2002-2003

Ενημερωτικό Νο 1

Συγκρότηση Προεδρείου
Διεκδικητικό πλαίσιο δράσης-Ψήφισμα τακτικής Γ.Σ.
Κανονισμός λειτουργίας Δ.Σ.
Σχολικοί Αντιπρόσωποι
Ορισμός Τακτικής Συνεδρίασης του Δ.Σ.- Επικοινωνία Δ.Σ. με συναδέλφους
Ορισμός εκπροσώπου στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου
Προγραμματισμός Δραστηριοτήτων για τη νέα Συνδ. χρονιά
Συνδρομή συνδικαλιστικού έτους 2003-2004
Οικονομική ενίσχυση συναδέλφων
Παραίτηση μέλου Δ.Σ.
Απόφαση Δ.Σ. για τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας
Ψήφισμα τακτικής Γεν. Συνέλευσης για τα Νηπιαγωγεία

Στατιστικά στοιχεία Συλλόγου


 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ»

   

 

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

:

Παπλωματάς Κων/νος (ΕΣΑΚ-ΔΕΕ)

 

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

:

Ξέρας Δημήτρης (ΔΑΚΕ)

 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

:

Στάμος Αδάμ (ΠΑΣΚ)

 

ΕΙΔ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

:

Αραμπατζή Ελένη (ΕΣΑΚ-ΔΕΕ)

 

ΤΑΜΙΑΣ

:

Καπράνας Ζήσης (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ)

       
 

ΜΕΛΗ

:

Γιώτης Σπύρος

     

Γκεσούλη Γιούλα

     

Παπαγρηγορίου Κλέαρχος

     

Ρήγας Παναγιώτης

     

Φασούλας Δημήτρης

     

Χαϊντούτης Ηλίας

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ - ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ Γ.Σ.»

   

 

            Τα προβλήματα των εκπαιδευτικών διαιωνίζονται και οξύνονται εξαιτίας της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβερνητική εισοδηματική πολιτική των «αυξήσεων» του 2,5% για το 2003 και η γενικότερη αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, οδηγεί από τη μια σε στασιμότητα της αγοραστικής δύναμης των μισθών στα επίπεδα του 1991 και από την άλλη σε αυξητική έκρηξη των υπερκερδών του Κεφαλαίου.

            Υπολογίζοντας λοιπόν τους δείχτες της ζωής, τους δείχτες των αναγκών, απαιτούμε, προβάλλουμε και διεκδικούμε:

·        ·Αυξήσεις κατά 35% για φέτος, για την αποκατάσταση της αγοραστικής αξίας των μισθών με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

·        ·Εισοδηματική πολιτική που εφόσον έχουν ικανοποιηθεί οι οικονομικές διεκδικήσεις μας για το 2002, θα πρέπει να είναι τριπλάσια του προβλεπόμενου πληθωρισμού για το 2003.

·        ·Διπλασιασμός του οικογενειακού επιδόματος και αναδρομική χορήγησή του άμεσα.

·        ·Αφορολόγητο εισόδημα στο ύψος των αποδοχών του νεοδιόριστου. Μείωση των άμεσων και έμμεσων φόρων για τους εργαζόμενους και αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα υπερκέρδη του Κεφαλαίου. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.

·        ·Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Παιδεία στο 15% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τα κονδύλια του ΕΠΕΑΕΚ να προστεθούν στον Κρατικό Προϋπολογισμό για την Παιδεία και να κατανέμονται στην εκπαίδευση με βάση τις πραγματικές ανάγκες.

·        ·Όχι στις συγχωνεύσεις, την κατάργηση των γεωγραφικών ορίων και το κλείσιμο σχολικών μονάδων.

·        ·Κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98.

·        ·Καθιέρωση ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου για όλους τους μαθητές, χωρίς αποκλεισμούς.

·        ·Καθιέρωση 2χρονης γενικευμένης και υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.

·        ·Μείωση της αναλογίας του αριθμού των μαθητών ανά εκπαιδευτικό (1/15 σε Νηπιαγωγείο και Α΄-Β΄ τάξη, 1/20 για τις υπόλοιπες).

·        ·Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και όλων των μορφών παραπαιδείας.

·        ·Νέα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα, σύμφωνα με τις εξελίξεις των επιστημών της αγωγής.

·        ·Όχι στη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου σε ανταποδοτική βάση, στην καταστρατήγηση των εργασιακών μας σχέσεων και στη διαμόρφωση υποτελών πολιτών, που προωθείται μέσα από το λεγόμενο «Ολοήμερο Σχολείο».

·        ·Το σχολικό βιβλίο να εκδίδεται, να διακινείται και να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του δημόσιου ΟΕΔΒ.

·        ·Κατάργηση του νεκραναστημένου «νέου» αυταρχικού Υπαλληλικού Κώδικα. Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους Δ.Υ.

·        ·Διεκδικούμε ως πάγιο σύστημα διορισμού την επετηρίδα (Ν. 1566) με βάση την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου. Διορισμό τώρα 10.000 εκπαιδευτικών στην Π.Ε. Επαναφορά της επετηρίδας με ταυτόχρονη εκκαθάριση και αυστηρότερες προϋποθέσεις παραμονής σε αυτή για όσους δεν ενδιαφέρονται να διορισθούν. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Όλες οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό (π.χ. ενισχυτική διδασκαλία) να καλύπτονται από την επετηρίδα.

·        ·Το σ.κ. απορρίπτει την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού γιατί οδηγεί στον αυταρχισμό, στη χειραγώγησή του. Λέμε επίσης όχι στην δήθεν αξιολόγηση της σχολικής μονάδας η οποία κατηγοριοποιεί τα σχολεία (και ανάλογα θα χρηματοδοτούνται) και εξωθεί το δημόσιο σχολείο σε ένα εξοντωτικό ανταγωνισμό στη βάση των αναγκών της αγοράς. Αρνούμαστε τους αυταρχικούς μηχανισμούς της αξιολόγησης και διεκδικούμε επιστημονική στήριξη του εκπαιδευτικού και απρόσκοπτη υπηρεσιακή εξέλιξη.

·        ·Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου (Ν. 2986) για την αξιολόγηση και της Υπουργικής Απόφασης για τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των στελεχών της εκπαίδευσης και του Συλλόγου Διδασκόντων.

·        ·Μοριοποίηση των αποσπάσεων. Τοποθέτηση των νεοδιόριστων και των μετατιθέμενων σε οργανική θέση.

·        ·Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού σε όλα τα σχολεία.

·        ·Ενεργή και αποφασιστική συμμετοχή του Συλλόγου Διδασκόντων και των γονέων στη λειτουργία και διοίκηση του σχολείου. Κατοχύρωση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών στο σχολείο.

·        ·Κατάργηση του θεσμού του ωρομισθίου.

·        ·Εξίσωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας με το αντίστοιχο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας.

·        ·Ανάδειξη στελεχών εκπαίδευσης με 100% αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.

·        ·Όλη η διαδικασία εκλογής των Αιρετών να είναι αρμοδιότητα του σ.κ.

·        ·Περιοδική ετήσια επιμόρφωση, με ευθύνη των ΑΕΙ και απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

·        ·Αύξηση των κονδυλίων ώστε να ικανοποιείται το σύνολο των αναγκών για εκπαιδευτικές άδειες.

·        ·Πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα στους αναπληρωτές, υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου. Η σύμβαση των αναπληρωτών να λήγει στις 31 Αυγούστου.

·        ·Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας, στο 80% του μισθού αφυπηρέτησης. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Καμία μείωση και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης.

·        ·Να ενισχυθεί η Κοινωνική Ασφάλιση με κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Να απαγορευτεί η «αξιοποίηση» των αποθεματικών στο χρηματιστηριακό τζόγο.

·        ·Αύξηση των κονδυλίων για Δημόσια Υγεία, απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία και παρεμπόδιση των σχεδίων να κυριαρχήσει ο νόμος της ιδιωτικής ζούγκλας.

 

            ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

            Το σ.κ. οφείλει να θέσει ως προτεραιότητα την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Οργανώνουμε έγκαιρα μαζί με τους φορείς και κινήματα την αντίδρασή μας ενάντια στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και τον «τρομονόμο». Ήδη ο «τρομονόμος» βρίσκεται σε ισχύ και η «αντιτρομοκρατική» αστυνομική και δικαστική συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι πραγματικότητα.

            Η ΕΕ θωρακίζεται αυταρχικά: Συνθήκη Σέγκεν, ηλεκτρονικό φακέλωμα, δημιουργία Ευρωπόλ, η στενότερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών σε επίπεδο ΕΕ για την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων.

            Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές γνωρίζουν καλά το κράτος του αυταρχισμού και της καταστολής και τις καθημερινές δίκες που ποινικοποιούν τους αγώνες.

·        ·Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

·        ·Να σταματήσουν τώρα όλες οι διώξεις μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και γενικά κάθε δίωξη συνδικαλιστικής δράσης.

·        ·Η αγωνιστική διέξοδος του Κλάδου θα κριθεί στη συσπείρωση από τα κάτω με αποφάσεις ΓΣ με δημιουργία επιτροπών αγώνα.

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ.Σ.»

   

 

            Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στη συνεδρίασή του στις 12-11-1990, ενέκρινε ομόφωνα τον παρακάτω κανονισμό λειτουργίας του, για τη συνδικαλιστική χρονιά 2002-2003.

·        ·Θα συνεδριάζει τακτικά κάθε πρώτη εργάσιμη Τρίτη κάθε μήνα, στις 20:00 στα γραφεία του συλλόγου.

·        ·Όταν πρόκειται για τακτική συνεδρίαση, ο Πρόεδρος και ο Γ. Γραμματέας κάνουν γνωστή την ημερήσια διάταξη στα μέλη του Δ.Σ., 5 (πέντε) μέρες πριν. Εάν παρουσιαστεί έκτακτο θέμα, να περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ.

·        ·Τα μέλη του Δ.Σ. είναι υποχρεωμένα να λαμβάνουν γνώση (περνώντας από το γραφείο) των θεμάτων.

·        ·Τα μέλη του Δ.Σ., έχουν το δικαίωμα να προτείνουν 3 (τρεις) μέρες πριν από τη συνεδρίαση θέμα για συζήτηση και το Δ.Σ. αποφασίζει αν θα συζητηθεί στην παρούσα ή στην επόμενη συνεδρίαση.

·        ·Σε έκτακτες συνεδριάσεις, ειδοποιούνται τα μέλη του Δ.Σ., 3 (τρεις) μέρες πριν, εκτός από περιστάσεις και συνθήκες ιδιάζουσες, που απαιτούν επείγουσα πρόσκληση των μελών.

·        ·Στις έκτακτες συνεδριάσεις και στις τακτικές, μπορεί να μπει θέμα για συζήτηση από τα μέλη του Δ.Σ. και λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Φτάνει να αποφασίσει γι’ αυτό το Δ.Σ.

·        ·Για τις έκτακτες συνεδριάσεις, και για σοβαρά ζητήματα που ενδιαφέρουν το Σύλλογο ο Πρόεδρος θα ενημερώνει τηλεφωνικά τους πλειοψηφίσαντες του κάθε συνδυασμού και αυτοί με τη σειρά τους θα ενημερώνουν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του συνδυασμού των.

·        ·Άλλα θέματα όπως, έγγραφα, επιστολές κ.ά. αφού πρωτοκολλούνται απ’ τον Γ. Γραμματέα, θα τοποθετούνται φωτοαντίγραφα στους φακέλους των συνδυασμών με ευθύνη του προέδρου.

·        ·Τα μέλη του Δ.Σ. είναι υπεύθυνα για την ενημέρωσή τους γι’ αυτά. Αυτή θα εξασφαλίζεται με το συχνό πέρασμα απ’ τα γραφεία του Συλλόγου.

·        ·Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος ενημερώνει τα μέλη για τυχόν υπάρχοντα θέματα έκτακτα, που αφορούν το σύλλογο.

·        ·Στην συνέχεια ανακοινώνει την Η.Δ. και αποφασίζεται η χρονική διάρκεια των ομιλιών κάθε μέλους του Δ.Σ.

·        ·Ο Εισηγητής μετά την ομιλία του, απαντά σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, οι οποίες πρέπει να είναι σύντομες και σαφείς. Αφού τελειώσουν οι ομιλίες των μελών κλείνει το θέμα ο Εισηγητής.

·        ·Η δευτερολογία των μελών επιτρέπεται μόνο, επί προσωπικού θέματος.

·        ·Ο κάθε ομιλητής, αφήνεται ελεύθερος να ολοκληρώσει τις απόψεις του πάνω στο θέμα χωρίς καμία διακοπή. Ο Γραμματέας γράφει τα πρακτικά τα ουσιώδη κάθε ομιλίας και τα διαβάζει στον ομιλητή μετά το τέλος της ομιλίας. Εάν ο σύνεδρος, θέλει να γραφτούν οι απόψεις του όπως έχουν, πρέπει να τις δώσει στον Γραμματέα γραπτές.

·        ·Το πρακτικό συντάσσεται πάντα στη διάρκεια της συνεδρίασης και υπογράφεται από τα παρόντα μέλη. Παραμένει πάντα στα γραφεία του Συλλόγου και είναι στη διάθεση τόσο των μελών του Δ.Σ., όσο και των μελών του Συλλόγου.

·        ·Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοικτές και οι συνάδελφοι που παρακολουθούν, μπορούν σε κάθε θέμα να εκφράσουν τη γνώμη τους, με άνοιγμα καταλόγου ομιλητών και καθορισμό χρόνου.

·        ·Κάθε μέλος του Συλλόγου έχει το δικαίωμα να κάνει πρόταση για συζήτηση στο Δ.Σ., έγκαιρα προκειμένου να αποφασίσει το Δ.Σ. αν θα αποτελέσει θέμα της ημερήσιας διάταξης.

·        ·Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα καλούνται οι σχολικοί αντιπρόσωποι σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις. Επίσης θα καλούνται να παρακολουθούν συνεδριάσεις που θα έχουν για θέμα συζήτησης σημαντικό ζήτημα.

·        ·Τα γραφεία του συλλόγου μπορούν να δίνονται για συνεδριάσεις επιτροπών και για συσκέψεις συνδυασμών αρκεί να ενημερώνεται έγκαιρα γι’ αυτό ο Πρόεδρος του Συλλόγου. Όσοι χρησιμοποιούν το χώρο έχουν την ευθύνη της καθαριότητάς του.

·        ·Το φωτοτυπικό του Συλλόγου θα χρησιμοποιείται για ανάγκες του Δ.Σ., μελών του Δ.Σ. και των συνδυασμών με ευθύνη του Προεδρείου.

·        ·Το Δ.Σ. θα εκδίδει τακτικά ενημερωτικό δελτίο για κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο.

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ»

   

 

            Το Δ.Σ. αποφάσισε να ενεργοποιήσει το θεσμό του Σχολικού Αντιπροσώπου στα πλαίσια της προσπάθειας που θα καταβάλει για πιο ουσιαστική ενημέρωση.

            Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα καλούντα σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις και να παρακολουθούν συνεδριάσεις του Οργάνου.

            Το Δ.Σ. θεωρεί ότι πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των Συλλόγων Διδασκόντων αυτή η προσπάθεια και άμεσα να δοθούν τα ονόματα των αντιπροσώπων στα μέλη του Οργάνου που έχουν και την ευθύνη ενημέρωσης των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων.

   

ΘΕΜΑ:

·       ·«ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.»

·       ·«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Δ.Σ. ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ»

   

 

α)   Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε και όρισε η τακτική συνεδρίασή του να γίνεται την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα στις 20:00 στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

      Η παρακολούθηση των συνεδριάσεων από τους συναδέλφους είναι ευπρόσδεκτη.

β)   Κλιμάκια του προεδρείου και των μελών του Δ.Σ. θα επισκεφτούν τα σχολεία για άμεση επικοινωνία με τους συναδέλφους.

   

ΘΕΜΑ:

«ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ»

   

 

            Το Δ.Σ. ψήφισε ως εκπροσώπους του στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου τους συναδέλφους ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ ΗΛΙΑ και ΚΑΠΡΑΝΑ ΖΗΣΗ.

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ»

   

 

Α. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

            Το Δ.Σ. του Συλλόγου προγραμματίζει για τη νέα Συνδικαλιστική Χρονιά να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις με επιστημονικό, πολιτιστικό και συνδικαλιστικό περιεχόμενο.

·        ·Ημερίδα με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».

·        ·Ημερίδα με θέμα: «Ολοήμερο Σχολείο. Προβλήματα εφαρμογής και προοπτική».

 

Β. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΩΝ

 

            Στα πλαίσια της αποκέντρωσης της δουλειάς του Δ.Σ., της ενεργής, αλλά και της ουσιαστικής συμμετοχής των συναδέλφων στη ζωή και τη δράση του Συλλόγου, θα λειτουργούν υπό την αιγίδα του οι εξής επιτροπές:

·        ·Παιδείας: Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τους συναδέλφους Παπλωματά Κωνσταντίνο στα τηλέφωνα 210-5767380 - 0974650517, Ξέρα Δημήτριο στο τηλέφωνο 210-5711184 και Στάμο Αδάμ στο τηλέφωνο 210-5741060.

BOOKS

   

·        ·Νηπιαγωγών: Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τη συνάδελφο Αραμπατζή Ελένη στο τηλέφωνο 210-5029988 και τη συνάδελφο Γκεσούλη Γιούλα στο τηλέφωνο 210-5778340.

·        ·Ειδικής Αγωγής: Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τους συναδέλφους Ρήγα Παναγιώτη στα τηλέφωνα 210-2286003 - 0932523385 και Μέντσιο Γεώργιο στο τηλέφωνο 210-5787449.

TEACHER

   

 

·        ·Πολιτιστική Ομάδα: Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τους συναδέλφους Φασούλα Δημήτρη στο τηλέφωνο 210-5726586 και Καπράνα Ζήση στο τηλέφωνο 210-5739821.

THEATRE

   

·        ·Ομάδες Ποδοσφαίρου και Μπάσκετ: Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να συμμετέχουν σ’ αυτές μπορούν να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους:

      - Για το ποδόσφαιρο με τον Φιλίππου Σπύρο στο τηλέφωνο 210-5712311

και τον Σπυριδάκη Γρηγόρη στο τηλέφωνο 210-5715121.

      - Για το μπάσκετ με τον Δημήτρη Κοντογιάννη στο τηλέφωνο 210-5746388.

BSKTBAL3

   

·        ·Ομάδα Αδιορίστων: Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τους συναδέλφους Παπλωματά Κωνσταντίνο στα τηλέφωνα 210-5767380 - 0974650517 και Στάμο Αδάμ στο τηλέφωνο 210‑5741060.

 

Γ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

 

Το νέο Δ.Σ. θα επιδιώξει τη συνεργασία με τους ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ (Ένωση Γονέων, ΕΛΜΕ, Συνδικάτα) αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα επιδιώξει και την αξιοποίηση των τοπικών Μ.Μ.Ε (Ρ/Σ, εφημερίδες, TV κλπ.). Επίσης, με επισκέψεις στους αρμόδιους φορείς (Προϊσταμένους, Δήμο, Νομαρχία, ΟΣΚ, Υπουργεία) θα τους ενημερώσει για τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης στο Περιστέρι και θα απαιτήσει την άμεση επίλυσή τους.

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2002-2003»

   

 

            Συνάδελφοι,

1.   Σας γνωστοποιούμε ότι η συνδρομή για τη συνδικαλιστική χρονιά 2002-2003 ανέρχεται στο ποσό των 25,50 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα τα ¾ πρέπει να αποδοθούν στη Δ.Ο.Ε., ενώ το ¼ παραμένει στο Σύλλογο (δηλαδή 19,15 ευρώ αποδίδονται στη Δ.Ο.Ε. και 6,35 ευρώ στο Σύλλογο).

2.   Σας υπενθυμίζουμε ότι, η χρέωση των μελών του κάθε Συλλόγου γίνεται από το λογιστήριο της Δ.Ο.Ε., σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. ζ του καταστατικού της. Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, οι Σύλλογοι πρέπει να αποστείλουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου του 2002 καταστάσεις μελών ανά σχολείο και στη συνέχεια να γνωστοποιούν στη Δ.Ο.Ε. κάθε νέα εγγραφή ή διαγραφή. Σε περίπτωση που δεν αποσταλούν καταστάσεις εντός της προθεσμίας, η νέα χρέωση θα γίνει με βάση τον προηγούμενο αριθμό μελών.

3.   Σας παρακαλούμε να καταθέσετε, όσο το δυνατόν συντομότερα και όχι πέραν της 30ης/12/2002, το ποσό των οφειλομένων συνδρομών (τουλάχιστον κατά το ½) στους παρακάτω λογαριασμούς της Δ.Ο.Ε.:

      1) Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος: αρ. λογ. 017-01-005548-96

      2) AlphaBank: αρ. λογ. 120-002101-040191

 

            Τέλος, υπενθυμίζεται στους συναδέλφους Ταμίες των Συλλόγων, ότι πρέπει να αποστέλλονται στη Δ.Ο.Ε., μέσω FAX, αντίγραφα των αποδείξεων καταθέσεων των συνδρομών, στα οποία να αναγράφεται οπωσδήποτε η ονομασία του Συλλόγου.

   

ΘΕΜΑ:

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ»

   

 

            Το Δ.Σ. του Συλλόγου ομόφωνα αποφάσισε να ανταποκρίνεται οικονομικά σε ανθρωπιστικές εκκλήσεις άλλων Συλλόγων με το πάγιο ποσό των 30.000 δρχ. κατά περίπτωση.

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ.»

   

 

            Σας γνωστοποιούμε την παραίτηση του συναδέλφου Γιώτη Σπύρου για προσωπικούς λόγους. Τη θέση του στο Δ.Σ. κατέλαβε ο συνάδελφος Μέντσιος Γιώργος (πρώτος επιλαχών).

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ.»

   

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΟΦΑΣΗ

 

            Διανύουμε μια νέα σχολική χρονιά με πυκνές και κρίσιμες εξελίξεις. Το σκηνικό σε πλανητική κλίμακα είναι εξαιρετικά σκοτεινό. Τα σύννεφα ενός νέου γενικευμένου πολέμου για τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και την παγκόσμια ιμπεριαλιστική κυριαρχία πυκνώνουν. Ο νέος πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ βρίσκεται επί θύραις αποσπώντας τελικά και τη διεθνή νομιμοποίηση ενός πλήρως υποταγμένου στα σχέδιά τους ΟΗΕ. Ο σφαγιασμός του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται απρόσκοπτα.

            Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε βάρος των λαών και των κινημάτων αποδεικνύει ότι στόχος της «Αντιτρομοκρατικής Εκστρατείας» είναι η σταθεροποίηση και εμβάθυνση της κυριαρχίας του διεθνούς κεφαλαίου. Γι’ αυτό και συνοδεύεται από μια χωρίς προηγούμενο επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

            Η πολιτική της Κυβέρνησης, υλοποιώντας στρατηγικές στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζεται στο χώρο της εκπαίδευσης με την προώθηση νέων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία με την ένταση της λιτότητας και την παράλληλη ανατροπή εργατικών δικαιωμάτων.

            Η κυβερνητική πολιτική με μοχλό την «Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών», με την αντιδημοκρατική αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του συλλόγου διδασκόντων, με την επιβολή του μαθητικού «Κανονισμού συμπεριφοράς» προσπαθεί να προωθήσει την κοινωνική κατηγοριοποίηση των σχολείων, τη χειραγώγηση και τον κατακερματισμό των εκπαιδευτικών, τον ασφυκτικό, αυταρχικό έλεγχο της σχολικής ζωής. Παράλληλα με τη νέα λιτότητα του 2,5% για το 2003 θα διευρύνει το ποσοστό των εργαζομένων που ζει κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας (σήμερα στη χώρα μας το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 20% του πληθυσμού). Ταυτόχρονα επιδεινώνει το ποσοστό ανεργίας τη στιγμή που τα κέρδη της οικονομικής ελίτ αυξάνονται θεαματικά (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2001, η κερδοφορία της ελληνικής βιομηχανίας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

 

Σε τι εναντιωνόμαστε

 

·        ·Εκφράζουμε τη ριζική μας αντίθεση στη μόνιμη πολιτική λιτότητας, που οδηγεί πλέον τους εκπαιδευτικούς στα όρια της ανέχειας και της φτώχειας.

·        ·Καταδικάζουμε το νέο αντιασφαλιστικό θεσμικό πλαίσιο, που έχει σα συνέπεια την ουσιαστική μείωση των συντάξιμων αποδοχών με παράλληλη την αύξηση των εισφορών, την ανύψωση των ορίων συνταξιοδότησης, τη διεύρυνση του εργάσιμου βίου με την κατάργηση της 35ετίας, την περικοπή του ΕΦΑΠΑΞ και τη δραστική μακροπρόθεσμη περιστολή του με τα εξυφαινόμενα σχέδια τριχοτόμησης του Ταμείου Προνοίας.

·        ·Καταδικάζουμε τις νεόκοπες «Παιδαγωγικές Θεωρίες» των ιθυνόντων του Υπουργείου Παιδείας που προβάλλουν ως παιδαγωγικά ωφέλιμες τη δημιουργία 30μελών τμημάτων, τις συμπτύξεις τμημάτων και τις μετακινήσεις μαθητών, πρακτικές που απλώς αποτελούν έκφραση της πολιτικής που περιστέλλει τις κοινωνικές δαπάνες.

 

Τι προτείνουμε

 

1.   Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όχι στα ΤΕΕ της πρόωρης και εφήμερης κατάρτισης. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98.

2.   Ουσιαστικές αυξήσεις στο ύψος του 35%, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές απώλειες των τελευταίων χρόνων και να γίνουν ταυτόχρονα βήματα για μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων, εκτός του χρονοεπιδόματος και του οικογενειακού, στο Βασικό Μισθό. Όχι στη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας.

3.   Όχι στην κοινωνική κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Μέτρα και θεσμοί στήριξης-ενίσχυσης του εκπαιδευτικού έργου χωρίς κατατάξεις και κατηγοριοποιήσεις. Ετήσια καθολική περιοδική Επιμόρφωση με παράλληλη απαλλαγή από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα και δημοκρατικό-ακαδημαϊκό πλαίσιο λειτουργίας. Κανείς αξιολογητής-επιθεωρητής στην τάξη.

4.   Αποφασιστικές αρμοδιότητες στο Σύλλογο Διδασκόντων και στη σχολική κοινότητα. Κατάργηση του νέου ΠΔ για τις αρμοδιότητες Διευθυντών και Συλλόγων Διδασκόντων. Όχι στην αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση της «Διευθυντοκρατίας».

5.   Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Επαναφορά του ποσοστού αναπλήρωσης στο 80% και στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου μισθού. Καμία ενοποίηση Επικουρικών Ταμείων που να μειώνει τα μερίσματα των δικαιούχων.

6.   Ελεύθερες-γνήσιες ΣΣΕ σε όλα τα επίπεδα. Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις εφ’ όλης της ύλης. Κατάργηση του αντιυπαλληλικού Ν.2738/99 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο.

7.   Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Ανώτατο όριο 25 μαθητές ανά τμήμα - 20 στις κατευθύνσεις - 10 στα εργαστήρια των ΤΕΕ. Μαζικοί διορισμοί σε μόνιμες θέσεις. Οργανικές θέσεις για όλους. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Ενιαίο σύστημα διορισμών με βάση την ημερομηνία λήψης του πτυχίου. Πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στους αναπληρωτές συναδέλφους για ολόκληρη τη σχολική χρονιά.

 

            Συμμετέχουμε τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη 2002 στις 1:00 το μεσημέρι μπροστά στο Υπουργείο Παιδείας στην παράσταση διαμαρτυρίας Διοικητικών Συμβουλίων Διδασκαλικών Συλλόγων και ΕΛΜΕ Λεκανοπεδίου.

            Τελικός μας στόχος είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να αναπτυχθούν αποφασιστικοί αγώνες διάρκειας σε όλη την εκπαίδευση σε πανελλαδική κλίμακα και σε σύνδεση με το ευρύτερο αγωνιστικό ταξικό κίνημα των εργαζομένων.

 

 

Με αγωνιστικούς συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Το Δ.Σ.

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

            Τα Δ.Σ. των Ε.Λ.Μ.Ε. και των Διδασκαλικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής που παραβρισκόμαστε σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2002 στην ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία και συντονισμό με τους αντίστοιχους Συλλόγους Α/βάθμιας Εκπαίδευσης θέλουμε να εκφράσουμε έμπρακτα και από κοινού τη ριζική μας αντίθεση:

 

Α) Στη μόνιμη πολιτική λιτότητας που οδηγεί πλέον τους Εκπαιδευτικούς στα όρια της ανέχειας & της φτώχειας.

 

Β) Στο νέο αντιασφαλιστικό θεσμικό πλαίσιο που έχει ως συνέπεια την ουσιαστική μείωση των συντάξιμων αποδοχών, την παράλληλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τη διεύρυνση του εργάσιμου βίου με την κατάργηση της 35ετίας καθώς και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που επιδεινώνουν δραματικά τους όρους συνταξιοδότησης.

 

Γ) Στον επελαύνοντα αυταρχισμό στην Εκπαίδευση και στα σχολεία με μοχλούς τον Ν.2885/2002 για την «αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών», το «Καθηκοντολόγιο των Εκπαιδευτικών» (ΦΕΚ 1340/16-9-2002) που περιορίζει τις αρμοδιότητες των συλλόγων διδασκόντων και πλήττει εργασιακά δικαιώματα των Εκπαιδευτικών καθώς και τον περιβόητο «Σχολικό Κανονισμό» που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε παιδονόμους και το σχολείο σε σωφρονιστήριο μαθητών, αντικαθιστώντας την παιδαγωγική με τον διοικητισμό.

