθε τόπου, τότε η δραστηριοποίησή μας θα γίνει πιο δυναμική και αποτελεσματικότερη._

 

Ρεστέμη Αγγελική

Νηπ/γός 38ου Νηπ/γείου Περιστερίου

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ»

   

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου με αντιπροσωπείες του συμμετείχε στις παρακάτω εκδηλώσεις:

·        ·Στις 25/2/2005 στην κινητοποίηση στο ΥΠΕΠΘ των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων με τον Παπλωματά Κωνσταντίνο.

·        ·Στις 27/2/2005 στην κοπή πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες με το συνάδελφο Βλάχο Κώστα.

·        ·Στις 28/2/2005 στη συγκέντρωση για το Ποικίλον Όρος με τους συναδέλφους Καπράνα Ζήση και Στάμο Αδάμ.

·        ·Στην κοπή πίτας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου με τον Ρήγα Παναγιώτη.

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 21ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»

   

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

Περιστέρι, 24/02/2005

Αρ. Πρωτ.: 294

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

            Με τον ανυποχώρητο αγώνα των γονέων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου και την πλατιά συμπαράσταση που εκδηλώθηκε από φορείς και σωματεία, δόθηκε λύση στο πρόβλημα της έλλειψης γυμναστή.

            Η εμπειρία είναι πολύτιμη για όλους και αποδεικνύει ότι μόνο με τον αποφασιστικό, ενωμένο αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική που υποβαθμίζει το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου.

            Συνεχίζουμε και απαιτούμε αποφασιστικά αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 15% του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού, επίλυση όλων των λειτουργικών προβλημάτων των σχολείων (υποδομές, εξοπλισμός), μόνιμες σταθερές εργασιακές σχέσεις.

            Δε συμβιβαζόμαστε με τη λειτουργία τμημάτων με μεγάλο αριθμό μαθητών.

            Αντιστεκόμαστε στην πολιτική που απειλεί να παραδώσει το σχολικό κτίριο στην εμπορική εκμετάλλευση και στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

            Διεκδικούμε αυτό που ανήκει στα παιδιά μας, στα παιδιά του λαού.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ»

   

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

Περιστέρι, 22/02/2005

Αρ. Πρωτ.: 293

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

            Με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Δημοτικές Αρχές Περιστερίου και Νίκαιας και τις οργανώσεις ΕΕΔΥΕ και «Κοινωνική Αλληλεγγύη» κατόπιν συνεννόησης με τις περισσότερες αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών της Ν.Α. Ασίας και της Αφρικής, συγκεντρώθηκε ανθρωπιστική βοήθεια, μεγιστοποιώντας έτσι τη συνεισφορά αλληλεγγύης του προς τους λαούς που επλήγησαν.

            Το Δ.Σ. θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους ενεργοποιήθηκαν στον τομέα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς και τον Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Περιστερίου για τη σημαντική προσφορά του για τη συλλογή και αποστολή των υλικών.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«28ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

   

 

Την Παρασκευή 4/3/2005 με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Σύλλογο Γονέων του 28ου Δημοτικού Σχολείου με θέμα το κτιριακό πρόβλημα.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ»

   

 

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των χρημάτων που θα διατεθούν για την ανέγερση ενός Δημοτικού Σχολείου στις πληγείσες περιοχές.

Το ποσό θα κατατεθεί στην Αγροτική Τράπεζα στον υπ. αρ. λογαριασμό 017-01-026882-08 «Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας - Θύματα Ν. Α. Ασίας».

 

Αναλυτική κατάσταση:

 

38ο Νηπιαγωγείο

15 €

48ο Νηπιαγωγείο

30 €

39ο Δημοτικό

140 €

23ο Νηπιαγωγείο

15 €

24ο Νηπιαγωγείο

30 €

41ο Δημοτικό

40 €

45ο Νηπιαγωγείο

50 €

17ο Δημοτικό

35 €

40ο Δημοτικό

65 €

16ο Δημοτικό

40 €

29ο Δημοτικό

30 €

48ο Δημοτικό

40 €

15ο Δημοτικό

5 €

24ο Δημοτικό

60 €

47ο Δημοτικό

40 €

14ο Δημοτικό

40 €

45ο Δημοτικό

5 €

25ο Νηπιαγωγείο

15 €

25ο Δημοτικό

50 €

   