 

Θέλουμε ταυτόχρονα να προβάλουμε το πλαίσιο των κεντρικών μας διεκδικήσεων που είναι:

 

1.   Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ουσιαστική αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης - όχι στα ΤΕΕ της πρόωρης και εφήμερης κατάρτισης. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98.

2.   Ουσιαστικές αυξήσεις στο ύψος του 35%, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές απώλειες των τελευταίων χρόνων και να γίνουν ταυτόχρονα βήματα για μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων, εκτός του χρονοεπιδόματος και του οικογενειακού, στο Βασικό Μισθό. Όχι στη σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας, που προωθείται στο πλαίσιο του νέου Μισθολογίου.

3.   Όχι στην κοινωνική κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Κατάργηση του Ν.2985/02 για την αξιολόγηση. Κανείς αξιολογητής-επιθεωρητής στην τάξη. Συλλογικές Αποφάσεις και συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε κάθε πρωτοβάθμια Ένωση για την προβολή συλλογικών αντιστάσεων στην πράξη. Μέτρα και θεσμοί στήριξης-ενίσχυσης του εκπαιδευτικού έργου χωρίς κατατάξεις και κατηγοριοποιήσεις. Ετήσια καθολική περιοδική Επιμόρφωση με παράλληλη απαλλαγή από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα και δημοκρατικό-ακαδημαϊκό πλαίσιο λειτουργίας.

4.   Αποφασιστικές αρμοδιότητες στο Σύλλογο Διδασκόντων και στη σχολική κοινότητα. Κατάργηση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1340/16-10-2002) για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα Διευθυντών και Συλλόγων Διδασκόντων. Όχι στην αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση του «Καθηκοντολογίου», που περιορίζει τις αρμοδιότητες των Συλλόγων, αμφισβητεί εργασιακά κεκτημένα, όπως το ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών, ενώ διαπνέεται από ένα γενικότερο πνεύμα αυταρχισμού. Συλλογική αντίσταση-άρνηση στην πράξη των αντιεκπαιδευτικών διατάξεων.

5.   Πλήρης σύνταξη στο 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Επαναφορά του ποσοστού αναπλήρωσης στο 80% και στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου μισθού. Καμία ενοποίηση Επικουρικών Ταμείων που να μειώνει τα μερίσματα των δικαιούχων.

6.   Ελεύθερες-γνήσιες ΣΣΕ σε όλα τα επίπεδα. Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις εφ’ όλης της ύλης. Κατάργηση του αντιυπαλληλικού Ν.2738/99 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο.

7.   Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Ανώτατο όριο 25 μαθητές ανά τμήμα - 20 στις κατευθύνσεις - 10 στα εργαστήρια των ΤΕΕ. Μαζικοί διορισμοί σε μόνιμες θέσεις. Οργανικές θέσεις για όλους. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Ενιαίο σύστημα διορισμών με βάση την ημερομηνία λήψης του πτυχίου. Πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στους αναπληρωτές συναδέλφους για ολόκληρη τη σχολική χρονιά.

 

            Τελικός στόχος του συντονισμού και της κοινής δράσης των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων μας και των Γεν. Συνελεύσεων βάσης είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να αναπτυχθούν αποφασιστικοί απεργιακοί αγώνες διάρκειας σε όλη την Εκπαίδευση σε πανελλαδική κλίμακα και σε σύνδεση με το ευρύτερο ταξικό κίνημα των εργαζομένων.

 

 

Τα Δ.Σ. ΕΛΜΕ και Διδασκαλικών Συλλόγων

 

του Λεκανοπεδίου Αττικής

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ»

   

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

            Εμείς οι νηπιαγωγοί, που εργαζόμαστε στα Δημόσια νηπιαγωγεία της περιοχής μας διαμαρτυρόμαστε έντονα και εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για την προχειρότητα με την οποία η πολιτεία αντιμετωπίζει την προσχολική αγωγή.

            Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά και συνεχώς αυξάνονται... Η πολιτεία όμως αντί να σκύψει πάνω σ’ αυτά και να δώσει λύσεις, σαν ΑΝΤΙΔΟΤΟ, βρήκε την αύξηση του ωραρίου των κλασικών τμημάτων κατά μισή ώρα (εξισώνοντάς το με το ωράριο στα ολοήμερα τμήματα) και την πλήρη εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του Νηπιαγωγείου και μάλιστα χωρίς κανένα διάλειμμα για τη Νηπιαγωγό, παρά τις 4½ συνεχείς ώρες.

            Έτσι λοιπόν, έχουμε 30 νήπια στο κλασικό τμήμα και 20 (προς το παρόν) στο ολοήμερο -χωρίς βέβαια αυτό να είναι νομικά κατοχυρωμένο- με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται ως ΔΟΛΩΜΑ για την ίδρυση ολοήμερων τμημάτων, με τη συγκατάθεση των νηπιαγωγών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα ολοήμερο τμήμα στη λειτουργία του.

ΖΗΤΑΜΕ

το νέο Δ.Σ. του συλλόγου μας να παλέψει για:

1)   Δίχρονη, Δημόσια, Υποχρεωτική Αγωγή για όλα τα παιδιά.

2)   Κανένα τμήμα του νηπιαγωγείου με περισσότερα από 20 παιδιά.

3)   Κατασκευή νέων νηπιαγωγείων που να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

4)   Άμεση πρόσληψη του απαραίτητου διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού (βοηθός νηπιαγωγού, καθαρίστρια, τραπεζοκόμος).

5)   Επιστημονική στήριξη στο έργο της νηπιαγωγού από Σχολικούς Συμβούλους, ψυχολόγους, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς.

6)   Εφαρμογή μειωμένου ωραρίου κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς για την καλή ένταξη και προσαρμογή των νηπίων (όσο κρίνεται παιδαγωγικά απαραίτητο).

7)   Ίδρυση περισσότερων ειδικών τμημάτων με ειδικευμένες νηπιαγωγούς για παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα προσαρμογής, επικοινωνίας και μάθησης.

8)   Γενναίες ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας ενός νηπιαγωγείου σε αναλώσιμο και εποπτικό υλικό καθώς και σε άλλες λειτουργικές δαπάνες και ΟΧΙ να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους οι ΓΟΝΕΙΣ.

9)   Ετήσια επιμόρφωση κάθε 5-7 χρόνια και απαλλαγή απ’ τα διδακτικά καθήκοντα.

 

 

 

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

   

 

Δάσκαλοι

:

673 (569 οργανικά τοποθετημένοι)

Νηπιαγωγοί

:

142 (121 οργανικά τοποθετημένοι)

Φυσικής Αγωγής

:

58

Αγγλικών

:

41

Μουσικής

:

15

Κοιν. Λειτ.

:

1

ΣΥΝΟΛΟ

:

930

 

Αριθμός Ολοήμερων Νηπιαγωγείων

:

27

Αριθμός Ολοήμερων Τμημάτων

:

62

Φροντιστηριακά Τμήματα

:

9

Τάξεις Υποδοχής

:

6

Αριθμός Αλλοδαπών & Παλιννοστούντων

:

876

(Οι παραπάνω μαθητές μπορούν να φοιτήσουν σε τάξεις υποδοχής έως δύο έτη κατά την φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο. Από αυτούς, οι 161 μαθητές Α΄ Τάξης δε φοιτούν σε τάξεις Υποδοχής).

 

Αριθμός Ειδικών Τάξεων Δημοτικών

:

21

Αριθμός Ειδικών Τάξεων Νηπιαγωγείου

:

1

Ειδικό Νηπιαγωγείο

:

1

Ειδικό Δημοτικό

:

1

 

Σύνολο Μαθητών Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

:

10.459

     
     

8.694 1.765

   
     
     

Αριθμός Τμημάτων Δημοτικών και Νηπιαγωγείων

:

545

   
     

447 98 (71 Κλασσικά - 27 Ολοήμερα)

 

Σε όσα σχολεία έχουν εγκριθεί Τάξεις Υποδοχής και δε λειτούργησαν, υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσουν Φροντιστηριακά Τμήματα.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

 

 

 

Ενημερωτικό Νο 2

Κρατικός Προϋπολογισμός
Συνάντηση Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ με Υπουργείο Παιδείας
Παγκόσμια ημέρα του παιδιού
Παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες
Ανακοινώσεις Δ.Σ.


   

ΘΕΜΑ:

«ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ»

   

 

Αυτή είναι η αλήθεια

 

Με βάση τον κρατικό προϋπολογισμό θα έχουμε στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ρυθμούς αύξησης 5,5% το 2003 σε σχέση με το 2002. Το 2001 σε σχέση με το 2000 είχαμε 8,7%. Μέσα σ’ αυτά τα ποσά του ρυθμού αύξησης συμπεριλαμβάνονται και τα ποσά για ωριμάνσεις, για νέους διορισμούς, για επιπλέον οικογενειακά επιδόματα των νέων οικογενειών και για τις διάφορες υπηρεσιακές μεταβολές, οπότε, αφαιρουμένων όλων αυτών, μένουμε στο 2,5%. Ο ρυθμός αύξησης της φορολογίας θα είναι για την άμεση 5,5% και για την έμμεση 6,7%. Το 2002 ήταν 8,6% και 6,4% αντίστοιχα. Ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια θα είναι 5%, 6% και 7% αντίστοιχα. Ο προϋπολογισμός σκόπιμα δε δίνει απόλυτα ποσοστά σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες και με τα συνολικά φορολογικά έσοδα. Η κυβέρνηση, επίσης, σκόπιμα δημαγωγεί για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο δίνει αύξηση 13%. Όμως, κατά 50% τα έσοδα του προγράμματος αυτού προέρχονται από δανεισμό.

 

Οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, με βάση και τη νέα μηνιαία ασφαλιστική εισφορά των 12.000 δραχμών, θα μειωθούν και ονομαστικά, δεδομένου ότι το 2,5% της εισοδηματικής πολιτικής δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτό το ποσό. Βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δε θα φανεί άμεσα αυτή η μηνιαία μείωση διότι θα μειώσει αντίστοιχα τη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Θα μειώσει την παρακράτηση, όχι τη φορολογία. Έτσι, η ονομαστική μείωση των μισθών θα φανεί στη φορολογική εκκαθάριση στο πρώτο εξάμηνο του 2004, μετά τις βουλευτικές εκλογές. Επίσης, η κυβέρνηση δε δέχεται να καταβάλει τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος. Τώρα γίνεται ένα «παιχνίδι» από κυβέρνηση, μεγαλοδικηγόρους και Μέσα Ενημέρωσης για την πιθανή απόδοσή του από το 2000 ή το 2001, αντί του 2002. Η κυβέρνηση επιδιώκει να το παρουσιάσει αυτό σαν παροχή, ενώ είναι αυτονόητη, ακόμα και δικαστικά επιβεβλημένη, η υποχρέωσή της να το καταβάλει αναδρομικά από το 1984 που το επίδομα αυθαίρετα το περιέκοψε από τον ένα σύζυγο για τα περισσότερα ανδρόγυνα και από το 1997 που το περιέκοψε για όλα.

 

Στον ορίζοντα, με βάση τις δηλώσεις Χριστοδουλάκη, φαίνεται η «καρτοπερίθαλψη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, καθώς και η δραστική μείωση των επικουρικών συντάξεων. Το εφάπαξ είναι σε άμεσο κίνδυνο. Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» προχωρούν και στο δημόσιο οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις. Διαιωνίζεται η πολιτική ομηρία των εκτάκτων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα και με το πόρισμα του ΥΠΕΣΔΔΑ, από 1/1/2004 θα προχωρήσει και η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας - αξιολόγησης - χειραγώγησης.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΚΑΙ ΕΛΜΕ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (25-11-2002) ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ»

   

 

Τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ Δ.Σ. Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ του λεκανοπεδίου Αττικής. Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συνδικαλιστών συναντήθηκε με το γ.γ. του ΥΠΕΠΘ Αθ. Τσουρουπλή.

 

Από την ενημέρωση της αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε το γ.γ. του ΥΠΕΠΘ προέκυψαν τα εξής:

 

Το ΥΠΕΠΘ συνεχίζει την ίδια αδιάλλακτη και αυταρχική αντιεκπαιδευτική πολιτική, στους γνωστούς άξονες της λιτότητας, των περικοπών των δαπανών και άρα της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, της αξιολόγησης - χειραγώγησης - κατηγοριοποίησης σχολείων και εκπαιδευτικών, της αδιοριστίας και της εργασιακής ανασφάλειας, της καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων και της ελαστικοποίησης των ωραρίων εργασίας.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

·        ·Με μια πρωτοφανή λαθροχειρία, ο γ.γ. του ΥΠΕΠΘ παρουσίασε την ψευδή εικόνα ότι «σε όλο τον κόσμο τα σχολεία λειτουργούν 8-4» και συμπέρανε ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το ΥΠΕΠΘ σκέπτεται να προχωρήσει στην υποχρεωτική παραμονή όλων των μαθητών της Πρωτοβάθμιας από τις 8 ως τις 4». Σε αυτά τα πλαίσια «θα προσαρμοστεί και το ωράριο των εκπαιδευτικών».

 

·        ·Στον έντονο προβληματισμό που κατατέθηκε από τους εκπαιδευτικούς για την πιστοποίηση των τίτλων σπουδών πολλών από τις ειδικότητες που προσλαμβάνονται ως ωρομίσθιοι στα «ολοήμερα», καθώς και για το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς της ωρομισθίας, ο γ. γραμματέας δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση και ανέφερε ότι «είναι ευθύνη των νομαρχιών και όχι του ΥΠΕΠΘ που μένουν απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι». Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους των ΕΛΜΕ που βιώνουν χρόνια το καθεστώς της ωρομισθίας, ότι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας μένουν απλήρωτοι για μήνες. Υποχρεώνονται μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. μουσικό γυμνάσιο Παλλήνης), να υπογράφουν συμβάσεις που προβλέπουν ότι θα πληρώνονται «εφόσον η νομαρχία έχει κονδύλια να πληρώσει»!

 

·        ·Όσον αφορά το καθηκοντολόγιο που υπογράφηκε πρόσφατα, την προώθηση της αξιολόγησης και το κλίμα αυταρχισμού και αυθαιρεσιών, την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή, τα πληθωρικά τμήματα, το ΥΠΕΠΘ προσπαθεί να διασκεδάσει, τις εντυπώσεις μιλώντας για αναλογία 10 μαθητών ανά δάσκαλο (!!), για το διάλογο που παραμένει ανοιχτός σε θεωρητικό επίπεδο αλλά ποτέ δεν καταλήγει σε συγκεκριμένες θετικές δεσμεύσεις για τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο.

 

Είναι φανερό, ότι ο συντονισμένος αγώνας διάρκειας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τους εκπαιδευτικούς. Η παράσταση διαμαρτυρίας των Συλλόγων Π.Ε. και των ΕΛΜΕ ήταν το πρώτο θετικό βήμα. Κρίσιμη σημασία αποκτά η επιτυχία της κινητοποίησης που προετοιμάζεται για το επόμενο διάστημα και προτείνουμε να γίνει στις 11 Δεκέμβρη. Ήδη πολλοί Σύλλογοι και ΕΛΜΕ έχουν αποφασίσει με διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων ή Δ.Σ. τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.