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ»

   

 

Οι συνάδελφοι που θα παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό σεμινάριο για εκμάθηση βασικών δεξιοτήτων στους Η/Υ που συνδιοργανώνει το Δ.Σ. του Συλλόγου με το ΙΠΕΜ της ΔΟΕ είναι οι:

Τσουρέλη Δήμητρα

(39ο Δημοτικό)

Γερούκης Θωμάς

(33ο Δημοτικό)

Αντωνίου Αικατερίνη

(28ο Δημοτικό)

Μελαγιάννη Ευτυχία

(8ο Δημοτικό)

Καπράνας Ζήσης

(35ο Δημοτικό)

Σιαφλάς Θανάσης

(23ο Δημοτικό)

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«19ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ»

   

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ημερομηνία: 02/03/2005

 

Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΘΕΜΑ : “19o Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο”

 

Συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε ότι το 19ο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Δ.Ο.Ε.-ΠΟΕΔ θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Νάπα-Αμμοχώστου της Κύπρου, την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Μαΐου 2005.

Θέμα του συνεδρίου, θα είναι : «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, Οικογένεια, Οργανωμένοι Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Σχολικές Επιτροπές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί στον αγώνα για ποιοτική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

Στο συνέδριο μπορεί να πάρει μέρος ένας αντιπρόσωπος από κάθε σύλλογο. Τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, των συνέδρων, καλύπτει ο τοπικός σύλλογος.

Ο κάθε σύλλογος θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2005 το αργότερο, να γνωστοποιήσει, με φαξ στην Ομοσπονδία, τη συμμετοχή του, αποστέλλοντας τη συνημμένη «δήλωση συμμετοχής». Καμιά άλλη συμμετοχή δεν θα γίνει δεκτή μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας.

Σας κάνουμε γνωστό ότι το συνολικό κόστος για τον καθένα θα είναι περίπου 450 € (200 € περίπου η μετακίνηση για όσους μετακινηθούν από Αθήνα για Λάρνακα, 240 € περίπου από Θεσσαλονίκη) και 240 € (ή 146 Λύρες Κύπρου) η διαμονή, ανά άτομο σε δίκλινα δωμάτια, για 4 διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή. Η διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο κοστίζει 340 € ή 204 Λ.Κ.. Τα παιδιά 2 – 12 ετών έχουν έκπτωση 50%.

Σημειώνεται ότι η κράτηση είναι υποχρεωτική για 4 διανυκτερεύσεις (3,4,5 και 6 Μαϊου).

Η αναχώρηση θα γίνει την Τρίτη 3 Μαΐου και η επιστροφή το Σάββατο 7 Μαΐου 2005.

Με νεότερο έγγραφό μας θα σας ενημερώσουμε για το ακριβές πρόγραμμα του συνεδρίου, τις ώρες αναχώρησης και επιστροφής καθώς επίσης και για τις υπόλοιπες διαδικαστικές λεπτομέρειες

 

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ»

   

 

Το Δ.Σ. με απόφασή του θα πραγματοποιήσει ημερίδα στις 13 Απριλίου 2005 με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Παιδεία».

Η οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους:

·        ·Παπλωματά Κωνσταντίνο

·        ·Σταυρόπουλο Λεωνίδα

·        ·Στάμο Αδάμ

·        ·Ρήγα Παναγιώτη

Άμεσα θα κυκλοφορήσει και σχετικό πληροφοριακό υλικό.

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ»

   

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Περιστέρι, 2/3/2005

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» με απόφασή του, συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων με στόχο την επίλυση των προβλημάτων τους και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για μονιμοποίησή τους μέσα από το Π.Δ. 164/2004.

Το Δ.Σ εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του, θα συμμετέχει τη Δευτέρα στις 7/3/2005 στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος στη συγκέντρωση και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»

   

 

Αντιπροσωπείες του Δ.Σ. θα λάβουν μέρος στις παρακάτω κινητοποιήσεις:

·        ·Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας στις 20 του Μάρτη στα πλαίσια του 10ήμερου Ειρήνης και τον γιορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ.