 

1.   Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στη διαδήλωση της 5ης Δεκέμβρη. Αμέσως μετά την απεργιακή συγκέντρωση καλούμε σε σύσκεψη συντονισμού στα γραφεία της ΔΟΕ για να συζητήσουμε τα πρακτικά ζητήματα της κινητοποίησης της 11ης Δεκέμβρη.

 

2. Καλούμε τα Δ.Σ. και τις Γ.Σ. των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ, να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση των Συλλόγων και ΕΛΜΕ στο ΥΠΕΠΘ με ταυτόχρονη κήρυξη στάσης εργασίας στις 11 Δεκέμβρη. Επισυνάπτουμε σχέδιο αφίσας που πρέπει να συζητηθεί άμεσα από τα Δ.Σ. ώστε να γίνουν οι όποιες διορθώσεις ή αλλαγές για να τυπωθεί και να διακινηθεί το συντομότερο δυνατό.

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου με απόφασή του θα συμμετέχει στην παραπάνω κινητοποίηση στο ΥΠΕΠΘ.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Π. Τσαλδάρη 2 - 121 32

ΤΗΛ. - FAX210-5724139

   
     
   

Περιστέρι, 6-12-2002

   

Αρ. Πρωτ.: 6

 

     
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
     

 

            Τα Δ.Σ. και οι Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής καλούν σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΠΘ στις 11 του Δεκέμβρη στις 1 μ.μ. διεκδικώντας:

 

1.   Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640.

 

2.   Ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας. Ουσιαστικές αυξήσεις στο ύψος του 35%. Όχι στη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας.

 

3.   Κατάργηση του Ν.2988 για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών και του Καθηκοντολογίου. Απόσυρση του σχολικού κανονισμού και του σχεδίου υπουργικής απόφασης για την αξιολόγηση. Όχι στην κοινωνική κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών.

 

4.   Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας.

 

5.   Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εκπαιδευτικούς.

 

6.   Σταθερό ωράριο εργασίας - όχι στα ελαστικά και κυλιόμενα ωράρια.

 

7.   Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

 

8.   Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (ανώτατο όριο: 20 μαθητές ανά τμήμα στην Α/θμια και 25 στη Β/θμια).

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

   

 

 

ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Αν είμαστε το μέλλον και πεθαίνουμε, τότε δεν υπάρχει μέλλον»

 

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

Τις τελευταίες δεκαετίες δόθηκε μία καινούρια ευκαιρία σε χιλιάδες στερημένα παιδιά σε όλο τον κόσμο να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν. Στις απέραντες σαβάνες και στα τροπικά δάση της Αφρικής αναρίθμητα παιδιά που βρίσκονταν σε κίνδυνο σώθηκαν από το θάνατο με την απλή εφαρμογή βασικών ιατρικών μεθόδων. Στην Ασία ο αριθμός των κοριτσιών και των αγοριών που έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν στα σχολεία συνεχώς αυξάνει. Από τους περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπους που βοήθησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) να ξεκινήσουν μία νέα ζωή κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα, το 50 τοις εκατό νέοι άνθρωποι. Η Σύμβαση του 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που προσδιορίζει τα δικαιώματα των παιδιών και τις υποχρεώσεις των κρατών απέναντί τους, έχει καταστεί η πιο δημοφιλής σύμβαση ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ιστορία.

 

Κι όμως, παρά τις προφανείς αυτές θετικές εξελίξεις, ποτέ η ζωή δεν ήταν τόσο απελπιστική για τους νέους πολίτες αυτού του κόσμου. Περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή ξεριζωμένα από τις εστίες τους, ενώ μόλις 10 εκατομμύρια από αυτά βοηθούνται από την Υ.Α. Πάνω από δύο εκατομμύρια έχουν σκοτωθεί σε πολέμους την τελευταία μόνο δεκαετία, έξι εκατομμύρια άλλα έχουν τραυματιστεί ή ακρωτηριαστεί και ένα εκατομμύριο έχουν μείνει ορφανά.

Ο ιός του AIDS, που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους προσφυγικούς καταυλισμούς, έχει εξοντώσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια παιδιά και έχει ορφανέψει άλλα 13 εκατομμύρια.

88

 

Ασυνόδευτα παιδιά του Κοσσυφοπεδίου περιμένουν ένα γεύμα στην πόλη Λέκε της Ιταλίας το 1999.

 

Παιδιά σε περίπου 90 χώρες ζουν σε συνεχή κίνδυνο από 60 εκατομμύρια νάρκες που έχουν τοποθετηθεί από αντιμαχόμενους στρατούς και αντάρτες.

 

Κι όμως, παρά τις προφανείς αυτές θετικές εξελίξεις, ποτέ η ζωή δεν ήταν τόσο απελπιστική για τους νέους πολίτες αυτού του κόσμου. Περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή ξεριζωμένα από τις εστίες τους, ενώ μόλις 10 εκατομμύρια από αυτά βοηθούνται από την Υ.Α. Πάνω από δύο εκατομμύρια έχουν σκοτωθεί σε πολέμους την τελευταία μόνο δεκαετία, έξι εκατομμύρια άλλα έχουν τραυματιστεί ή ακρωτηριαστεί και ένα εκατομμύριο έχουν μείνει ορφανά.

 

Ο ιός του AIDS, που πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους προσφυγικούς καταυλισμούς, έχει εξοντώσει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια παιδιά και έχει ορφανέψει άλλα 13 εκατομμύρια. Παιδιά σε περίπου 90 χώρες ζουν σε συνεχή κίνδυνο από 60 εκατομμύρια νάρκες που έχουν τοποθετηθεί από αντιμαχόμενους στρατούς και αντάρτες.

 

Μέχρι 300.000 νέοι άνθρωποι έχουν απαχθεί για να στρατευτούν βίαια ή να διατεθούν σε σεξουαλική δουλεία.

 

Μία έκθεση του ΟΗΕ που εκδόθηκε πριν κάποια χρόνια για τα παιδιά θύματα του πολέμου περιέγραψε τον κόσμο τους ως έναν «ηθικά ερημωμένο κόσμο, στερημένο από τις πλέον βασικές ανθρώπινες αξίες, στον οποίο τίποτα δεν χαρίζεται, δεν κρατείται ιερό ή δεν προστατεύεται». Μία πιο πρόσφατη τέτοια έκθεση σημειώνει ότι σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι «οι σημερινοί πόλεμοι καθιστούν τα παιδιά έρμαια της εκμετάλλευσης και του σωματικού και ψυχικού ακρωτηριασμού και επιφέρουν το θάνατο πιο άσπλαχνα και πιο συστηματικά από ποτέ άλλοτε».

 

Τα δικαιώματα των παιδιών, ενώ έχουν αποτυπωθεί σε διεθνή κείμενα και είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, εξακολουθούν να παραβιάζονται από πολλαπλές μορφές δίωξης.

 

Η πραγματικότητα μάλλον είναι ότι πολλές καταστάσεις κρίσης που πλήττουν και παιδιά χειροτερεύουν γρηγορότερα απ’ ό,τι αναπτύσσονται οι πόροι για την αντιμετώπισή τους. Παρά τη γενναιοδωρία της διεθνούς κοινότητας στο παρελθόν, στη σημερινή δύσκολη εποχή οργανισμοί όπως η Υ.Α. αναγκάζονται να κοιτάξουν με σκληρή ματιά τα προγράμματά τους, συμπεριλαμβανομένων και όσων προορίζονται για παιδιά, και να τα περικόψουν ή να επιβραδύνουν την υλοποίησή τους.

Αλλά και οι κυβερνήσεις είναι συχνά ασταθείς ή ασαφείς ως προς τις προθέσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παιδιών προσφύγων. Στην Ευρώπη μόνο βρίσκονται ως και 100.000 διασπαρμένα ασυνόδευτα παιδιά, αλλά η επίσημη στάση των κρατών απέχει πολύ από εκείνη που αρμόζει για την προστασία τους: συχνά παραμένουν σε χώρους κράτησης. Ο Καναδάς και οι Η.Π.Α. είναι κάποιες από τις χώρες που έχουν εκδώσει οδηγίες για την πρέπουσα αντιμετώπιση των παιδιών που ζητούν άσυλο. Αλλά την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες νεαρά άτομα που καταφέρνουν να φτάσουν με κάποιον τρόπο στις Η.Π.Α. παραμένουν σε κράτηση αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της απέλασης.

Τα χρόνια που έρχονται προμηνύουν εξίσου μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες στην προστασία εκατομμυρίων παιδιών που εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από βοήθεια όσο και οι δεκαετίες που πέρασαν.

 

ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 

·        ·Υπάρχουν περίπου 50 εκατομμύρια ξεριζωμένοι άνθρωποι στον κόσμο σήμερα - πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει ασφάλεια σε μία άλλη χώρα - και άνθρωποι εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Οι μισοί σχεδόν από αυτούς είναι παιδιά.

 

·        ·Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φροντίζει για σχεδόν 20 εκατομμύρια από αυτούς τους ανθρώπους. Περίπου 10 εκατομμύρια είναι παιδιά κάτω των 18 ετών. Τα τελευταία χρόνια η οργάνωση έχει εισαγάγει πολλά νέα προγράμματα και έχει διευρύνει άλλα προσπαθώντας να τα εντάξει όλα στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της.

 

·        ·Κάθε στιγμή υπάρχουν μέχρι και 100.000 ασυνόδευτα παιδιά στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης μόνο. Περίπου 20.000 ασυνόδευτα παιδιά υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου κάθε χρόνο στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ωκεανία.

 

·        ·Τα παιδιά, είτε αυτά που συνοδεύονται από τους γονείς τους είτε αυτά που είναι μόνα τους, αναλογούν στο μισό πληθυσμό όσων ζητούν άσυλο στον αναπτυγμένο κόσμο. Το 1996 ο Καναδάς υπήρξε η πρώτη χώρα που εξέδωσε ειδικές οδηγίες για τα παιδιά που ζητούν άσυλο στη διαδικασία προσδιορισμού του καθεστώτος του πρόσφυγα.

 

·        ·Η πλειονότητα των ανθρώπων τρέπονται σε φυγή και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω του πολέμου. Υπολογίζεται ότι πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κατά την τελευταία δεκαετία. Άλλα έξι εκατομμύρια εκτιμάται ότι έχουν τραυματιστεί και ένα εκατομμύριο έχουν μείνει ορφανά.

 

·        ·Παιδιά σε 87 χώρες ζουν ανάμεσα σε 60 εκατομμύρια νάρκες. Μέχρι και 10.000 παιδιά κάθε χρόνο συνεχίζουν να ακρωτηριάζονται από τις νάρκες.

 

·        ·Η Σύμβαση του 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι το πιο σημαντικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των παιδιών. Η Σύμβαση, ενισχυμένη από δύο Προαιρετικά Πρωτόκολλα τα οποία εγκρίθηκαν το έτος 2000, έχει το μεγαλύτερο αριθμό συμβαλλόμενων κρατών από οποιαδήποτε άλλη σύμβαση ανθρώπινων δικαιωμάτων στην ιστορία.

 

·        ·Πάνω από 300.000 παιδιά, πολλά από τα οποία είναι κάτω των 10 ετών, υπηρετούν σήμερα ως στρατιώτες σε όλο τον κόσμο. Η πλειονότητα των στρατευμένων κοριτσιών υποχρεώνονται σε διάφορες μορφές σεξουαλικής δουλείας.

 

·        ·Ο ιός του AIDS έχει σκοτώσει πάνω από 3,8 εκατομμύρια παιδιά και έχει ορφανέψει άλλα 13 εκατομμύρια.

 

·        ·Πάνω από 67.000 παιδιά συνενώθηκαν με τις οικογένειές τους στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική μεταξύ 1994-2000, χάρη στο παγκόσμιο πρόγραμμα αναζήτησης που οργανώθηκε από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ»

   

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ Α.μΕ.Α.

 

 

Εμείς οι εκπαιδευτικοί του Περιστερίου συμμετέχουμε στον εορτασμό για την Παγκόσμια ημέρα για τα Α.μΕ.Α. (3 Δεκεμβρίου) και θεωρούμε ότι το επόμενο έτος 2003 που έχει ανακηρυχθεί έτος για τα δικαιώματα των Α.μΕ.Α. από την Ε.Ε. σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η χώρα μας θα έχει την προεδρία στην Ε.Ε. είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξει και η ελληνική πολιτεία το έμπρακτο ενδιαφέρον της για την προώθηση αυτών των δικαιωμάτων σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην αποτελούν εκδήλωση «φιλανθρωπίας» από τους υπόλοιπους πολίτες, αλλά στόχος να είναι η ανεξάρτητη διαβίωση των Α.μΕ.Α. σε όλα τα επίπεδα. Επιτέλους να γίνει πράξη η πολιτική των ίσων ευκαιριών και η απόλαυση όσων δικαιωμάτων θεωρούνται από τους υπόλοιπους πολίτες αυτονόητα, όπως δικαίωμα στη μόρφωση, στην εργασία, στη διασκέδαση, στην ελεύθερη πρόσβαση και κινητικότητα.

Επίσης θεωρούμε ότι η σωστή ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση θα φέρει αλλαγές στη νοοτροπία της Ελληνικής κοινωνίας, θα βοηθήσει στην ένταξη κι ενσωμάτωση όλων των πολιτών στον κοινωνικό ιστό και εδώ μπορούν πραγματικά οι εκπαιδευτικοί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Άλλωστε η ενασχόλησή τους σε καθημερινή βάση για την ένταξη παιδιών με ειδικές ανάγκες στην σχολική κοινότητα και το ενδιαφέρον τους είναι αναγνωρισμένο και αποδεδειγμένο από όλη την Ελληνική κοινωνία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Σ.»

   

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Π. Τσαλδάρη 2 - 121 32

ΤΗΛ. - FAX210-5724139

   
     
   

Περιστέρι, 3-12-2002

   

Αρ. Πρωτ.: 3

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

            Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2002 στις 14:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με τους Διευθυντές των Σχολείων.

            Η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Π. Τσαλδάρη 2 - 121 32

ΤΗΛ. - FAX210-5724139

   
     
   

Περιστέρι, 3-12-2002

   

Αρ. Πρωτ.: 4

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

            Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2002 στις 19:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Αγ. Αντώνιος) με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μαζικών φορέων του Δήμου με στόχο την οργάνωση αντιπολεμικής δραστηριότητας με αφορμή την επικείμενη επίθεση των Η.Π.Α. κατά του Ιράκ.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

Ενημερωτικό Νο 4

Αποφάσεις Δ.Σ. ενάντια στον πόλεμο
Συντονισμός και Δράση
Απόφαση Δ.Σ. ενάντια στα ναρκωτικά
Οργανωτική - Συντακτική επιτροπή Εφημερίδαςι
Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση
Δημιουργία ομάδας συμμετοχικού θεάτρου στην εκπαίδευση
Στήριξη αιτήματος

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ.Σ.»