·        ·Στο γιορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, που θα γίνει στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών Κολίγων, στις 20 του Μάρτη.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΕΥΧΕΣ»

   

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εύχεται γρήγορη ανάρρωση στη συνάδελφο και μέλος του Δ.Σ. Σαρακηνού Ελένη και σύντομα να επιστρέψει στο οικογενειακό και κοινωνικό της περιβάλλον.

 

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Ο.Ε.»

   

 

Ημερομηνία: 24/2/2005

 

Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

για την αποχώρηση της Δ.Ο.Ε. από τον προσχηματικό διάλογο

 

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ, εκτιμώντας όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις γύρω από το διάλογο για την Παιδεία, αλλά και τη συγκυρία που διαμορφώνεται από τις κυβερνητικές επιλογές στο χώρο της εκπαίδευσης, διαπιστώνει:

1. Ο «Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία» αποτελεί μια ολοφάνερη προσχηματική διαδικασία, αφού σύμφωνα πλέον και με δημόσιες δηλώσεις και επίσημα έγγραφα, «οι αλλαγές-τομές στην εκπαίδευση είναι καθορισμένες από τις σημαντικές δεσμεύσεις της χώρας μας στη “Διαδικασία της Μπολόνια”» (που σημαίνει τον εναρμονισμό της εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της αγοράς και των επιχειρήσεων). Η Κυβέρνηση – ενόψει και της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στο Μπέργκεν της Νορβηγίας στις 19/5/2005 – χρησιμοποιεί την προσχηματική αυτή διαδικασία για να εμφανίσει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική, ως αποτέλεσμα κοινωνικής συναίνεσης.

2. Ο διάλογος δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει πεδίο προώθησης των αιτημάτων και των στόχων του εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά αντίθετα αποτελεί εργαλείο για τη ζύμωση, προώθηση και επιβολή μιας σειράς νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών αλλαγών-αναδιαρθρώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, που θα αλλάξουν πλήρως το περιεχόμενο, τους στόχους, το χαρακτήρα, το παιδαγωγικό πλαίσιο και τις λειτουργίες του εκπαιδευτικού συστήματος. Βασική φιλοσοφία των προετοιμαζόμενων αλλαγών είναι ότι η Παιδεία αποτελεί εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πιστοποιείται, αξιολογείται και αγοράζεται.

3. Για την κυβέρνηση, ως άμεσης προτεραιότητας αλλαγές-τομές, προτάσσονται:

  • Η αξιολόγηση- χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.
  • Η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.
  • Η επέκταση των εξεταστικών φραγμών, ακόμα και στην Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.
  • Η προώθηση εκπαιδευτικών μοντέλων με στόχο την αποσύνδεση από το κράτος σημαντικού μέρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας ( αναδιάρθρωση του σχολείου ,χωρίς διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ).
  • Η προώθηση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και η πλήρης αποσύνδεση των πτυχίων από κάθε επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα.

4. Η κυβέρνηση με τις μέχρι τώρα αποφάσεις της επιβεβαίωσε τη δήλωση της Υπουργού Παιδείας: «Όπως γνωρίζετε, έχουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα …αλλά μέσα απ’ το διάλογο θέλουμε τη μεγαλύτερη συναίνεση για τα ζητήματα της Παιδείας». Kαι αυτό, γιατί πολλές (αρνητικές για την εκπαίδευση) αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, προτού ξεκινήσει ο «διάλογος» και άλλες λαμβάνονται όσο αυτός διεξάγεται.