   

 

1)

ΟΧΙ

στον πόλεμο

των Αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ

55

Καμιά εμπλοκή της χώρας μας

στον πόλεμο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        όλοι στην

 

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΦΛΕΒΑΡΗ, 12 μ.μ.,

Πλατεία Κλαυθμώνος

 

ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

 

 

 

2) Το Δ.Σ. καλεί τη Δ.Ο.Ε. να αποφασίσει τη συμμετοχή της στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν 65 συλλογικοί φορείς της εκπαίδευσης, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 12, στα Προπύλαια.

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»

   

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2003 στα Γραφεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη 65 συλλογικών φορέων της εκπαίδευσης: εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών και γονέων του Λεκανοπεδίου Αττικής, με σκοπό την αυτοτελή παρέμβαση των χώρων της εκπαίδευσης στην αγωνιστική «υποδοχή» των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ που πραγματοποιούν άτυπη Σύνοδο στην Αθήνα στις 1-2 Μάρτη.

Για αυτό το λόγο πραγματοποιούμε ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής Κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ένωσης την παραμονή της Συνόδου ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 12 το μεσημέρι στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, καθώς και πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας, τη Βουλή και τα Γραφεία της ΕΕ.

Την ίδια μέρα, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και συλλογικών οργάνων, θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία στους χώρους της Εκπαίδευσης, θα κλείσουν σχολεία και σχολές για να υπογραμμιστεί η αντίθεση στην προώθηση των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων.

Καλούμε, τέλος, όλους τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους μαθητές και τους εργαζόμενους σε μαχητική μαζική συμμετοχή στις μεγάλες παλλαϊκές συγκεντρώσεις και πορείες που οργανώνονται την 1η Μάρτη, ημέρα έναρξης της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ καθώς και στις εκδηλώσεις στις 2 Μάρτη.

·        ·Συντονισμός ΕΛΜΕ και Συλλόγων ΠΕ Λεκανοπεδίου Αττικής

·        ·Εκπρόσωποι Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων - Γενικών Συνελεύσεων - Επιτροπών Αγώνα Αθήνας

·        ·Συντονιστικό 26 Φοιτητικών Συλλόγων

·        ·Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας

·        ·Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών

·        ·Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας & Πειραιά

·        ·Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας

·        ·Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

·        ·Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών

                            

22

 

Συμμετοχή του Συλλόγου στο μεγάλο συλλαλητήριο

στις 24 του Γενάρη στο Ναύπλιο

 

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

 

Οι εξελίξεις που βιώνουμε είναι πυκνές και εξαιρετικά κρίσιμες για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και όλους τους εργαζόμενους. Η πολιτική της Κυβέρνησης υλοποιώντας στρατηγικές στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζεται στο χώρο της Εκπαίδευσης με την προώθηση νέων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία με την ένταση της λιτότητας, τον περιορισμό και την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων.

Η λιτότητα για τους μισθωτούς συνεχίζεται ακάθεκτη με το 2,5% των αυξήσεων που καταγράφει ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός του 2003, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός κινείται πλέον στο 4% και ταυτόχρονα έχουμε διανύσει μια χρονιά με σαρωτικές ανατιμήσεις, ιδιαίτερα μετά την εισαγωγή του ευρώ, για τα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Η πολιτική αυτή θα διευρύνει ακόμη περισσότερο το ποσοστό των εργαζομένων που ζει κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας, ποσοστό που σήμερα ήδη προσεγγίζει το 20% του πληθυσμού. Ταυτόχρονα αυτή η πολιτική θα επιδεινώσει το ποσοστό ανεργίας τη στιγμή που τα συνολικά κέρδη της οικονομικής ελίτ αυξάνονται θεαματικά. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2001, η κερδοφορία της ελληνικής βιομηχανίας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο νέο υπό κατάρτιση ΔΥ-Μισθολόγιο κεντρική ιδέα είναι «η σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας» μέσω της αξιολόγησης και όχι τα διάφορα σενάρια σταδιακών αυξήσεων που προβάλλονται.

Στο χώρο της Εκπαίδευσης ξεδιπλώνεται εμφανέστερα ένας τριπλός θεσμικός αυταρχισμός: i) με το «Καθηκοντολόγιο» των Εκπαιδευτικών, που περιορίζει δραστικά τις αρμοδιότητες των συλλόγων διδασκόντων και πλήττει καθοριστικά εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, ii) με τον περιβόητο επί θύραις «Σχολικό Κανονισμό» για τους μαθητές που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε παιδονόμους και το σχολείο σε σωφρονιστήριο αντικαθιστώντας έτσι την Παιδαγωγική με τον διοικητισμό και iii) και κυριότερο, με τον Ν.2986/2002 για την «αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών». Οδηγούμαστε σε μια νέα πραγματικότητα της κοινωνικής κατηγοριοποίησης των σχολείων, της δημιουργίας σχέσεων εξάρτησης, υποταγής και χειραγώγησης των Εκπαιδευτικών, σχέσεων που καταργούν κάθε μέχρι τώρα περιθώριο παιδαγωγικής αυτονομίας - ελευθερίας. Πρόκειται για γεγονός το οποίο έχει μείζονα σημασία για το ίδιο το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης, γιατί αντιστρατεύεται η διαμόρφωση, μέσα από το σχολείο, ολοκληρωμένων, κριτικά σκεπτόμενων και με δημοκρατικό φρόνημα προσωπικοτήτων.

Το νέο αντιασφαλιστικό θεσμικό πλαίσιο έχει ως συνέπεια την ουσιαστική μείωση των συντάξιμων αποδοχών, την παράλληλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την εισαγωγή πλευρών ιδιωτικο-ποίησης (βλ. π.χ. τα «Επαγ-γελματικά Ταμεία»), τη διεύρυνση του εργάσιμου βίου με την κατάργηση της 35ετίας και την αύξηση των ορίων ηλικίας. Πρόκειται για εξελίξεις, που δεν αίρονται με την υιοθέτηση των ειδικών συνταξιοδοτικών διατά-ξεων για τους εκπαιδευτικούς που ψηφίστηκαν πρόσφατα.

44

Συμμετοχή του Συλλόγου στο μεγάλο συλλαλητήριο

στις 24 του Γενάρη στο Ναύπλιο

Φέτος εμφανίζεται όχι μόνο μείωση των δαπανών για την Εκπαίδευση σε σταθερές τιμές, αλλά και μικρή ονομαστική μείωση του ποσοστού τους στον ΑΕΠ στο νέο προϋπολογισμό του 2003 από 3,5 σε 3,4%!

 

Το σκηνικό σε πλανητική κλίμακα είναι εξαιρετικά σκοτεινό. Τα σύννεφα ενός νέου γενικευμένου πολέμου για τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και την παγκόσμια ιμπεριαλιστική κυριαρχία πυκνώνουν. Ο νέος πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ βρίσκεται επί θύραις αποσπώντας τελικά και τη νομιμοποίηση ενός ΟΗΕ πλήρως υποταγμένου στα σχέδιά τους. Ο σφαγιασμός του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται απρόσκοπτα με σκοπό την εξάλειψη κάθε εστίας αναταραχής στη Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο. Η επιβολή του εξαμβλωματικού σχεδίου «λύσης» Ανάν για το Κυπριακό εξυπηρετεί ένα διπλό στόχο. Είναι αντάλλαγμα για τη διασφάλιση του κρίσιμου στρατιωτικού ρόλου της Τουρκίας στην επέμβαση στο Ιράκ και ταυτόχρονα οδηγεί στην πλήρη ΝΑΤΟ-ποίηση του νησιού, που βρίσκεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή μεταξύ τριών ηπείρων.

Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε βάρος των λαών και των κινημάτων αποδεικνύει ότι στόχος της «Αντιτρομοκρατικής Εκστρατείας» είναι η σταθεροποίηση και εμβάθυνση της κυριαρχίας του διεθνούς κεφαλαίου. Γι’ αυτό και συνοδεύεται από μια χωρίς προηγούμενο επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν πλέον δημοκρατικά κεκτημένα! Καταργήθηκε πλέον το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου, δομικό χαρακτηριστικό του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, με την προώθηση του ευρωεντάλματος σύλληψης, την ενοποίηση του δικαστικού και αστυνομικού χώρου σε διευρωπαϊκή κλίμακα, με την επιβολή του «Ευρωτρομονόμου» και την ενσωμάτωσή του μέσα στο 2003 στις εθνικές νομοθεσίες.

 

Ως ενεργοί πολίτες, εργαζόμενοι, αλλά και ως μαχόμενοι εκπαιδευτικοί:

i)    Εκφράζουμε τη ριζική μας αντίθεση στον προετοιμαζόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ και στο σφαγιασμό του ιρακινού λαού από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

ii)   Απαιτούμε να μη εμπλακεί η Χώρα μας σε αυτή τη δολοφονική πολεμική επιχείρηση με παραχώρηση Βάσεων και αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων. Κανείς Έλληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της Χώρας μας.

 

Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τον τίτλο του αγωνιστή δασκάλου γράφοντας στους πίνακες των σχολείων τη λέξη «ΕΙΡΗΝΗ!». Όχι μόνο με την κιμωλία, αλλά και με την έμπρακτη ανάληψη της δημοκρατικής παιδαγωγικής ευθύνης που μας αναλογεί. Αυτό θα προκύψει τόσο μέσα από την καθημερινή διδακτική πράξη και την οργάνωση αντιπολεμικών εκδηλώσεων σε κάθε σχολείο μαζί με τους μαθητές μας, όσο και με τη δραστήρια συμμετοχή μας στις δραστηριότητες του ευρύτερου αντιπολεμικού κινήματος.

 

Αισιοδοξούμε μαζί με το παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα που αναπτύσσεται και διαδηλώνει παντού στην Ευρώπη, αλλά και στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ότι οι λαοί και Η ΕΙΡΗΝΗ τελικά θα νικήσουν!

 

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

7/2/2003

ΟΜΙΛΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

 

Συναγωνιστές -ιστριες.

Η σημερινή πρωτοβουλία πολλών μαζικών φορέων του Δήμου μας έχει σαν κύριο στόχο να εκδηλωθεί με σαφή τρόπο η αντίθεση του λαού μας στον επερχόμενο και προαποφασισμένο άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο και ελπιδοφόρο μαζί, πως ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν εκδηλώθηκε και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, τόση μεγάλη αντίδραση κατά του πολέμου από τους λαούς σ’ όλα τα μήκη και πλάτη του Πλανήτη. Μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα όλο και περισσότεροι συνειδητοποίησαν πως η ονομαζόμενη εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά το πρόσχημα για να εξαπολυθούν πόλεμοι, που στοχεύουν στην κατάκτηση αγορών, ενεργειακών πηγών και να δώσουν διέξοδο στην κρίση του συστήματος. Είναι προφανές πως η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού κλιμακώνεται επικίνδυνα μετά τις 11 του Σεπτέμβρη. Πριν τελειώσει ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν, που πολύ εύκολα χαρακτηρίστηκε από ορισμένους σαν πόλεμος αντιποίνων και εκδίκησης, εξαπολύεται νέος κατά του Ιράκ. Είναι όμως προδιαγεγραμμένοι και οι επόμενοι στόχοι. Η Λ.Δ. της Κορέας, η Συρία, το Ιράν και άλλες χώρες, οι οποίες για διαφορετικούς λόγους δεν ευθυγραμμίζονται με τη νέα τάξη πραγμάτων και παράλληλα έχουν σημαντική οικονομική και στρατιωτικοπολιτική σημασία. Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο κλιμακώνονται οι προετοιμασίες για να ξεκινήσει ένας νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος τον οποίο ήδη το ΝΑΤΟ αποφάσισε να στηρίξει στη σύνοδο της Πράγας. Το εκτεταμένο πολεμικό δυναμικό βάσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη στην Ελλάδα ενεργοποιείται με σκοπό τη διεξαγωγή αυτού του πολέμου. Οι προετοιμασίες που πραγματοποιούνται γι’ αυτό τον πόλεμο έχουν οδηγήσει σε παραβιάσεις συνταγμάτων, νόμων και διεθνών συνθηκών συγκεκριμένων χωρών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προετοιμασίες είχαν αποφασιστεί εκ των προτέρων, ανεξάρτητα από την απόφαση 1441 του ΟΗΕ και τη δουλειά των επιθεωρητών του ΟΗΕ και αδιάφορα από τα μέτρα διευκόλυνσης που πήρε το Ιράκ απέναντι στα αιτήματα του ΟΗΕ. Η όλη προσπάθεια παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ επιχειρείται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των λαών με το μανδύα της διεθνούς νομιμότητας και της δήθεν παραβίασής της, πράγμα που εγκυμονεί όπως ισχυρίζονται κινδύνους και ασύμμετρες απειλές.

 

Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα:

Ποιος παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα δηλαδή τον Καταστατικό Χάρτη και τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ;

·        ·Δεν είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ που με το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ δίνουν το δικαίωμα στον εαυτό τους να παρεμβαίνουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο;

·        ·Δεν είναι οι χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που εξαπέλυσαν πόλεμο κατά ανεξάρτητης χώρας, της Γιουγκοσλαβίας;

·        ·Δεν είναι οι ΗΠΑ που εξήγγειλαν τη νέα εθνική στρατηγική, η οποία στηρίζεται στον προληπτικό πόλεμο και στην πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων;

·        ·Δεν είναι το ΝΑΤΟ που ομόφωνα υιοθέτησε στην Πράγα αυτό το στρατιωτικό δόγμα του προληπτικού πολέμου;

·        ·Δεν είναι οι ΗΠΑ που αποχώρησαν από την ΑΒΜ, που προχωρούν στο πρόγραμμα του ονομαζόμενου «Πολέμου των Άστρων» ανατρέποντας και ακυρώνοντας οποιεσδήποτε θετικές συνθήκες είχαν υπογραφεί στο παρελθόν;

·        ·Σε ποια διεθνή νομιμότητα αναφέρονται όταν ακυρώνουν τη μια μετά την άλλη τις αποφάσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ όπως π.χ. για την Παλαιστίνη κα την Κύπρο;

·        ·Σε ποια διεθνή νομιμότητα αναφέρονται όταν στηρίζουν και προωθούν τα λευκά κελιά στην Τουρκία, όταν η αντίσταση της απεργίας πείνας έχει κλείσει το δεύτερο χρόνο και μέχρι σήμερα 104 πολιτικοί κρατούμενοι και συγγενείς τους έχουν πέσει μάρτυρες και περισσότεροι από 500 έχουν χάσει τη μνήμη τους ή ζουν με διάφορες αναπηρίες;

 

Θέλουμε λοιπόν απευθυνόμενοι προς όλες τις κατευθύνσεις να σημειώσουμε πως εμείς υπερασπιζόμαστε τις καταστατικές αρχές του ΟΗΕ και το δικαίωμα των λαών και των χωρών να ζουν ανεξάρτητα και ελεύθερα. Υπερασπιζόμαστε την ισοτιμία όλων των χωρών και απορρίπτουμε το νέου τύπου Διεθνές Δίκαιο που επιχειρεί να εδραιώσει η νέα ιμπεριαλιστική τάξη και το οποίο θεσμοθετεί την υποδούλωση και την υποταγή, το δίκαιο του ισχυρού. Γι’ αυτό και λέμε ΟΧΙ στο νέο άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του ΙΡΑΚ, με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καμία απόφαση δε νομιμοποιεί έναν άδικο πόλεμο, που απειλεί να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή και να επιφέρει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού. Θέτει μια τεράστια απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί ένα προηγούμενο για άλλες αυθαίρετες επιθετικές πράξεις.

Δε φτάνει όμως η γενική καταγγελία και η γενική διαμαρτυρία. Πρέπει να προχωρήσουμε και σε καταγγελία όλων όσων συμμετέχουν στον ένα ή στον άλλο βαθμό στον πόλεμο, προσυπογράφουν αποφάσεις, παραχωρούν βάσεις, στέλνουν στρατεύματα σε ξένες χώρες, ψηφίζουν προϋπολογισμούς λιτότητας και στρατιωτικών εξοπλισμών, οργανώνουν την πιο αδίστακτη καταστολή και περιστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών, δίνουν τελικά ομόφωνα το πράσινο φως για την επίθεση παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους.

 

Απευθύνουμε ορισμένα ερωτήματα:

·        ·Τι ψήφισαν οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. στην Πράγα, και μαζί η Ελληνική κυβέρνηση; Ναι στη συνδρομή και τη συμμετοχή στον πόλεμο.

·        ·Τι απάντησαν στο αίτημα των ΗΠΑ για διευκολύνσεις; Για την προετοιμασία του πολέμου; Ναι σε όλα.

·        ·Τι κάνει το ελληνικό πολεμικό πλοίο στον Περσικό Κόλπο; Συμμετέχει στην προετοιμασία.

·        ·Χρησιμοποιείται ή όχι η βάση της Σούδας στην Κρήτη για την προετοιμασία του πολέμου; Χρησιμοποιείται στο έπακρο.

 

Συναγωνιστές -ιστριες.

Η ελπίδα λοιπόν για να αποτραπεί ο πόλεμος ή τουλάχιστον να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να μπουν εμπόδια στην επέκτασή του, βρίσκεται στην κινητοποίηση των λαών. Σ’ ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα που θα αντιπαρατίθεται με τη στρατηγική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης στο σύνολό της. Ένα αντιπολεμικό κίνημα που θα έχει σαφή και συγκεκριμένα αιτήματα και στόχους που θα προσδιορίζουν τι πρέπει να γίνει για να αποτραπεί ο πόλεμος. Και αυτά είναι:

1)

Όχι στον πόλεμο κατά του Ιράκ, με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

2)

Απαίτηση από τις κυβερνήσεις μέλη του ΝΑΤΟ να αποσύρουν την υποστήριξη που έδωσαν στη σύνοδο κορυφής στην Πράγα.

3)

Να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική διευκόλυνση στις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

4)

Να κλείσει με πολιτική απόφαση η βάση της Σούδας και να απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και του εναέριου χώρου της Ελλάδας για τη διέλευση οποιωνδήποτε στρατιωτικών δυνάμεων.

5)

Να επιστρέψει το ελληνικό πολεμικό πλοίο από τον Περσικό.

6)

Να ασκηθεί βέτο απ’ την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. ώστε να μην παρθεί απόφαση στήριξης του πολέμου.

 

Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

Αν όλοι βγούμε στις 15 του Φλεβάρη στους δρόμους και συμμετέχουμε στα αντιπολεμικά αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια σ’ όλη τη χώρα.

Ας βουλιάξουν οι πλατείες και οι δρόμοι απ’ τη λαϊκή συμμετοχή. Το μεγάλο αντιπολεμικό φιλειρηνικό ποτάμι στις 15 του Φλεβάρη θα στείλει το δικό του μήνυμα, θα δώσει τη δική του λαϊκή απάντηση και καταδίκη στην προσπάθεια επιβολής του νόμου της υποδούλωσης που θέλουν να επιβάλλουν ακόμα και με τον πόλεμο οι ιμπεριαλιστές. Θα δώσουμε καθαρή απάντηση πως δε συναινούμε, δε σιωπούμε, δεν ψελλίζουμε, δε συμβιβαζόμαστε με την πολιτική εκείνων που οδηγούν την ανθρωπότητα και τους λαούς σ’ ένα σύγχρονο εξανδραποδισμό.

Η αγανάκτηση και η οργή θα γίνουν αντιπολεμική συνείδηση σε όλες τις πόλεις, σε όλη την Αθήνα, μέχρι την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

 

Παπλωματάς Κωνσταντίνος

 

11

7/2/2003

Αντιπολεμική Κινητοποίηση φορέων Δήμου Περιστερίου

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ.»

   

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» στηρίζει την προσπάθεια, συνυπογράφοντας το παρακάτω δελτίο τύπου σαν πρώτη κίνηση, για την συσπείρωση και ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων και συλλόγων για την ανάπτυξη κοινής δράσης ενάντια στα ναρκωτικά.

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ - ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ»

   

 

Η Οργανωτική - Συντακτική Επιτροπή της Εφημερίδας που θα εκδίδει με ευθύνη του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου στελεχώθηκε από τους συναδέλφους:

                        Κασσελούρη Θωμά

                        Λουκίδη Παναγιώτη

                        Μέντσιο Γιώργο

                        Μπούγια Μάγδα

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ»

   

 

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Συλλόγου στις 1/2/2003 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Τυχερή αναδείχτηκε η μικρή μας φίλη Άννα Μαρία από το 12ο Δημοτικό Σχολείο.

00

 

 

   

 

ΘΕΜΑ:

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

 

   
         

 

Η ομάδα των εκπαιδευτικών που θα συγκροτηθεί θα έχει σκοπό της να δημιουργήσει μια παράσταση «Συμμετοχικού Θεάτρου στην Εκπαίδευση» για παιδιά.

Το «Συμμετοχικό Θέατρο στην Εκπαίδευση» διαφέρει στους στόχους του από μια παραδοσιακή παράσταση. Συνδυάζει τη θεατρική τέχνη με την παιδαγωγική. Πρόκειται για ένα συντονισμένο και προσεκτικά δομημένο σύνολο δραστηριοτήτων. Ανάμεσα σε αυτές τις δραστηριότητες συμπεριλαμβάνεται η θεατρική παράσταση αλλά και η υιοθέτηση ενός ρόλου από τους θεατές και η ενεργή ανάμιξή τους στα θέματα και στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα δρώμενα. Αποτελεί δηλαδή μια «παράσταση - πρόγραμμα» όπου παίζουν «δάσκαλοι - ηθοποιοί» με την άμεση συμμετοχή των θεατών.

Οι παραστάσεις του Θεάτρου στην Εκπαίδευση γίνονται σε μικρές ομάδες θεατών (π.χ. μια ομάδα μαθητών σχολικής τάξης κλπ.).

Όσοι θα συμμετέχουν στην ομάδα θα σχεδιάσουν συλλογικά την παράσταση / πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη. Πέρα από τη θεατρική εμπειρία θα αποκομίσουν σημαντικές γνώσεις για να μπορούν να χρησιμοποιούν τη δραματική τέχνη μέσα στην τάξη τους.

Οι ώρες και οι ημέρες των συναντήσεων της ομάδας, καθώς και άλλες λεπτομέρειες θα καθοριστούν σε μια πρώτη συνάντηση μεταξύ αυτών που θα δηλώσουν ενδιαφέρον σύντομα.

Για πληροφορίες και δηλώσεις ενδιαφέροντος μπορείτε να τηλεφωνείτε στον Αμοιρόπουλο Κώστα στα νούμερα: (σχολείο) 210-5029988, (σπίτι) 210-8839839.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ»

   

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου στηρίζει ομόφωνα το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων της Π.Ε.Α.Ε.Α. και του Πανελληνίου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και φίλων Ε.Α. και Δ.Σ.Ε.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

Ενημερωτικό Νο 3

Διαδήλωση στο Ναύπλιο
Σύσκεψη Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ Λεκανοπεδίου Αττικής
Απόφαση Δ.Σ. φια την Αξιολόγηση
Λευκά Κελιά
Χορός του Συλλόγου
Έκδοση Εφημερίδας
Αντιπολεμική εκδήλωση

 Το Διοικητικό Συμβούλιο

εύχεται σ’ όλους τους συναδέλφους

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

γεμάτη Υγεία, Ειρήνη, Πρόοδο.

 

 

 

 

 

 

 

24 ΓΕΝΑΡΗ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

 

ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

 

 

 

Συνάδελφοι -ισσες,

 

Την Παρασκευή 24/1/2003, οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ε.Ε., συνέρχονται στο Ναύπλιο στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας.

Η σύνοδος κορυφής τον Ιούνιο του 2003 και οι ενδιάμεσες θεματικές σύνοδοι Υπουργών σε διάφορες πόλεις της χώρας θα εξειδικεύσουν με συγκεκριμένα μέτρα τις δεδομένες αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν (18/12/2002) δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το τι θα συζητήσουν οι Υπουργοί στο Ναύπλιο. Στο όνομα της «ευελιξίας», της «ανταγωνιστικότητας», «της μείωσης του μισθολογικού» και «μη μισθολογικού κόστους» προτείνουν μέτρα που στοχεύουν να:

Ø   παρατείνουν τον εργάσιμο βίο κατά πέντε χρόνια!

Ø   αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων

Ø   μειώνουν τις βασικές συντάξεις, τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους

Ø   μειώνουν τις επικουρικές συντάξεις

Ø   ενισχύουν την ιδιωτική ασφάλιση

Ø   χειροτερεύουν την υγειονομική περίθαλψη

Ø   επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Η κυβέρνηση μέσω μιας καλά οργανωμένης προπαγάνδας και με προφανείς τις προεκλογικές σκοπιμότητες παρουσιάζει την αντιλαϊκή της πολιτική ως φιλολαϊκή:

·        ·Το ξεπούλημα τομέων του δημοσίου με στρατηγικό χαρακτήρα το ονομάζει εξυγίανση, την εμπορευματοποίηση-ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, που στοιχίζουν πανάκριβα στη λαϊκή οικογένεια, την ονομάζει αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό.

·        ·Την πολύχρονη λιτότητα και το 2,5% της φετινής εισοδηματικής πολιτικής το παρουσιάζει ως κοινωνική προστασία. Παραβλέπει ότι το εισόδημα των εργαζομένων στο δημόσιο έχει χάσει το 30% της αγοραστικής δύναμης τα τελευταία 10-12 χρόνια, χωρίς να υπολογίζονται η άδικη φορολογία, η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια των οργανισμών «κοινής ωφέλειας» (ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ), η αύξηση των δημοτικών τελών.

·        ·Ως δώρο εμφανίζει την «αύξηση» 2,5% του εφάπαξ, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους, και αποσιωπά ότι με κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση αυτό μειώνεται κατά 3 εκατομμύρια.

·        ·Ως χάρη παρουσίασε και την πρόθεσή της να διαπραγματευτεί την καταβολή των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος με δόσεις που αυθαίρετα περιέκοψε από τον ένα σύζυγο για δύο περίπου δεκαετίες.

·        ·Επισπεύδει τις συντηρητικές αναδιαρθρώσεις των δημόσιων υπηρεσιών με το σχέδιο «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»: επανασύνδεση του μισθού και του βαθμού με την αποδοτικότητα, εισαγωγή σε όλο το δημόσιο ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων (δείκτες), εισαγωγή της «αξιολόγησης»-χειραγώγησης.

 

Πρόκληση αποτελεί για τους εργαζόμενους το ότι το βιοτικό μας επίπεδο χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται, ενώ ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος συνεχώς αυξάνεται και ιδιοποιείται από τους λίγους.

 

Πρόκληση είναι το ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουμε με ένα δις την ημέρα τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στον επερχόμενο νέο βρώμικο πόλεμο στο Ιράκ.

 

Πρόκληση αποτελεί η περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών με τον τρομονόμο, το ευρωένταλμα, τον ευρωστρατό, τη συνθήκη του Σένγκεν, το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

 

 

Συνάδελφοι -ισσες,

 

Είναι επείγουσα ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να δημιουργήσουμε με την καθολική συμμετοχή και τη δράση μας ισχυρό λαϊκό μέτωπο ως αντίπαλο δέος στην αντιλαϊκή πολιτική.

Με αυτόν τον αγώνα μπορούμε να συμβάλουμε στη δημιουργία των κοινωνικών και πολιτικών προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν, όχι μόνο την απόκρουση αντιλαϊκών πολιτικών, αλλά και τη σταθερή διεύρυνση όλων των δικαιωμάτων μας.

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΜΕ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ»

   

 

            Συνάδελφοι,

            Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Συλλόγων Α/θμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ Λεκανοπεδίου Αττικής την ΠΕΜΠΤΗ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2002 στις 7:30 μ.μ. στα Γραφεία της ΔΟΕ.

            Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η διεύρυνση και η συνέχιση της κοινής δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων της Εκπαίδευσης με δύο κεντρικούς άξονες στο περιεχόμενο:

1)   Τον προωθούμενο θεσμικό αυταρχισμό στην Εκπαίδευση με την Αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, το «Καθηκοντολόγιο» και το «Σχολικό Κανονισμό» και

2)   Την εντεινόμενη λιτότητα, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2003, παρά τις σαρωτικές ανατιμήσεις και την ακρίβεια.

            Η συσπείρωση και η κοινή δράση το προηγούμενο διάστημα 24 πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων (9 ΕΛΜΕ και 15 ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε.) έδειξε, χωρίς να λείπει η γνώση των δυσκολιών, τις αντικειμενικές δυνατότητες να ανοίξουν δρόμοι για αποφασιστικούς πανεκπαιδευτικούς απεργιακούς αγώνες σε πανελλήνια κλίμακα και σε συντονισμό με το ευρύτερο αγωνιστικό - ταξικό κίνημα των εργαζομένων.

            Για την καλύτερη προετοιμασία και γνώση του Συμβουλίου σας, επισυνάπτουμε:

α)   Ένα προτεινόμενο σχέδιο που αναφέρεται στις εξελίξεις που προσδιορίζουν τη δράση μας και

β)   Το κοινής αποδοχής διεκδικητικό πλαίσιο των 24 εκπαιδευτικών σωματείων της αρχικής συσπείρωσης που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα.