Τέτοιες αποφάσεις, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Το χαμηλό – για μια ακόμα χρονιά – ποσοστό των δαπανών για την Παιδεία (7,4 % του Γ. Κ. Προϋπολογισμού ή 3,58% του ΑΕΠ) και η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής περικοπών, οικονομικής ασφυξίας και υποβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
  • Η πολιτική της σκληρής λιτότητας και για την επόμενη χρονιά και ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός των εκπαιδευτικών με την ανακοίνωση «αυξήσεων» στους μισθούς κατά 3,6 %, Ήδη, λόγω της αύξησης της παρακράτησης φόρου και της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, οι ονομαστικοί μισθοί των εκπαιδευτικών παρουσιάζουν μείωση από 4 έως και 45€ !
  • Η πολιτική της μείωσης των μόνιμων διορισμών όπως αποτυπώνεται στα κονδύλια του προϋπολογισμού, με αντίστοιχη γιγάντωση του φαινομένου της ωρομισθίας και της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση. Μια πολιτική που ήδη ανιχνεύεται στις αυθαιρεσίες, τα κενά , τις συμπτύξεις τμημάτων, τις υποβαθμίσεις σχολείων, τις παραβιάσεις των ωραρίων, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
  • Η πολιτική « εθνικής προασαρμογής » στις αποφάσεις της Μπολόνια, όπως κατατέθηκε σε μνημόνιο στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, στο οποίο γινόταν επίκληση του «εθνικού διαλόγου», ενώ αυτός δεν είχε καν ξεκινήσει!

Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις αλλά και τις ίδιες τις εξελίξεις από τη διαδικασία του διαλόγου, το Δ.Σ. της ΔΟΕ εκτιμά ότι η άποψη που κατατέθηκε εξαρχής, για μη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στον προσχηματικό διάλογο, δικαιώνεται.

Αποχωρούμε από το διάλογο, γιατί το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρέπει να νομιμοποιεί με τη συμμετοχή του τις επιλογές και τις προειλημμένες αποφάσεις για μια τέτοιας κλίμακας και βάθους αντιεκπαιδευτική πολιτική .

Αποχωρούμε, για να οργανωθεί από το εκπαιδευτικό κίνημα ο κοινωνικός αντίλογος μέσα από μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης και ένα μέτωπο αγώνα από κοινού με τους καθηγητές-φοιτητές-γονείς-μαθητές, απονομιμοποιώντας την πολιτική του Υπουργείου και αποκαλύπτοντας τους σχεδιασμούς του και τις πραγματικές επιδιώξεις του.

Για να αξιοποιήσουμε την περίοδο προβάλλοντας μια εκπαιδευτική διακήρυξη με περιεχόμενο τα δικαιώματα και τις μορφωτικές ανάγκες της νέας γενιάς και την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Για να διεκδικήσουμε επιθετικά τα κεντρικά–ώριμα αιτήματά μας, στον αντίποδα των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση:

  • για καθολική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση που θα παρέχει μόρφωση, καλλιέργεια και εφόδια σε όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς και ταξικούς φραγμούς, για τη γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού ή στο 5% του ΑΕΠ.
  • για ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο για όλους , δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και ενιαία δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση με όλα τα εργασιακά δικαιώματα στο πτυχίο.
  • για την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατία στο σχολείο, την απόρριψη της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης των σχολείων και της αξιολόγησης-χειραγώγησης των εκπαιδευτικών.
  • για τη σταθερή και μόνιμη εργασία, ως αποκλειστικό εργασιακό πλαίσιο στην εκπαίδευση και για όλες τις εκπαιδευτικές λειτουργίες,
  • για την οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας, για πραγματικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς που θα καλύπτουν τις απώλειες των τελευταίων χρόνων, για ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, ενάντια στη σύνδεση μισθού –απόδοσης και τις περικοπές του κινήτρου απόδοσης.
  • για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων, για σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ίση με τον τελευταίο μισθό, για πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη .

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται σε όλους τους Συλλόγους αυτήν την περίοδο για να διαμορφωθούν οι στόχοι ενός αγώνα με περιεχόμενο τις πραγματικές μας ανάγκες και αιτήματα που να συγκρούονται με τους πυρήνες της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής .

Για να διαμορφωθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις ένα αγωνιστικό σχέδιο με προοπτική, διάρκεια και σταθερά βήματα που θα εξασφαλίζουν την κοινή δράση, τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων, τη λήψη των αποφάσεων με διαδικασίες βάσης, την κοινωνική αλληλεγγύη και συμπαράταξη, την κλιμάκωση του αγώνα.

Καμιά ανοχή στην κυβερνητική πολιτική, ενιαίος πανεκπαιδευτικός αγώνας

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

************************************************