 

Α) Προτεινόμενο σχέδιο κειμένου για τις εξελίξεις στη σημερινή συγκυρία

 

            Διανύουμε μια χρονική περίοδο με πυκνές και κρίσιμες εξελίξεις. Το σκηνικό σε πλανητική κλίμακα είναι εξαιρετικά σκοτεινό. Τα σύννεφα ενός νέου γενικευμένου πολέμου για τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής και την παγκόσμια ιμπεριαλιστική κυριαρχία πυκνώνουν. Ο νέος πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ βρίσκεται επί θύραις αποσπώντας τελικά και τη νομιμοποίηση ενός ΟΗΕ πλήρως υποταγμένου στα σχέδιά τους. Ο σφαγιασμός του παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται απρόσκοπτα με σκοπό την εξάλειψη κάθε εστίας αναταραχής στη Μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο. Η επιβολή του εξαμβλωματικού σχεδίου «λύσης» Ανάν για το Κυπριακό εξυπηρετεί ένα διπλό στόχο. Είναι αντάλλαγμα για τη διασφάλιση του κρίσιμου στρατιωτικού ρόλου της Τουρκίας στην επέμβαση στο Ιράκ και ταυτόχρονα οδηγεί στην πλήρη ΝΑΤΟ-ποίηση του νησιού, που βρίσκεται σε μια κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή μεταξύ τριών ηπείρων.

            Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα σε βάρος των λαών και των κινημάτων αποδεικνύει ότι στόχος της «Αντιτρομοκρατικής Εκστρατείας» είναι η σταθεροποίηση και εμβάθυνση της κυριαρχίας του διεθνούς κεφαλαίου. Γι’ αυτό και συνοδεύεται από μια χωρίς προηγούμενο επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

            Η πολιτική της Κυβέρνησης, υλοποιώντας στρατηγικές στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκφράζεται στο χώρο της εκπαίδευσης με την προώθηση νέων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία με την ένταση της λιτότητας και την παράλληλη ανατροπή εργατικών δικαιωμάτων.

            Η κυβερνητική πολιτική με μοχλό την «Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών», με το «Καθηκοντολόγιο» για τους Εκπαιδευτικούς και με την επιβολή του αντιδημοκρατικού «Κανονισμού συμπεριφοράς» για τους μαθητές προσπαθεί να προωθήσει την κοινωνική κατηγοριοποίηση των σχολείων, τη χειραγώγηση και τον κατακερματισμό των εκπαιδευτικών, τον ασφυκτικό αυταρχικό έλεγχο της σχολικής ζωής. Παράλληλα με τη νέα λιτότητα του 2,5% για το 2003 θα διευρύνει το ποσοστό των εργαζομένων που ζει κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας (σήμερα στη χώρα μας το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 20% του πληθυσμού). Ταυτόχρονα επιδεινώνει το ποσοστό ανεργίας τη στιγμή που τα κέρδη της οικονομικής ελίτ αυξάνονται θεαματικά (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2001, η κερδοφορία της ελληνικής βιομηχανίας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Αυτή η πολιτική που απαξιώνει τα εργασιακά αλλά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών, πρέπει να βρει μπροστά της το συντονισμένο - ανυποχώρητο αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος. Η αδράνεια, η υποταγή και η απραξία που έχει επιβληθεί στο κίνημα των εκπαιδευτικών πρέπει να σπάσει.

 

Β) Κοινό Διεκδικητικό Πλαίσιο

 

1.   Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Ενιαίο 12χρονο βασικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ουσιαστική αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης - όχι στα ΤΕΕ της πρόωρης και εφήμερης κατάρτισης. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (ανώτατο όριο: 20 μαθητές ανά τμήμα στην Α/βάθμια και 25 στη Β/βάθμια). Όχι στην κατάργηση της χωροταξικής οριοθέτησης των σχολείων. Όχι στις συμπτύξεις και τη δημιουργία πληθωρικών τμημάτων με πρόσχημα την «ορθολογική κατανομή μαθητικού δυναμικού».

2.   Αποφασιστικές αρμοδιότητες στο Σύλλογο Διδασκόντων και στη σχολική κοινότητα. Κατάργηση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1340/16-10-2002) για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα Διευθυντών και Συλλόγων Διδασκόντων. Όχι στην αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση του «Καθηκοντολογίου», που περιορίζει τις αρμοδιότητες των Συλλόγων, αμφισβητεί εργασιακά κεκτημένα, όπως το ωράριο εργασίας των εκπαιδευτικών ενώ διαπνέεται από ένα γενικότερο πνεύμα αυταρχισμού Συλλογική αντίσταση - άρνηση στην πράξη των αντιεκπαιδευτικών διατάξεων.

3.   Όχι στην κοινωνική κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Όχι στην αξιολόγηση - χειραγώγηση των εκπαιδευτικών. Κατάργηση του Ν. 2986/02 για την αξιολόγηση. Κανείς αξιολογητής - επιθεωρητής στην τάξη. Όχι στα ερωτηματολόγια του ΚΕΕ που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων. Συλλογικές Αποφάσεις και συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα μέσα από Γενικές Συνελεύσεις για την προβολή συλλογικών αντιστάσεων στην πράξη. Μέτρα και θεσμοί στήριξης - ενίσχυσης του εκπαιδευτικού έργου χωρίς κατατάξεις και κατηγοριοποιήσεις. Ετήσια καθολική περιοδική Επιμόρφωση με παράλληλη απαλλαγή από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα και δημοκρατικό - ακαδημαϊκό πλαίσιο λειτουργίας.

4.   Ουσιαστικές αυξήσεις στο ύψος του 35%, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές απώλειες των τελευταίων χρόνων και να γίνουν ταυτόχρονα βήματα για μισθούς αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων, εκτός του χρονοεπιδόματος και του οικογενειακού, στο Βασικό Μισθό. Όχι στη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, που προωθείται στο πλαίσιο του νέου Μισθολογίου.

5.   Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας χωρίς όριο ηλικίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επαναφορά του ποσοστού αναπλήρωσης στο 80% και στο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του τελευταίου μισθού. Καμία ενοποίηση Επικουρικών Ταμείων που να μειώνει τα μερίσματα των δικαιούχων.

6.   Ελεύθερες - γνήσιες ΣΣΕ σε όλα τα επίπεδα. Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις εφ’ όλης της ύλης. Κατάργηση του αντιυπαλληλικού Ν. 2738/99 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο.

7.   Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους τους εκπαιδευτικούς. Μαζικοί διορισμοί σε μόνιμες θέσεις. Οργανικές θέσεις για όλους. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Ενιαίο σύστημα διορισμών με βάση την ημερομηνία λήψης του πτυχίου. Πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στους αναπληρωτές συναδέλφους για ολόκληρη τη σχολική χρονιά.

8.   Σταθερό ωράριο εργασίας. Όχι στα ελαστικά και κυλιόμενα ωράρια, στην καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και του σταθερού ωραρίου 8-2 μ.μ. που επιχειρείται με αφορμή την προώθηση του Ολοήμερου σχολείου στην Α/βάθμια. Μείωση του ωραρίου της Α/βάθμιας στα επίπεδα της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης.

9.   Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

 

Με αγωνιστικούς συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύσκεψη Συλλόγων Α/θμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ Λεκανοπεδίου Αττικής

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

            Την Πέμπτη 19 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ σύσκεψη Δ.Σ. Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου Αττικής. Στη σύσκεψη συμμετείχαν 9 Σύλλογοι (Κερατσίνι - Πέραμα, Κορυδαλλός - Αγ. Βαρβάρα, Αθήνα, Αιγάλεω, Κ. Σωτηρίου, Μαρούσι, Πρόοδος, Μενίδι, Περιστέρι) 5 ΕΛΜΕ (Α΄ Αθήνας, Γ΄ Αθήνας, Ε΄ Αθήνας, Πειραιά, Ε΄ Ανατολικής Αττικής) και 3 ΕΛΜΕ σαν παρατηρητές (Νότιας Αθήνας, ΣΤ΄ Αθήνας, Ζ΄ Αθήνας).

            Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διεύρυνση και η συνέχιση της κοινής δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων της Εκπαίδευσης με δύο κεντρικούς άξονες στο περιεχόμενο:

1.   Το προωθούμενο θεσμικό αυταρχισμό στην Εκπαίδευση με την Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, το «Καθηκοντολόγιο» και το «Σχολικό Κανονισμό» και

2.   Την εντεινόμενη λιτότητα, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του 2003, παρά τις σαρωτικές ανατιμήσεις και την ακρίβεια.

            Η συσπείρωση και η κοινή δράση, το προηγούμενο διάστημα, 24 πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων (9 ΕΛΜΕ και 15 ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε.) έδειξε χωρίς να λείπει η γνώση των δυσκολιών, τις αντικειμενικές δυνατότητες να ανοίξουν δρόμοι για αποφασιστικούς πανεκπαιδευτικούς απεργιακούς αγώνες σε πανελλήνια κλίμακα και σε συντονισμό με το ευρύτερο αγωνιστικό ταξικό κίνημα των εργαζομένων.

            Η συζήτηση που έγινε κατέληξε στις παρακάτω προτάσεις προς τους Συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ:

1.   Η πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης στο αμέσως επόμενο διάστημα (τέλη Γενάρη - αρχές Φλεβάρη), εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες της διευρυμένης συσπείρωσης των Συλλόγων και των Ενώσεών μας για τη μαζικότητα και την επιτυχία της.

2.   Η διοργάνωση Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία στην αμέσως επόμενη χρονική περίοδο. Κοινό αντικείμενο των Γ.Σ. πρέπει να είναι η αναλυτική συζήτηση και ο καθορισμός όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται, για την προβολή συλλογικών αντιστάσεων και την ακύρωση στην πράξη του «Καθηκοντολόγιου», των διαδικασιών «Αξιολόγησης» και του «Σχολικού Κανονισμού».

3.   Η ανάγκη για μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των γονιών, των εργαζομένων και της νεολαίας γύρω από τα ζητήματα της εκπαίδευσης και τις αντιεκπαιδευτικές συνέπειες της εκπαιδευτικής αντι-μεταρρύθμισης.

4.   Η οργάνωση συσκέψεων συντονισμού της δράσης τόσο τοπικά, σε επίπεδο Αττικής (Πειραιάς, Ανατολικά, Δυτικά, Κέντρο), όσο και πανελλαδικά, σε επίπεδο περιφέρειας, ώστε να συζητηθεί και να διευρυνθεί η δυνατότητα συντονισμού.

5.   Στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ πραγματοποιείται στις 24-25 Γενάρη στο Ναύπλιο Σύνοδος των Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. και αντίστοιχα στις 1-2 Μάρτη στα Γιάννενα Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας. Οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη ενημέρωση των εκπαιδευτικών και τη μαζικότερη δυνατή συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στις ημερομηνίες αυτές. Προτείνουμε τέλος να αποφασιστεί η συμμετοχή των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

            Νέα σύσκεψη των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Γενάρη, στις 7:30 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α Σύνταγμα).

 

Αθήνα, Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2002

 

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ.»

   

 

            Απορρίπτουμε την αξιολόγηση, ζητάμε την κατάργηση του Ν. 2986 και της σχετικής εγκυκλίου που αναφέρεται στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης της Εκπαίδευσης.

            Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε, μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, τη Δημοκρατία στο σχολείο και τα κατακτημένα εργασιακά μας δικαιώματα. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να μετατραπεί το σχολείο σε στρατώνα και σε χώρο χειραγώγησης και πειθαναγκασμού εκπαιδευτικών και μαθητών.

Συγκεκριμένα:

1.   Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην επιτρέψουν την είσοδο στην τάξη του Σχολικού Συμβούλου - αξιολογητή. Το συνδικαλιστικό όργανο παρέχει γι’ αυτό πλήρη κάλυψη στους εκπαιδευτικούς.

2.   Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση του διδακτικού μας ωραρίου και την ανατροπή των εργασιακών μας δικαιωμάτων:

·          ·Ο εκπαιδευτικός παραμένει πέραν του διδακτικού ωραρίου μόνο για εργασία που του έχει ανατεθεί από το Σύλλογο Διδασκόντων και για όσο χρόνο χρειάζεται.

·          ·Κανένας εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να συμπληρώσει το ωράριό του σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου εκτός σχολείου, ούτε σε άλλα προγράμματα πέραν του ωρολογίου προγράμματος.

3.   Απορρίπτουμε τον Κανονισμό συμπεριφοράς που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Η οργάνωση και η λειτουργία της σχολικής μονάδας πρέπει να καθορίζεται από κοινού από το Σύλλογο Διδασκόντων, τους μαθητές και τους γονείς.

            Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν τις παραπάνω αποφάσεις, έχοντας την πλήρη κάλυψη του συνδικαλιστικού κινήματος.

            Το ΔΣ οφείλει να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για να υλοποιηθούν οι παραπάνω αποφάσεις.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ»

   

 

 

11/12/2002

 

 

 

Οι αγωνιστές που έπεσαν στην αντίσταση ενάντια

στα λευκά κελιά στην Τουρκία έφτασαν τους 104

 

 

 

·        ·Όσο μεγαλώνουν οι αριθμοί, τόσο μεγαλώνει και ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ της αντίστασης και των αντιστεκόμενων.

 

·        ·Όσο μεγαλώνουν οι αριθμοί, μεγαλώνει και η ΕΥΘΥΝΗ εκείνων που σωπαίνουν μπροστά στην αντίσταση.

 

·        ·Όσο μεγαλώνουν οι αριθμοί, τόσο μεγαλώνει και η ενοχή εκείνων που εφαρμόζουν την πολιτική της υποχρεωτικής σίτισης, της απομόνωσης, των βασανιστηρίων.

 

 

            Το χρονικό των 700 ημερών της αντίστασης αποτελεί ένα έπος που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία, ούτε της Τουρκίας, ούτε ολόκληρης της ανθρωπότητας. Η αυτοθυσία, η αποφασιστικότητα, το θάρρος, που καταγράφονται σ’ αυτό το χρονικό, που γράφεται καθώς τόποι και άνθρωποι χτυπιούνται από τα κύματα μιας λυσσασμένης καταιγίδας, είναι ανεπανάληπτα. Όσο καιρό κράτησε και κρατάει αυτή η αντίσταση, η ελπίδα και η απελπισία, η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι καθημερινά πιασμένες χέρι - χέρι. Με όλες του τις δυνάμεις, το σύστημα, πάσχισε και πασχίζει να επιβάλλει την απελπισία, την απαισιοδοξία και το φόβο. Η αντίσταση, προσθέτοντας νέες θυσίες στις παλιότερες, κατάφερε να εμπνεύσει την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό. Παρ’ όλες τις προβλέψεις και τις προφητείες, η μάχη της αντίστασης συνεχίζεται εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια.

 

            Τώρα πια φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι στηρίζουν τις φυλακές τύπου F, ποιοι προωθούν τα λευκά κελιά. Με την αντίστασή τους ενάντια στα λευκά κελιά οι κρατούμενοι αγωνίζονται ενάντια στις Η.Π.Α., στην Ε.Ε. και στα όργανά τους. Αυτή η αντίσταση αποτελεί μια δυνατή φωνή υπέρ της ανεξαρτησίας και εναντίον του ιμπεριαλισμού. Είναι αντίσταση ενάντια στους καταπιεστικούς νόμους, στις απαγορεύσεις, στην τυραννία. Έτσι, αυτή η αντίσταση κι αυτοί που πέφτουν μάρτυρες μέσα στα κελιά αποτελούν ένα αποφασιστικό και ισχυρό μέτωπο στον αγώνα για την ελευθερία και τα δικαιώματα των λαών.

 

            Αυτά που αντιστέκονται στα κελιά είναι η σκέψη, η πίστη, η αποφασιστικότητα. Αυτά τα δίκαια της ανθρωπότητας θέλουν να καταστρέψουν οι εμπνευστές των κελιών γιατί αυτά τους φοβίζουν πιο πολύ.

 

            Το έπος που γράφουν οι αντιστεκόμενοι στα λευκά κελιά των φυλακών τύπου F, έτσι κι αλλιώς θα φτάσει στους λαούς της Τουρκίας και όλου του κόσμου. Είναι σίγουροι πως η αποφασιστικότητά τους στην αντίσταση θα δυναμώσει την πίστη και την αγωνιστικότητα των αντιστεκόμενων ενάντια στην τυραννία. Γι’ αυτούς τους λόγους δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να κάμψουν τη θέληση των πολιτικών κρατούμενων και γι’ αυτούς τους λόγους δε θα μπορέσουν ποτέ να την κάμψουν.

 

            Όλοι μας πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτή την τιμημένη αντίσταση που εκδηλώνεται στην αντίπερα όχθη. Είναι απαραίτητο έτσι ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε ψηλά τις κοινές αξίες της ανθρωπότητας. Οι επαναστάτες των λαών της Τουρκίας δεν πρόκειται να χάσουν την ελπίδα τους και δε θα πάψουν να αντιστέκονται μέχρι να γκρεμιστούν οι τοίχοι των λευκών κελιών. Καθένας που αγκαλιάζει αυτή την αντίσταση γίνεται μέρος της ιστορίας που γράφεται και έχει κάθε δικαίωμα στην τιμή της συμμετοχής και στη χαρά της τελικής νίκης.

 

            Το Δ.Σ. του Συλλόγου με απόφασή του θα συνδιοργανώσει εκδήλωση με την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία.

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

   

 

            Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στις 14 του Μάρτη ημέρα Παρασκευή στο κέντρο «Εννέα Όγδοα» με συντροφιά την Αθηναϊκή Κομπανία.

            Άμεσα θα κυκλοφορήσουν σχετικό υλικό και προσκλήσεις.

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ»

   

 

            Το Δ.Σ. του Συλλόγου με απόφασή του θα εκδίδει περιοδικά Εφημερίδα στα πλαίσια της προσπάθειας που καταβάλλει για πληρέστερη ενημέρωση των μελών.

            Την ευθύνη έκδοσης θα την έχει το Δ.Σ. το οποίο και φιλοδοξεί, το έντυπο να αποτελέσει βήμα διαλόγου και να ενισχύσει τον προβληματισμό στην εκπαίδευση και γενικότερα στην κοινωνία.

            Για την υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος ζητάμε την ενεργητική συμμετοχή και συνεργασία κάθε συναδέλφου, ώστε το έντυπο να καταστεί ένα σημείο αναφοράς στον εκπαιδευτικό χώρο.

            Στην εφημερίδα θα δημοσιεύονται ενυπόγραφα άρθρα, Μελέτες και Έρευνες.

            Η υποβολή κάθε άρθρου στη Συντακτική Επιτροπή (Διαπαραταξιακή) μπορεί να συνοδεύεται και απ’ την ηλεκτρονική του έκδοση.

            Περισσότερες πληροφορίες στα μέλη του Δ.Σ.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ»

   

 

 

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/2/2003 ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

 

Περιστεριώτες/σες. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί τρομοκράτες των λαών παρά τις καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις τους, που προκαλούνται και από την ανάπτυξη του φιλειρηνικού κινήματος, ετοιμάζονται για τον προαποφασισμένο τους πόλεμο στο Ιράκ.

Πρόκειται για ένα βρώμικο επιθετικό πόλεμο των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πετρελαίων που θα τον πληρώσουν ακριβά όλοι οι λαοί και ιδιαίτερα οι λαοί της περιοχής.

Η στήριξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα, με την αποδοχή του δόγματος του «αποτρεπτικού πλήγματος» αλλά και οι αποστάσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού ως Προεδρεύοντα της Ε.Ε. καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της λαϊκής παρέμβασης.

Οι διευκολύνσεις της βάσης της Σούδας, η φρεγάτα μας που συνεχίζει να βρίσκεται στον Περσικό, οι πιέσεις που ασκούνται από τον Αμερικανό Πρέσβη, η αποκάλυψη του αρχηγού ΓΕΝ για συμμετοχή και άλλης φρεγάτας, τα δημοσιεύματα για συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά και οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κάνουν φανερή την πορεία των πραγμάτων.

 

 

 

 

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

 

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ

 

Απαιτούμε

 

·        ·Καμιά συμμετοχή της χώρας μας και της Ε.Ε. με οποιονδήποτε τρόπο στο βρώμικο πόλεμο.

·        ·Να κλείσει και να μην παράσχει καμιά διευκόλυνση η βάση της Σούδας.

·        ·Επιστροφή της Ελληνικής φρεγάτας από τον Περσικό.

·        ·Επιστροφή και καμιά συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε επιχειρήσεις έξω από τα σύνορά μας.

·        ·Καμιά διευκόλυνση στην ΑμερικανοΝΑΤΟική επιθετική πολεμική μηχανή.

 

Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς της Πόλης μας με ψηφίσματα και άλλες πρωτοβουλίες να δυναμώσουν το φιλειρηνικό κίνημα.

 

Όλοι στην αντιϊμπεριαλιστική αντιπολεμική κινητοποίηση την Παρασκευή 7/2/2003 στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου. Να πορευτούμε όλοι μαζί στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (πεζόδρομος) στην εκδήλωση που διοργανώνεται με προβολή ταινίας, έκθεση φωτογραφίας, καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συμμετοχή παιδικού συγκροτήματος από την Τουρκία και όχι μόνο.

 

Συμμετέχουμε στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας στις 15/2/2003 σε συντονισμό με όλους τους λαούς του κόσμου.

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Π. Τσαλδάρη 2 - 121 32

ΤΗΛ. - FAX210-5724139

   
     
   

Περιστέρι, 16-12-2002

 

     
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

 
     

 

 

            Πραγματοποιήθηκε σήμερα 16 Δεκεμβρίου 2002 σύσκεψη φορέων και κινήσεων στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου», με αφορμή την επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

            Διαπιστώθηκαν τα εξής:

            Μετά τα σενάρια και τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, η κατάσταση οξύνεται επικίνδυνα καθημερινά, όχι μόνο ενάντια σε Ιράκ, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Παλαιστίνη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Στο στόχαστρο βρίσκονται κράτη, λαοί, κινήματα που αντιστέκονται στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Τα δολοφονικά σχέδια που εξυφαίνονται, στο όνομα μιας δήθεν αντιτρομοκρατικής εκστρατείας, είναι μέρος των στρατηγικών επιλογών των ΗΠΑ να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους, ελέγχοντας ενεργειακές πηγές, καταληστεύοντας χώρες και λαούς. Περιφρονώντας την ανθρώπινη ζωή, αιματοκυλούν τους λαούς, χρησιμοποιούν πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον και τον πλανήτη.

            Μας ανησυχεί το γεγονός της μέχρι τώρα σιωπηρής αποδοχής της κυβέρνησης στην ολοφάνερη προετοιμασία του επικείμενου πολέμου.

            Καταδικάζουμε τα επιθετικά, δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ κατά του λαού του Ιράκ.

            Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει τη σχεδιαζόμενη επίθεση και να δεσμευτεί ενώπιον του ελληνικού λαού ότι:

1)   Δε θα χρησιμοποιηθεί η χώρα μας σαν προγεφύρωμα - ορμητήριο των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων.

2)   Δε θα υπάρξει καμία άμεση ή έμμεση εμπλοκή της χώρας μας, ενάντια στο Ιράκ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και ότι δε θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας, αλλά ούτε και άλλα τμήματα του ελληνικού εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου και

3)   Θα επιστρέψουν και δε θα ξαναβγούν εκτός συνόρων τμήματα των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

            Δηλώνουμε τέλος ότι το φιλειρηνικό, αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μαζί με όλα τα μαχόμενα κινήματα, μαζί με όλους όσοι αρνούνται τη βαρβαρότητα θα υψώσουμε τη φωνή μας και θα εντείνουμε τον αγώνα μας κατά της νέας δολοφονικής σχεδιαζόμενης επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

 

            Προτάθηκε για συζήτηση στα Δ.Σ. των φορέων:

            α) Να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση και αφίσα.

            β) Να προβληθεί ταινία αντιπολεμικού περιεχομένου.

            γ) Να πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας.

 

            Αποφασίστηκε νέα σύσκεψη φορέων και η οποία θα καθορίσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων στις 13 Ιανουαρίου 2003 στις 19:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Π. Τσαλδάρη 2).

            Καλούνται:

α) Μαζικοί και κοινωνικοί φορείς.

 

β) Δημοτικές Παρατάξεις.

 

γ) Μαθητικά Συμβούλια.

 

δ) Επιτροπές και Κινήσεις.

 

Το Δ.Σ.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

Ενημερωτικό Νο 5

Κοινές πρωτοβουλίες Εκπ/κων Ομοσπονδιών και Συν/νδίας γονέων για τη σύνοδο Υπ.Παιδείας
Έκδοση εφημερίδας
Συνάντηση εκπ/κών Π.Ε. από Καρδίτσα
Απόφαση Δ.Σ. για ΙΡΑΚ


 

 

   

ΘΕΜΑ:

«Κοινές πρωτοβουλίες των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, ΠΟΣΔΕΠ) και της Συνομοσπονδίας Γονέων (ΑΣΓΜΕ), ενόψει της συνόδου των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1 και 2 Μάρτη 2003)»

   

 

πίσω

   

ΘΕΜΑ:

«ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ»

   

 

 

Ο Σύλλογός μας θεωρώντας σημαντική την ύπαρξη ενός γραπτού μέσου έκφρασης, διατύπωσης απόψεων και θέσεων, ενημέρωσης και επικοινωνίας, αποφάσισε να προβεί στην έκδοση εφημερίδας.

Η εφημερίδα θα είναι περιοδικής έκδοσης. Η περιοδικότητά της θα εξαρτηθεί και θα αποφασιστεί ανάλογα με την ανταπόκριση των συναδέλφων σ’ αυτό το κάλεσμα.

Όσοι συνάδελφοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια θα μπορούν να υποβάλλουν τα άρθρα, τις απόψεις, τις αναλύσεις τους στα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής.

 

Για κάθε επικοινωνία να απευθύνονται:

1. Γιώργος Μέντσιος τηλ. 210-5787449

2. Θωμάς Κασελούρης τηλ. 210-5760353

3. Μαγδαληνή Μπούγια τηλ. 210-5768740

4. Παναγιώτης Λουκίδης τηλ. 210-5714104

 

Ως πρώτη έκδοση της εφημερίδας ορίζεται η ημερομηνία, 10 Απριλίου 2003. Οι συνάδελφοι καλούνται να καταθέσουν τα άρθρα τους ως τις 20 Μαρτίου 2003. Πέραν αυτής της ημερομηνίας άρθρα δε θα γίνονται δεκτά, καθαρά για λόγους που αφορούν το πρακτικό μέρος της έκδοσης.

 

Οδηγίες για τη σύνταξη των άρθρων

 

·        ·Τα άρθρα πρέπει να έχουν έκταση το πολύ μέχρι πέντε (5) σελίδες χειρόγραφες και να υποβάλλονται εις διπλούν, σε χαρτί μεγέθους Α4 από τη μια πλευρά μόνο.

      Σε περίπτωση μεγαλύτερης έκτασης θα δημοσιεύονται σε δύο μέρη.

      Προτιμότερο θα είναι, αν υπάρχει δυνατότητα, τα άρθρα να αποστέλλονται είτε με τη μορφή δισκέτας στη Συντακτική Επιτροπή, στα Γραφεία του Συλλόγου μας, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση: dim40per@asda.gr

 

·        ·Στην πρώτη σελίδα πρέπει να αναγράφεται επάνω ο τίτλος του άρθρου και ακολούθως το όνομα και το επώνυμο καθώς και η ιδιότητα του συντάκτη.

 

·        ·Αν υπάρχουν παραπομπές, να έχουν ενιαία αρίθμηση με αναφορά στο όνομα - επώνυμο του συγγραφέα, τον τίτλο του βιβλίου ή της άλλης πηγής που παραπέμπει (αν πρόκειται για περιοδικό, αφιέρωμα, εφημερίδα, πρακτικό συνεδρίου κλπ.).

 

·        ·Αν συμπεριλαμβάνονται πίνακες, εικόνες ή φωτογραφίες στο άρθρο, θα πρέπει να κατασκευάζονται σε ανεξάρτητες σελίδες και η τοποθέτησή τους στο κείμενο να γίνεται με την εντολή εισαγωγής. Να είναι αριθμημένες, ξεκινώντας από τον αύξοντα αριθμό ένα (1).

      Για τις ανάγκες της έκδοσης η Συντακτική Επιτροπή έχει τη δυνατότητα αυξομείωσης του μεγέθους των και τοποθέτησής τους στο κείμενο ανάλογα. Απαραίτητες είναι οι λεζάντες που θα γράφονται από τον συντάκτη του άρθρου και θα συνοδεύουν τις εικόνες ή πίνακες.

 

·        ·Η Συντακτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη δημοσίευση ενός άρθρου για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι συνηγορεί ή εκφράζει ρατσιστικές, σεξιστικές απόψεις ή περιέχει προσβλητικά ή υβριστικά σχόλια και προσωπικές αναφορές.

 

Για πληροφορίες ή άλλες διευκρινίσεις, επικοινωνείτε:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

FAX: 210-5724139

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ: κ. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

ΚΙΝΗΤΟ: 6947 721624

Η Συντακτική Ομάδα

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.»

   

 

Καλούνται όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε. του 3ου Γραφείου Περιστερίου που κατάγονται από το Νομό Καρδίτσας μαζί με τις - τους συζύγους των σε συνάντηση με σκοπό την αλληλογνωριμία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τους συναδέλφους:

Καπράνας Ζήσης, τηλ. σπιτιού: 210-5059241, τηλ. σχολείου: 210-5739821.

Χαϊντούτης Ηλίας, τηλ. σπιτιού: 210-5022401, τηλ. σχολείου: 210-5746388.

 

 

   

ΘΕΜΑ:

«ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ.»

   

 

Με δεδομένα την απόφαση των ιμπεριαλιστών για κήρυξη πολέμου κατά του Ιράκ, με στόχο τα πετρέλαια και το λαό του, αλλά και τη γενικευμένη αντίθεση του Ελληνικού λαού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την, με οποιοδήποτε τρόπο, συμμετοχή της χώρας μας,

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ

 

την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης την ημέρα έναρξης του πολέμου, εκφράζοντας τις διαθέσεις και τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Φλεβάρης 2003

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